KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Toimintaa Turussa  (Luettu 7473 kertaa)

Welmu

 • Matkailija
 • Viestejä: 60
Toimintaa Turussa
« : Joulukuu 22, 2005, 19:51:00 ip »

Eli onko Turussa jotakin toimintaa Diabetesliiton puitteissa?
Kirjattu

Sailor

 • Jäsen
 • Viestejä: 167
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #1 : Joulukuu 23, 2005, 09:12:00 ap »

Diabetesliittoon kuuluu paikallisyhdistyksiä, jotka järjestävät erilaista toimintaa. Turussa toimii Turun Seudun Diabetesyhdistys, jonka toiminnasta saa lisätietoja esim. nettisivuilta www.kolumbus.fi/vsdiabet/
Kirjattu

Edvard

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 404
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #2 : Joulukuu 31, 2005, 11:30:00 ap »

Terve ja Hyvää Uutta Vuotta!

Kävin tuossa tutustumassa Turun Seudun Diabetesyhdistyksen toimmintaan kotisivuillanne. Komea puheenjohtaja, ei siinä mitään.

Ihmetystäni oikeastaan herätti se, että kohdassa varainhankinta, oli mainittu ostopalvelut. Onko tämä tulkittava niin, että yhditys myy jotain palveluja ja saa sitten hyväkseen esimerkiksi jalkahoidosta tai silmänpohjakuvauksista kertyneet tuotot.

Eikö tämä toiminta kilpaile julkisen terveydenhuollon kanssa, josta nämä palvelut pitäisi saada maksettuja veroja vastaan? Miten tämä toiminta sopii yhteen edunvalvonnan kanssa? Tämäkö on se syy, miksi veikkausvoittovaroja on alettu tarkastella uudesta näkövinkkelistä?

Jäsenyyttä harkitseva Eetu
Kuuluuhan Raisio myös toimialueeseenne. Vai onko Raisiossa oma yhdistys.
Kirjattu

Ila

 • Vieras
 • Viestejä: 8
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #3 : Maaliskuu 06, 2006, 22:00:25 ip »

Hei!

Käyn melko laiskasti näillä keskustelusivuilla ja siksi vasta nyt huomasin, että täällä on ollut juttua toiminnasta Turussa. Jonkin verran olen itse mukana ja ihan aluksi tässä on yhdistyksen uusi www-sivuosoite eli www.turunseudundiabetes.fi. Sivujen sisältö on vielä melko samanlaista kuin ennen, mutta pikku hiljaa sitä on hiukan muutettu ja päivitetty.

Kannattaa lähettää ideoita ja toiveita joko yhdistyksen toimistoon tai sivujen päivittäjälle, jolle löytyy s-postilinkki etusivulta.
Kirjattu

Ila

 • Vieras
 • Viestejä: 8
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #4 : Maaliskuu 07, 2006, 18:30:39 ip »

Hei!

Kyselin Turun Diabetesyhdistyksestä vastauksia kysymyksiisi, Edvard ja tässä yhdistyksen varapuheenjohtajan vastaus:

"Ostopalvelusopimukset kuntien kanssa ovat tosiaan yksi yhdistyksen varainhankintamuoto ja vieläpä erittäin merkittävä sellainen.  Sillä ei kuitenkaan kilpailla julkisen terveydenhuollon kanssa, vaan julkinen terveydenhuolto ostaa yhdistykseltä palveluja, joita se itse ei syystä tai toisesta pysty järjestämään.  Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi jalkojenhoito, hoidonopetus sekä silmänpohjakuvaukset.  Jotkut kunnat maksavat palvelut kokonaan, toiset taas ovat määritelleet asiakkaalle omavastuuosuuden ja maksavat loput laskutuksen mukaan.

Yhdistys toimii ns. omakustannusperiaatteella eli voittoa emme tuota, joten mitään suuria tuloja näistä ostopalveluista ei kerry.  Palkkojen ja muiden kulujen jälkeen kate on todella pieni.

Kysymykseen siitä, miten tämä toimii yhteen edunvalvonnan kanssa, voi vastata että hyvin. Mikäli yhdistys ei tuottaisi näitä palveluja, moni jäisi niitä täysin ilman.  Se olisi taas edunvalvonnan paikka.

Mitä tulee veikkausvoittovaroihin tai RAY-avustuksiin, niin Turun yhdistys ei niitä ole ainakaan tähän asti tarvinnut.  Olemme liiton toiseksi suurin yhdistys (pääkaupunkiseudun jälkeen) ja ainakin vielä sinnitelleet omillamme. Omistamme omat toimitilamme ja näin on toivottavasti jatkossakin.

Yhdistys on perustettu vuonna 1953 ja ostopalveluja antavan diabetesneuvolan toiminta täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Yhdistyksen toimialueeseen kuuluu 20 kuntaa, Raisio niiden joukossa.

Toivotetaan vaan Eetukin tervetulleeksi jäseneksi Turun Seudun Diabetesyhdistykseen!"
Kirjattu

Edward

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4885
 • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #5 : Maaliskuu 07, 2006, 19:19:01 ip »

Kiitos paljon sekä vastauksesta että toivotuksesta.
Katsotaan nyt vähän aikaa, saattaa olla muutto edessä.

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #6 : Maaliskuu 07, 2006, 20:22:47 ip »

itse toimintaa kyseenalaistamatta; miten toiminta voi samalla olla erittäin merkittävä varainhankinnan muoto ja silti liki olemattomalla katteella toimiva
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Ila

 • Vieras
 • Viestejä: 8
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #7 : Maaliskuu 07, 2006, 21:51:16 ip »

Hei!

ja kiitos hyvästä ja kutkuttavan filosofisesta rinnastuksesta! Yritän vastata siihen - en tiedä, onko vastaus oikeaoppinen, mutta ainakin se on oma henkilökohtainen ja muutamaan ostopalveluvuoteen perustuva käsitykseni ostopalvelusopimuksen syvimmästä olemuksesta.

Ostopalvelusopimuksen (ops) voivat solmia esim. 3. sektorin edustaja (yhdistys) ja julkinen sektori (kaupunki/kunta). Yhdistys esittää, mitä palvelua ja millä hinnalla se sitä tuottaa (kustannusarvio). Kaupunki ostaa esitetyn palvelutuotannon, koska katsoo, että 'könttäsummalla' ostaminen tulee edullisemmaksi  kuin se, että kaupunki itse perustaisi tilat, hankkisi laitteet ja henkilökunnan tuottamaan ko. palvelua. Toisaalta yhdistys on laskenut kustannusarvioon palvelun tuottamisen kulut, jotka on osoitettava todeksi kustannussuunnitelmassa. Ts. suunnitelmassa ei voi olla paljon 'ilmaa' ja siksi kate jää olemattomaksi.

Usein ostopalvelusopimukseen kuuluu yhdistyksen velvollisuus esittää kaupungille tilinpäätöksenä (ja jopa kuitteina), mitä kuluja on ollut ja mihin kaupungin myöntämä raha on mennyt. Jos rahaa on jäänyt kovasti yli, se ei siirry yhdistyksen tilille 'katteena' vaan yleensä palautetaan kaupungille käyttämättömänä osuutena.

Näin raha kiertää kuin aine ja virtaa (sormien välitse) kuin energia. Yhdistys toimii, tuottaa palveluja ja on (toivottavasti) jäsentensä mielestä tärkeä!

Mutta jatketaan filosofointia - näin illan päätteeksi se virkistää arkipäivän tomuissa kuivettuneita harmaita soluja.
Kirjattu

Edward

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4885
 • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #8 : Maaliskuu 08, 2006, 06:49:11 ap »

Aamusella on myös virkistävää ajatella.
Kysymys jäi edelleen auki. Jos katetta ei synny, ei synny varojakaan. Eli toiminta ei voi olla samaan aikaan merkittävä varainhankintamuoto ja voittoatuottamatonta toimintaa.

Mitä tapahtuu silloin, jos rahaa jää kovasti yli. Paljonko on kovasti yli?

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

Ila

 • Vieras
 • Viestejä: 8
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #9 : Maaliskuu 08, 2006, 19:52:56 ip »

Iltaa taas!

"Jos katetta ei synny, ei synny varojakaan. Eli toiminta ei voi olla samaan aikaan merkittävä varainhankintamuoto ja voittoatuottamatonta toimintaa."

Nyt minun pitäisi olla taloustieteilijä, jotta käyttäisin oikeita termejä oikealla ja yksiselitteisellä tavalla. Mutta - yritetään silti - ja muistakaa kaikki, että edelleenkin vastailen oman käsityksen mukaan (en abs. tietämyksen mukaan).

Yhdistyksen varainhankinta ei tarkoita (pelkästään) sitä, että hankitaan rahaa, joka säästetään tilille tai obligaatioihin. Ostopalvelusopimuksessa esitetään palvelua myytäväksi ja palvelun tuotantoon haetaan varoja. Kun varat saadaan, niillä maksetaan tila-, laitevuokrat, palkat, henkilösivukulut, huoltomaksut yms. Jos kustannusarvio on laadittu ammattimaisesti, niin saatu raha riittää menoihin, mutta sitä ei välttämättä jää yli. Jos yli jää rahaa, se tulee palauttaa rahalähteelle. Tällöin on seuraavan kerran vaikeampi olla vakuuttava kustannusarvion kanssa, jos edelliselläkin kerralla se oli 'ilmaa' täynnä.

Eli kyllä ostopalvelusopimuksessakin on kyseessä varainhankinta - tosin hankitut varat käytetään luvatun palvelun tuottamiseen.

Koska yhdistykset eivät välttämättä ole 'auki', niin toki sitä säästettävääkin tai kasvamaan laitettua varaakin täytyy jostain tulla. Näitä lähteitä voivat olla esim. lahjoitukset, perinnöt yms.

Toisaalta - eikö ole hyvä, että on erilaisia paikkoja, mistä saa jalkojenhoitoa, verensokerimittausta, silmänpohjatarkastuksia? jos niitä tuottaisivat pelkästään terveyskeskukset/sairaalat, niin jonotusaika voisi olla melkoinen. Toisaalta taas yksityiset lääkäriasemat ehkä todella 'tuottaisivat katetta merkittävällä varainhankinnalla' eli  silmänpohjakuvausten asiakasmaksuilla!

Mutta ekonomista illanjatkoa !

ps. Taloustiede on muuten metkaa. Jos henkilö A sanoo ostavansa x eurolla hyödykettä a henkilöltä B ja henkilö B puolestaan lupaa ostaa samalla määrällä euroja hyödykettä b henkilöltä A, niin vaikka tässä vaiheessa vielä ei raha ole  siirtynyt toiselta toiselle, niin liikevaihto voidaan jo laskea!
Kirjattu

Renzo

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 402
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #10 : Maaliskuu 09, 2006, 12:16:51 ip »

Kyllä Turun kitsaasta väline jakelusta saa sellaisen kuvan, että jakelupisteet tukevat paikallista yhdistystä mittailemaan pisnes mielessä jäseniään. Luulisi jokaisella yhdistyksen jäsenellä olevan oma mittari. En ole kertaakaan mittauttanut sokereitani yhdistyksen välineillä, jos tuen toimintaa laitan koko summan lyhentämättömänä enkä näe mitään hyvää siinä, että siitä täytyy vähentää liuskojen hinta pois ei hyvä.
Näkisin jäsenien parhaaksi sellaisen toiminnan, että pyritään saamaan välineitten jako määrät suosituksien mukaisiksi.  
Kirjattu
Kun avaan lompakkoni, minulle tulee outo tunne, että raha ei ole enää muodissa.

sama

 • Vieras
 • Viestejä: 1
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #11 : Maaliskuu 11, 2006, 12:40:38 ip »

Ila on antanut hyviä vastauksia Turun Seudun Diabetesyhdistyksen toiminnasta. Lisään sen verran, että meitä diabeetikkoja on erilaisia, senhän jokainen tietää, mutta aina ei muista. Ykköstyypin diabeetikot saavat Turussa tarvitsemansa määrän testiliuskoja - siis suositusten mukaisen määrän ja lääkärintodistuksella mahdollisesti enemmänkin. Kakkostyyppiläiset ovat huomattavasti heikommassa asemassa, ainakin osa heistä.  He ovat henkilöitä, joilla kaikilla ei välttämättä ole edes omaa mittaria, puhumattakaan mittaususkalluksesta.  Heille yhdistyksen perjantaimittaukset ovat oivallinen paikka tarkistaa arvonsa. Kakkostyyppiläiset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa määrää testiliuksoja vaikka mittarin omistaisivatkin.  Yhdistyksen myymälässä liuskat ovat halvempia kuin kaupallisissa yrityksissä.
 
Voin vakuuttaa, että yhdistys ei kilpaile kunnallisen terveydenhuollon kanssa, vaan on sen jatkeena.

Taloustieteestä vielä sen verran, että varainhankintaa on juuri se, että saadaan ostopalveluista rahat palkkoihin ja muihin Ilan mainitsemiin menoihin. Lääkärit, joita tällä hetkellä neuvolassa ottaa vastaan neljä, saavat vastaanottomaksunsa itselleen vähennettynä kohtuullisella tilavuokralla.  Siitäkään ei siis yhdistys rikastu!
Kirjattu

Edward

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4885
 • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #12 : Maaliskuu 11, 2006, 13:04:40 ip »

Eikö se olisi hyvä, jos yhdistys vähän rikastuisi?
En muutenkaan ymmärrä, miksi kaupungin kannattaa siirtä palvelunsa ostopalveluiden kautta yksityisille. Tai siis ymmärrän, mutta en ymmärrä. Missään ei ole vielä tapahtunut, että näin olisi säästetty veronmaksajien rahoja.

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

Edward

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4885
 • Teen vain työtäni, sanoi pyöveli.
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaija_Olin-Arvola
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #13 : Maaliskuu 21, 2006, 07:08:28 ap »

Jatkan siis puhelua itseni kanssa. Puhun kotonanikin usein seinille tai pukille.

Tällä nimityksellä, ostopalvelut, korvattiin vuosia sitten vanha nimitys avustukset. Sitä ennen esimerkiksi nuorisojärjestöjen saama raha kunnilta oli toiminta-avustus. Sitten kieltä manipuloitiin ja markkinaistettiin ja kas sisältö pysyi lähes samana, mutta järjestöt alkoivatkin tehdä kunnille ja kaupungeille palveluksia, jotka kunnat sitten ostivat. Summat tosin pysyivät samoina ja poliittisin perustein rahaa jaettiin tämän jälkeenkin riippumatta siitä, oliko toimintaa mailla halmeilla.

Näinkö systeemi toimii yhä?

Eetu
Kirjattu
Älä usko kaikkea, mitä ajattelet.

Älä jää tuleen makaamaan.

Ila

 • Vieras
 • Viestejä: 8
Re: Toimintaa Turussa
« Vastaus #14 : Maaliskuu 21, 2006, 20:50:05 ip »

Turun Diabetesyhdistyksen Perhekerho järjestää hiilariluennon 28.3.06 klo 18-20 ja paikkana on Happy House, Ursininkatu 11, Turku.

HYVÄT, PAHAT ja NOPEAT eli hiilihydraatit ravinnossamme ja veressämme.

Opastajana hiilihydraattimatematiikassa ravintoterapeutti Jaana Venetoklis TYKSistä.

TERVETULOA!

ps. Luento sopii siis niin D1 - kuin D2 -tyypin diabeetikoille ja heidän läheisilleen ja muillekin terveydestään kiinnostuneille.
Kirjattu
 

Linkkejä