KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: "viisi vuotta vielä"  (Luettu 2542 kertaa)

freestyle2168

  • Vieras
  • Viestejä: 20
"viisi vuotta vielä"
« : Lokakuu 11, 2005, 13:41:00 ip »

http://www.kaleva.fi/html/JTpage513925.html

Siru hälyttää infarktista
 
Sydämen ja keinonivelten toimintaa ja diabeetikon verensokeria voidaan lähivuosina tarkkailla ihonalaisilla langattomilla laitteilla, joita kehitetään Tampereen teknillisessä yliopistossa.
Esimerkiksi sydänpotilaalle voidaan asettaa paikallispuudutuksessa ihon alle sormenpään kokoinen, paperinohut piisiru, joka rekisteröi taukoamatta sydämen sykkeen ja lähettää rytmihäiriöstä tai uhkaavasta sydäninfarktista viestin lääkärin matkapuhelimeen tai tietokoneelle.

Eläinkokeet alkavat vuodenvaihteessa, jolloin ensimmäiset ihonalaiset mittalaitteet laitetaan lehmille. "Ensi keväänä voimme jo seurata Mansikin sydämen sykettä langattoman sirun avulla", professori Jukka Lekkala kertoi.

Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimushankkeeseen liittyvät eläinkokeet tehdään yhteistyössä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen korkeakoulun kanssa.

Ihmisillä uutta tekniikkaa päästäneen kokeilemaan viiden vuoden sisällä. Itse tekniikka on jo valmis, mutta muun muassa pintamateriaalit vaativat vielä tutkimuksia.

Vielä nyt suurin osa potilaiden terveydentilaa selvittävistä mittauksista tehdään ihon päältä. Esimerkiksi sydämen EKG-tutkimuksissa iholle kiinnitetään elektrodeja, eikä potilas voi liikkua tutkimuksen aikana.

Potilaat pärjäävät
pitempään kotona

"Langaton mittalaite parantaa elämänlaatua. Kun laite kulkee koko ajan mukana ihon alla, potilaat voivat elää pitempään kotona normaalia arkielämää ja liikkua ulkona ja käydä suihkussa ja saunassa. Ihon alle upotettu EKG-monitori toimii yötä päivää, viikkoja, kuukausia ja tarvittaessa jopa vuosia", Jukka Lekkala kertoi.

Laitteissa ei ole pattereita eikä muita vanhenevia virtalähteitä, vaan ne saavat energiansa ulkopuolisesta lukulaitteesta, johon kaikki mittauksetkin tallentuvat. Lukulaite voi olla esimerkiksi potilaan taskussa tai tiedot voivat tallentua matkapuhelimelle.

Uusi tekniikka säästää myös terveydenhuollon kustannuksia, kun mittaukset eivät ole sidottuja aikaan tai paikkaan eikä potilaiden tarvitse varata aikaa tutkimuksiin tai lääkärin vastaanotolle.

"Laite soveltuu esimerkiksi sydänleikkauksen jälkeen, kun haetaan sopivaa lääkitystä, tai pyörtymiskohtausten selvittelyyn. Jos laitteeseen yhdistetään lämpöanturi, saadaan langaton kuumemittari. Sirulla voidaan seurata diabeetikon verensokeria ilman, että tarvitsee koko ajan puhkoa sormenpäitä", professori Lekkala valotti.

Lonkkaproteesin
valvonta helpottuu

Suuri alue ovat sepelvaltimopotilaille pallolaajennuksessa laitettavat ohuet metalliverkot eli stentit, joilla pyritään tukemaan verisuonten pysymistä auki. Osalla potilaista suonet menevät stenteistä huolimatta uudelleen tukkoon. Stenttiin kiinnitetyn paperinohuen sirun avulla voidaan tarkkailla suonten auki pysymistä.

Uusi tekniikka mahdollistaa myös lonkkaproteesipotilaiden pitkäaikaisen seurannan, joka nykyisellä tekniikalla on mahdotonta.

Proteesin kuntoa voidaan nyt tarkkailla vain röntgentutkimuksilla tai kalliilla magneettikuvauksilla, mutta langattomalla sirulla proteesin toimintaa voidaan valvoa jatkuvasti.

Tutkimuksia tarvitaan vielä sirujen pintamateriaaleista ja muissa ominaisuuksista. Sirujen pinnoitteiksi soveltuvat polymeeri, metalli ja keraamiset aineet.

"Metalleista parhaita ovat platina ja ruostumaton teräs, jotka keraamisten pinnoitteiden ohella soveltuvat luuhun kiinnitettäviin siruihin. Pehmeissä kudoksissa laitteiden on oltava ohuita ja joustavia, jotta ne taipuvat ihmisen liikkeiden mukana", professori Minna Kellomäki kertoi.

Vuokko Pentzin
Kirjattu

Jape

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 4222
Re: "viisi vuotta vielä"
« Vastaus #1 : Lokakuu 17, 2005, 21:36:00 ip »

Samaa sanottiin jo viisi vuotta sitten...
Kirjattu
Jape, vanha pessimisti.
 

Linkkejä