KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: insuliinimäärät  (Luettu 1529 kertaa)

auli

  • Vieras
  • Viestejä: 8
insuliinimäärät
« : Tammikuu 04, 2005, 22:08:00 ip »

Raskaana en vielä ole mutta toiveet on jo omasta pikkukääröstä. Monet asiat mietityttävät mutta nyt erityisesti vaivaa: miten oikein osaatte/ymmärrätte/älyätte pistää/korjata oikein (riittävästi) raskauden aikana?
Keskusteluista kun on tullut ilmi monelta että korjaamisiin+ins.määräksi on välillä tarvittu moninkertainen ins.määrä ja taas välillä korjatessa ihan muutama ins.yksikkö on laskenut lähes hypolle.
Onko siis ainoa keino kokeilu-meininki ja tiheä vs-mittaus? vai miten??? Luulisi että tommoisella ns. kokeilu-meiningillä on vaikutusta hba1c:kin!
Toivon kommentteja ja vinkkejä!!! kiitos paljon
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: insuliinimäärät
« Vastaus #1 : Tammikuu 07, 2005, 14:49:00 ip »

Kyllä se vaatii todella tiheää mittailua, jos verensokerit yhtään heittelevät. Arvaamaan on paha lähteä, vaikka pystyn kyllä itse aika pitkälle luottamaan tuntemuksiinkin.

Ja kannattaa ehkä muistaa, ettei yksittäiset korkeat vielä ole paha juttu, mutta juuri mittausten kauttaa saa aika nopsaan kiinni kyllä siitä, milloin pistää insuliinia riittävästi ja milloin on syytä lisätä sitä.

Tsemppiä!
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: insuliinimäärät
« Vastaus #2 : Tammikuu 07, 2005, 15:41:00 ip »

Minun mielestäni kaiken avain on tiheä verensokeriseuranta. Yleensä, jos verensokerini on koholla, pistän normaalin korjausannoksen ja seuraan tilannetta esim. 1 tunnin kuluttua uudelleen ja toinen mittaus vaikka 2 tunnin kuluttua korjauspistoksesta. Jos verensokeri ei ole lähtenyt laskuun pistän lisää ja seuraan tilannetta. Vielä seuraavana päivänäkin seuraan edellistpäivän ongelma-ajankohtaa tarkemmin ja teen ehkä pari lisämittausta, jotta tiedän onko kyse yksittäisestä korkeasta vai kenties insuliinitarpeen kasvusta. Koko raskausajan olen mitannut verensokereita 8-10 kertaa/vrk:ssa. Mittaan myös joka yö klo 3. Minulla tämä on toiminut hyvin.

t. Caritta rv 28+0
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: insuliinimäärät
« Vastaus #3 : Tammikuu 07, 2005, 17:15:00 ip »

Minä myös mittaan verensokeria ihan koko ajan. Se on paras keino saada tietää, missä mennään.
Aion ensi yöstä alkaen aloittaa tuon yö-arvojen seurannan, sillä paastoarvoni tuppaavat kohoamaan aika korkealle jostain syystä.
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: insuliinimäärät
« Vastaus #4 : Tammikuu 07, 2005, 17:50:00 ip »

Aulille vielä: ei sitä tiheää mittailua tarvitse säikähtää, se nyt kestää kuitenkin vain rajoitetun ajan ja kun syykin on erittäin hyvä, sitä kestää vähän epämukavuuttakin.

Määrällisesti (tarkistin jälkikäteen) mittasin verensokereita keskimäärin 8 krt/vrk (mittauksia joutui raskauden puolesta välistä tekemään myös öisin), enkä itse harrasta jatkuvaa korjailua insuliinilla. Käytännössä sitä voi joutua kierteeseen korjausten korjauksista, joten katsoin itse fiksummaksi seurata ns. käyrää, etsiä ongelmakohdat (esim. itselläni korkeat aamut) ja koettaa vaikuttaa niihin sitten pistosaikoja ja määriä vaihtelemalla (tässä hyvänä apuna insuliinien vaikutuskäyrät, joita saanet insuliinien valmistajilta ainakin, jos et thoitajaltasi/lääkäriltäsi).
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

auli

  • Vieras
  • Viestejä: 8
Re: insuliinimäärät
« Vastaus #5 : Tammikuu 11, 2005, 09:11:00 ap »

kiitoksia viesteistä ja uskon myös että tiheä mittaus on välttämätöntä, tuntuu vaan näin etukäteen korkeat arvot niin pelottavilta/hankalilta hallita....mittailen ja seurailen jo nyt tiheästi vs-aroja ja mm.aamunkorkeat arvot tuntuvat jo tässävaiheessa ongelmilta sekä siten mietityttää että miten selviin raskausajasta.
eilen muuten kävin dm-lääkärillä.....kehotti viel odotteleen ja saamaan vs-arvojen heittelyt paremmin kuriin(lisää ohjeita + muutoksia). toisaalta ymmärrän mutta toisaalta Harmittaa!
Kirjattu
 

Linkkejä