KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6974 jäsentä  •  418238 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Riikka Lindholm, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Pumput lapsilla?  (Luettu 1406 kertaa)

Xenia

 • Intoilija
 • Viestejä: 351
Pumput lapsilla?
« : Syyskuu 28, 2005, 13:27:00 ip »

Hei äidit ja isit!

Tuolla toisella puolella oli keskustelua siitä, kuinka usein pumppuun tulisi vaihtaa ampulli. Toiset olivat sitä mieltä, että insuliini pilaantuu jo parissa päivässä ja ampulli olisi syytä vaihtaa niin usein. Itselläni on erittäin pieni insuliinin tarve ja ampulli kestääkin 10-12 vrk:tta. Tuon keskustelun jälkeen olen itselläni seurannut insuliinin tehoa verrattuna sen "käyttöikään". Kahden päivän jälkeen en vielä huomannut mitään, mutta neljän päivän jälkeen sain jo nostella annoksia ylöspäin (tarkkailu jakso siis vasta alle 1kk   ).

Jos minä vaihtaisin pumppuun ampullin 3 päivän välein olisi insuliinin hävikki melkoinen (pumppuun saan ampullit suoraan apteekista 3,15 ml). Miten lapsilla, kun insuliinin tarve on vielä pienempi? Miten usein vaihdatte ampullia? Onko lapsilla käytössä samat pumput kuin aikuisilla? Miten Turussa, aikuisilla on Disetronicin H-Tron plus?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Kirjattu
---------------
Xenia, D1, pumppuilija

tipa

 • Intoilija
 • Viestejä: 285
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #1 : Syyskuu 28, 2005, 18:15:00 ip »

Moikka!!  Meillä 6v. pojalla medtronic 511(vanhempi malli). Me saadaan ampullit valmiiksi täytettyinä kanssa apteekista, 1,8ml ampulleina. Saatiin just vahvempi laimennos kun edellinen laimennos ei riittänyt kolmea päivää. Nyt meillä on 50% laimennos, siitä jää joka kerta vähän hukkaan, kun kolmen päivän välein vaihdetaan koko setti. Lapsilla on usein laimennettu insuliini, ettei kanyyli mene tukkoon. Näin ainakin meille infottiin. meillä kolme päivää on ihan ok, välillä kolmantena päivänä insuliinin tarve kasvaa, joten uskon siihen, että inska väljähtyy. Iloista syksyä teille kaikille.
Kirjattu

Elkkuveera

 • Aloittelija
 • Viestejä: 34
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #2 : Syyskuu 29, 2005, 12:15:00 ip »

Meillä on tytöllä käytössä Animaksen pumppu ja sairaalasta neuvottiin vaihtamaan säiliö viikon välein.Ja näin on tehty.Tosin meillä ei ole käytössä laimennosta,onkohan sillä merkitystä?Kukaan ei edes maininnut että teho voisi vähentyä jos ei vaihdeta tarpeeksi usein.
Ja asiaan jonka takia tulin tänne;olen nyt kaksi päivää tapellut säiliössä olevien ilmakuplien kanssa.Tyttö on pieni,joten leikit eivät vielä ole kovin rajuja.Onko kenelläkään mitään ideaa,millä ilmakuplien muodostumista voisi minimoida?Eilen vaihdettiin säiliö ja katsottiin ettei ainuttakaan kuplaa ollut säiliössä tai letkussa ja tänään sokerit huiteli aivan käsittämättömissä lukemissa.Annoin ruiskulla korjaavaa ja otin pumpun tarkasteluun niin säiliö on aivan täynnä ilmakuplaa.Mitenköhän sitten kun tyttö kasvaa ja leikit muuttuu rajummiksi...Kuinkahan kauan hermo kestää....
Kirjattu

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #3 : Syyskuu 30, 2005, 10:27:00 ap »

Hei Elkkuveera!

Tuolla Hoito-osiossa oli aiemmin keskustelua ilmakuplista, katsopa sieltä.

Minimedin edustaja sanoi aina Novorapidin rakenteen olevan sellainen, että itsetäytettyyn säiliöön saattaa tulla lämpötilamuutoksien (tai [nyt mennään kemiaan, mutta...] inskamolekyylien reagointia johonkin muuttuvaan tekijään) perusteella ilmakuplan näköisiä kuplia, jotka eivät oikeastaan ole ilmakuplia eivätkä edes liiku säiliössä ilmakuplan lailla. Näiden kuplien ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa haittaa, koska ne eivät kulkeudu mihinkään (ainakaan omalla kohdallani).
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #4 : Syyskuu 30, 2005, 10:29:00 ap »

Niin juu, ja insuliinipakkauksissahan varoitetaan, että insuliini saattaa menettää tehoaan liian kylmissä tai lämpimissä oloissa.
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>

Guest

 • Vieras
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #5 : Syyskuu 30, 2005, 15:35:00 ip »

Myös mulla on insuliinin kulutus aika pieni eli päivän ohjelmasta riippuen 12-25 iu. Pumpussani on vajaatäyttömahdollisuus eli laitan ampulliin kerralla vain 150 iu ja se kestää 6 vrk. Kanyylin vaihdan joka toinen päivä ja katetrin yleensä 4-6 vrk:n välein. Minkäänlaista insuliinin vanhenemista tehossa en ole huomannut.

Voi ei, nyt vasta huomasin, että tämä olikin lapsidiabeetikoille tarkoitettu kysymys. Eli en sitten ole enää ihan lapsi...  :cool:
Kirjattu

Xenia

 • Intoilija
 • Viestejä: 351
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #6 : Syyskuu 30, 2005, 16:08:00 ip »

Ei se Siiri mitään! Kysyjäkin on jo 30 v täyttänyt   ...
Kirjattu
---------------
Xenia, D1, pumppuilija

Guest

 • Vieras
Re: Pumput lapsilla?
« Vastaus #7 : Syyskuu 30, 2005, 16:34:00 ip »

Voi kiitos Xenia, tuo pelasti mut monelta pilalta...  
Kirjattu
 

Linkkejä