KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6916 jäsentä  •  417191 viestiä  •  19934 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Lucas56, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka lapsellanne puhkesi d?  (Luettu 77857 kertaa)

nyytiäinen

 • Vieras
 • Viestejä: 4
Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« : Syyskuu 21, 2005, 13:26:00 ip »

Minua kiinnostaisi kovasti tietää seuraavia asioita:

Edelsikö d:n puhkeamista jokin virustauti?
Jos, niin kuinka nopeasti d puhkesi?
Onko dipp-tutkimuksessa olevia? Jos on, niin kuinka kauan teillä oli vasta-aineita ennekuin varsinainen tauti puhkesi?

Kiitos, jos joku viitsii vastata!
Kirjattu

Miisamari

 • Intoilija
 • Viestejä: 385
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #1 : Syyskuu 21, 2005, 14:11:00 ip »

Hei! Lapsemme sairastui noin 1 1/2 -vuotiaana. Sitä ennen
-hän sai MPR -rokotteen (eläviä heikennettyjä viruksia), sairasti elämänsä toistaiseksi ainoan korvatulehduksen flunssan jälkitautina ja oli kunnon oksennustaudissa kaikki noin paria kuukautta ennen diabetesta
-oli DIPP -tutkimuksessa, saarekevasta-aineita ei ehtinyt olla (edellinen verinäyte 2 kk ennen d:n toteamista).
t.miisa
Kirjattu

nyytiäinen

 • Vieras
 • Viestejä: 4
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #2 : Syyskuu 21, 2005, 14:32:00 ip »

Mei Miisa, kiitos vastauksesta! Sellainen kyssäri vielä, että tiedätkö kumpaan riskiryhmään lapsenne kuuluu geenikartoituksen perusteella, pienempään vai suurempaan riskin ryhmään? Meidän pojasta sen verran, että meillä on pieni nousu havaittu yhdessä vasta-aineessa, jota ennen oli todennäköisesti enterovirus-infektio. Juuri saatu MPR-rokote, joten vähän karmii.
Kirjattu

Pirpana

 • Intoilija
 • Viestejä: 254
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #3 : Syyskuu 21, 2005, 14:33:00 ip »

Meillä oli n.2,5 kk ennen diabeteksen toteamista tosi rankka kuumeinen flunssa korvatulehduksineen ja heti perään vesirokko. (Poika silloin 1v4kk).
Emme osallistuneet dipp-tutkimukseen ja muiden perheenjäsenten testit on nyt tehty mutta vastauksia ei ole vielä saatu.
Kirjattu
D1 pojan äityli (2/2003, diab.7/2004)

Tuutikki

 • Matkailija
 • Viestejä: 91
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #4 : Syyskuu 21, 2005, 14:50:00 ip »

Meillä d:n puhkeamista edelsi ihan tavallinen flunssa, kova nuha, yskä ja kuume. Mekään emme osallistuneet DIPP:iin. Muut perheenjäsenet on testattu, mutta tuloksia vielä odotellaan
Kirjattu

Joritami

 • Vieras
 • Viestejä: 13
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #5 : Syyskuu 21, 2005, 16:22:00 ip »

Meillä oli pojalla tavallinen flunssa ennen diabeteksen toteamista. Vähän yli viikon ajan ennen toteamista oli juonut pikkuisen enemmän ja kävi (vain) iltaisin usein vessassa. D1 todettiin aika hyvissä ajoin, ei ehtinyt laihtua eikä tarvinnut sairaalassa tehohoitoa.

Emme ole Dipp-tutkimuksessa, mutta riskit on testattu minulta, mieheltä, sairastuneelta esikoiselta sekä keskimmäiseltä lapselta. D1-esikoisen riski terveeseen nähden oli 6-kertainen, keskimmäisen 0,5-kertainen, mieheni 1,5-kertainen ja minun itseni 15-kertainen. Minulla itselläni on siis suurin riski, enkä ole vielä ainakaan sairastunut ja olen jo 38-vuotias. Kuopukselta emme halua edes testata riskiä.
Kirjattu

Miisamari

 • Intoilija
 • Viestejä: 385
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #6 : Syyskuu 21, 2005, 16:41:00 ip »

Hei Nyytiäinen! Muistelen että lapsellamme oli 4%:n riski saada diabetes DIPP-tutkimuksen mukaan, mutta en ole täysin varma asiasta! Mistähän sen tiedon saisi..? Meillä on myös vuoden ikäinen terve lapsi, jolta en halunnut riskiä tietää enkä osallistua mihinkään tutkimuksiin. t.miisa
Kirjattu

Marru

 • Jäsen
 • Viestejä: 118
  • www.veidols.com
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #7 : Syyskuu 21, 2005, 16:41:00 ip »

Meillä ei tytöllä ollut mitään infektiota edeltävästi, mutta sen sijaan kovasti surua kun koira kuoli (6 kk aiemmin). Itseäni kiinnostaakin stressin merkitys d:n puhkeamisessa.
Tutkimustuloksista ei vielä tietoa.
Kirjattu

Rausku

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #8 : Syyskuu 21, 2005, 16:44:00 ip »

Meidän pojalla alkoi kuusikuisena, päivä MPR:n jälkeen, "määrittelemätön bakteeri-infektio" jonka vuoksi oltiin muutama päivä sairaalassakin.  Muutama viikko sen jälkeen alkoi juominen ja vaippojen ylivuotaminen.  Kolme kuukautta myöhemmin oltiin teholla happomyrkytyksen vuoksi ja diagnosoitiin D.  

Aivan uusi tauti suvussa, joten DIPPissä ei oltu.  Sen jälkeen isoveli on ollut, mutta tuloksia ei vielä olla saatu.
Kirjattu

ottilia

 • Aloittelija
 • Viestejä: 32
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #9 : Syyskuu 21, 2005, 16:48:00 ip »

Meillä tyttö sairasti 9kk ikäisenä rajun entero-infektion. Lähes välittömästi huomasin "jotakin" tapahtuneen. Tyttö kävi kalpeaksi ja kasvu pysähtyi.

Tasan vuoden kuluttua entero-infektiosta tyttö sairastui D1:seen. Meidän tapauksessamme sairaus kehittyi hitaasti, toisin kuin yleensä pienillä lapsilla. Vaikka hoitoon hakeutuessamme tyttäremme verensokeri oli 17, niin pitkäaikainen sokeri (HbA-1c) oli 16. Tyttö oli todella huonossa kunnossa, mutta ei happamoitunut. Hän ei ollut tehohoidon tarpeessa.

Emme ole mukana DIPP-tutkimuksessa.
Kirjattu

Mamma Mu

 • Matkailija
 • Viestejä: 59
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #10 : Syyskuu 21, 2005, 17:02:00 ip »

Hei Nyytiäinen, meidän poitsu, jolla diabetes puhkesi vähän alle 6-vuotiaana, oli mukana DIPP-tutkimuksessa. En tiedä, kumpaan riskiryhmään hän kuului, voin olla väärässä, mutta minusta sitä ei vielä rutiinisti tutkittu silloin kun tutkimus meidän osaltamme alkoi, ja jotenkin se on mennyt myöhemminkin ohi. Hänellä todettiin ekan kerran vasta-aineita 3-vuotiskäynnillä. Silloin tutkittiin vain ICA (eli saarekesoluvasta-aineet) ja vasta sitten muut vasta-aineet, jos ICA oli koholla. Hänellä oli alussa ICA:n lisäksi nousua yhdessä tai kahdessa muussa vasta-aineessa (minulla on vain arvot taulukkona nyt, en muista, mikä on positiivisen raja. Mutta ainakin yhdessä muussa ICA:n lisäksi).

Matkan varrella kaikki vasta-aineet olivat koholla joko pysyvästi tai ajoittain. Ja ICA kävi tosi korkealla, pitkälti yli tuhannessa. Silti meni liki kolme vuotta, ennen kuin diabetes puhkesi, flunssan jälkeen alkoivat oireet. Sitä, mitä tapahtui ennen kuin vasta-aineita ekan kerran todettiin, en muista - pitäisikin palata päiväkirjoihin!

Käsittääkseni nousu yhdessä vasta-aineessa ei vielä lisää diabetesriskiä merkittävästi, ainakaan jos se ei jää pysyväksi. Tästä on kyllä jo tutkittuakin tietoa, olen vain niin hatarapäinen etten muista tarkemmin mitä olen lukenut. Muistaako muut??
Kirjattu

memmu

 • Matkailija
 • Viestejä: 84
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #11 : Syyskuu 21, 2005, 17:09:00 ip »

Hei! Me oltiin mukana Dipissä ja tauti todettinkin normaalilla käynnillä. Sokerit oli 13.Vasta-aineita meillä oli ollut jo jonkin aikaa mutta vaan alle sata kun sanottiin että sairastuessa on tuhansissa.Nenäsumute oli n. vuoden käytössä.

  Meillä kahdella oli kova angiinakierre. Vähän väliä oli jompi kumpi kipeänä.Nyt olenkin ajatellut(kun jäi tutkimatta kuka oli kantaja)oltaisiinko voitu välttää koko tauti jos oltaisiin käyty ajallaan testeissä.

  Muistaakseni riskiryhmät on 3% ja 7%. Meillä oli 3%.Kummallakaan vanhemmalla sisaruksella ei ollut mitään.
Kirjattu

Lilja

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 425
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #12 : Syyskuu 21, 2005, 18:50:00 ip »

Meidän lapsellamme ei ollut mitään virustautia ennen d:n ilmaantumista ainakaan puoleen vuoteen.Muutenkin hyvin terve lapsi,muutama korvatulehdus alle 2-vuotisena nuhien jälkeen.

Vesirokkorokotteen kyllä sai..
Kirjattu
"Löydän tien tai teen sen itse"

anna-mari

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 993
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #13 : Syyskuu 21, 2005, 19:23:00 ip »

Kannattaa muistaa, että sen lisäksi että tiettyjä virusinfektioita epäillään saarekesolutuhon laukaisijoiksi, niin mikä tahansa sairaus sinällään jo nostaa inskan tarvetta. D1 on siis voinut olla taustalla jo pitkään ennen kuin tulehduksen aikainen insuliinitarpeen nousu paljastaa sairauden.
Kirjattu
"What cannot be cured, must be endured"

emmu

 • Vieras
 • Viestejä: 12
Re: Kuinka lapsellanne puhkesi d?
« Vastaus #14 : Syyskuu 22, 2005, 15:18:00 ip »

Poika sairastui puolitoista vuotiaana. Oltiin neuvola-lääkärissä ja sai MPR-rokotteeen, silloin lääkäri kysyi onko mitään murheita/kysyttävää. Ei ollut. Kaksi viikkoa sen jälkeen oltiin sairaalassa ja lapsen verensokeri 32. Diabetes tuli tosi nopeasti. Pitkäaikaisarvo oli 8, joten rokotus jäi kummittelemaan ja kun nuorempi lapsi rokotettiin saman ikäisenä oli pelko siitä, että entä jos taas. Mutta onneksi toinen lapsi on säästynyt diabetekseltä.
Kun luin noita aiempia kertomuksia, niin pisti silmään tämä sama kaava muutaman muunkin kohdalla. Lääkärit kyllä pontevasti kieltävät rokotuksen vaikutuksen diabeteksen laukaisijana.
Lapsi oli täysin terve ennen diabeteksen puhkeamista.
Kirjattu
 

Linkkejä
Lääkehoito onnistuu yhdessä

Julkaistu 08.10.2019 | 15:07