KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Pistosvastustelu, iso ongelma  (Luettu 2939 kertaa)

ainoellen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Pistosvastustelu, iso ongelma
« : Elokuu 25, 2006, 14:32:38 ip »

Hei, oiskohan kenelläkään antaa vinkkejä miten insuliininpistäminen sujuisi mukavammin. Lapsi, 4v, on sairastanut vajaa kolme kk diabetesta, kolmipistoshoidossa on. Alkuun, noin kk,  pistäminen sujui hyvin, lapsi tuli reippaasti istumaan ja joskus sanoi pistämisen tuntuvan. Nyt, tuntuu että koko kesän on ollut valtavaa vastustelua, täytyy väkisin laittaa. Ei ole auttanut "hyvät eikä pahat"-jutut. Vastustelee myös isänsä laittaessa. Itsellekin tulee huono mieli kun väkisin täytyy tuikata jonnekin ja toinen vääntää ja työntää käsillään käsiä pois. Syksymmällä voi tulla tilanteita että päiväkodissa pitäisi 16 inska laittaa, mutta mitenhän sekään onnistuisi..
Sokerimittauksissa ei ole minkäänlaista ongelmaa.
Pumppuhoito tuskin sekään vaivaton on..
Kirjattu

Lumiaurora

 • Vieras
 • Viestejä: 11
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #1 : Elokuu 25, 2006, 15:12:49 ip »

Heissan!
On varmasti tosi ahdistavaa sekä lapselle, että vanhemmille väkisin pistää. Mulle tuli heti pumppu mieleen, siinähän ei tarvitse pistää kuin parin, kolmen päivän välein. Itselläni on pumppu, tykkään siitä tosi paljon.
Olen nähnyt / kuullut, että joillain pienillä lapsilla on pumppu pienessä repussa selässä, niin se on helppo kantaa mukana. Ehkä pumppu toisi elämäänne hieman helpotusta, kannattaa harkita!
Kirjattu

katanka

 • Matkailija
 • Viestejä: 82
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #2 : Elokuu 26, 2006, 08:42:26 ap »

Hei!
Meillä 3v. ja diabetestä takana 5kk.Meillä pistäminen vaihtelee; joka toinen kuukausi lapsen mielestä ei kovin paha juttu, mutta sitten taas sama kuin teillä.Yhdessä vaiheessa annoin tarran aina kun oli antanut pistää heilumatta ja taistelematta.Auttoi joksikin aikaa.Mutta sitten taas alkoi samat ongelmat.Olisi kiva kuulla jos joku löytänyt pitempiaikaisen ratkaisun.Vai onkohan niin että vain aika auttaa.
Meillä suurin ongelma syömiset; yhteen ruokailuun voi mennä jopa tunti.Mitään ei haluaisi syödä ja hiilareitakin on ravitsemusterapeutti laskenut alaspäin.Siihenkään en ole vielä keksinyt ratkaisua.
Mutta varmaan nämä ongelmat loppuvat ajan kanssa, onhan sairaus vielä kuitenkin uusi juttu.Lapsi on vielä lisäksi niin pieni, ettei ymmärrä kaikkia aikuisten selittämiä asioita.
Jaksamista vaan sinnekkin!
Kirjattu

astrakan

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 910
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #3 : Elokuu 26, 2006, 11:28:32 ap »

Lainaus:

Vai onkohan niin että vain aika auttaa.
Näin se voi olla. Siinä vaiheessa kun lapsi ymmärtää miksi pistoksia laitetaan, tilanne luultavasti alkaa helpottaa. Eli yksinkertaistettuna: jos ei pistetä, tulee huono olo, jos pistetään, tulee parempi olo. Pieni lapsi ei ihan helposti tajua insuliinien ja hiilihydraattien koukeroita, mutta sen tajuaa kyllä tuntuuko itsestä hyvältä vai huonolta. Sama pätee ruokahommiinkin.

Meillä ei ole pistosten kanssa ole koskaan ollut ongelmia, mutta syömisten kanssa aikanaan oli. Joskus tuli hermostuttua ihan kunnolla, kun olisi saattanut olla muutakin tekemistä kuin taistella lautasen tyhjentämisen kanssa. Meillä on alusta asti ollut systeemi, että se mikä lautaselle on valittu myös syödään pois ja vaihtomahdollisuutta ei ole. Ainoan poikkeuksen tekevät sairaspäivät, jolloin yritetään saada edes jotain suusta alas.

...astrakan...
Kirjattu
.\:\:/:/.      
:\:\:/:/:.          
:'- ¿ -':.          
( 9 - 9 )'          
-( (_) )            
/'-vvv-'\

ainoellen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #4 : Elokuu 26, 2006, 15:28:27 ip »

Kiitos vastauksista, on mukava kun joku toinen asiasta tietävä kommentoi, tulee tunne ettei yksin paini näiden asioiden kanssa. Soitin eilen sairaalaan, josta apua luvattiin järjestää. Lapsi pääsisi psykologin juttusille, aluksihan käytiin kerran kun hän kuului täälläpäin diabeteksen "alkushokkiryhmään". Silloin oli keskustelua lapsenkin kanssa kun toivoin. Olivat mielikuvin+piirtäen käyneet asiaa läpi. Jospa psykologi osaisi johdatella "oikeinpäinperin" pistämisasiaa. Toiseksi pääsisi lyhyelle osastojaksolle jossa ulkopuolinen henkilö katsoisi pistämistilannetta, josko se saatais taas raiteilleen. Kolmanneksi se pumppuhoito voisi olla paikallaan jos pistoskammmo todella on saanut vallan.
Kirjattu

Tuutikki

 • Matkailija
 • Viestejä: 91
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #5 : Elokuu 26, 2006, 16:02:02 ip »

Kun meidän tyttömme vuosi sitten sairastui (hän oli silloin 2,5v), oli pistäminen aluksi aivan kamalaa tappelua. Samoin syöminen. Sitten kaiken uhalla vaihdoimme joustavampaan monipistoshoitoon ja kas kummaa, pistäminen on sen jälkeen sujunut kuin tanssi! Voi olla, että aika teki tehtävänsä tai sitten joku muu. Voimia tuohon pistämistaistoon, se voi välillä olla tosi raskasta!
Kirjattu

astrakan

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 910
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #6 : Elokuu 27, 2006, 09:32:59 ap »

Täältä sitä vertaistukea löytyy! Pienten D-lasten vanhempia on aika paljon löytänyt myös Kohtauspaikalle.

Itse muistan hämärästi olleeni aika pihalla tämän D:n alkutaipaleella. Poika sairastui kahdeksan vuotta sitten reilun kolmen vanhana ja kohta 5 vuotias typy hippasen päälle kaksi vuotiaana.

Omaa suhtautumistani D:een helpotti eräs tuttu nuorukainen, jolla on D ollut lapsesta asti. Siitä huolimatta hän tuntui elävän aika normaalia elämää ja harrasti erästä fyysisesti erittäin rankkaa urheilulajia. Tämä nuorukainen jutteli sujuvasti piikeistä ja neuloista myös poikani kanssa, jolle oli kova juttu huomata että joku toinenkin pistelee

Se voisi auttaa myös teitä, siis jonkun toisen diabeetikon tapaaminen (aikuisen tai lapsen, sama se), lapsi pääsisi vapaasti juttelemaan omasta D:n hoidostaan. Vaikka verensokerimittareiden vertailu voi saada ihmeitä aikaan!
Kirjattu
.\:\:/:/.      
:\:\:/:/:.          
:'- ¿ -':.          
( 9 - 9 )'          
-( (_) )            
/'-vvv-'\

Misty

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2695
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #7 : Elokuu 27, 2006, 18:54:21 ip »

Lainaus:

 Kolmanneksi se pumppuhoito voisi olla paikallaan jos pistoskammmo todella on saanut vallan.
Voimia koko perheelle toivottavasti saatte asiat järjestykseen! Tuossa aikaisemmin suositeltiin insuliinipumppua jos pistäminen ei suju...ikävä kyllä diabeetikon elämään kuuluu pistäminen ja pumppuhoito ei sitä poista.
Kirjattu

ainoellen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #8 : Elokuu 28, 2006, 10:30:48 ap »

Lapsi on nähnyt kotona diabeteksen hoitoa kun isällään on D1, mutta jospa vieraamman diabeetikon tapaaminen auttaisi vähäsen. Odotankin innolla Diabetes-perhekerhon ensimmäistä tapaamista jospa siellä sattuisi olemaan paikalla joku suunnilleen lapseni ikäinen kaveri.
Psykologin juttusille päästään keskiviikkona, jospa hän pystyisi mielikuva-asiollaan ym. aukomaan solmuja lapsen kanssa. Tuntuu että itse olen niin realisti etten pysty näihin tälläsiin harjoituksiin omassakaan mielessäni. Joskus on pitänyt kipuani ajatella "hiireksi joka nakertaa, ja jospa vaaleanpunaisen hiiren ajatteleminen auttaisi.." Lähinnä nauratti.. Mutta hienoa jos joku sellasesta saa apua ja pystyy tyhjentämään mielensä muusta. Nojoo, meni asian sivuun hieman..
Monen mainitseman syömisen kanssa taisteluun ei ole tarvinnut ryhtyä, hiilarimäärät on paljon pienempiä mitä ravitsemusterapeutti on laskenut. Insuliini ja ruokamäärät tuntuvat nyt täsmäävän. Aamiaisellekin pitäisi saada 35-40, mutta 20-25 on se määrä mitä menee. Puuro, maitoa ja leipä. +vähän hedelmää, kurkkua mitä milloinkin. Raaka porkkana on tällä hetkellä in, vaikkeipa siitä hiilareita tule. Lapsi saa melkein kohtauksen jos ei ole raakaa porkkanaa kaapissa...

Piti vielä lisäämäni etten todellakaan aliarvioi mielikuvaharjoitusten tehoa. Itse vaan en pysty/osaa/kärsivällisyys ei riitä tuohon hommaan. Ja toivon että lapseni saa apua, aiemmin oli psykologin luona piirrelty "apuautoja joissa on inskapiikki ym." jotka tuo apua lapselle.

Hyvää viikkoa kaikille!
Kirjattu

oskari1

 • Vieras
 • Viestejä: 21
Re: Pistosvastustelu, iso ongelma
« Vastaus #9 : Syyskuu 01, 2006, 23:06:54 ip »

Hei! Meillä kaksi D1:stä isä ja poika. Poika sairastui toukokuun lopussa, isä jo 38,5 vuotta sitten. Meillä poika kýsynyt ainostaan yhden kerran miksi mua pistetään eikä siskoa. Meillä kaksoset 7v. Poika antaa luvan, kun saan pistää ja haluaa myös katsoa, kun pistetään. Saimme lastenklinikalta Oy Haima Ab kirjan, josta mielestäni oli hyötyä lapsille. Auttoi ymmärtämään diabetesta lasten kielellä. Olen miettinyt milloin poika katoaa pistämis hetkellä. Isänsä aikanaan 60-70 lukujen vaihteessa lähti karkuun vanhempiaan sängyn alle mutta isä nosti sänkyä ylös ja äiti otti kiinni ja pisti inskat. Aika tekee varmaan tehtävänsä aikanaan pistoskammoon. t. oskari1 vaimo
Kirjattu
 

Linkkejä