KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6973 jäsentä  •  418235 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Hanttapoika, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: 3 vuotias D1  (Luettu 2018 kertaa)

zarmatt

  • Aloittelija
  • Viestejä: 31
3 vuotias D1
« : Joulukuu 09, 2004, 21:54:00 ip »

Hei kaikille!

Tyttärellämme (miltei 3 v/13 kg)todettiin 3 vk sitten diabetes. Sairaalaan ihan hyvässä kunnossa. Janotti ja pissitti vain kumman paljon.

Ensin oli viikon Protaphan ja Acrabit (meniköhän oikein?)
Siitä töihin palannut ylilääkäri vaihtoi lantukseen ja novorabitiin->1vk
Ja eilen sitten aloitimme levemirin ja novorabitin
(Kyllä.... täälläpäin on uudesta innostuva lääkäri)

Lantuksen kanssa (1 yks aamulla)ongelmana oli matalille meneminen päivällä ja huima sokerin nousu illalla ja taas huima lasku aamuyöksi. Pikaa käytettiin vain ennen klo 17 jos korkeat ja söi hyvin.

Samansuuntaisena koko viikon:
Esim:
klo 17:00=7
klo 19:00=13
klo 23:00=20-24
klo 2:00=10-12
klo 4:30=3-4

Nyt annetaan levemiriä aamulla 1 yksikkö ja pikaa tarpeen mukaan 1-2 päivässä. Illalla ei vielä levemiriä.

Eilen meni tosi tasaisesti päivän mutta samanlainen nousu taas illalla ja aamuyöstä tankattiin vähän makeaa. (Ilmeisesti lantus vielä vaikutti päivän tasaisuuteen)

Tänään sitten ollaan oltu paljon korkeammilla ja epätasaisempaa ja annoimme iltapalallekin 1 yksikön pikaa.

Käyttääkö kukaan muu näin nuorella vastaavia insuliineja ja mitä päiväannokset ovat olleet?

Kun ei oikein yli yhtä uskalla pistää. Esim kotiuduttua (lantus-pika) kun ohjeitten mukaan annoimme sokeriarvolle 6 1 yksikön pikaa aamupäivästä 25 hiilarille, niin 3 h päästä oltiin jo paniikissa kun näimme ensimmäiset hypon oireet (sokeri oli 2,4).

Olisiko tuo 1 yksikkökin ollut liikaa lantusta ja nyt levemirin kanssa mennään parempaan suuntaan? Aika näyttänee.

-Isä
Kirjattu

D1äiti

  • Matkailija
  • Viestejä: 90
Re: 3 vuotias D1
« Vastaus #1 : Joulukuu 09, 2004, 22:48:00 ip »

Voimia teidän perheeseen! Teillä on ollut D 3 vko:a ja kolmet eri inskat ja vielä ihan uusi asia opeteltavana niin antakaa itsellenne aikaa omaksua asiat! Toki sitä jokainen meistä on huolissaan omasta lapsestaan ja haluaa heti ottaa tilanteen haltuun ja tiedän että jokainen korkea ja jokainen matala aiheuttaa ahdistusta ja huolta mutta ajan kanssa homma selkiytyy! Meillä oli pari ekaa kuukautta käytössä sellanen vihko mihin kirjattiin kaikki syömiset hiilareineen ja tietty sokerit ja se jotenkin selkiytti "taudin" kuvaa ja välillä sitä piirreltiin paperille insuliinien vaikutuskäyriä ja mietittiin miks sokerit nousee ja siirrettiin esim. pistosta aikasemmaksi jne. Se jotenkin auttoi hahmottamaan oman lapsen "käyriä" ja reagoimaan sokereihin! Meillä tällähetkellä kolmipistoshoito ja prota ja actra. Tosin tilanteita tulee edelleenkin mille ei tahdo löytää järkevää selitystä mutta yksittäiset korkeat tai matalat on vaan osattava jättää omaan arvoonsa! Vaikka se on välillä vaikeaa kun haluaa niin kovasti hoitaa ja hallita tätä sairautta! Kaikesta huolimatta tämän sairauden kanssa oppii kyllä elämään! =)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: 3 vuotias D1
« Vastaus #2 : Joulukuu 10, 2004, 11:23:00 ap »

On kyllä tiuhaan tahtiin vaihdettu insuliineja.Ehtiikö lyhyessä ajassa insuliinit edes näyttää parhaita puoliaan.
Lantuksen annosteluun kaipaan itsekin puolikkaan annostelua, koska pienelle ihmiselle yhden yksikön muutos puoleen tai toiseen on ihan liikaa.
Voimia ja jaksamista teille. Samoja tuntoja elän itsekin uuden diabeetikon vanhempana.
Kirjattu

zarmatt

  • Aloittelija
  • Viestejä: 31
Re: 3 vuotias D1
« Vastaus #3 : Joulukuu 10, 2004, 17:49:00 ip »

Kiitos.

Kyllä tämä aika "mielenkiintoista" vuoristorataa on. Itse tarvitsen myös näin inssinä käyriä, mutta lääkäritkin sanovat sanovat että voihan niitä piirrellä muttei mitään kuitenkaan täysin ennakoida. Itseä kyllä helpottaa nähdä asiat paperilla ja koettaa ymmärtää edes vähän miten mikäkin vaikuttaa..
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: 3 vuotias D1
« Vastaus #4 : Joulukuu 14, 2004, 22:49:00 ip »

Jo on tosiaankin tiuhaan vaihtunut insuliinit..
Oma lapseni sairastui 2 vuotiaana. Painoa en muista, mutta ei ainakaan enempää kuin tuo 13 kg. Meillä oli aluksi käytössä 40 yksikön insuliinit, actrapid ja protaphan. Tuo 40 yksikön insuliini tarvitsi erityisluvan. Sen ideana oli se, että kun annokset pieniä esim. protaphan yöksi silloin 0,5 yksikköä, ja tuo 40 yksikön insuliini laimeampaa, ei päässyt niinkään tulemaan niitä mittausvirheitä, puoli yksikköä aika mahdoton vetää ruiskuun, käytimme siis ruiskuja. eli se insuliinimäärä kerrottiin aina 2,5:llä niin annos oli suurempi, mutta teho sama kuin 100 yksikön insuliinilla.
Teillä ollut diabetes 3 viikkoa, hyvin todennäköistä, että omaa tuotantoa on vielä pitkäänkin, mikä myös sekoittaa kuvioita. Meillä sairastettu 4 ja puoli vuotta, ja edelleen sokrut seilaa siinä 5-20 väliä päivittäin, muutaman kerran kuukaudessa mittari näyttää HIGH, eli yli 33. Ja vastaavasti muutaman kerran kuukaudessa n. 2-3. Eli se tasapaino on todella vaikea saada, vaikka on jo muutama vuosi harjoiteltu. Meillä ainakin esim, jännitys vaikuttaa hurjasti sokereihin, yleensä silloin yli 30 eikä millään inska määrällä alas. Sitten kun jännitys ohi, niin alas tullaanki vauhdilla. Että sokeriin kyllä vaikuttaa lähes kaikki. Esim. pari viikkoa sitten oli jakso, että sokrut koko ajan tosi matalat, ja nyt taas jakso, että koko ajan korkeat. eikä mitään syytä osaa sanoa. Tsemppiä teille!
Kirjattu

zarmatt

  • Aloittelija
  • Viestejä: 31
Re: 3 vuotias D1
« Vastaus #5 : Joulukuu 15, 2004, 09:25:00 ap »

Kiitos.

Nyt on tasainen epätasapaino löytynyt, ainakin viikolla, kun tenava jatkoi taas tarhassa 6-7h päivässä (upeat hoitajat, totesivat vaan että tottakai he opettelevat ja nyt käymme vielä ruoka/pistosaikana tarhassa tukena) ja syö siellä ihan eri lailla kuin kotona.

Aamulla nostaa hetkeksi, kunnes saa nyt 1/2 yksikköä pikaa (tarhan)aamupalan jälkeen. Kotona otetaan vähän ennen lähtöä 10HH)
Sitten pysyttelee 8-10 välillä ennen aterioita kunnes illalla aloittaa nousun jota kestää puolilleöin. Siitä sitten aamuksi alas.
klo 23:00=20
klo  3:00=8-11
klo  6:30=n 4

eli illaksi lienee pakko nostaa, kun oma tuotanto toiminee ainakin yöllä.

Levemiriä ei anneta kuin aamulla 1 yksikkö.
Pikaa juuri nyt 1/2+1/2+1.

Sitä ei ole kokeiltu jos antaisi pikaa illalla vähän enemmän että saisi alkuyöksi vaikka 10-15 välille, niin miten menisi aamuyö. Pe lääkäri niin saadaan kokeiluohjeita lisää, kun ei ominpäin oikein uskalla vielä nostella pikaakaan.
Kirjattu
 

Linkkejä
Haastaako korona arkea diabeteksen kanssa?

Julkaistu 02.04.2020 | 10:14