KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut  (Luettu 1219 kertaa)

D1äiti

 • Matkailija
 • Viestejä: 90
Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« : Joulukuu 07, 2004, 22:48:00 ip »

Hei, Meillä tyttö joka kolmipistoshoidolla (prota ja actra) iltapäivällä pistetään 15.30 actraa ja illalla 19.30 protaa. Sokerit on sillon 19.30 5-7 tasolla ja noin klo 19.45 syödään iltapalaa mutta sitten kun mittaillaan n.21.30 ne (kirotut sokerit!) huiteleekin jo 11-15 tai viimestään klo 23 ollaan korkeilla! Ja ei auta kun korjailla actralla ja sitten se on mittailua koko yön ettei mennä matalille! Tätä ei tapahdu onneksi joka ilta mutta mikä ihmeen juttu tässä mättää? Periaatteessa vois lisätä hiukan illan protaan jo valmiiksi actraa mutta kun sokereiden "lähtöarvoista" ei nousua voi päätellä. Ja iltapalakin on suht samanlainen joka ilta! Syntyykö actran ja protan väliin joku "aukko" ja kun siihen lisätään hiilarita on "soppa" valmis? Jos olen oikein asiaa järkeilly niin inskojen välille tulee n 6 tunnin vaik.aika jolloin pitäs riittää vaan actran vaikutus eli eikö se riitä? Jolloin illan prota pitäs pistää aikasemmin, sen vaikutushan alkaa kuitenkin vasta n. 2 tunnin kuluttua pistämisestä? Mitäs tuumailette?
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #1 : Joulukuu 08, 2004, 08:30:00 ap »

Hei! Meilläkin on lapsella 3-pistoshoito (Prota+Actra) ja samalla tavalla iltapalan jälkeiset arvot korkeita. Ennen iltapalaa lukema on hyvä, sitten käy alkuyöstä korkealla. Ilmeisesti Actran häntä ei riitä kattamaan iltapalaa ja Protan vaikutusta saa odotella. Aiemmin pistimme enemmän Protaa yöksi, mutta sitten tapahtui klo 2-4 jyrkkä vs:n lasku ja tankkailtiin hiilareita. Sitten aikaistimme illan Protaa, mutta pienellä annoksella Protan vaikutus ei kunnolla riittänyt aamuun, aamu alkoi 15 lukemilla. Nyt olemme hieman pienentäneet iltapalaa ja vähentäneet Protaa. Näin vs ei pääse kovin korkeaksi, mutta yön hypojakaan ei tarvitse pelätä. Jos lukema on korkea ennen iltapalaa, pistämme Protan seassa 1/2 ky Novorapidia, jonka vaikutus ehtii miltei loppua ennen Protan vaikutuksen alkamista ja näin ei tarvitse koko yötä mittailla matalien arvojen pelossa. Lääkäri kommentoi tuota alkuyön vs:n nousua siten, että se ei haittaa koska vs palautuu hyvälle tasolle ja aamu alkaa ok-lukemissa. NovoNordiskin asiantuntijapalvelusta minulle tiedotettiin, että monesti lapset jopa "tarvitsevat" tuon lyhytkestoisen vs:n nousun alkuyöstä Protaa käytettäessä, jotta vs ei painu liian alas. Koska pitkäaikaissokeri on hyvä, ei lyhytkestoisista korkeista arvoista kuulemma tarvitse olla huolissaan.
Kirjattu

paulina

 • Matkailija
 • Viestejä: 84
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #2 : Joulukuu 09, 2004, 13:40:00 ip »

Meillä kahdella pistoksella Prota + Actra. Ja sokerit nousee myös alkuyöstä sinne 10 pintaan, ehkä vähän yli. Joka aamu sokerit ovat 4-5,5 eli kokonaisuutena menee yö hyvin. Jos illalla korjailisi niin matalille pamahtaisi. Näin meillä mennään. Ja kannattaa katsoa myös koko päivän arvoja. Meillä ollaa muuten ihan hyvissä lukemissa, ainoa suurempi nousu tuo iltayö.
Kirjattu
tuska jalostaa

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #3 : Joulukuu 09, 2004, 17:11:00 ip »

Täällä pähkäillään ihan saman ongelman kanssa..
tyttö 3-pistoshoidolla samalla tavalla, mutta mitään tolkkua en ole saanut illan arvoihin. Hoitaja ehdotti iltapalan jakamista kahteen osaan. Kokeiltiin-ilman tulosta. Onnistuimme eilen (jostain syystä??) saamaan sokerit pysymään noin 10:ssä nukkumaan mennessä ja kuinka ollakaan, yöllä sitten hypoilla. Ja kaiken tämän lisäksi vielä aamut lähtee aina korkeilla (n. 10 tai yli). Olen välillä yöllä mittaillut kun epäilin, että menee useamminkin öisin hypoille, mutta ei..yölläkin ovat korkealla...Mutta jos lisää protaa (vaikka kuinka vähän) niin taas tankataan yöllä! Siis jos joku keksii taian, miten tämä toimii, niin PLIIZ, kertokaa. On tämä sellainen arvoitus!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #4 : Joulukuu 09, 2004, 19:26:00 ip »

Olisikohan teillekin helpotus Novorapidista? Meidän lapsella menee hyvin pieni annos Protaa yöksi, jopa 1/2 yksikön lisäys vetää hypolle. Tällä hetkellä pistämme sitä tuon 1/2 ky ja iltapalan koostumus on 20-25 g hh, lapsi painaa 15 kg. Usein pistämme kaverina 1/2 ky Novorapidia, jotta iltapala ei nostaisi verensokeria koko yöksi pilviin; protalla kun sitä ei meillä auta säädellä hypovaaran takia. Mittaamme parin tunnin kuluttua pistoksesta, jolloin Rapidin vaikutus alkaa olla ohi mutta Protan vasta alkamassa. Näin yö pysyy pienillä annoksilla hanskassa. Actrapidia emme voi yötä vasten pistää, sillä sen vaikutusaika on pitkä ja aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutusyllätyksiä Protan kanssa, meillä varma hypo tällaisesta yhdistelmästä. Mutta yksilöllistä tämäkin!
Kirjattu

D1äiti

 • Matkailija
 • Viestejä: 90
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #5 : Joulukuu 09, 2004, 22:21:00 ip »

Kiitokset kommenteista, ihanaa että täältä löytyy vastauksia ja vinkkejä ongelmiin! Meillä ens viikolla d.kontrolli ja pitää ottaa novorapid puheeksi! Ihan jo pelkästää joulua ja tollasia poikkeustilanteitakin varten! Ja olishan se paljon järkevämpää korjailla korkeita novorapidilla kun actralla... puolikas actraa vetää jo niin helposti matalille ja kesto on niin paljon pidempi! Piparintuoksuista joulun odotusta kaikille!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #6 : Joulukuu 21, 2004, 18:13:00 ip »

nousu voi johtua ruuasta. se voi johtua myös kasvuhormonierityksestä (joka ei joka päivä/eri aikaan vuodesta tule semanlaisena)

rapidilla saa korjattua...sitten kun siirtyy siihen kokonaan (+ lantus/levemir) niin saatte hoidon ehkä vielä toimivammaksi. jos sitten päivän 5-7 pistosta alkaa tuntua liian suurelta tai edelleen huiskii sokerit esim. iltaisin, tässä tilanteessa meillä siirryttiin pumppuun (ja eron huomaa, helpommalla pääsee nyt)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Iltapalan jälkeiset korkeat sokrut
« Vastaus #7 : Tammikuu 07, 2005, 22:24:00 ip »

Meillä on sama tilanne,10 v tytöllä käytössä prota + actra,illalla oli korkeita arvoja ja aamulla korkeita. Erilailla kokeiltuani olen keksinyt ratkaisun ja se on auttanut niin illan korkeisiin kuin aamunkin. Prota on pitkävaikutteinen, joten sitä voi antaa vähän enemmän että se kestää aamuun, mutta se on annettava viimeisenä paukkuna illalla juuri ennen nukkumaan käyntiä, jotta riittää aamuun. Illan ja aamunkin sokeriarvoihin vaikuttavat sen päivän liikunta ja hiilarimäärät yhdessä. Jos ei ole ollut liikuntaa tarpeeksi ei ole mitään mahdollisuutta passata sokereita pelkällä insuliinilla ja hiilareilla. Varmaan tilanne on paljon vaikeampi kun on kyseessä pienempi lapsi, mutta voisittehan kokeilla iltasella päivällisen jälkeen lisäämällä liikuntaa ( vähän yhdessä riehumista tai pulkkamäkeä näin talvella)ja laskemalla hiilarit sitten iltapalalla tarkkaan. Hiilareissa on tärkeää niiden laatu määrän lisäksi. Hiilarimäärältään yhtäpaljon jäätelöä ei ole sama asia kuin esim ruisleipä. Sen olen huomannut, että täytyy tosi tarkkaan välillä miettiä mitä lapsi on päivän aikana tehnyt ja onko mahdollisesti ollut jotain jännittäviä asioita ja sitten välillä on tosiaan palattava laskemaan hiilareita aterioilla.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59