KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6962 jäsentä  •  418058 viestiä  •  19987 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi annenanne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Mikä pumppu on paras?  (Luettu 1367 kertaa)

Guest

 • Vieras
Mikä pumppu on paras?
« : Elokuu 09, 2004, 18:26:00 ip »

Olemme aloittelemassa 6 vuotiaalle pojalle pumppuhotoa. Saamme itse päättää ilmeisesti puppumallin, mutta kun sitä kokemusta ei vielä ole, niin voisiko joku kokeneempi suositella jotain mallia.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #1 : Elokuu 09, 2004, 22:50:00 ip »

Ei voi yksiselitteisesti sanoa mikä pumppu on paras.
Me ei ainakaan saatu valita pumppua itse vaan, me saatiin se pumppumerkki ,millä on sopimus  kunnan kanssa missä asumme.
Nyt on tulossa uusi "ajatteleva" pumppu
loppusyksystä
 paketissa on verensokerimittari josta lähetetään langattomasti tieto pumpulle ja pumppuun syötetään tieto kuinka monta hiilaria syö ja pumppu ehdottaa bolusmäärää.
lisätietoa saat  www.meditronic.com   siellä on kuvat ja kerrottu pumpun toimintaa
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #2 : Elokuu 10, 2004, 15:16:00 ip »

minimed paradigm on meillä ja voin suositella. Pieni, roisketiivis, ja erilaisia ohjelmia riittävästi.

Noista ajattelevista pumpuista (jollaisen toiminnon meillä olevaan pumppuun käsittääkseni sais) sen verran, että en kyllä menis siihen (helppouden) ansaan että alkasin luottaa kone-ehdotuksiin. Sopiva bolusmäärä riippuu paitsi hiilareiden määrästä, niin niiden koostumuksesta sekä takana (ja edessä) olevasta liikunnasta, mahdollisesta flunssasta, siitä onko sokeri kenties menossa alas vai ylös jne...

eli eli paras pitää vaan oma "tietokone" sellasessa kunnossa että se hoitaa hommat
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #3 : Elokuu 10, 2004, 16:15:00 ip »

hei isi
en varmaan luottaisikaan niihin, mutta suuntaa antavana varsin oiva kapine
ja kun lapsi mummolla tai muualla kylässä niin helpottaa toista henkilöä jos vaikka on ajatellut laittaa boluksia  3 ja kone on samaa mieltä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #4 : Elokuu 10, 2004, 18:27:00 ip »

Kiitos vastauksista. Tässä ennen lääkärille menoa,(jossa asiat varmasti selviävät) kysyn jo malttamattomana, että käykö pumpussa laimentamaton inska 6 vuotiaalle 24,5 kg painavalle pojalle vai meneekö perusannos liian pieneksi annostella? Muutkin kommentit pumpuista ja pumppuhoidosta yleensä ovat tervetulleita.
Kirjattu

Rausku

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #5 : Elokuu 11, 2004, 12:43:00 ip »

Meillä 3,5 vuotias poika, paino 20 kg.  Pumppu ollut pari vuotta ja 20 % laimennos koko ajan.  Yöllä basaalia menee 0,4 - 0,6 yksikköä tunnissa, eli 2-3 sykäystä tunnin aikana.  Jos tohon ottais laimentamattoman inskan, niin pitäisi ohjelmoida joka toinen tunti yksi sykäys, jolloin insuliinin saanti ei enää ole kovin tasaista.  Joskus lääkärikin kontrollikäynnillä ajatteli ääneen, että pitäisikö siirtyä 50%:n laimennokseen, mutta ilmoitimme, että ei kiitos, koska yöllä määrät ovat niin pieniä ja parempi pitää inskan saanti tasaisena.  Tämä on tietty yksilöllistä ja harkitsette tilanteenne mukaan.  

20%:lla laimennoksella Minimed 508:iin sopiva 3 ml:n säiliö riittää 5-6 päivää, joten suurta vaivaa ei aiheudu sen täyttelemisestä.  Sairaalassa aloitettiin 10%:lla silloin kun Kimi oli vielä alle kaksivuotias ja noin 15-kiloinen, ja silloin säiliötä piti täyttää noin kahden päivän välein ja se tuntui hieman hankalalta.  

Muuten pumppu on hieno vehje pelasti aikanaan meidän Kimin hoidon.  Muistan varmaan ikäni, kuinka poika muuttui täysin väsyneestä ja kiukkuisesta pistoshoitolaisesta (huono tasapaino vaikka pitkä sokeri hyvä) iloiseksi ja meneväiseksi pumppuvesseliksi, kun tasapaino saatiin heti pumpun kanssa kuntoon.  

Jotain vanhoja pumppukeskusteluja täältä Kohtauspaikalta löytyy hakemalla vaikka hakusanalla "pumppu".
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #6 : Elokuu 24, 2004, 11:49:00 ap »

käy laimennokset, ja me saadaan yliopiston apteekista insuliinin valmiiksi laimennettuna pumppuun sopiviin minimedin ampulleihin, eli senkun pudotamme valmiin ampullin suoraan pumppuun ja aikaa menee koko vaihtotoimitukseen alle minuutti.

ja jessita, mä ymmärrän sun pointin. itse en vaan luottaisi koneen tarjouksiin siltikään, vaan ennemmin pidän pumpussa max boluksen sellaisena varsinkin jos jää lapsi hoitoon, että sinne ei  yliannosta voi vahingossa laittaa.

nää "ajattelevat" koneet ovat nimittäin niin houkutteleva ajatus, että parempi torjua se kokonaan. voisi tulla liian suuri houkutus alkaa väsyneenä sohvalta käsin ajatella (kun pitäisi oikeasti boluksia Ajatella) että ne oikeasti ajattelisi (kun tosiasiassa niillä jää 80% sopivaan bolukseen vaikuttavista asioista huomioimatta, paitsi nyt jossain päivänmittaan toistuvassa ns. vakiotilanteessa (jos semmosia jollain onnekkailla on) jossa aina näyttää käyvän sama insuliinimäärä - ja mitä niillä koneen "neuvoilla" taas sillon tekee)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #7 : Elokuu 24, 2004, 14:36:00 ip »

Me päädyimme minimedin paradigm pumppuun ja se on nyt kuivaharjoittelussa paraikaa. Manuaali on kahlattu läpi ja pumpun toiminta alkaa olla hanskassa. Menemme ensi viikolla sairaalaan ottamaan pumpun käyttöön. Millaisia vinkkejä basal annoksiin osaisitte antaa te kokeneemmat pumpunkäyttäjät. Oma käsitykseni on että basal tippuu protaan verratuna jonkin verran ja kuuluukin tippua ,koska prota toimii ateria inskana lounaalla ja ip välipalalla. Miten te basalin annostelette eri vrk aikoina. Pumppun tulee humalogin laimennos joko 20% tai 50%. Myös boluksia koskevia vinkkejä otetaan vastaan mielellään. Kaikki lapsethan ovat yksilöita myös insuliinin suhteen mutta jotain perussuuntia pumppuhoitoon jos vaikka säästettäisiin kantapäitä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #8 : Elokuu 26, 2004, 02:25:00 ap »

no semmosen vinkin annan nyt alkuun että mitatkaa ekalla viikolla sokeria ihan hemmetisti (myös yöllä).

me tehtiin niin ja saatiin basaalit melkolailla kohilleen n. viikossa.

muutos protaan on valtava ihan noin periaatteellisestikin. kun ite siirryttiin protalta monipistoshoitoon (lantukseen), niin täytyy sanoa että jonkin aikaa kesti ennen kuin tajusi miten erilaisesta hoitomuodosta siinä on kyse.

mutta periaate on että jos ei söisi mitään koko vuorokautena, basaali vaihtelisi siten (tai pysyisi samana jos sattuisi olemaan niin tasainen tarve, mitä epäilen), että sokeri pysyisi suurinpiirtein samassa.

no koska syömisiä ei voi jättää väliin lasten kanssa ainakaan, oikean basaalin määrä pitää "onkia" muilla keinoin, kuten siten että antaa lounaan klo 12 (johon luonnollisesti laittaa boluksen), mittaa sokerin klo 14, tällöin ei syö mitään ja mittaa uudelleen klo 15-16 (eli ennen päivällistä jos se vaikka klo 16). jos sokeri on suurinpiirtein sama kolmelta ja kahdelta niin silloin saatetaan olla oikeilla jäljillä. tai jos se on kolmelta pikkusen alhaisempi kuin kahdelta niin kokemuksen mukaan se on kaikista toimivinta. tätä ennen ruokaa mittaus- 1,5-2 tuntia ruuasta mittaus - n. 3 tuntia ruuasta mittaus -juttua pitäisi sitten tehdä joka ruuan kohdalla, jotta näkee, mihin aikaan basaalia on kenties liikaa, milloin sopivasti ja milloin liian vähän.

no, jotta ei menisi liian yksinkertaiseksi niin sopivien bolusten löytämisessä on yhtälainen työmaa. ja bolus+basaali -tasapaino on aikamoista yhteispeliä ja hoidon voi mun mielestä suunnitella aika monella tavalla (joka on paitsi aika monimutkaista - niin samalla myös se, mikä tekee siitä ylivertaisen verrattuna muihin)

eli:

a) voitte säätää basaalia vähän yläkanttiin, sellaiseksi että se oikeastaan vähän koko ajan pudottaa sokeria. tällöin boluksia tarvitsee laittaa määrällisesti vastaavasti vähemmän. eli esim. jos ennen ruokaa on sokeri 5-6, puolitoista tuntia ruuasta se on 8, ja sitten hieman yläkantti basaali pudottaa sen seuraavalle ruualle (joka on vaikka 4 tuntia edellisestä) 5-6:een. tässä mallissa etuna se, että sokerit ei helposti karkaa reilusti yli 10:een (joka käy seuraavassa, b-mallissa), haittana se, että jos tykkää syödä välipalaa 2 tuntia ruuasta, niin sokeri saattaa lähtiessä olla suht.korkeella ja se että ei voi ruokavälejä myöskään holtittomasti pidentää kun basaali pudottaa sitä sitten liian matalalla.

b) yrittää saada aikaan tilanteen jossa ennen ruokaa sokeri 5-6, ja puolitoista siitä se sama ja nyt sitten tarkalleen säädetty basaali pitää sen siinä samassa pari seuraavaa tuntia (tai millon syökään). hyvää tässä se, että ei tarvii huolehtia ruoka-ajoista. huonoa se, että se tämän toteuttaminen on hemmetin vaikeeta. yritettiin aikamme mutta aika vaihtelevalla menestyksellä (jos sanois pehmeesti). eli tässä boluksen määrän sopivaksi osuminen on tosi vaikeeta. se nimittäin pitää pyrkiä saamaan osumaan kohdalleen, sillä jos sokeri onkin ruuan jälkeen vaikka se 8, ei se putoo sieltä yhtään vaan pikemminkin alkaa jopa nousta. ja vastaavasti tosi helposti sitten menee sokerit tässä tarkkuusammunnassa matalalle. (ja taas vaihtoehdossa a jos laittaa bolusta joskus liian vähän sokeri saattaa nousta vaikka 10:een mutta kuitenkin pudota 7).

eli näistä kahdesta pääperiaatteesta pitää valita. sitten voi myös tehdä semmosta että laittaa jatkettuja boluksia niinkun me tehdään (eli laitetaan esim. 3 yksikköä + 2 yksikkköä /2 tuntia). (koska ainakin meidän syömät pastaruuat imeytyy aika hitaasti), ja on huomattu että tää järjestely toisaalta loivasti pudottaa sokeria ennen seuraavaa ruokaa mutta ei toisaalta taas liikaa aivan loppupäästä (kuten pelkkä basaalin pitäminen isompana tekisi) jos joskus ruokaväli venyykin.

suurin ilo meille on kuiteski ollu yöt, eli sinne menee vain murto-osa siitä mitä päivällä basaalia. mutta sen opitte vaan mittailemalla.

eli vielä kerran (tämän sekavan viestin lopuksi jota en ny ehdi tarkistuslukea, eli sekavaksi jorinaksi jää), mitatkaa paljon aluksi, se maksaa itsensä takaisin.

ja kerro miten lähtee menemään niin yritetään säästää kantapäitä (ite on tullut hakattua kyllä päätä seinään muutamassa jutussa varsinkin alussa ennen kuin aukesi mistä kyse)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #9 : Elokuu 26, 2004, 02:38:00 ap »

ja se vielä että mikä on paljon mittausta, niin me esim. mitattiin ekat 3 yötä yölläkin muutaman tunnin välein läpi yön ja siten opittiin nopeesti mikä on se basaalimäärä joka pitää klo 22 mitatun sokerin samana aamu 7:ään
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #10 : Elokuu 26, 2004, 09:58:00 ap »

Kiitos hyvistä vinkeistä. Joo tuo mittaaminen alussa on varmasti tosi tärkeää,jotta saadaan basal aluksi edes sektoriin, josta voi sitten lähteä säätelemään. Tavallan harmi, että toi bolus sotkee basalin säätämistä ,mutta voihan sitä joskus yrittää pitää vähän pidempää ruokataukoa, jolloin tietysti mittaillaan verensokeria ja mietitään oikeaa basal määrää.
 
Maanantaina 8:30 alkaa sitten meidän pumpputaival. Lääkäri suunnitteli,että 3 päivää osastolla olisi hyvä ja tunnin välein vs.mittaukset sairaalassa. Pelkäämpä vaan, että siraalassa säädetty basal ei päde enään kotona ja eskarissa, joten sitä varmasti joutuu heti puikkoihin säätelemään annoksia. Bolusten määrät varmaan oppii kokemuksen kautta. "Aamupalan bolus on suurempi kuin muut" on joissain aiemmissa keskusteluissa tullut ilmi ja järjelläkin onhan aamulla takana pitkä liikunnaton jakso ja insuliinin määrä suht pieni verrattuna muihin ajankohtiin. Kerrompa kuulumiset kun saadaan pumppu pelittämään!!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #11 : Elokuu 26, 2004, 11:31:00 ap »

Syvä ihmetys  
Miksi ihmeessä pitää olla osastolla 3 päivää????
Kun siellä osastolla on ruoka-ajat säännölliset liikkuminen rajoitetumpaa kun kotona jne...
Eli ei ainakaan vastaa meidän elämäämme täällä "siviilissä"
Meillä pumppu laitettiin polikliinisesti vei aikaa puheineen 4 tuntia ja sitten kotiin...
Aluksi ekat tunnit tietenkin äitinä hermoilin ja katselin kelloa milloin pitää taas syödä, mutta sitten asennoiduin siihen että nyt alkaa se vapaus ja syödään kuin ennen vanhaan silloin kun on nälkä.
 Teillekin  vapaampaa elämää toivottaen
Jessita        
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Mikä pumppu on paras?
« Vastaus #12 : Elokuu 26, 2004, 19:51:00 ip »

osastojakso kai aikalailla käytäntö mutta oon jessita sun kanssa samaa mieltä siitä että kotona hyödyllisintä aloitus (varsinkin jos asiaan jo perehtynyt ennalta). no sitähän voitte pyytää vielä sinne mennessäkin, jos haluaa, että jos arvot alkaa jo ekana päivänä löytymään pääsiskö jo tokana esim kotiin (ja kävis vaikka vaan kontrollissa sairaalalla tms.)...

noista aamuboluksen suuruuksista. täsmälleen näin meillä eli aamupalalle laitetaan 3x määrä bolusta verrattuna muihin ruokiin / hhg (kuten jos tehtiin lantuksellakin ja tavallaan prota-aktrallakin. se missä mentiin metsään oli se että ei tajuttu pumppua aloittaessa oli että ei tajuttu että kun lykkäsee tollasen sutsisatsin insuliinia, niin sillä on tosi pitkä häntä (siis vaikka kuinka hoitsut sano että humalogin vaikutus hiipuu parissa tunnissa). eli ei tajuttu että jos aamupala on klo 8, niin jos kymmeneltä sokeri on noussut aamun 5:stä vaikka 11:een niin jos ei tällöin (2 h boluksesta) syö (meillä) vähintään aamupalan suuruista välipalaa niin sokeri tippuu alle tunnissa 2:een. eli nyt meillä syödään aika pieni aamupala johon iso bolus ja pari tuntia siitä iso välipala johon ei bolusta ja tällä lailla sokeri on klo 12 rangella. (ja se tosiaankin on bolus joka tekee temput sillä on kokeilumielessä laitettu basaali aivan minimiinkin ja siltikin sokeri tippuu 2-3 tunnin kohdalla.

ja tämmösestä ei mistään hoitoporukoilta ikinä oo kuultu mitään eikä siitä miten toimia mutta nyt on suht. toimiva systeemi siihen itse keksitty. toinen juttu on illat, eli sokerin taipumus aika ajoin nousta nukahtamisen jälkeen (joka sitten veisi arvot myös aamuksi ylös ellei laittaisi pikkuista lisäbolusta), joka ilmeisesti on kasvuhormonin aikaansaamisia. mutta vaihdetaan tästä ajatuksia jos semmosia teillä ilmenee.

ja tsemppiä alkuun, en usko että hyvä hoito on jatkossa ainakaan vehkeistä kiinni...
Kirjattu
 

Linkkejä