KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6962 jäsentä  •  418058 viestiä  •  19987 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi annenanne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Aamut päiväkodissa  (Luettu 979 kertaa)

Guest

 • Vieras
Aamut päiväkodissa
« : Elokuu 08, 2004, 14:21:00 ip »

Hei! Miten teillä muilla sujuvat 2 tai 3-pistoshoidossa olevien aamuinsuliinin ajoitus suhteessa päiväkodin aamiaiseen klo 8.00 ? Minun 3-vuotiaani saa aamulla 2 yks protaa ja puoli actraa. Minun olisi lähdettävä aamuisin päiväkodista viimeistään klo 7.15. Ajattelin pistää insuliinin päiväkodissa ja lähteä sitten. Tarvinnee välipalan?? Muuten voisin pistää ja syöttää jo kotona, mutta pikkuiseni syö todella hitaasti ja saa äänekkäitä raivareita kun pakotetaan syömään. Tästä kaksi koululaistani taas hermostuisivat, kun syöminen pitäisi aloittaa niin aikaisin. Enkä sittenkään varmaan ehtisi töihin. Lasten isä asuu muualla. Vai annetaanko joillekin diabeetikoille aamiainen esim. 15 minuuttia aikaisemmin? Luulisin, etten ole ainoa, jolla tämä pulma.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #1 : Elokuu 08, 2004, 15:10:00 ip »

Meillä nyt kokemusta peräti kolme päivää hoidossa,(harjoittelua jonkin verran ensin vanhemmat mukana)
Aamu alkaa klo 5.30 jolloin protaa 4.5 ja actraa 1.5. Kotona syö aamul 10 hiilaria klo 5.45,päiväkodissa sit vasta klo8 aamupala,perjantaina oli mitattu 4.2 ennen aamiaista ( heräämis sokeri oli 6.7.)
Vähän puhuttiin tätien kanssa että katsellaan jos söis sen aamuvälipalan siellä.
Teillä aika hyvältä kuulostaa toi pistoksesta 45 minuutin kuluttua aamiainen.
Ollaan kaksipistos hoidos.
Matalia sokereita oli viime viikol hyvin paljon,huomen ajattelin vähentää actraa 0.5 yksikköä.
Meillä poika siis myös 3-vuotias ja erittäin kova liikkumaan!
Protaa on siksi noin paljon suhteessa lyhyeen kun toinen pistos on vasta klo 16.30 !!
Mutta jos siis tarvii välipalan niin kyllä varmaan onnistuu,koska meillekin sitä ehdotettiin.
Meillä tosin aivan upea päiväkoti henkilöstö :0)

Sovittiin sellanenkin jos huomaan etten ehdi neljäksi niin antavat vielä yhden välipalan tarvittaessa.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #2 : Elokuu 08, 2004, 15:38:00 ip »

Kiitos paljon vastauksesta! Meilläkin kaksipistoshoito ja toinen pistos on ollut noin 16.15, mutta nyt kun työt alkavat pääsen päiväkotiin vasta 16.30, joten siirtyy... Matalia on ollut ja hypoja myös. Jos ateriat ovat minuutilleen aikataulussa ja hiilarit kohdallaan, eikä yletöntä riehumista, niin aika hyvin menee. Insuliiniannnostuksia on etsitty kovasti, kun tuo puolikin yksikköä on prosenteissa aika lailla ja se näkyy! Sairaalasta sanoivat, että puoli tuntia pistämisestä on pisin aika, mikä seuraavaan ruokaan saa kulua. Aamiainen olisi 25 hiilaria, jospa söisi vaikka välipalan 10 hiilaria ja vähän vähentäisi aamiaista. Paljoa ei uskalla, kun ennen lounasta menee helposti matalalle, vaikka aamiaisen ja lounaankin välissä on välipala. Toivottavasti poika suostuu syömään noin tiheästi, etteivät päiväkodissa joudu liian lujille. Onhan siellä muitakin lapsia, jotka tarvitsevat huomiota. On tosi kiva kuulla, että muissakin hoitopaikoissa löytyy joustoa, ehkäpä minäkin uskallan pyytää sitten vähän lisäpalvelua. En tahtoisi lähteä töihin matalista huolehtien. Minunkin poikani ollut hoidossa vasta muutaman päivän ja kivasti on mennyt. Sairastui diabeetekseen viime huhtikuussa, joten opettelemassa senkin suhteen vielä ollaan.
Kirjattu

Jatta

 • Intoilija
 • Viestejä: 218
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #3 : Elokuu 13, 2004, 15:51:00 ip »

Hei
Minä olen joskus saanut tosi kivoja ohjeita puhelinsoitolla ravitsemussuunnittelijalta tai diabeteshoitajilta.
 
Ja suosittelen, että vaaditte vain reippaasti antamaan katsomanne välipalat sillä kyllä se on päiväkodin hoitajienkin etu ettei ole hypojen vaaraa (ne vasta sähläystä hoidossa aiheuttavatkin). Ihan normaalia on, että diabeetikosta aiheutuu ylimääräistä välipalaohjelmaa. Ja kun se olisi vielä paperilla suunnittelijan rustaamana olisi homma aivan selvä.

Välipalan voi vähentää aamupalsta jolloin syöty määrä ei pitäisi lisääntyä ja näinollen jaksaisi syödä. Minä olen ollut tyytyväinen päiväkodissa tapahtuneisiin ruokailuihin koska silloin kiukuttelua on vähemmän kuin kotona.

Jos meno on hurja päivähoidossa jo ennen aamupalaa niin sokerit voivat kulua nopeammin kuin vastaavasti kotona. Ja varmasti välipala voidaan antaa vaikka mehuhuikkana huomaamattomasti ja nopeasti jos tarvii.
 
Minulle on annettu ohjeeksi myös tuo syömistä puolituntia pistämisestä ja toinen ohje oli että pistämisten jälkeen ei lähdetä ajamaan autoa jos vaikka sattuu tietyömaa eteen tms
   
Jos hyvin sattuu niin kun tarpeeksi kauan pistelee hoidossa tätien silmien alla, haluavat hekin kokeilla pian.

Kokeilujen kautta mielenrauhaan!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #4 : Elokuu 17, 2004, 16:39:00 ip »

Meillä insuliini pistetään aamulla kotona noin 7-7.30. Sitten lähdetään hoitoon jossa aamupala klo 8. Meille ei kyllä ole annettu tuota puolen tunnin ohjetta vaan jos sokeri aamulla korkea odotetaan joskus tuntikin ennen aamupalaa, koska insuliinit alkaa vaikuttaa niin hitaasti aamuisin.
Sitten jos sokeri aamulla hyvä eli 4-7  voi pistämisen jälkeen antaa vaikka 1 dl maitoa jolloin varsinaisella aamupalalla ei ole niin kiire ja pistämisen voi hoitaa vaikka klo 7 jos aikataulu niin vaatii. Tosin hoitaja opetteli nyt pistämään insuliinin joten aikataulukin antaa nyt sitten enemmän periksi. Meilläkin on 3 vuotias vuoden sairastanut poika, jolle aamulla pistetään 8 yksikköä mixtard 30. ( 2,4 lyhyttä ja 5,6 pitkää) . Jos pistämisen jälkeen lähdetään ajelemaan hoitoon on hyvä varmuuden vuoksi ottaa mukaan jotain syötävää meillä yleensä banaani ja pillimehu, kun nuo autotkaan ei aina niin varmoja ole ja mitä tahansa voi matkalla sattua.
Kirjattu

Johanna K.

 • Vieras
 • Viestejä: 3
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #5 : Elokuu 28, 2004, 19:57:00 ip »

Pojallani (nyt 6v, monipistoshoito) on toiminut jo useamman vuoden ajan pväkodissa niin että

kotona pistetään n.klo 7 lanttu (=lantus), tarv.10hh jos VS alle 5 ja

sit pväkodissa aamiaisen JÄLKEEN raketti, suhteessa syötyihin hiilareihin (10hh =1ky).

Henkilökohtainen avustaja hänellä kyllä on ollut , mutta koko ryhmän hoitajat ovat opetelleet pistämään, joten jos avustaja on poissa niin pistokset hoituu.

Ja olemme sopineet, että hoitajat soittavat hyvinkin herkästi jommalle kummalle vanhemmalle jos jokin asia on epäselvää.
Kirjattu

Hiilari

 • Vieras
 • Viestejä: 16
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #6 : Elokuu 29, 2004, 16:29:00 ip »

Meidän Lotta sairastui juhannuksena, hän on 6 vuotias ja on nyt ollut pari viikkoa hoidossa. Pelotti aluksi että  miten ne pärjää siellä, mutta "aika" kivasti ne pärjää jos ei itse panikoi. Aamupäivisin on päivittäin matalia arvoja ja olemmekin vaihdelleet insuliinin annostuksia, meillä on kolmipistoshoito ja aamun 30 mixtard vaihdettiin 20:een, edelleen alhaisia. Meillä minä pistän aamulla noin 06:50 kotona ja vien Lotan tarhaan jossa hän syö silloin 10 hh. ja loput 20 hh. klo. 8 muun ryhmän kanssa. Jos aamuarvo matalalla annan ylimääräistä 10 hh. jo kotona. Vaikeutena näin aluksi tuntuukin olevan se että tarhassa on hoitajien hyvin vaikea arvioida lapsen liikunnan määrää ja sitä miten pitäisi antaa ylimääräisiä hiilareita. ja välillä epäilen annettujen hh:en määrää, siis onko tarpeeksi. en ole saanut vielä Lotalle henkilökohtaista avustajaa, mutta soitan huomenna hoitavalle lääkärille ja vaadin lääkärintodistusta, siitä että Lotta tarvitsee näin alkuvaiheessa erikoistarkkailua, ennenkuin sokerit tasaantuvat, yksinkertaisesti sokereitten kyttääminen ja lapsen tarkkailu vie liikaa aikaa normaali henkilökunnalta, eivätkä he kerkeä perehtymään tarpeeksi Lotan sokeritasapainoon. Vaadin ehkä liikaa, mutta haluan että lotan sokeritasapaino olisi mahdollisimman hyvä ja että oppisimme elämään diabeteksen kanssa ja että ymmärtäisimme miten eri asiat vaikuttavat Lotan kohdalla verensokeriin.
Kirjattu
niuho

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Aamut päiväkodissa
« Vastaus #7 : Elokuu 30, 2004, 12:10:00 ip »

Hmm...kekseliäitä saavat olla diabeetikoiden vanhemmat. Kiitos vinkeistä. Aika kivasti on nyt mennyt. Sovimme, että jos aamun vs alle 6, poikani aloittaa aamiaisen  vähän ennen muita. Hän syö ihan älyttömän hitaasti (ei varmaan söisi ollenkaan, jossei joku olisi vieressä vahtimassa). Hoitajat sanoivatkin, ettei hänellä oikeastaan leikkiaikaa jää, kun syö niin hitaasti ja 2 tuntia syömisten välissä ehdoton maksimi, muuten sokerit liian alas, mutta aika pienillä liikahiilareilla saadaan vs myös nousemaan yli 20:nen. Oikeastaan odottelenkin insuliiniannosten kasvamista, että päästäisiin monipistoshoitoon ja ehkäpä voitasiin syödä enemmän nälän mukaan.
 Nyt annokset siis klo 7.30
2 protaa ja 0,5 actraa ja noin 16.50 1 protaa ja 0,5 actraa ja käytössä kertakäyttöruiskut. Onkohan jollakin kokemusta, miten kynät toimisivat ihan pienillä annostuksilla? Voisi joku muukin ehkä helpommin opetella pistämään. Nyt olen käytännöllisesti katsoen ainoa, joka osaa antaa insuliinin (kaikki kolme lastani tapaavat isäänsä aika harvoin, ehkä kerran kuussa), joten olen aika sidottu. Ainakin luulisin, että kynällä pistämiskynnys olisi vähän matalampi. Olen kyllä kuullut, että on kyniä, joissa voisi säätää 0,5 yksikön välein, mutta miten käytännössä? Jo nyt jokin raketti-insuliini olisi tarpeen, kun helle ja herkuttelut tekevät kepposen, mutta jos pienin annos on vaikkapa 1 yksikkö, on se pojalleni aika tujaus. Pelkän puolen yksikön vetäminen ruiskuun on vaikeaa, siihen tulee yleensä sen verran ilmaa, että on vaikea nähdä, paljonko ruiskussa on.
Kirjattu
 

Linkkejä