KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418472 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka usein mittaatte verensokeria?  (Luettu 2569 kertaa)

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #15 : Elokuu 08, 2004, 18:30:00 ip »

Ja sinulle vastaukseksi, Isi: kyllä, me olemme nimenomaan Turusta! Yli 7-vuotiaille kaupunki antaa ilman erikoisanomusta 3,5 liuskaa / vrk.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #16 : Elokuu 09, 2004, 14:15:00 ip »

Meillä 10-vuotias poika ja sairastettu 1v8kk
ja mittaillaan päivästä riippuen 6-12 krt/vrk ja myös välillä yöllä, en uskaltaisi kyllä olla yötä ilman iltamittauksia jotka on meillä  iltapalaa ennen ja 2 tuntia iltapalasta ja vielä melko usein klo 03.00 ja 06.00
meillä käytössä pumppu ja poika harrastaa jääkiekkoa
Jos tämä olisi insinöörin suunnittelema sairaus uskaltaisinkohan silloinkaan jättää mittaamatta edes puolta päivää????!!!!
Meillä ei ole onneksi vantaalla mitään rajoituksia liuskojen suhteen ja lääkärimme on sanonutkin että lapsen liuskoissa ei saa pihdata
(ei minun mielestäni aikuisenkaan)
Meillä aloitetaan joka aamu puhtaalta pöydältä ja hakemaan sen päivän "tasapainoa"
välillä onnistutaan ja sitten taas kaikki heittää volttia meillä arvot pyörii 1.7-33.0 välillä
Kirjattu

Joonan¹ äiti

 • Intoilija
 • Viestejä: 233
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #17 : Elokuu 09, 2004, 14:45:00 ip »

Pahin yhdistelmä tässä maassa näyttäisi olevan D1 ja asuinpaikka Turku. Ei liuskoja pitäisi keneltäkään tarvitsevalta pihdata !

Meillä menee vakiopäivänä tällä hetkellä 4 -5 kpl liuskoja ja "ei vakiopäivänä" sitten hyvinkin tuplamäärä. Lähes joka yö mitattiin pari ensimmäistä vuotta. Nytkin vielä mitataan öisin kun on balanssi hakusessa tai muuta häikkää esim. flunssaa tai muita lastensairauksia.

Dtä on takana 4½ vuotta, ja diagnoosi tuli kun poika oli 4 vuotias.
Parina ensimmäisenä vuotena ei lapsi itse oikein osannut tunnistaa tai eritellä matalan tai korkean tuntemuksia, joten ainoa varma keino asian selvitäämiseen oli mittaus. Nyt poika osaa jo hyvin tunnistaa meneekö matalalla vai korkealla, mutta mittaa lisäksi myös itse mielellään, ja tarkistaa tuloksen.

Ja näiden D1 vuosien aikana on inska-annokset ja koko muu systeemi ollut jatkuvassa muutoksessa, johon on suuntaviivat ja ratkaisut saatu tunnollisella verensokeriseurannalla.

Kuka uskaltaisi lapselle annostella ateriainskaa, jollei tietäisi mikä on senhetkinen vs arvo ?
Kirjattu
"How long does getting thin take?" Pooh asked anxiously.

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #18 : Elokuu 18, 2004, 17:24:00 ip »

Kyllä kuulostaa lapsiparan suhteen aika kovalta jos sokereita tarvitsee mitata kaksitoista kertaa vuorokaudessa (= joka toinen tunti)... eikö sitä vähemmälläkin pärjäisi jos diabetes on jo tuttu juttu...
Kirjattu

heikkila

 • Vieras
 • Viestejä: 10
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #19 : Elokuu 18, 2004, 23:12:00 ip »

Hyvät ihmiset, nyt jos tuntuu siltä että lasten hoidosta otetaan käyttöön säästötoimenpiteitä, ottakaa yhteyttä johonkin johtavampaan henkilöön kuin toisiinne täällä sivuilla.

Hyvä jos tällainen asia tulee julki. Nyt ei mitään nettikeskusteluja enää.. Sana kiertämään suuremmille tahoille. Lääkäreitä ja hoitajia on turha ruveta haukkumaan, he toimivat niillä resusseilla kuin heille on annettu!

ROHKEUTTA VANHEMMAT
itse sairastava turkulainen
Kirjattu

monika

 • Aloittelija
 • Viestejä: 43
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #20 : Elokuu 19, 2004, 10:38:00 ap »

Hei, meillä mitataan ennen syömistä eli viisi kertaa päivässä. Sairaana ja varsinkin vatsataudissa useammin. Nyt olen viikonloppuisin välillä jättänyt välipalamittauksia väliin, mutta en ikinä uskaltaisi antaa insuliinia ilman mittausta (ollaan 3 pistoshoidossa).
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #21 : Elokuu 19, 2004, 13:14:00 ip »

hei meillä 6-vuotias poika, sairastettu yli 5 vuotta. yhä mitataan keskimäärin 5 kertaa/vrk, lomilla ehkä joskus vähemmän ,huonoina päivinä vielä enemmän. Mikään päivä ei ole toisensa kaltainen. Joskus ennen ruokailua sokerit ok, tunti ruokailusta hypo. Poika ei anna mitata käsivarresta. Ilmoitti heti että tuota laitetta meillä ei käytetä. Itse mittaa sormenpäästä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #22 : Elokuu 19, 2004, 19:15:00 ip »

Kiitos Liuska. Vihdoin viisas ihminen. Luulisi lasten tuntevan itsensä erilaisiksi kuin muut kun mitataan joka tunti hereillä ollessa ja vielä yölläkin! Alussa ja muutoksissa ehkä tarpeellista mutta..
Kirjattu

Diabeetikon äiti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 30
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #23 : Elokuu 19, 2004, 19:28:00 ip »

Hei!
Meillä takana 5 vuotta diabetesta, poika nyt 7-vuotias. Alussa mitattiin tietysti useasti vuorokauden aikana mutta kyllä ajan kanssa mittaukset ovat harventuneet. Joka päivä mittaillaan mutta ei kuitenkaan edes ennen kaikkia aterioita.
Diabetes tulee tutuksi ja silloin kun noudattaa ateria suunnitelmia ja arvioi liikunnan kulutusta, oppii verensokerit jo tietämään esim. lapsen ihon väristä ja lämmöstä.
Meillä lapsella on myös tarkka tuntemus itsellä matalista ja korkeista verensokereista. Hakee omatoimisesti syötävää, kun tuntee matalat sokerit. Eli kyllä ne mittaukset vähenevät kun sairautta on enemmän takana. Tsemppiä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #24 : Elokuu 19, 2004, 23:09:00 ip »

hei Liuska
emme mittaa joka päivä  tunnin välein mutta on päiviä jolloin se on pakko tehdä.
Meillä on käytössä pumppu, jossa on ainoastaan pikainsuliinia   ja jos insuliini ei jostain syystä imeydy ja arvot korkeina / liikutaan paljon ja käydään useasti matalilla niin helpoin on tarkistaa se mittaamalla.
Jälkiviisaus ei tässä sairaudessa ole kovinkaan järkevää.
Onneksi asumme sellaisella alueella jossa lääkäri kehottaa mittaamaan ja saamme jopa soittaa lääkärillemme vaikka keskellä yötä jos meillä on  ongelma jota emme osaa itse ratkaista.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #25 : Elokuu 20, 2004, 12:00:00 ip »

Liuskalle ja Santralle,

olettaisin että sairastatte itse diabetestä,

ensinnäkin tommosella kaksi kolmevuotiaalla saattaa esim. rajumpien leikkien seurauksena sokeri pudota (vaikka hoito olisi tasapainossakin) todella rajusti (vaikkapa 12:sta 3:een) todella nopeasti.

toiseksi hoitotasapainon hakeminen on jatkuvaa kun lapsi kasvaa

kolmanneksi lapsi ei osaa sanoa onko menossa matalille. hän saattaa sanoa "mulla on nälkä", kun sokeri onkin 20 tai "ei oo nälkä" kun sokeri on 2.

ilman mittauksia ei tällaisista sitten selviäkään.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #26 : Elokuu 21, 2004, 00:24:00 ap »

Olen sairastanut diabetesta myös ihan vauvasta asti. Mutta koskaan minulta ei ole mitattu verensokereita enemmän kuin viisi kertaa päivässä (mainittakoon että käytän pumppua)... Mutta tietysti on jokaisen oma asia miten tykkää mitata mutta jos lasketaan esimerkiksi että vuorokaudessa tehdään 12 mittausta ja sanotaan vaikka että lapsi nukkuu 7 tuntia ja näiden seitsämän tunnin aikana tehdään yksi yömittaus tämä tekee siis 11 mittausta 17 valveilla olotunnin ajalle. Eli lapsen sokerit mitataan 1,54 tunnin välein. Se tuntuu vain aika hurjalle määrälle. Mutta kukin taaplaa tyylillään.
Kirjattu

hiilari

 • Vieras
 • Viestejä: 18
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #27 : Elokuu 21, 2004, 10:47:00 ap »

Meillä 6 vuotiaalla pojalla diabetes ollut kohta kolme vuotta. Aluksi oli kaksipistoshoito. Tällöin alun jälkeen oli päiviä että mitattiin n 5 kertaa vuorokaudessa. Ennen aamupalaa ja lounasta ja ennen päivällistä ja nukkumaan mennessä. Ja kerran yössä. Tämä kyllä onnistui jos ei mitään ylimääräistä liikuntaa mikä aika harvinaista pienellä lapsella.Tällä hetkellä pumppu eikä kyllä viisi mittausta riitä mihinkään. Aina ennen ruokailua on syytä tarkastaa sokeri. Meillä menee normali sokereilla vain puoli yksikköä 20 hiilaria kohti insuliinia joten tosi tarkka saa olla. Jo 10 verensokeri vaatii puoli yksikköä lisää bolusta. Päivällä ehkä voisi laittaa boluksia välillä miten sattuu, kun poika osaa tunnistaa melko hyvin matalat sokerit. Mutta en näe siinä mitään järkeä. Jos sokeri on korkeampi kun tavoite ennen ateriaa saa sen pumpulla helposti hetkessä tavoitetasolle. Pitkäaikaissokeri juuri 7.1 ja tätä edellinen 6,9. Yöt olleet koko ajan meillä ongelma. Tasapainoa ei löydy millään. Alku yö menee isolla basaalilla 0,6 yksikköä tunnissa kun muuten 0,1 tai 0,2 yksikköä tunnissa. Joten puolen yön mittaus on lähes välttämätön. Välillä jos puolen yön aikaan sokerit koholla ketoaineilla oltu aamulla jos ei ole annettu ylimääräiustä bolusta. Sitten taas välillä verensokeri liian matala ja taas syödään.Mutta pumpulla sentään yöhönkin saa jotakin tolkkua. Pistoshoidolla verensokeri aina puolenyön aikaan lähes 20 ja aamulla kuitenkin melko hyvä. Ja vielä lopuksi pumppua ei kyllä ikinä pois aneettaisi tuo se elämän"normaalimmaksi. Verensokerin mittaukset on siihen verrattuna pieni riesa. Paitsi pojan sormenpäät kyllä välillä mietityttävät. Mutta itse olen nähnyt ja hoitanut diabeetikoita joilla amputoitu raaja.  Nyt ainakin äitinä koen että voin tehdä parhani lapseni hyväksi hoitamalla häntä niin hyvin kun mahdollista. Ja pumppuhan kyllä mahdollistaa entistä paremmin sen että lapsi voi muuten olla kuin muutkin lapset.
Kirjattu

hiilari

 • Vieras
 • Viestejä: 18
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #28 : Elokuu 21, 2004, 11:21:00 ap »

Niin tuli vielä mieleen, että lapsilla menee pumpussa niin pieni basaali ettei pumppu ehdi itse hälyyttää jos esim katetri tukossa.Jos mittaisimme vaan illalla eneen nukkumaan menoa ja yön aikana pumppuun toimintahäiriö olisimme jo aamulla ehkä matkalla sairaalaan. Niin ja siis iltapalalla meillä menee vain 0,7 yksikköä 40 hh koht. Siis jos sokerit hyvä ennenruokaa.
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #29 : Elokuu 24, 2004, 12:12:00 ip »

liuska, oon sun kanssa samaa mieltä, 12 kertaa on paljon (varsinkin jos se on jatkuvaa). ja 5,6 tai 7 kertaa on huomattavasti vähemmän ja tavoiteltavampaa. uskoisin kuitenkin niin että jos nyt 12 kertaa mittaava uskaltaisi, hän mittaisi vähemmän. kyse on siis siitä, "käyttäytyykö" sokeri suurinpiirtein kuten voisi kuvitella (siten sullakin riittää 5 kertaa, eikö niin? - koska tiedät missä sokeri suurinpiirtein useimmiten on ilman mittaustakin).

oliskohan hyvä periaate semmonen, että jos kokee ettei "tiedä", niin silloin mittailee mielenrauhan kannalta, mutta samalla yrittää löytää hoidollisen ratkaisun että "tietäisi" ilman konkreettista näyttöäkin.

meillä on esimerkiksi hoito ollut jossain siinä mallissa että ei voinut tietää ilman että mittasi yli 15 x vuorokaudessa. vaikka kuinka yritti muutella pistosaikoja ja "seistä päällään" niin mittarilukemat olivat aina pelkkää lottoa. niinpä sitten vaihdettiinkin hoitomuotoa.

eli jos hoito on arpomista, sitä kannattaa yrittää selkeyttää ja helpottaa - vaikka sitten viime kädessä muuttamalla sitä radikaalisti.

nyt meillä ei (pumpulla) enää yli 10 mittausta /vrk tarvita. silti mielellämme palailisimme tossa keskikesällä olleeseen jaksoon jossa 6/vrk riitti.

sitten semmonen ajatus vielä että en kuitenkaan vähentäisi mittauksia vaikka 8:sta (tai 12:sta) 5:een vaan sen takia että 8 on lapsesta rankempi kuin 5 (jos samalla hoito ei ihan kohillaan). meillä ainakin se että sokeri on tunnin pari 2 tai 22 näyttäs olevan lapsesta paljon rankempaa kuin parituntia aiemmin otettu ("ylimääräinen") verikoe.
Kirjattu
 

Linkkejä