KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6974 jäsentä  •  418239 viestiä  •  20000 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Riikka Lindholm, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Ekalle luokalle  (Luettu 980 kertaa)

Guest

  • Vieras
Ekalle luokalle
« : Elokuu 07, 2004, 23:45:00 ip »

Loma lähenee loppuaan ja kohta alkaa koulu. Diabeetikoiden koulunkäynnistä on täällä ollut keskustelua aiemminkin, mutta vielä haluaisin kysellä paria asiaa. Opettajan kanssa katsottiin jo keväällä perusasiat ym., mutta vielä pitäisi antaa jonkinlaista tarkempaa informaatiota. Vähän vaikea on ilmoittaa hiilarimääriä aterioilla, kun ei tiedä mihin aikaan on ruokailu ja muutenkin lukujärjestys tietysti vielä saamatta. Kannattaisiko antaa jotkut raja-arvot, esim. jos ennen lounasta sokeri alle 7, niin esim.30hh ja jos yli, niin 40hh? Tarvitseeko lapsenne välipalaa koulussa ja miten huomioitte liikuntatunnit? Jos lasta alkaa heikottaa kesken tunnin, ilmoittaako hän siitä opetajalle vai ottaako itse syötävää pulpetista? Miten olette ohjeistaneet opettajan hypojen varalta?

Siripireistäkin on ollut joskus juttua ja taisi olla hyviä vinkkejä, miten niitä kannattaa kuljettaa mukana (siis missä pakkauksessa). En enää muista niitä. Hypon varalta kannattaa  tietty ollasyötävää ainakin taskuissa repuissa ja pulpetissa sekä  opettajalla. Pitääkö lapsenne mukanaan pillimehuja vai siripirejä tai jotain muuta?

Huh huh, onpas vähän sekavaa tekstiä, mutta tuntuu, että pää on nyt jotenkin tyhjä, kun pitäisi miettiä käytännön valmisteluja. Niin, ja mitenkäs turvaatte koulumatkan sujumisen? Pelottaa, että hypo iskee juuri silloin. kiitos etukäteen, jos joku viitsii vastata!
Kirjattu

Peten äiti

  • Jäsen
  • Viestejä: 126
Re: Ekalle luokalle
« Vastaus #1 : Elokuu 08, 2004, 09:14:00 ap »

Hei.

Koulujutut kyllä ratkeavat itsestään. Sie kyllä huomaat mikä ruokailuannos vaikuttaa ennen iltaruokaa ja kuinka paljon sokerit nousevat.Meillä Lappeenrannassa emäntä kyseli mitä Pete syö ja me sovittiin että kunhan saa saman ruoan kuin muutkin ja opettaja seuraili ,että hiilareita tulis noin 40.
Emäntä laittaa välipalan keittiön jääkaappiin josta kaksi koulun diabeetikko poikaa käyvät ne itse hakemassa mukaansa kun lähtevät ruokalasta luokkiinsa ,ettei tartte juoksennella ees taas. Tosin Pete näyttää aika usein jättävän välipalan väliin sillä hän sanoo että kun olo on hyvä niin ei tee mieli edes syödä sitä välkkäpalaa ,mutta se on aina turvana jos sokerit laskevat vaikka kotimatkalla( siis leipä tai bansku tai marjat tai viili on repussa litistyneenä kun herra tulee kotiin).Aamu välipalaa emme ole koskaan pyytäneet sillä pienillähän on vain yksi välitunti ennen ruokailua.
Ja jos lasta alkaa heikottaa ,meillä on sitä varten luokkaan toimitettu trip mehuja opettajia varten ,jolloin Pete saa mehun opelta ja saa pyydettäessä mennä ruokalaan ottamaan lisä leipäpalasen jos haluaa.
Siripirejä laitan reppuun sellaiseen apteekin pikku rasiaan. Tosin Pete sanoo ,että ne maistuu ällölle ja toinen vaihtoehto onkin repussa pakastepussissa olevat rusinat.Koulumatka sujuu taatusti ihan hyvin ,kyllä nämä lapset osaavat usein syödä tunteen mukaan aika luontevasti. Ja osaavat itse laskea hiilaritkin aikas näppärästi.
Kirjattu

peppi40

  • Jäsen
  • Viestejä: 124
Re: Ekalle luokalle
« Vastaus #2 : Elokuu 09, 2004, 00:22:00 ap »

Hei Roosa,

Suosittelen sellaisen ohjeen tekemistä, mistä selvästi näkee, kuinka paljon insuliinia laitetaan(jos on lounaspistos) ja hiilihydraatteja pitäisi saada, tietyillä verensokeriarvoilla (laita muutama verensokeriväli, esim 4-8, 8-12 jne..).

Koulussa ja yleensä muuallakin liikkuessa, kannattaa aina pitää mukana nopeasti verensokeria nostavaa, vaikka pillimehu, sokeripaloja tai Siripiriä tms. Meillä koulu järjestää kouluaikana mehut (yleensä liikkatunnin jälkeen ja retkillä) ja keittiöstä saa aina välipalaa. Luokassa on pillimehuja ja jotain pientä (rusinoita, pieniä keksejä, Siripiriä,...), joita saa ottaa itse tarvittaessa. Opettajan kanssa olemme sopineet, että open tulee tietää huono olo, mutta saa itsenäisestikin hoidella asiaa. Lapset oppii hyvin nopeasti ja ainakin meillä haluavat hoidella itse tilanteet. Hypoista olemme kertoneet sen, että mitä se tarkoittaa ja miten ne käytännössä hoidellaan. Mutta onneksi niitä ei ole ollut, huonoja oloja (= mikä on välillä verensokeriarvona alle 2) ainoastaan.

Koulumatkoilla meillä oli alussa sellainen käytäntö, että lapsi otti verensokerin ennenkuin lähti koulusta ja tarvittaessa sai keittiöstä välipalaa. Toki ne Siripirit kannattaa pitää laukussa mukana.

Koulun kanssa kannattaa muistaa, että useimmille aikuisille diabetes on kuitenkin outo ja pelottavakin asia. Liikaa ei kannata vaatia, riittää kun asiat sujuvat. Mitä useampi aikuinen koulussa tietää lapsen diabeteksesta, sitä parempi.

Käytänteet hioutuvat jokaiselle pikkuhiljaa koulun lähdettyä käyntiin.

Tsemppiä koulutielle.
Kirjattu

Joonan¹ äiti

  • Intoilija
  • Viestejä: 233
Re: Ekalle luokalle
« Vastaus #3 : Elokuu 13, 2004, 17:14:00 ip »

Tuli muutama juttu mieleen:
Meillä ei koulussa ollut hiilarilaskutaitoista henkilökuntaa kun poika meni ekalle luokalle. Joten sain muistaakseni 3 kertaa kuukauden ruokalistat itselleni, joista sitten laskin 40 hh annokset etukäteen. Ruokalistat kiertää, joten siinä taisi tulla ohjeet koko ekalle luokalle. Keittiön väki laittoi/laski ruoka-annoksen valmiiksi. Ja aika nopeasti sujui vaihtariannostenkin järkkäily keittiön väeltä. Nyt kolmannelle luokalle mentäessä täytyy kysellä Joonalta, josko hän halua itse annostella. Osaa laskea kyllä hiilarit... Tosin ekalla ainakin piti katsoa perään että ruoka tuli myös syötyä.

Joonan koulussa oli liukuvat ruokailuajat, joten vaihteluväli olisi saattanut olla jopa tunnin luokkaa. Joonan oma opettaja päätti heti että heidän luokkansa meneekin sitten aina klo 11. syömään. Tosi hyvä juttu, kun aamu inskat annettiin 7.00 ja 11 alkaa meillä Protan huippuvaikutus...

Meillä on koulun puolesta toimitettu opelle siripirit ym muut pikahiilarit alhaisten vs:n korjailuun.

Noista raja-arvoista vielä; semmoinen kirjallinen ohje oli meillä käytössä (oli käytössä jo päiväkodissa ja eskarissa, niin sanottu Joonan käyttöohje !) eli:
Esim. jos alle 4 heti hiilareita niin ja niin paljon, ja ruokajonossa ekaksi (jos mittaus ennen lounasta).
Jos 4 - 8, OK normaalit hiilarit,
jos 8 - 12 vähennystä hiilareista tai inskaa xxky
jos yli 12 vähennystä hiilareista ja lisäinskaa xxky
Ja syyt joiden takia tarkastusmittaus ennen koulusta lähtöä, ja toimenpiteet vs lukemien mukaan, eli jos alle 4 -> hiilaripitoista syötävä ennen kotiinlähtöä.

Kotimatka oli 3 km pyöräillen tai kävellen, onneksi mummi oli mukana koko ekan luokan ajan.
Pojalla on itsellä aina jotain varahiilaria.

iloista koulun aloitusta teille !

t. Joonan äiti
Kirjattu
"How long does getting thin take?" Pooh asked anxiously.
 

Linkkejä