KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418466 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka usein mittaatte verensokeria?  (Luettu 2566 kertaa)

Guest

 • Vieras
Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« : Elokuu 06, 2004, 16:06:00 ip »

Hei te diabeteslasten vanhemmat! Kuinka usein te mittaatte verensokeria lapseltanne? Meillä tää homma on vasta alussa (diagnoosi 3 viikkoo sitten). Mitataan aina ennen ja jälkeen ruokailun sekä nukkumaan mennessä ja yöllä kerran. Nyt jo lääkäri sano, et vois alkaa harventamaan mittauskertoja pikkuhiljaa, niin että lopulta ottais "profiilin" vaan pari kertaa viikossa. Kai se luuli et arvot alkaa tasaantua, kun yhtenä päivänä oli ollu aika tasasta. Tyttö 3v ei ite osaa sanoa, kun on huono olo joko alhasten tai korkeitten sokereitten takia ja välillä on tosi vaikee nähdä päältäpäin, et nyt ollaan esim. menty alle 3. Insuliiniannokset siis vielä hakusessa. Meinaan vaan et eihän sitä nyt mitenkään uskalla vähentää mittailuja vielä tässä vaiheessa.
Kirjattu

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #1 : Elokuu 06, 2004, 17:13:00 ip »

Hmm. Ymmärrän ongelman, vaikka antamasi tilannekuvaus ei pädekään (olen itse d1, lapsi ei). Miten olisi varovainen aloitus..?

Eli, jos olette kolme viikkoa mitanneet joka yö, niin onko näissä yöarvoissa mitään selkeää kuviota/vikaa/miten ne suhtautuvat esim. illan viimeiseen mittaukseen & aamun ensimmäiseen..?

Jos näet selkeän kuvion, esim.:
- yöarvot aina tasaisia tai kuitenkin sellaisia, ettei ylimääräisiä toimenpiteitä tarvita
- aina kun illalla on matala, yöllä korkea (jota ei tarvitse kuitenkaan korjata insuliinilla)
- aina kun aamulla ok, yökin on ollut hyvä

... niin voisi kuvitella, että voisitte jättää esim. juuri tuon yömittauksen väliin ns. normaalipäivinä (kun ohjelmassa ei ole ollut mitään ihmeellistä, syömiset ovat menneet ok, eikä mitään tautiakaan ole päällä), eikös?

Aloitin itse tuosta yömittauksesta, sillä yhtäjaksoinen yönukkuminen on varmaan kaikkien toivelistalla :-) Toki, esim. kerran viikkoon voi tarkistaa sitten, että löydetty sääntö edelleen pätee (toki muut muuttujat huomioiden), niin olo voi tuntua vähän varmemmalta.

Miltäs tämä kuulostaa? Helpointa varmasti on aloitella kuitenkin pienellä vähennyksellä ja samalla esim. kiinnittää lapsen huomio siihen, miltä ehkä tuntuu kun arvot ovat reippaasti yli/ali sallitun. Näin hänkin saattaa ajan kuluessa osata yhdistää vaikkapa janontunteen korkeaan verensokeriin ja osaa ilmoittaakin sitten siitä (toki, nämä ilmoitukset kannattaa tarkistaa mittarin kanssa ja kehua myös lasta, jos fiiliksen tunnistus osui oikeaan).

Tsemppiä teille!
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #2 : Elokuu 06, 2004, 17:17:00 ip »

Ja jäi sanomatta: alkuun tilanne on joka tapauksessa hakusessa vielä (elimistön reagointi, lapsen tuntemukset korkeista/matalista & teidänkin harjaantuminen hoitoon, jne.), joten ei kannata syyllisyyttä siitä kantaa, että mittaa "liikaa".

Jos systeemi heittelee, eikä mitään selvästi toistuvaa kuvioita tule esiin, kannattaa varmasti jatkaa vielä vähän aikaa nykyisellään ja tarkistaa tuo mittausten mahdollinen säännöllinen kuvio vaikka parin viikon kuluttua uudemman kerran.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

Alise

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #3 : Elokuu 06, 2004, 20:22:00 ip »

Meidän 3v tyttö sairastui 2 kk sitten. Sairaalassa sokereita mittailtiin varmaan 8 krt päivässä, mutta kotona ollaan mitattu yleensä 5 krt/vrk: Ennen aamiaista, lounasta, päivällistä, iltapalaa ja vielä yleensä kerran alkuyöstä n klo 23. Viikko sitten lääkäri antoi saman ohjeen kuin teillekin, eli vain pari krt viikossa otettaisiin "profiili". Meillä sokerit oli ennen lääkärikäyntiä tasaantuneet jo hyvin, mutta kuinka ollakaan nyt ollaan viikko podettu flunssaa ja sokerit nousi taivaisiin! Eli ollaan jatkettu samaa mittailusysteemiä kuin ennenkin. Nyt alkaa olla flunssa ohi ja arvot taas tasaantuneet, joten luulenpa että nyt vähennetään mittauksia. Aamumittaus ja klo 23 mittaus on meidän mielestä meille tärkeitä ja ehkä niiden lisäksi mitataan ennen lounasta (silloin on yleensä päivän alimmat arvot). Jokaisella tilanne kuitenkin on erilainen, varsinkin näin alussa joutuu varmasti mittailemaan tiheästi. Tyttö ei onneksi pane mittaamista pahakseen, öisin ei edes herää siihen.
Ensimmäiset viikot tytön sairastumisen jälkeen tuntui siltä että elämä on tästä eteenpäin pelkkää sokerin mittaamista, insuliinin pistoa ja hiilareitten laskemista. Nyt jo ko toimenpiteet tuntuu niin rutiinilta, että ne sujuu varsin ongelmattomasti normaalien arkiaskareiden lomassa.
Onneksi tyttö itse ei osaa (vielä) näitä asioita surra, vaan touhuaa samaan tapaan kuin ennekin!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #4 : Elokuu 06, 2004, 20:55:00 ip »

Meillä lapsi 3 v. sairastanut kohta 1 1/2 vuotta diabetesta. Välillä on päiviä, jolloin mittaillaan vähemmän, välillä erilaisina ja touhuntäyteisinä päivinä mittaillaan tiheään. Samoin jos insuliinimääriä on muutettu tai jokin edeltävä arvo on ollut poikkeuksellinen. Itse pidän tärkeinä mittauksina lapsellemme aamumittausta, ennen lounasta, ennen päivällistä, ennen iltapalaa ja vielä alku- sekä aamuyöstä tapahtuvaa mittausta...yömittailusta emme siis ole vielä päässeet, välillä sokerit pysyy tasaisena ja välillä hurahtelee yöllä alas. Kun touhua on enemmän, mittaamme myös muihin aikoihin. Mielestäni on hyvä tietää insuliinien vaikutusajat (etenkin huippuvaikutus) ja arvioida, riittääkö syöty hh-määrä sekä huomioida ylimääräinen liikunta ym. tekijät. Ne tulevat tutuksi mittailujen ja ajan kanssa, kun oppii tuntemaan lapsen elimistön tavan reagoida. Meillä myöskään ei lapsi vieläkään osaa ilmaista hypoja eikä niitä läheskään aina erota käyttäytymisestä. Joskus kasvojen kalpeus paljastaa, että kyseessä on matala tai korkea sokeriarvo..ei siis auta kuin mittailla.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #5 : Elokuu 07, 2004, 01:55:00 ap »

olen kyllä Tean ja Miisan kanssa samoilla linjoilla.

ihmettelempä vaan lääkärinne syytä ehdotukseen, eli mitä tavoitetta tällainen järjestely palvelisi? ei ainakaan lapsen kannalta hoitotasapainoa (miten voisi?)

sitten motiivi voi tietysti olla lääkärin kuvitelma vanhempien urakan helpottamisesta, eli hän kuvittelee tekevänsä palveluksen ehdottamalla (tai jopa vaatimalla, joku täällä joskus nimittäin sanoi kuinka heillä lääkäri KIELSI mittaukset klo 22 ja 07 välillä) mittausten vähentämistä. eli kun mittaa vähemmän, pääsee tämän kuningasajatuksen mukaan hoidossa helpommalla...

jos tämä jälkimmäinen on se syy, niin kauaksi menee ainakin meidän perheen arjesta. ainakaan minä en voisi lukea lehteäni, haravoida pihaa tai nukkua öitäni rauhassa jos ajatukseni/päätelmäni siitä, missä poikani sokeri suurinpiirtein tällä hetkellä on, perustuisi johonkin "profiiliin". jos meillä on ennen lounasta 3:na peräkkäisenä päivänä sokeri vaikka 7 niin neljäntenä voikin olla jostain syystä 14 ja jos siihen alan vanhan profiilin pohjalta (mittaamatta) tarjoamaan ruokaa ja pistämään vakio inssejä niin seuraava sokeri on 20 ja kun en sitäkään siis mistään tiedä (kun en mittaa) ja seuraavalla ruualla taas toimin kuin se olisi alle kymppi niin ennen iltaa se onkin 28. ja niinpä päivä onkin sillä lailla että pojalla on koko ajan vähän kummallinen olo, kun elimistö polttaa rasvoja (eli ketoja syntyy), ja vetää olon tokkuraiseksi, enkä jälkeenpäin pysty mistään tietämään mistä kohtaa kaikki lähti menemään vikaan (jotta voisi tehdä tarvittavia korjauksia).

meilläpä mitataan siis 7-9 kertaa vuorokaudessa vaikka menis kuinka tasasesti ja siitä sitä ei tulla tiputtamaan vaikka joskus menisi kaksi viikkoa "profiililla", sillä joka kerta kun on mittauksia alettu skippailemaan, aina on mennyt päin prinkkalaa, eli ainakin meillä ruokien ja insuliinimäärien passailu pitää tapahtua tässä ja nyt. (eli tästä vinkkelistä toi lääkärin ohje on kuin sanoisi: aja ens kerralla kotoas töihin silmät kiinni, kyllähän se reitti on sulle sen verran tuttu)

arvaushoitoa harrastettiin silloin kun vs-mittareita ei oltu vielä keksitty koska ei muutakaan ollut tarjolla, ja nyt kun on miksi ihmeessä...hetkinen hetkinen, nyt huomaan että tulen vihaiseksi kun tulee mieleeni nimittäin vielä kolmaskin selitys (toivon että tämä se syy nyt ei kuitenkaan olisi): ettehän vaan ole Turusta ?  

tätä mittauskeskustelua käydään nimittäin aikuisten hoidon puolella niin päin että aikuiset haluaisivat mitata usein, mutta kaupunki/kunta ei anna liuskoja kuin ns profiilimittauksia varten. ja nyt jos tämä on levinnyt jo lastenkin hoitoon, niin minä revin pelihousuni...
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #6 : Elokuu 07, 2004, 03:16:00 ap »

Kiitoksia vastauksistanne. Ei muuten olla Turusta, vaan lahden takaa Ruotsista, mutta diabeteksen hoito näyttää olevan suht samanlaista molemmin puolin. Sanoin lääkärille, et en kyllä millään uskaltaisi jatkossakaan pistää ateriainsuliinia, jos en tietäisi missä sokerit huitelee ennen ateriaa, ja kyllähän se tuntui ymmärtäväiseltä. Luulempa, että täällä on käyty samaa keskustelua liuskojen kalleudesta, ja oon lukenukin et joskus suurkuluttajia on kehotettu mittailemaan vähemmän. Kyllä mekin varmaan vähän voidaan mittauskertoja vähentää, kunhan tässä on vielä oppinu vähän enemmän suhteuttamaan insuliinia erilaisiin ruokiin ja ruokamääriin.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #7 : Elokuu 07, 2004, 05:24:00 ap »

Meillä diabetestä takana reilu vuosi. Poika nyt reilu 3 vuotias. Yritän jatkuvasti vähentää mittauksia lähinnä sormenpäiden kunnon takia mutta siltikin mittauksia tulee ainakin 6 päivässä. Yleensä enemmän jopa 12.
Toiveena olisi että pääsisin päivittäin siihen 5 mittaukseen eli aamulla, ennen päivällistä, ennen iltapalaa ja iltapalan jälkeen ja sitten mahdollisesti vielä yöllä mutta vielä ei ole onnistunut.
Jospa se rannemittari tulisi käyttöön mahdollisimman pian niin elämäni tämän hetken suurin huolenaihe eli mitähän sokeri on häipyisi.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #8 : Elokuu 07, 2004, 12:56:00 ip »

Pystyykö teidän mittareilla mittaamaan muualta kuin sormenpäästä? Meillä on FreeStyle -mittari jolla voi mitata muualtakin, esim. käsivarresta, mutta lähes aina tulee mittailtua sormenpäästä... Ei ole tullut testattua sitäkään, onko muualta mitattu arvo "luotettava" (=verrattua sormesta ja esim. käsivarresta otettua lukemaa).

No, joka tapauksessa: olen samaa mieltä Isin kanssa siitä, että koskaan ei voi mittaamatta tietää miten vs-arvot muuttuvat...eivät aina pysy vakiona! Itse en uskaltaisi missään nimessä pistää "vakiomääriäkään" insuliinia ilman mittausta. Mittaan verensokeria lapseltamme myös aina ennen pääaterioita ja tarvittaessa ennen välipaloja, koska näin pystyn hh-määriä säätelemällä vastaamaan kulloiseenkin (muuttuvaankin) vs-tilanteeseen. Joskus tulee mittailtua myös aterian jälkeisiä arvoja, etenkin jos olen epävarma syödystä hh-määrästä sekä tarkastaakseni, että ateriainsuliini ja ruokamäärä täsmäävät toisiinsa nähden.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #9 : Elokuu 07, 2004, 14:01:00 ip »

Minulla on 3-vuotias poika, jolta mittailen yleensä 6 kertaa päivässä: ennen aamiaista, lounasta, välipalaa, päivällistä ja illallista sekä ennen omaa nukkumaanmenoani eli noin klo 22 -23. Tälläkin tiheydellä tulee välillä täydellisiä yllätyksiä liikunnan ja vaikkapa helteen takia. Kuinkahan muuten on (en huomannut kysyä terveyskeskuksen välinejakelusta viimeksi käydessäni), saakohan niitä liuskoja enemmän kuin reseptillä lukee? Meille on kirjoitettu noin 6 liuskaa/päivä. On niin ihanaa välillä viettää noiden kullanmurujen (minulla 3 lasta) kanssa vaikkapa puoli päivää uiden ja leikkien rannalla, mutta kyllä menee liuskoja! Joskushan diabeetikotkin lomailevat.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #10 : Elokuu 07, 2004, 14:52:00 ip »

Meillä on FreeStyle-mittari, ja alusta lähtien neuvotiin mittaamaan käsivarresta, sanottiin vaan, et jos epäilee tosi alhasta arvoa tai nopeeta laskua, on parempi ottaa sormenpäästä, kun veri kiertää siellä paremmin. Olen kokeillut ottaa sormenpäästä, mutta se sattuu niin paljon, ettei tyttö helpolla anna sitä tehdä. Käsivarresta antaa mielellään ottaa. Uskoisin, että arvot on yhtä luotettavia muualtakin otettuna. Eri paikoissa ei varmaan voi suuria heittoja olla.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #11 : Elokuu 07, 2004, 19:08:00 ip »

Kiitos Ellu tiedosta! Nyt muistan minäkin kuulleeni tuon, että hypoja epäiltäessä sormenpäämittaus on suositeltavampaa kuin käsivarresta. Muuten kyllä alamme laajentamaan mittauspaikkoja! Kiitos!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #12 : Elokuu 07, 2004, 23:28:00 ip »

Kyllä suorastaan naurattaa nuo profiili-jutut. Lähes viiden vuoden diabetesuran (siis d lapsella) ei ole ollut minkäänlaista "profiilia", vaan jokainen päivä on erilainen. Meillekin ehdotti alkuainkoina yksi d-hoitaja, että olisimme mittaamatta kolme päivää ja "sokerit varmaan tasottuisivat"?! No, lääkäri sitten puolestaan kehoitti tihentämään mittauksia. Arvatkaa, kumpaa uskoimme. Niin, me mitataan n. kuusi kertaa päivässä, tai siis lapsi mittaa itse, on jo 7-vuotias. Ja yömittailujakin täytyy tehdä silloin tällöin.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #13 : Elokuu 08, 2004, 11:02:00 ap »

joo, kun elimistö huomaa että sitä ei rasiteta sormen päästä otettavilla verikokeilla se päättää kiitokseksi laittaa sokeritasapainon kuntoon...
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Kuinka usein mittaatte verensokeria?
« Vastaus #14 : Elokuu 08, 2004, 18:22:00 ip »

Meillä on menossa pistosohjelman muutos ja mittauksia on 9-10 päivällä ja 1-3 yöllä. Tyttäreni on 10-vuotias D1, diagnosoitu kesällä 2002. NPH-insuliini (Prota) ja lyhytvaikutteinen (Actrapid) eivät asettuneet kohdalleen, ja viime syksynä aloitettu Lantus ei myöskään, yhtenä pistoksena. Mittauskertoja oli välillä 5/vrk, ja mittaustulos lähes aina "huono". Tyttären oma hoitomotivaatio oli nollassa, kun HbA1c nousi yli 10. Nyt Lantusta pistetään 2 krt vuorokaudessa, ja mittauksin todennetaan oikeat Lantus- ja Humalog-määrät. Kolmessa viikossa oman mittarin lukemat ovat laskeneet 5 yksikköä. Oma kunta antaa liuskoja 3 kpl/vrk. Erityisanomuksella saatiin puolet lisää, mutta tätä vauhtia lisäannoskin on kohta käytetty. Aion silti jatkaa mittaaamista niin kauan kuin oikeat insuliiniannokset löytyvät!
Kirjattu
 

Linkkejä