KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418364 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Ketoasidoosi ?  (Luettu 2728 kertaa)

Peten äiti

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Ketoasidoosi ?
« : Heinäkuu 16, 2004, 19:52:00 ip »

Nyt on ongelmia meillä Peten kaa...Lantuksen kanssa.
Aloitimme Lantuksen marraskuussa 03. Ja ei mennyt kuin 1 1 /2 kk:tta ja tiputukseen ...ketoasidoosi . Keto aineet 4.8 !
Ja silloin sairaalasta tulon jälkeen palattiin Protaphan ja Actrapid systeemiin takaisin.
Ja kun taas 1.6 :tta palasimme uuteen yritykseen Lantusta kokeilemaan...niin meniköhän 3-4 vkoa ja taas ketoasidoosi ja tiputukseen   .
Ja sairaalasta tulon jälkeen jatkoimme Lantuksen käyttöä ja annas olla...noin 3 viikkoa on taas siitä kun tultiin sairaalasta kotiin ja sokeriarvot näyttivät hyvältä aamuisin 4 ja iltaisin 6-9. Tiistai iltana sokerit 12.3 ja Lantusta illalla 16 yks. niinkuin aiemmin. Ja poika herää aamulla 6.30 ja sanoo että taas on oksettava olo ja hän ehti itse mitata ketoaineet ja taas 1.4 nousussa????
Vaihdoimme taas takaisin Protaphan ja Actrapid linjalle ja Humalog apuna jos tarvitaan.
Kertokaa nyt joku ihmeessä onko muilla samoja juttuja. Ei tästä tahto tulla nyt mitään. Miten ihmeessä ketoasidoosi tulee niin yllättäen ettei äitinä voi huomata edes edellisenä iltana että jotakin on aamulla odotettavissa?
Kirjattu

Piisamirotta

 • Veteraani
 • Viestejä: 1334
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #1 : Heinäkuu 19, 2004, 09:45:00 ap »

Voisiko olla mahdollista, että pojan sokerit käyvät alhaalla yöllä, jonka vuoksi alkaa muodostua ketoaineita... Matalilla käyntihän aiheuttaa myöskin ketoaineita.

Itseäni alkaa oksetuttaa aina, jos sokerit tipahtavat tuonne kahden pintaan (ketoaineita en ole kyllä 15 vuoteen mittaillut), jolloin syöminen on työn ja tuskan takana.

Ja jos sokerit ovat muuten pysyneet ihan normaalirajoissa, niin jostain syystä lantus ei olisikaan muutamina päivinä imeytynyt riittävän hyvin (siis onko pistospaikat kunnossa)...

Itselläni 36 yksikköä lantusta ei aina pysy nahan alla, vaikka kuinka yrittäisi, niin olisiko tällaista voinut tapahtua...

Jos poikasi reagoigin noihin yöllä matalalla käyneisiin sokereihin tosi voimakkaasti...

Teidän varmaan kannattaisi kysyä lääkäriltänne tuota mittaria, joka mittaa kolme päivää jatkuvasti sokereita, jollei teillä ole vielä ollut. Saisitte vähän selville, että miten pojan sokerit liikuskelevat omien mittaustenne välissä.

Tämä oli nyt vain tällaista pohdiskelua. Tsemppiä!
Kirjattu
Piisamirotta
DM1 (pumppu, Humalog)
<i>"On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo." -Nalle Puh-</i>

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #2 : Elokuu 05, 2004, 17:18:00 ip »

sellanen tarkentava kysymys, että mikä se sokeri oli silloin aamulla kun ketoja? ja kannattasko mitata muutaman kerran öisin että tietäs missä silloin mennään? turha veikkailla kun sillä lailla sen saa selville.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #3 : Elokuu 06, 2004, 20:19:00 ip »

Niin viimeisin arvo oli aamulla sokerit 19,3 ja ketoaineet 3,2 kotona ja sairaalassa 3,7 tuntia myöhemmin.Ja lapsi makasi olohuoneen lattialla oksentelevana ja sanoi että korvia kuumottaa ja oksettaa lisää. Ja Lantus arvo oli illalla ollut 15 kuten aiemmin. Mutta kun muina aamuina samalla annostuksella oli pysytty 4,1 - 6 arvoissa niin miten se voi heittää niin oudosti?
Oireet Ketoasidoosista olivat voimakkaat ja lapsi oli tosi huono vointinen.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #4 : Elokuu 07, 2004, 02:31:00 ap »

mulla olis yksi hypoteesi, jota kannattas testata...

meillä käy nimittäin aika usein (ei aina, esim. jos liikuttu päivän aikana tosi paljon) sillä lailla että jos sokeri on illalla esim. 12, niin ns. vakio perusinsuliini ei jaksa pudottaa/pitää samana sitä vaan sokeri alkaa nousta (ja on aamulla esim. 17). selitys: insuliinin teho alenee yli kympin sokereilla tehden tämän. tällaista nousua ei nimittäin koskaan tapahdu jos ilta arvo vaikkapa 8.

kirjoitit että kun iltaisin sokerit 6-9, aamulla ok. mutta ketotila tuli juuri tuollaista yli 12 iltasokeria seuraavana aamuna.

tämä on helposti tutkittavissa: mitatkaa tavanomainen iltamittaus. sitten mitatkaa (jos pitää herätä, sitten pitää herätä) uudelleen vaikkapa 3-5 tuntia sen jälkeen niin saa selville nouseeko sokeri. ja aamuyöllä vielä toinen yömittaus.

kyseessä voi nimittäin olla joko tasaisesti nouseva sokeri tai voimakas aamunkoittoilmiö jolloin nousu tapahtuu vasta muutama tunti ennen heräämistä. (mutta jos ketot on tulleet korkeahkoa iltasokeria seuranneena aamuna mutta ei muulloin, veikkaisin vaihtoehtoa 1).

tää on nyt kuitenkin vaan arvailua. imeytymishäikkä on yksi vaihtoehto myöskin.  

minä siis mittailisin että saisin selville onko "sokerikäyrässä" eroa jos ilta-arvo vaikka 8 tai jos 13. muuta keinoa en keksi

jos tällainen ero löytyy, sitten sitä pystyy alkaa ottamaan huomioon (esim. ylimääräisellä pienenpienellä pikapistoksella, meillä pumpusta annetaan pieni lisä, joka pudottaa sokerin sille tasolle josta se ei enää nouse)...
Kirjattu

Peten äiti

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #5 : Elokuu 07, 2004, 10:39:00 ap »

Niinpä.
Mie kattelin tilannetta ja kun lääkäri antoi 3 kerran jälkeen luvan palata Protaan niin palattiin sitten taas.
Nyt tilanne on se ,että aamusokerit ovat noin 11-14 joka aamu ja mie yritän korjata tilannetta laittamalla aamulla Humalogia noin 4-6 aamupalalle. Ja Protaphania laitettiin vielä toissapäivänä aamulla 12 ,vaan nyt näyttää että pakko laskea alemmaksi aamuannosta kun aina ennen päiväruokaa tulee hypo......
Ja sitten ennen iltaruokaa arvot pyörii kuitenkin siinä 14 arvoissa, ja silloin laitetaan 5-7 Humalogia.
Ilta-arvot tasaantuvat kyllä ,ne ovat noin 8-9 ,mutta yksikin ilta mitattiin 23.00 sokerit niin tulos oli 3,3?????
Eli ilta Humalogia menisi siis liikaa ,laitetaan noin 3-4. Täytyy siis laskea. Mutta nyt seurataan aamua kun aamulukemat on vielä niin korkeita ,ettei päivästä voi tulla hyvä ,jos kouluun lähtiessäkin vielä aamu näyttää 14. Sais olla alempana. Nyt kun olen kotona niin pyrimme ennen kouluun lähtöä löytämään oikean annostuksen vielä.
Peten olotila on nyt parempi kuin Lantuksen kanssa. Siinä täytyy olla joku juttu mitä ei nyt vaan ymmärretä meillä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #6 : Elokuu 07, 2004, 12:38:00 ip »

no, yksi juttu on se että insuliinitarve tuskin menee tasaisesti pitkin iltaa. eli jos iltayöstä nousevaa sokeria pyrkii estämään ennen iltapalaa laitettavaa pikainsuliiniannosta nostamalla, sokeri saattaa mennäkin pari tuntia iltapalasta matalalle, niinkuin teillä käynyt.  miksi? koska ylös yön mittaa nousevaa sokeria ei aiheutakaan väärin mitoitettu (liian pieni) ateriainsuliini vaan esimerkiksi kasvuhormonin eritys tunti nukahtamisesta (joka vaihtelee paitsi mm. liikunnan ja kasvupyrähdysten mukaan, myös vuodenajan mukaan siten että pimeänä aikana talvella hormonia erittyy enemmän). ja tämä kasvuhormoni erityssykäys tunti nukahtamisesta siis nostaa sokeria. ja jotta menisi oikein fmonimutkaiseksi, myös se kuinka paljon liikkuu varsinkin lähellä nukahtamista, vaikuttaa tähän eritykseen. eli jos esim. kovat jääkiekkotreenit klo 19, voikin olla että niinä iltoina kasvuhormonisykäystä ei samanlaisena tulekaan.
 
eli kaikenkaikkiaan, lantushoidolla voi olla että tarvitsisi pikapistoksella passailla vielä parituntia iltapalan jälkeen sokeria alemmaksi (kun taas iltaprotaa pistettäessä kenties vielä noihin aikoihin riittävä vaikutushuippu estää alkuyöhön liittyvän ei-ruuasta-johtuvan sokerin nousun).

ja jos tätä sitten yrittää passata nostamalla lantusta, se vetääkin joko aamuyöstä tai viimeistään seuraavana päivänä matalalle.

tällöin voikin olla niin että lantus ei yksinkertaisesti oikein sovikaan vaan kannattaisin miettiä ennemminkin pumppuun siirtymistä jolloin perusinsuliinin voi säätää tarpeen mukaan muuttumaan puolen tunnin välein niinkuin me illan suhteen tehdään (eli alkuyöstä insuliinia menee enemmän ja puolenyön jälkeen se putoaa alle puoleen ja aamulla heräämisen aikoihin taas kovenee).

mutta jos palaatte lantukseen, mitatkaa ihmeessä tiiviisti jonkun aikaa, tuleeko alkuyöstä vs-nousua, muuten sitä ei voi tietää (vaikkei lääkäri sitä erikseen suosittelisikaan)...
Kirjattu

Peten äiti

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #7 : Elokuu 07, 2004, 16:11:00 ip »

Siullahan on järkevät jutut. Totta tuo mitä selität alkaa kuulostaa meidän tilanteessa aika loogiselta. Mie jouduin viikon välein vain nostamaan aina Lantusta yhdellä yksiköllä ja sitten Humps. Keto.....
Keho reagoi jotenkin just sillai ilmeisesti että laskee liikaa sokereita ,mutta kun ymmärtäis missä vaiheessa se pudotus tulee ,kun ennakkomerkkejä siitä ei tule.Miun on käytävä työssäkin ,eikä saa olla edes uhkaa siitä ,että lapsi putoaa yön aikana ketoon lattialle oksentelevana ,ei ,ei.
Lantusta emme uskalla kait enää kokeilla. Ja nyt passaillaan Protaa ja Humalogia toistaiseksi ja Actrapid on jätetty pois sillä rajuin vaikutus tuli Actrapidistä siten,että kun aamupalalle laittoi Actraa niin vaikutus alkoi 2,5 tuntia myöhemmin eli samanaikaisesti lähes jo kun Prota alkoi laskea sokereita. Ei onnistunut. Mutta nyt Humalog aamussa ,niin tuntuu sopivan paremmin meille.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #8 : Elokuu 08, 2004, 00:03:00 ap »

niin, siis sitähän tässä ei nyt tiedä

a) oliko teillä lantusta liikaa ja vs kävi yön aikana matalalla josta tuli reaktiivinen korkea (vs 19) joka sai samalla aikaan ketot vai

b) vs ei käynyt edes matalalla (lantusannostuksen nostoistakaan huolimatta) vaan sokeri alkoi vaan nousta illalla ja oli noussut aamuun mennessä 19:ään ja hapot muodostuivat pikkuhiljaa sokerin noustessa.

meillä nimittäin ei reaktiivisia korkeita juurikaan tule, vaan aamun korkeat sokerit (ja ketot) ovat todellakin insuliinin tehon alenemisen syytä...

...mutta jos teillä nyt tuntuu hoito toimivan, ei lantus mikään autuaksi tekevä ole (jota pitäisi haikailla). meillä se ei nimittäin toiminut alkuunkaan...

toivottavasti löytyy selitys...mutta minä kyllä ottasin jonkun yön jolloin mittaisin muutaman kerran jotta näkisi mihin aikaan sokeri nousee sinne aamun yli kymppiin. jos se nimittäin onkin aamunkoittoilmiöstä kyse ja se nousee vasta pari tuntia ennen heräämistä, silloin ei protilla ja lantuksilla passailut auta. silloin optimiaamusokerit saa vain pumpulla. mutta jos se nouseekin johonkin muuhun aikaan, pistosinsuliineilla voi kyllä luovasti asiaa yrittää ratkoa...
Kirjattu

Peten äiti

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #9 : Elokuu 08, 2004, 08:53:00 ap »

Niin.

Meillä oli varmasti liian pieni lähtöannos Lantusta ja valmistaja ilmoitti minulle ,että Lantuksella ei voi korjata korkeita sokereita alas vaan tarvitaan muita toimenpiteitä.
Verensokeri ei käynyt alhaalla vaan alkoi nousta illasta aamua kohti lisää. ihan kuin Lantusta ei olisi ollut lainkaan.
Maahantuoja sanoi ,että laita Lantus iltaruoan aikaan niin kyllä se varmaan tehoaa oikeaan aikaan, mutta ei tehonnut.
Jos olis laittanut aamulla osan ja illalla osan ja aloittanut suuremmalla annoksella niin olis kuulostanut paremmalta. Mutta pistoksia tulee silloin 9 vuotiaalle liikaa.......

Joo, täytyy kait vielä mittailla Protan kanssa niitä yön tilanteita ,jotta saa paremman kuvan missä mennään.
Pete vastustaa pumppua vielä, ja en ole vielä itsekään miettinyt mitä sitten jatkossa.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #10 : Elokuu 08, 2004, 10:57:00 ap »

näin se on, että jos se vs tosiaan nousee pikkuhiljaa aamun korkeisiin (sitähän ei nyt varmuudella kuitenkaan tiedä vasta kuin mittailemalla) niin jos lantukselle vielä palaatte, silloin niinä iltoina kun sokeri iltapalan jälkeismittauksessa on tietyn rajan yli (joka yksilöllinen, meillä se on n. 10, jollakin se saattaa olla 12, jollakin ehkä vasta 20), joutuu laittamaan pikkuannoksen vielä humalogia. olettaen samalla että lantuksen annostus on sopiva (eli sellainen että jos jättää ruokia väliin, sokeri pysyy vakaana)

tämä lisäpikainsuliini siis siksi että koska lantuksen vaikutuskäyrä tasainen, eikä oikein annosteltuna sen ole edes tarkoitus laskea sokeria, niin lantus onnistuu pitämään sokerin tasaisena vain tilanteissa jossa sen teho vielä tallella. ja kuten yleensä on, jossakin sokerilukemassa insuliinien teho alkaa aina heiketä. protalla tätä ilmiötä ei samalla lailla tule, koska sen tarkoitushan ei ole edes pitää sokeria tasaisena, vaan vaikutuskäyrä on nimensä mukaan käyrä.

eli tasaisella oikein annostellulla perusinsuliinilla (lantus tai pumppu) a) kun iltapalan jälkeen sokeri n. 5-10, ei tarvii tehdä mitään, mutta kun

b) sokeri yli 10, pitää pikalla vielä vähän tiputtaa (ja tämä raja siis yksilöllinen), sillä muuten nousee hitaasti sokeri aamuksi hurjan korkeisiin (insuliinin tehon alenemisen takia siis)

ja näin siis me tehtiin lantuksella ollessa ja pistosmäärät tosiaan alko nousee sellasiks että päätettiin siirtyä pumppuun...
Kirjattu

Peten äiti

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #11 : Elokuu 08, 2004, 11:37:00 ap »

Niinpä.

Vanhempien tulee luottaa insuliiniin ja siihen ettei suuria heittoja edes tule. Ruokailuista huolehdin kyllä, mutta töihinkin täytyy antaa vanhemmille mahdollisuus eikä vatkata jollakin uudella insuliinilla josta ei tule mitään. Tässä harmillisinta on ollut se , että Pete alkaa inhota sairaalan tapaa hoitaa häntä. Osastolla olevat hoitajat hän kokee ystävinä ,mutta polilla usein epäonnistuneet kanyloinnit ja odottelu inhottavat häntä.
Pelko Lantukseen kasvaa niin suureksi ,ettei todennäköisesti paluuta ole takaisin vanhaan.
Ja mie luulen ,että normaali ruoka ja Prota kyllä ovat meidän juttu jatkossakin.Hypoja tulee ...tiedän sen ,mutta Pete osaa jo aika hyvin 9 vuotiaana ennakoida tunteen jolloin sokeri laskee ja ilmoittaa ajoissa muille tilanteesta.
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Ketoasidoosi ?
« Vastaus #12 : Elokuu 10, 2004, 15:25:00 ip »

tsemppiä vaan jatkoon,

ja kuka se kirjoittikaan että paras hoito on se joka toimii...
Kirjattu
 

Linkkejä