KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418359 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi MAAPPE, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Lantus ja novorapid  (Luettu 1619 kertaa)

Guest

  • Vieras
Lantus ja novorapid
« : Toukokuu 26, 2004, 08:39:00 ap »

Hei!
meillä aloitettiin juuri lantuksen ja novorapidin käyttö!
Onko teillä muilla minkälaisia kokemuksia näistä insuliineista?
Kuinka hyvin pysyneet arvot kohdallaan?
Kiitos kaikille vastauksista!
Kirjattu

peppi40

  • Jäsen
  • Viestejä: 124
Re: Lantus ja novorapid
« Vastaus #1 : Toukokuu 26, 2004, 09:20:00 ap »

Hei!

Meillä hyviä kokemuksia. Aluksi Lantusta meni liikaa, mutta hyvin nopeasti löysimme oikean määrän. Toki murrosikäisen kanssa määrät muuttuvat "jatkuvasti". Novorapidin merkitys on kasvanut Lantuksen käyttöön oton myötä. Emme vaihtaisi takaisin Protaan. Laitamme Lantuksen illalla n. klo 20.

Arvoista; paljon paremmin arvot pysyvät kohdallaan, toki heittoja on, HbA1C parani. Sanoisin, että meillä ääriarvot ovat lähentyneet tosiaan.

Tsemppiä ja kokeilkaa rohkeesti.

T. Kahden d-tyttären äiti
Kirjattu

kaktus

  • Matkailija
  • Viestejä: 63
Re: Lantus ja novorapid
« Vastaus #2 : Toukokuu 26, 2004, 11:55:00 ap »

Hei Peppi40.
Kertoisitko vielä, siirryttiinkö teillä Lantukseen loman aikana vai tavallisessa arjessa?

Meillä on tarkoitus aloittaa Lantus kesäloman alussa (tyttö 12 v). Ollaan jo harjoiteltu Novorapidia Protan rinnalla ja se on jo havaittu hyväksi eli korkeat on saatu tasoittumaan. Actran kanssa oli se ongelma, että käytännössä pistäminen tapahtui vasta vähän ennen ruokailua, joten vaikutus ei oikein ehtinyt sille aterialle ja sitten syötätti koko illan.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Lantus ja novorapid
« Vastaus #3 : Toukokuu 26, 2004, 14:05:00 ip »

Hei meillä tyttö sairastui huhtikuussa ja meillä otettiin silloin käyttöön lantus ja novorapid....ollaan oltu ihan tyytyväisiä niihin eikä ainankaan vielä ole suunnitelmissa vaihtaa muuhun.
Tietysti meillä novorapid vaikuttaa tytön arvoihin jos pistää yhtään enemmän ja välillä mietityttää paljonko nyt pitäisi laittaa sillä kerran mentiin todella matalille!
Kirjattu

peppi40

  • Jäsen
  • Viestejä: 124
Re: Lantus ja novorapid
« Vastaus #4 : Toukokuu 26, 2004, 22:59:00 ip »

Hei kaktus ja muut!

Lantukseen siirryttiin ihan tavallisessa arjessa, eikä sen pistosaikaa ole tarvinnut muuttaa, määriä vain. Kerran silloin alussa teimme kolmenpäivän verensokerimittauksen. Nyt on meneillään toinen mittaus, tavallaan mielenkiinnosta ja sen vuoksi, koska insuliinimäärät on nyt kasvaneet aikalailla.

Novorapidin käyttö oli meille jo ihan alusta asti tuttua, mutta sen merkitys on mielestäni korostunut Lantuksen kanssa.

Mielestäni elämänlaatu on parantunut; ei jatkuvaa syömistä, eikä verensokerien "tarkkailua", välipalat vähentyneet, silloin kun syödään, niin syödään, herkuttelu on helpompaa,......ja mikä ihaninta yöllä nukutaan, eikä syödä, eikä mitata verensokereita (kuin tosi harvoin).

Kannattaa siis kokeilla.
Kirjattu

isi

  • Matkailija
  • Viestejä: 54
Re: Lantus ja novorapid
« Vastaus #5 : Kesäkuu 01, 2004, 15:10:00 ip »

laitan tämän muualle aiemmin kirjoittamani tekstin tähän, kun siitä voi olla ehkä jollekin hyötyä.

lantus-pikainssihoidossa
on kolme vaihtoehtoa:

1) SOPIVA lantus (kattaa koko vuorokauden osalta perusinsuliinitarpeen, eli sen tarpeen joka on jos ei syö koko vuorokauden aikana)
- SOPIVAT ateriainsuliinit (joilla verensokeri on ruuan jälkeen n. 1-1,5 y ylemmäs kuin oli ennen ruokaa - tai jopa samassa.

2) yliSuuri lantus - yliPienet ateriainsuliinit. (tässä lantusmäärä on suurempi kuin todellinen perusinsuliinitarve ja hoitelee siten osaltaan myös ruuan insuliinitarvetta). olettaisin että varsinkin jos remissio käynnissä, lääkärit ohjailevat tähän suuntaan hoitoa melko yleisesti, koska i) riski ylisuureen ateripiikkiin on melko pieni ja ii) tällöin piikkien määrää voi pitää pienenä kun jotkut ruuat (tai jopa kaikki) eivät tarvitse pikainssiä ollenkaan

3) yliPieni Lantus - yliSuuret pikainsuliinit (jossa lantus on säädetty aamuyön minimaalisen tarpeen (joka usein lapsilla) takia yön mukaan, mutta ei oikein riitä päivälle, jolloin pikainsuliini osallistuu hännällään perusinsuliinivaikutukseen (jollainen 3-4 tunnin häntä löytyy myös rapidista!)

NO, nopeasti ajatellen kaikkien tulisi pyrkiä vaihtoehtoon 1, mutta siinä on pari muttaa matkassa. lantuksen osalta mutta on se, että ensinnäkin kun (varsinkin) pikkulapsilla (varsinkin remissiossa) päivän lantustarve harvoin on vakio. sen sijaan aamuyöllä tarve saattaa olla reilusti pienempi kuin päivällä.

Tästä voi yrittää selvitä laittamalla lantuksen aamulla, jolloin aamuyöstä sen teho on (ehkä) pienempi. jos tämä ei toimi, jää 3 vaihtoehtoa: a) antaa mennä matalille mittailematta ("kroppa korjaa") - meillä tosin ei korjannut, eli meni tosi matalille b) syöttää yöllä, c) pienentää lantusta

vaihtoehdosta 2, eli suuri lantus - pienet pikat seuraa 3 asiaa: 1) pikan annostelu on helppoa kun sitä laitetaan minimaalisesti tai ei ollenkaan. 2) ennen ruoka-aikaa pitää olla tarkkana ettei mene matalalle (kun ylisuuri lantus pudottaa koko ajan sokeria; sekä 3) yöllä on pakko syöttää (jopa pari-kolmekertaa; ellei halua alkaa kokeilemaan miten aivot suhtautuu pitkään kestäviin mataliin sokereihin)

vaihtoehdosta 3, eli pieni lantus, suuret pikainssit, seuraa myös kolme asiaa: 1) toimiessaan voi nukkua yön (jopa mittaamatta), koska sokeri pysyy. 2) pikainsuliinia pitää ottaa suht paljon ja sen kanssa pitää olla tarkkana koska sokeri pitää saada putoamaan suht. sopivalle tasolle ruuan jälkeen (kun lantus ei sitä "korjaa"); ja tähän liittyen 3) ateriaväli ei voi venyä kovin pitkäksi (yli 3h) koska rapidin häntävaikutus loppuu tuolloin ja sopiva sokeri (esim. 6-7 2h ruuan jälkeen) nousee humahtamalla (esim. arvoon 14 4 h ruuasta).

tältä pohjalta lantus-hoito pitää käsittääkseni suunnitella. niillä, joilla vuorokauden perusinsuliinitarve pysyy suht. samana, lantus toimii optimaalisesti (eli tällöin vaihtoehto 1 on heidän valintansa).

Jos yömatalia kuitenkin ilmenee, on yritettävä sitten tehdä edellä kuvailemani vaihtoehtojen mukaisia soveltamisia joilla homman saattaa (tai sitten ei) saada toimimaan. tai niinkun meillä; se toimi muutaman kuukauden (vaihtoehdolla 3 -kahta muutakin sitkeästi kokeiltiin) mutta sitten remission vähän jo hiipuessa, päivän sokerit alkoivat toistuvasti nousta ennen seuraavaa ruokaa tonne 10-15:een (ja ateriainssin lisääminen olisi vienyt ruuan jälkeen matalille)

----
kevään jatkoa!
Kirjattu
 

Linkkejä