KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6974 jäsentä  •  418239 viestiä  •  20000 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Riikka Lindholm, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Vierailut ja syöminen  (Luettu 1420 kertaa)

Guest

  • Vieras
Vierailut ja syöminen
« : Toukokuu 10, 2004, 09:32:00 ap »

Hei! Miten teillä muilla onnistuu vieraiden kestitsemisen tai kyläreissujen yhdistäminen diabeetikon ruoka-aikatauluihin? Sekava kysymys, yritän tässä tarkentaa mitä ajan takaa...eli meillä käy paljon vieraita (mukava juttu) ja itsekin olemme ahkeria kyläilijöitä. Usein vieraiden piipahtaminen tapahtuu sellaiseen aikaan, että 3 -vuotias d-tyttömme on juuri syönyt ja verensokeri on korkeahko, seuraavaan välipalaan tai ateriaan on aikaa. Vieraita pitäisi kestitä ja samalla luovia mitä antaisi pikkutytölle, joka myös haluaa osallistua kahvihetkeen ja herkutteluun keksillä tai tulee norkkumaan pöydän ääreen jos on kyse ruuan tarjoilusta. Sikäli kiva että lapsi haluaa osallistua, onhan kahvi-/ruokahetki sosiaalinen tapahtuma, ja eihän yksi keksi sitä verensokeria niin kovasti nosta, sekä toisaalta niitä hiilarittomia tarjottavia voi harrastaa (meillä on aina reajuustoa, porkkanaa tms. jääkaapissa varalla)...Joskus kuitenkin koen ongelmalliseksi sen, että lapsi haluaa samaa eikä selitys: "otetaan sitten välipalaksi" tai "sinähän olet vasta syönyt" auta. Yleensä kutsumme vieraita sellaiseen aikaan, että tarjoilut voi hoitaa lapsen ruokailuaikataulun mukaan ja yövieraiden ollessa kyseessä noudatamme lapsemme ruoka-aikoja kaikissa tarjoiluissa. Ohikulkijat ja yllätysvieraat eivät kuitenkaan aina pistäydy tällaisiin aikoihin.

Vielä "ongelmallisempi" asia on itse kylässä olo. Vieraammat ihmiset eivät ymmärrä, että lapsi ei voi noin vain syödä mitä sattuu milloin sattuu. Usein pöydässä on voileipää tai muuta sokeritonta tyttöämme varten. Omia eväitä kuljetamme kyläpaikoissa mukana (light-mehua sekä keliakian takia gluteenittomia tuotteita), mutta usein syömäajat ovat toiset kuin isäntäväen ajoittamat tarjoiluajat. Läheisimmät sukulaiset ja ystävät tietävät lapsemme ruoka-ajat ja ruokavaliorajoitukset ja hienosti hoitavat tarjoilut niiden mukaan. Mutta kaikissa paikoissa tämä ei onnistu. Joskus ihan säälittää oma lapsi: tiheästi pitää syödä diabeteksen hoidon takia mutta silti ei saisi aina syödä kuin muutkin. Etenkin muiden "terveiden" lasten herkuttelu kahvipöydässä aiheuttaa joskus mielipahaa ja hämmennystä tyttömme kohdalla; hän kun ei saisi juuri muuta kuin keksin ja raejuustoa...toiset tyhjentävät koko pullavadin...Eikä ole helppoa olla laittamatta tarjolle, sillä usein vieraat lapset kinuavat lisää keksiä ym...vanhempansa eivät hoksaa puuttua asiaan...

Eihän se ruoka pääasia ole, vaan ne sosiaaliset suhteet. Usein kuitenkin näitä yhdessäolon hetkiä vietetään kahvikupillisten äärellä ja totta kai lapsella olisi oikeus niihin osallistua. Tytöllämme on 3-pistoshoito, eli aamulla pistetty insuliini "määrää" pitkälle tulevat ruoka-ajat. Ylimääräisiä insuliineja ei viitsisi harva se päivä pistellä...No, vieraiden tuloa voi toki ennakoida hieman kohdistamalla pistosaikoja, etenkin päivällisinskaa on helppo siirrellä ajallisesti. Toisaalta olemme myös tehneet niin, että lapsi syö osan aterian hiilarimäärästä oikeaan ruoka-aikaan ettei ihan matalaksi mene ja loput kohta, kun vieraatkin ovat pöydän äärellä. Se, että itse hoitaa tarjoilut, on helpompaa kuin olla kylässä jossa lapsen ruoka-aikoja ei noudateta lainkaan..jos jättää ateriahiilarit vajaaksi niin saa jännittää että jokos kohta pääsee kahvipöytään ettei tule ikäviä yllätyksiä...Sori että vaivaan omaa ja teidänkin päätänne tällaisilla ajatuksilla, tosiaan eivät ne vierailut muuten ongelma ole mutta kun lapsen syömäajat ovat tarkat ja kyläilyjä tapahtuu puolin ja toisin useita kertoja viikossa, niin olisi kiva kuulla muidenkin mietteitä. Ylimääräisiä hiilareita ei viitsisi päivittäin sallia, kun sokerit muutenkin ovat ennemmin korkeat kuin matalat...
Pitkän raapustuksen jälkeen: hei!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Vierailut ja syöminen
« Vastaus #1 : Toukokuu 10, 2004, 16:27:00 ip »

olisiko  vaihtoehtona ottaa käyttöön raketti insuliini, joka " vapauttaa"  kellosta .
Eli pitkävaikutteinen ihan normaalisti ja sitten rakettia aina kun syö jotain hiilaripitoista.
Eli puhun tietysti monipistoshoidosta.
Meillä ei toiminut 3-pistoshoito kun me vanhemmat olemme epäsäännöllisesti kotona.Eli emme voineet olla ruoka valmiina silloin kun olisi 3-pistoshoito vaatinut.
(Se oli yksi syy miksi halusimme pumpun .)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Vierailut ja syöminen
« Vastaus #2 : Toukokuu 10, 2004, 21:50:00 ip »

Ilman muuta kannattaa siirtyä monipistoshopitoon, koska silloin joskus tuntuu, ettei diabetesta olekaan.  Itselläni on kyllä jo suurempi lapsi, mutta jos lapsella ei ole erityistä pistoskammoa niin ilman muuta pieneelkin lapselle monipistoshoito on paras.  Itse aikoinaan harmitteli, miksi ei aiemmin siirrytty.  Pumppua meillä ei ole käytössä, mutta sehän on vielä joustavampi.
Kirjattu
 

Linkkejä