KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6973 jäsentä  •  418232 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Hanttapoika, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Raketin vaikutus perusinsuliiniin  (Luettu 1536 kertaa)

Tintturiina

  • Aloittelija
  • Viestejä: 39
Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« : Toukokuu 07, 2004, 09:50:00 ap »

Onko teillä kokemuksia miten Actrasta NovoRapidiin vaihtaminen vaikuttaa Protan määrään?
Kuinka nopeasti raketin vaikutus yleensä alkaa?
Poika on 2v. sairastui 11/03. Actran kanssa 3-pistoshoito. Aamulla Protaa 4-5, Actra 1,5-2,5, klo 11 Actra 2-3, klo 16 Actra 2-3
Kokeilimme rakettia ateriainskaksi( 0,5 yks./10hh), mutta sokerit nousivat ennen seuraavaa ruokaa yli 15 joka kerta. Hoidoksi kuulema perusinskan nostaminen. Vaarana annoksen nouseminen liian korkeaksi...
Vai imeytyykö hiilarit näin pienen elimistössä hitaammin? Tarkkailin raketin vaikutuksen alkamista pojalla eilen. Pistoksesta kului 20 min. ennen kuin sokerit alkoivat laskea.
Taidamme palata takaisin Actraan, jonka kanssa ongelmina olivat ajoittaiset matalat ja päivälliselle nouseva vs.
Kirjattu

Marke

  • Jäsen
  • Viestejä: 180
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #1 : Toukokuu 07, 2004, 11:56:00 ap »

NovoRapid alkaa vaikuttaa 10-20 min pistämisestä. Vaikutuksen huippuajaksi ilmoitetaan 1-3h ja kokonaiskestoksi 3-5h. Suhtautumisesta muihin insuliineihin en osaa neuvoa, meillä on alusta asti ollut käytössä novo ja prota, poika nyt 7v. Meillä novo toimii ateriainsuliinina hyvin kun laskee Diabeteskirjan laskukaavan mukaan tarvittavan annoksen/hh-määrä. Koska novon vaikutus on lyhyt, ongelmaksi on meillä muodostuneet korkeat vs.arvot ilta-ja keskiyöllä, prota alkaa purra vasta aika myöhään.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #2 : Toukokuu 07, 2004, 14:52:00 ip »

Pojan siirtyessä Actrapidista Novorapidiin ei muutettu Protan annosta mitenkään. Meillä Novoa ei kutsuta raketiksi, sillä se ei todellakaan ala vaikuttaa heti 10-20 min päästä, vaikka ohjeissa niin sanotaan. Oikea annostus löytyi vasta tiheiden mittailujen, ennen ja jälkeen ruokailun.
Olemme tyytyväisiä Novoon, vaikka yksi lisäpistos ennen iltapalaa yleensä pistetäänkin. Nyt ruokailua-aikojen ei tarvitse olla minuutileen samat, ja syödä voi pistetyn inskan mukaan, vaikka vasta ruokailun jälkeen. Marille vielä sanoisin, että poikamme on 12v, joten en tiedä vaikuttaako kaikki erilailla 2- vuotiaan kohdalla...
Aurinkoista viikonloppua!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #3 : Toukokuu 07, 2004, 18:54:00 ip »

hei
meille on lääkäri neuvonut että n. 2 tuntia ruokailusta kannattaa vasta mitata sokerit uudemman kerran,
silloin insuliini on kerinnyt vaikuttaa kunnolla.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #4 : Toukokuu 08, 2004, 04:09:00 ap »

Meillä oli aika lailla samanlainen pistosohjelma viime syksynä, kun poika oli 2,5 vuotias ja sairastumisesta muutama kuukausi. Erona tosin se että aamulla pitkää laitettiin noin 3 yksikköä ja sitten illalla 1,5 yksikköä. Teilläkin kannattaisi varmaan harkita pitkän jakamista kahteen pistokseen kun on noin pieni lapsi kyseessä. Ajoittuuko matalat klo 12-14 ajalle? Meillä ainakin silloin oli niin. Sitten jos silloin käy matalalla on päivällistä edeltävä arvo korkea kun hormonit puuttuu peliin. Meillä matalista päästiin, kun lounaspistos jätettiin pois. Nykyisin pistetään kahdesti päivään aamulla pitkää 5 ja actraa 3-3.5 ja päivällisen jälkeen 2 pitkää ja novoa 1-1,5 . On toiminut hyvin sairasaikoja lukuunottamatta, jolloin pitää sitten pistää iltapalalle lisää. Meillä novo on toiminut hienosti. Noin 3 tuntia pistoksesta mitataan ja silloin ollaan yleensä 5-6 arvossa jos annostus on ollut oikea. Jos teillä pistoksia ei pelätä pitkän jakaminen ja novo toimisi varmasti hyvin.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #5 : Toukokuu 08, 2004, 05:06:00 ap »

Mitä olen keskusteluja seurannut niin ne joilla on pelkästään raketti käytössä yleensä laittavat vähemmän pitkää ja pistävät rakettia useammin. eli siis melkeinpä joka suupalalle ainakin jos määrä ylittää 10 g hh. Pienellä lapsella asia on tietty vähän erilainen, kun annokset muutenkin on niin pieniä. Huomasin että teillä on pitkän ja actran suhde hieman vääristynyt eli actraa tulee päivän mittaan enemmän kuin pitkää. Yleensähän on että pitkän määrä on noin 60-70 prosenttia koko päivän insuliinitarpeesta. Muuten insuliinimäärät on tuossa vaiheessa sairastumista ihan hakusessa vielä joten varmasti teillekin se oikea annostus ja aineet vielä löytyy.
Kirjattu

Tintturiina

  • Aloittelija
  • Viestejä: 39
Re: Raketin vaikutus perusinsuliiniin
« Vastaus #6 : Toukokuu 08, 2004, 10:29:00 ap »

Meillä oli Prota kahdessa pistoksessa alun perin, mutta kuukauden ajan joka yö syötettyämme iltapistos jätettiin pois tammikuussa ja aamuun lisättiin illan osuus.
Eilinen päivä takaisin Actraan siirryttyämme meni taasen vallan mainiosti. Iltapalan korkean arvon korjasin Rapidilla. Tämän aamun 4.9 tuntui pitkästä aikaa hyvältä.
Rapidin käyttöä kokeillessamme mittasin sokerit n. 2h pistämisen jälkeen ja silloin olivat hyvät, mutta seuraavaan ruokaan mennessä sokerit nousivat korkeiksi. D-hoitajan mielestä pitkää oli liian vähän.
Tällä hetkellä on käytössä aamulla pitkää 4.5+ lyhyttä 2, lounaalle 2 lyhyttä ja päivälliselle 2 lyhyttä.
Kävimme juuri korvakontrollissa. Korkea pitkäaikaissokeri on todettavissa talven sairaskertomuksestakin; putkitus ja kitarisaleikkaus, korvatulehduksia 3, viruksia 10 ja mahatauteja 2. Kuulema poikkeuksellisen sairas tlavi. Onneksi kesä tulossa ja toivottavasti poika keräisi voimia syksyä varten.
Kirjattu
 

Linkkejä
Haastaako korona arkea diabeteksen kanssa?

Julkaistu 02.04.2020 | 10:14