KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418365 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: siripiri  (Luettu 9346 kertaa)

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #15 : Toukokuu 11, 2004, 13:06:00 ip »

Näin se juuri meillä meni: tyhjään mahaan siripiriä klo 2.00 yöllä. Ja pitkän insuliinin vaikutus heikkenee klo 3 yöllä.

Ilman yövälipalaa sokeri ei enää muutu klo 3:n jälkeen aamuun mennessä; paitsi jos joku pöpö on iskenyt. Tämä on todettu monta kertaa.

Iltapalan ja insuliinin tasapaino on tarkasti haettu. Määrät ovat pieniä insuliineissa ja hiilareissa; tämä on tasapainolua koko ajan. Eikä meillä ainakaan pieni lapsi suostu syömään ruisleipää ihan joka ilta...tässä alkaa olla aikamoinen iltapalayhdistelmien keksijä!

Kiitos kommentista, Isi.

Satu
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: siripiri
« Vastaus #16 : Toukokuu 11, 2004, 21:13:00 ip »

Isin kattava analyysi oli NIIN hieno, että taidan tulostaa sen vastaisuuden varalle  
Joskus olen d-hoitajalle pyrkinyt selittämään vastaavaa diaknoosia vaihtelevalla menestyksellä.

Olen täysin samaa mieltä siitä mitä teillä yöllä kävi.
Olen itsekkin tankannut pojalleni maitoa aamuyöllä vastaavalla tuloksella.
Myös protan vaikutus tuntuu joinakin öinä olevan turhankin napakka ja silloin tankkaus kyllä käy nappiin.
Oikei hyvät jatkot teille SatuSinikka ja isi jatketaan analyysien tekoa  
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: siripiri
« Vastaus #17 : Toukokuu 12, 2004, 13:22:00 ip »

SatuSinikka, ei kestä kiittää ja Isi01, jatketaan vaan...

ps. ja ei tosiaan, diabeteshoitajat (eikä lääkäritkään) voi koskaan tietää yhtä hyvin kuin se joka itse hoidosta vastaa (jos tämä vaan paneutuu asiaan), mikä toimii.
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: siripiri
« Vastaus #18 : Toukokuu 12, 2004, 13:26:00 ip »

...eiku siis poika01...(tässä menee omat ja vieraat nimimerkit jo sekaisin ;-)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #19 : Toukokuu 12, 2004, 14:01:00 ip »

Hei! En niinkään osaa ottaa kantaa siripiriin kuin tuohon isän kommenttiin insuliinien vaikutusajasta ja siihen ajoitetusta hiilarilisästä. Olen itse huomannut täsmälleen samoja juttuja.. Lapsemme (kohta 3 v.) sairastui vuosi sitten ja edelleen insuliinimäärät ovat pieniä. Käytännössä annostelemme inskaa usein 1/4 yksikön välein, eli ruiskut ovat käytössä koska kynällä saa "vain" puolen yksikön tarkkuudella annokset. Meillä on 3-pistoshoito, Prota ja Actra. Aamulla joudumme pistämään varsin paljon Actraa, koska aamupala nostaa vs äkkiä (yöksi pistetty pitkävaikutteinen ei riitä aamulle). Sitten tankkaamme välipalalla liki saman verran hiilaria kuin aamupalalla, kun Actra pääsee vauhtiin ja aamulla pistetty Protakin alkaa "heräilemään"...Tarkkana saa olla ruoka-aikojen suhteen, sillä Actralla on varsin pitkä vaikutus (sitä pidempi mitä enemmän pistetään) ja Prota on meidän kokemuksen mukaan huipussaan noin 4-5 tuntia pistoksesta. Eli lounas on ajoitettava oikeaan aikaan, samoin sitä seuraava välipala hyvissä ajoin (etenkin jos Actraa siis pistetty hieman enemmän aamuvs-arvon ollessa joskus korkeampi). Joskus jos lapsi liikkuu yllättävän paljon tai muita yllätystekijöitä tulee kuvioihin mukaan, niin puolelta päivin saamme mataliakin arvoja (ei tosin usein; olemme oppineet huomioimaan tämän aamupäivän välipalassa mutta kyllä niitä mataliakin joskus tulee). Silloin tuntuu, että lisätankkaus saa olla aika suuri, onhan siihen aikaan menossa insuliinien yhteisvaikutus ja toisen huippu...Ennen päivällistä Actraa pistetään huomattavasti vähemmän kuin aamulla, koska aamulla pistetty Prota on vielä vaikuttamassa vaikkei kovin voimakkaana. Siitä johtuu, että illalla tapaamme harvemmin matalia kuin tuossa puolen päivän hujakoilla. Toisaalta Actra ei aivan riitä iltapalan jälkeen, vaan vs nousee ennen kuin yöksi pistetty Prota ehtii tasoittamaan..(Olemme nyt aikaistaneet yöksi pistettävää Protaa ja tuloksena on kyllä tasaisempi yö). No, yöksi tarvitaan hyvin vähän insuliinia ja meillä matala (jos sellaista tulee) ajoittuu tuonne aamukolmen-neljän tietämille vaikka Protasta on jo kulunut aikaa. Jos silloin tarvitsee tankata, niin lisätankkausta tarvitaan hyvin vähän, eihän siellä ole vaikuttamassa kuin tuo Protan jäämä. Joskus vs on matalimmallaan tuolloin klo 4 aikaan ja sitten alkaa hiljalleen nousta tai pysyy vakiona. Toisinaan se kuitenkin saattaa vielä tippua aamuksi. En ole vielä osannut yhdistää mikä tuon laskun vielä saa aikaan ja mikä taas saa lukeman pysymään samoilla linjoilla tai jopa nousemaan aamuyöstä: iltapala on aina koostumukseltaan samanlainen ja Protamäärä sama, samaan aikaan ja samoille pistosalueille pistetty...Liekö päivän touhuilla (liikunta) osuutta asiaan?

Siripiri on käsittääkseni täyttä glukoosia ja imeytyy nopeasti, samoin sokerimehu.. Täysjyväviljatuotteissa sen sijaan on pieni glykeeminen indeksi ja sokeristuminen on hitaampaa elimistössä. Tietenkin jos antaa 10 g HH sokerimehua ja 10 g HH ruisleipää, niin sokerimäärä on sama mutta eri "muodossa" vaikka elimistö muuttaa samaksi glukoosiksi... Kerran olen antanut lapselleni Siripiriä (juuri puolenpäivän maissa) 4-5 tablettia, muutakin tankkausta tarvittiin silloin. Tyttö ei tykännyt ollenkaan Siripiristä, ainakaan siitä keltapakkauksisesta...Yöllä jos tankataan niin saattaa riittää 5, maksimissaan 10 g HH, yleensä pillimehua...

Onhan tämä sumplimista mutta samaa mieltä olen siinä, että insuliinien vaikutusajat on tärkeää muistaa mietittäessä lisähiilarien tarvetta ja yleensäkin syömäaikoja. Olemme joskus kokeilleet vielä ylim. inskana Novorapidia tasoittamaan korkeita arvoja tai herkkuhetkiin, myös sen annostelu oikein vaatii muistamaan jo pistettyjen insuliinien vaikutuskäyrää ja silti lisämittaukset ovat tarpeen. Kevätmieltä! t.Evelyn
Kirjattu

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: siripiri
« Vastaus #20 : Toukokuu 12, 2004, 14:19:00 ip »

Viime yönä tankkasimme klo 3.00 vs oli 2.7
Annoin maitoa 6hh ja aamulla vs oli 9.2
Arvasin sen nousevan lähelle 10 jo kokemuksesta.

Määrät ei ole suuria insuissa vaan ei myöskään
hh-tankkauksissa yöllä.

Eilen oli muutenkin ihme päivä, iltapalan jälkeen syötiin "toinen" iltapala, ja aavistelin myös yö tankkausta, mutten uskaltanu illalla käydä hulluttelemaan ettei ois menny ylihyväksi  

Kyl tää on apteekkarin työtä!!!
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #21 : Toukokuu 12, 2004, 14:44:00 ip »

Evelyn,

Ymmärtääkseni teillä on samankaltainen hoito kuin meillä. Olisi kiva vertailla insuliinien + hiilareiden määriä kuinka ne menevät yksiin teillä ja meillä?

SatuSinikka
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

peppi40

 • Jäsen
 • Viestejä: 124
Re: siripiri
« Vastaus #22 : Toukokuu 12, 2004, 21:10:00 ip »

Hei!

Minäkin pistän lusikan tähän soppaan.

Kun meillä oli prota-actra-yhdistelmä nuoremmalla tyttärellä, melkein joka yö oli tankattava. Se oli rasittavaa aikaa. Joskus laitoin Maizzenaa esim. jugurttiin tai maitoon ja se jaksoi pitää verensokeria yllä yöllä, tätä harrastin ainakin niinä iltoina, jolloin oli oltu paljon ulkona tai muuten liikuttu epätavallisen paljon.

Aika nopeasti siirryimme rakettiin ja yösyömiset loppuivat lähes kokonaan. Nykyisin käytämme Novolta jossain vaiheessa myyntiin tulevaa uutta pitkää, josta on hyvin positiivista sanottavaa.

Meillä käytetään siripiriä hätävarana esim. ulkona ollessa ja kyllä vähintään neljä saa ottaa, ennenkuin vaikutusta on. Nopeasti tulee myös alas. Jossun kanssa olen samaa mieltä, että Siripirin valmistajan pitäisi todella tehostaa pakkausten tuotekehittelyä. Olen eräänkin kerran putsannut laukkuja, housuntaskuja, ...., mutta Tupperwarella on pieniä kivoja rasioita, joita tyttäremme pyrkivät käyttämään.

SatuSinikan kanssa olen myös samaa mieltä siitä, että diabetes on todella yksilöllinen. Meillä on kaksi diabeetikkoa, eikä heitä todellakaan voi hoitaa samalla tavalla. Nuoremman ei tarvitse paljoa esim. jännittää, kun sokerit on ja "pysyy" korkealla. Ja vastaavasti vatsataudissa emme tahdo millään saada pysymään yli kahdessa, vaikka syötettäisiin mitä ja kuinka paljon. Kun ei imeydy, niin ei imeydy.
Vanhempi tytär taas on alusta asti ollut "helpompi" tapaus.

Tsemppiä kaikille.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #23 : Toukokuu 12, 2004, 21:47:00 ip »

Hei SatuSinikka;
Meillä diabetesta siis takana vuosi, lapsi vajaa 3 vuotta ja paino tällä hetkellä noin 14 kg.

Hiilarimäärät ovat: aamupala 20 g HH, välipala 15 g HH, lounas 25 (-30) g HH, välipala 15 g HH, päivällinen 25 (-30) g HH, välipala 15 g HH ja iltapala 25 g HH.

Aiemmin aamupala oli viitisen grammaa HH suurempi, mutta siirsimme välipalle hieman koska aamupäivisin vs on yleensä korkeahko. Aamupäivän ja illan välipalat olivat ennen 10 g HH, olemme lisänneet tuon 5 g hiilareita ja siten saaneet tasaisemman vs-vaikutuksen nykyisillä inska-annoksilla. Kokonaishiilarimäärä on pysynyt samana tuon sairastetun vuoden ajan, kasvukäyrä näyttää tasaiselta. Tietenkin välillä joutuu syömään enemmänkin ja välillä taas nipistetään aterian HH-määrästä, jos edeltävä lukema korkea, mutta pääsääntöisesti näin.

Insuliinimäärät ovat tällä hetkellä: aamulla Actra 1 1/2 - 2 1/4 ky + Prota 3 ky, päivälliselle Actra 1-1 3/4 (yleensä puolitoista)ky ja yöksi Prota 1 ky. Jos aamulla vs lähempänä 10, niin tuo pari yksikköä Actraa on tarpeen, muuten riittää vähempikin. Päivällisinska säädetään myös vs-tason mukaan. Aiemmin pistimme yöksi reilun 1 yksikköä Protaa, mutta aikaistimme pistosajankohtaa ja sen myötä hieman pienempi määrä on sopiva. Välillä näytti, että aamulla pistettäväksi Protaksi riitti 2 1/2 ja muutama kuukausi sitten jopa 2 yksikköä, nyt olemme kohta 2 viikkoa pistäneet 3 ky ja silti ennen päivällistä ollaan yli 10 lukemissa. Jatkuvaa sorvailuahan tämä on, hiilarimäärät ovat vakiot mutta inskaa saa säätää välillä vähemmälle, välillä suuremmalle...jännä kyllä että lämpimällä ilmalla meidän tyttö näyttää tarvitsevan hieman enemmän inskaa, vaikka kesällä liikutaankin ehkä enemmän. Viime kesä oli aivan samanlainen: verensokeri oli ennemmin korkea kuin matala, eikä infektioita tietääksemme ollut...

Näin meillä pistellään ja evästellään, ainakin tällä hetkellä! t. Evelyn
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #24 : Toukokuu 12, 2004, 21:55:00 ip »

Vielä mainitsen, että meillä yötankkauksia tarvitaan varsin harvoin, mitataan kyllä edelleen öisin mutta harvemmin kuin kerran viikossa tai kahdessa tavataan liian matalia. Tosin yllätystilanteet, esim. kylässä olo tai voimakkaampi riehuminen illalla tms. saa aikaan yöllisiäkin matalia, ne on aika hyvin opittu ennakoimaan lisäämällä iltapalan määrää. Luulen että harva säästyy siltä, ettei joskus tule yölläkään matalia arvoja tai hypotuntemuksia, jos näin on niin todella mahtava juttu! Meillä siis käytössä Actra+Prota, mutta uskon myös että profiililtaan tasaisempiakin hoitoratkaisuja löytyy. Olemme kuitenkin pärjänneet ihan ok näin, ainakin toistaiseksi... ;-)
Kirjattu

Nikka

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1108
Re: siripiri
« Vastaus #25 : Toukokuu 12, 2004, 21:59:00 ip »

SatuSinikka. niin, ihan totta,että jokaisella sairaus käyttäytyy yksilöllisesti.Anteeksi,tarkoitus ei ollut tyrmätä  

Aikuisten keskusteluissa taitaa onlla sama vika: jokainen vastaa herkästi oman tai perheen tilanteen, reaktioiden ja havaintojen mukaan.

Toisaalta me aikuiset, lapsena sairastaneet vastaamme oman kokemuksen pohjalta,joka tietysti on erilaine kuin kellään toisella muksulla.

En tiedä, onko tilanne nykyisin yhtään helpompi vanhemmilla,jóilla on mahdollisuus monipistosoitoon ja mittauksiin lastensa kanssa kuin meidän vanhemmilla,joitten oli pakko mennä näppituntumalla hypojen ja korkeitten ja syömisten kanssa.

Toisaalta nyt osataan hoitaa ja voidaan parantaa myös tulevaa elämänlaatua,mutta liika nippelöinti ja tieto lisää tuskaakin jossain tapauksessa, ainainen huoli,kun näkee mitä tuli tehtyä ja miten keho reagoi.Ennen vaan koitettiin saada mukulat säilymään aikuisiksi hengissä8karski ilmaus,mutta totta).

Joka tapauksessa on meille kauan sairastaneillekin opettavaista lukea miten monia hoitomahdollisuuksia lapsilla tänä päivänä jo on.

Jaksamista pientenne kanssa!
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #26 : Toukokuu 13, 2004, 13:05:00 ip »

Tämä kirjoitus ei enää koske siripiriä, menee hieman eri aiheeseen. Hypätkää te yli, joita ei kiinnosta =)

Evelyn, me olemme ns. vuoden edellä teitä. Lapsi sairastunut samanikäisenä ja nyt sairastettu n. 2 vuotta. Hiilarimäärät miltei samat: aamulla 5 hh vähemmän, aamupäivällä 5 hh enemmän. Lounas sama, iltapäivällä 5-10 hh. Loppupäivä menee samalla tavalla kuin teillä. Näitä toki viilataan jos sokerit alhaiset tai korkeat.

Insuliinia on tietenkin enemmän koska lapsi painaa 5 kiloa enemmän kuin teillä. Tässä tuntuu olevan eroja meillä ja teillä. Näin tällä hetkellä: aamulla Actraa 2,5 tai 3 ky (jos sokeri 10 tai yli annamme sen 3 ky, muutoin 2,5 ky) ja Protaa 7 ky. Päivälliselle Actraa 3,5 jos sokerit ok, jos korkeat tai "herkutellaan" annamme 4 ky. Tuo 4 ky vaatii sitten lisää hiilareita illalla ja yöksi mutta vapauttaa ruokailua klo 16-21 välisenä aikana tosi paljon. Yöksi menee nyt Protaa 4 ky. Tämä muutos tehty tällä viikolla kun aamun arvot korkeita pitemmän aikaa.

Pyrimme pysyvät inskojen lisäykset tekemään aina niin, että lisäämme ensisijaisesti Protaa. Sitten seuraamme vaikutuksia joitakin päiviä, että tietäisimme menikö oikeaan suuntaan. Actran kanssa voi sitten pelata helpommin (synttärit, herkuttelut) koska vaikutus on lyhempi.

Vertailuksi tilanne vuosi sitten inskoissa (teidän tilanne nyt): aamulla Protaa 6 ky ja Actraa 2 ky, klo 16 Actraa 2,5 ja illalla Protaa 3 ky. Jossain vaiheessa päätimme nostaa inskojen määrää reilusti koska jouduimme vahtimaan syömistä niin tarkasti. Liian usein jouduimme sanomaan, että "et voi syödä nyt". Lääkäri sanoi, että ratkaisumme oli oikea ja toisaalta pakkosyöttöä ei oikeastaan ole. Hyvin toimii!

SatuSinikka
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #27 : Marraskuu 10, 2004, 14:29:00 ip »

Yhdessä Siripiri pastillissa on hiilihydraattia
3 grammaa (100% glukoosia).Hypoglykemian hoidossa aikuisella tarvitaan 4 tablettia.
Kirjattu

Viljo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2790
Re: siripiri
« Vastaus #28 : Marraskuu 10, 2004, 16:08:00 ip »

Luin tätä keskustelua ja laitoin merkille että Siripiri glukoosipastillijeja näkyy olevan erilaisilla sokeri pitoisuuksilla.

Minun tai vaimoni ostamissa Siripiri "pötkylöissä" lukee pienellä seuraavaa:

AINEKSET: glukoosia, happamuudensäätöainetta (sitruunahappoa), kasvirasvaa, ananas-aromia, pintakäsittelyainetta (rasvahappojen magnesium-suolat.

VALMISTAJA: Intact GmbH, Saksa Tyskland

Tämän pienellä olevan tekstin jälkeen on merkintä 40g e isommalla ja tämän alla on pienellä merkitty 2,4g/tabl

"Pötkylässä" on yhteensä 17 tablettia ja muovi mihin ne on kääritty on sellaista keltaista osittain läpinäkyvää rapisevaa.

Tuoteselosteen mukaisesti laskukoneellakin laskettuna yhden tabletin sokeripitoisuus on 2,35294g eli merkitty 2,4g.

Muovin päällä on pötkylän ympäri oleva valkoinen paperi johon on painettu em. tuoteseloste ja komea kuva tuoreista ananas hedelmistä.

Viljo Lahdesta
Kirjattu
D1 vuodesta 1965 ja monia liitännäis sairauksia.

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #29 : Joulukuu 02, 2004, 23:07:00 ip »

viialan apteekki kirjoitti: Hypoglykemian hoidossa aikuisella tarvitaan 4 tablettia

nyt on kyllä AIVAN PAKKO oikaista:

toi em. on nimittäin niin paksua puppua, ja erityisesti koska se tulee vielä lääkkeisiin perehtyneeltä, ja siten yleistä luottamusta tässä suhteessa nauttivalta instituutiolta (ellei joku nyt vaan pilaile kustannuksellamme?)

HYPOGLYGEMIAN HOIDOSSA VOI AIKUINEN TARVITA NIMITTÄIN VAIKKA KYMMENEN (10) TAI KAKSIKYMMENTÄ (20)  TAI KOLMEKYMMENTÄ (30) SIRIPIRIÄ, JOS INSULIINIÄ ON NIMITTÄIN SEN HETKISEEN TARPEESEEN NÄHDEN NIIN PALJON LIIKAA VERESSÄ!

Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi todella rankka liikunta, johon ei ole tankattu tai jota ei ole muistettu/voitu huomioida insuliiniannostelussa.

tai valtavan tarpeen voi aiheutta vaikkapa ruualle pistetty insuliini yhdistettynä unohtuneeseen ruokailuun, tai ruuan imeytymishäiriö tai reilusti pyllyllään oleva insuliiniannostus tai laskuvirhe, jne jne jne.

uudessa Diabetes -kirjassakin (s. 58) oli hyvä esimerkki juuri liikunnan tekemästä tepposesta, kun jatkuvatoimisella sokerimittarilla oleva henkilö tinttasi 25 kpl siripirejä + sapuskaa vielä lisäksi päälle, joilla sai sokerin nousemaan kolmosesta seiskaan. luit oikein, viialan apteekki, seiskaan (7)! luit myös oikein tablettien määrän. se oli 25. mitenköhän olisi neuvomanne 4 tablettia riittäneet?

lopuksi, kun tällaiset ns. terveydenhuollon instituutiot alkavat täällä ohjeitaan jaella, heiltä toivoisi erityistä tarkkaavaisuutta asioiden todenperäisyyden suhteen.

eipä muuta, kiitos
Kirjattu
 

Linkkejä