KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: D1 ja vatsatauti!  (Luettu 4574 kertaa)

Guest

 • Vieras
D1 ja vatsatauti!
« : Toukokuu 06, 2004, 08:18:00 ap »

Hei miten toimia pienen lapsn kanssa kun sairastuu vatsatautiin....meillä ei ole vielä kertaakaan ollut ja mietin mitä sitten kun se iskee?
Kirjattu

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #1 : Toukokuu 06, 2004, 09:55:00 ap »

Sana mahatauti on meillä mörkö isolla M:llä
Kerran se on ollu ja sairaalassa oltiin, kun poika on vielä pieni.
Sokrut ei noussu yli 5 ruokailun jälkeenkään, oli sama mitä söi ja kuinka paljon.
Ruoat ei kerenny imeytymään ennen kuin olivat jo vaipoissa!
Soitin osastolle ja ottivat mielellään pojan sisään.
Ei tarvinnut pakkosyöttää kun oli tippa.
Sanoivat silloin että mahatauti on se, joka tuo heille pikku diabeetikot osastolle.
Kotihoitona on että hh-pitoista juomaa kerran tunnissa ja sokereiden/ ketoaineiden jatkuvaa tarkkailua.
Kirjattu

tikkari

 • Matkailija
 • Viestejä: 58
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #2 : Toukokuu 06, 2004, 10:26:00 ap »

Meillä on pieni kaksivuotias diabeetikko ja olemme sairastaneet yhden vatsataudin, oli kyllä aikamoinen urakka. Syöminen loppui lähes tyystin ja insuliinia ei tarvinnut antaa juuri ollenkaan eli pitkää vain murto-osa normaalista annoksesta ja lyhyttä ei yhtään. Vatsakivut jatkuivat monta päivää ja ruokahalu oli tipotiessään, mehua juotettiin väkisin, edes jäätelö ei kelvannut. Yöllä mittailtiin sokereita ja juotettiin mehua vähän väliä. Lopulta mentiin sairaalaan sokeritippaan, että saatiin edes hieman hengähtää jatkuvalta huolelta liian matalista sokereista. Ja tietysti tänä aikana paino laski ja yleiskunto lapsella heikkeni. Onneksi kuitenkin aurinko paistaa risukasaankin eli kun tauti vihdoin väistyi niin ei tarvinnut kyllä ruokaa tuputtaa, alkoi varsinainen tankkaus, söi mitä vaan eteen tuli    Toivon todella, ettei näitä vatsatauteja tule meille enää ainakaan kunnes lapsi on isompi ja järjellä ymmärtää, että on pakko syödä jotain vaikkei maistuisikaan...
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #3 : Toukokuu 06, 2004, 11:21:00 ap »

Hei,

Meidän tyttö siis jo 6,5 vuotias ja D:tä takana reilu vuosi.

Ensimmäinen vatsatauti oli pari kuukautta sitten. Yöllä alkoi oksentaminen, mittailimme sokruja tunnin välein ja juotimme mehua. Mikään ei pysynyt sisällä, ei edes pienet määrät, joten soitin D-hoitajalle aikaisin aamulla. Käski mittailla sokruja ja juottaa mehua 15 min välein ja jos sokerit laskevat 6 pintaan eikä mikään edelleenkään pysy sisällä, niin sitten sairaalaan.

Oksentelu oli edelleen tosi rajua, joten aamupäivällä sitten menimme sairaalaan ja siellä laitettiin sokeritippaan ja osastolle. Kaksi vuorokautta vietimme siellä, inskaa laitettiin (Actraa) neljän tunnin välein. Ai niin, aamuinskat silloin sairastumispäivänä pienennettiin suunnilleen puoleen D-hoitajan ohjeiden mukaan.

Hyvin siitä sitten selvittiin, vaikka minullekin se mahatauti oli pahin painajainen. En tiedä olisiko ripuli helpompi, koska silloinhan pystyy suun kautta tankkaamaan, mutta kun mikään ei oikeasti pysy sisällä, niin ei paljon muita vaihtoehtoja ollut.

Aurinkoista päivää.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #4 : Toukokuu 06, 2004, 11:25:00 ap »

Samat kommentit, vatsatauti on mörkö, jota pelätään.
Jos insu ehditty antaa juuri ennen oksennuksia, ja luvut matalalla, on ehkä pakko lähteä sairaalaan!

Kotona kannattaa olla aina varalta TIKKARIA YM. KOVIA SOKERIKARKKEJA, joita voi pitää poskessa, mistä sokeria imeytyy limakalvolta verenkiertoon, kun mikään muu hyvä ei maistu, ei imeydy tai tulee samantien ulos.

Ruoan huono imeytyminen voi jatkua vielä useita päiviä varsinaisen tautivaiheen yli eli vaikka ruoka alkaisi maistua ja pysyä sisällä, kannattaa silti olla varuillaan insun annostelussa.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #5 : Toukokuu 07, 2004, 01:35:00 ap »

Meillä sairastettiin ensimmäinen oksennustauti sairastumisen jälkeen noin kuukausi sitten. Poika 3 vuotta. Minä pelkäsin etukäteen ihan kamalasti mutta kaikki sujui sitten ihmeen hyvin. No ruoka ei tietysti eikä mehutkaan pysyneet vatsassa mutta hieroin hunajaa suuhun niin pitkään että sain sokerit nousemaan jopa 10. Poika ei kyllä tykännyt mutta onnistuihan se väkivallalla. Sitten kun sokerit nousi vähennettiin seuraavia insumääriä(lähinnä ateriainsuliinia) ja mitattiin tietty sokereita ja ketoaineitakin välillä. Turha juottaminen ja syöttäminen oksentelevalle lapselle on kyllä ihan pelleilyä ja tuo hunaja on mielestäni parempi keino, kun sen ei tarvitse mahassa pysyäkään. Kun sokerit sitten saa hyvälle tasolle niin vatsatautikin tuntuu aika äkkiä hellittävän. Olin itse nimittäin samassa taudissa yli viikon aivan vetämätön mutta poika oli jo 3 päivän päästä hoidossa täydessä vauhdissa.
Kirjattu

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #6 : Toukokuu 07, 2004, 11:23:00 ap »

Kyllä minusta juottaminen pienelle lapselle on vatsataudissa tärkeää. Pienessä kehossa tulee kuivuminen nopeammin eteen kuin isossa, joten sitä pitää varoa, jos oksentelu tai ripuli tai molemmat jatkuu vähänkin pidempään.

Pahat nestetasapainon häiriöt joudutaankin sitten korjaamaan sairaalassa nesteytyksessä.

t. Antsu1, jolla ei ole pieniä lapsia  
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

monika

 • Aloittelija
 • Viestejä: 43
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #7 : Toukokuu 07, 2004, 11:57:00 ap »

Meilläkin on noita vatsatauteja ollut ihan riittämiin. Onneksi vain kerran on lapsi joutunut tiputukseen. Sillon oksentelu kyllä loppui, mutta ruoka ei sitten enää imeytynyt millään. Tippa auttoi tosi hyvin. Nyt kun se on koettu niin tipalle joutuminen ei enää pelota tyttöä ja äitiä.
Juottamisesta sen verran että olen aina saanut ohjeen juottaa ja juottaa lasta vaikka sitten oksentelisikin välillä pois. Aina pitää yrittää saada nestettä sisään. Ja tietenkin sokeripitoista. Mehujäätä kannatta kokeilla. Sokeripalankin voi antaa imeskeltäväksi välillä ja hunajaa. Mutta neste on todella tärkeää ja jos se ei kerta kaikkiaan yhtään pysy mahassa, niin kyllä sitten on jo tipan paikka. Vatsatauti on hankalimmista tauteista pikkudiabeetikoille!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #8 : Toukokuu 07, 2004, 16:28:00 ip »

Siis piti kirjoittaa että "yksi hankalimmista taudeista pikkudiabeetikolla"! Kirjoitustaito taitaa olla kateissa. Hyvää viikonloppua kaikille!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #9 : Toukokuu 08, 2004, 03:03:00 ap »

Niin tottakai lapselle juotavaa pitää antaa mutta, kun tuntuu että sitä pitäisi litratolkulla juottaa lapselle. Itse koin parhaaksi antaa vatsan ja lapsen välillä rauhoittua oksentamiselta niin sitten pienet määrät nestettä pysyykin vatsassa mutta jos koko ajan on lasi nokan alla ja toisella puolella sankko johon oksentaa niin on se aika kivuliasta lapselle. Meidän poika ei tosin ole kauhean laiha joten kuivuminenkaan ei ihan ensimmäinen huoli ole. Toisaalta diabeetikkolapset ovat etuoikeutetussa asemassa, kun pääsevät oksennustaudissa osastolle. Terveet lapset kun saavat oksentaa tosi pitkään ennenkuin saavat lähetteen sairaalaan ja vanhemmat voivat olla aika loppu jos lapsi viikonkin on vatsataudissa. Ehkä minä en niitä vatsatauteja niin kamalasti pelkääkään, koska poika sairastuessaan osoitti ettei pelkää osastolle joutumista ja sieltä se apu sitten löytyy jos omat voimat ja keinot ei riitä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #10 : Toukokuu 09, 2004, 21:02:00 ip »

Hei kohtalotoverit!
Me saimme opetella diabeteksen kanssa elämistä lähes kolme vuotta, ennen kuin saimme ensimmäisen ripulin ja oksennustaudin yhtäaikaa. Ja tauti iski heti, kun olimme laittanet pumpun. Ja näin jälkeen päin ajateltuna se pumppu pelasti meidät sairaalakäynniltä. Lapsemme on 8-vuotias.
Mahataudissa perusinsuliinin määrää pitää pienentää paljon, meillä meni vaan puolet normaalista. Ateriainsuliinia emme laittaneet pahimpina päivinä ollenkaan. Verensokerit olivat 4-10. Hyvänä apuna on apteekista saatava Osmosal -jauhe, on kyllä pahanmakuinen, mutta pillillä imettynä menee jonkinverran alas. Lisäksi käytimme Lactophilus-jauhetta mehuun sekoitettuna. Tuo hunaja on kyllä hyvä. Näkkäri pysyi myös melko hyvin sisällä. Mutta eihän se ruoka eikä juoma tahdo maistua.
Kyllä olivat raskaita päiviä, kolme pitkää päivää ja yötä, mutta niin sitä selvittiin.

Kaikille mukavaa kesää toivottaa Anne
Kirjattu

MIMMI2

 • Vieras
 • Viestejä: 14
Re: D1 ja vatsatauti!
« Vastaus #11 : Toukokuu 14, 2004, 09:04:00 ap »

Oli hyvä kun kysyit tällaisesta asiasta sanna.
Minkäkin olen saanut hyviä vinkkejä täältä..meilläkään ei vielä ole ollut mahtautia ja tietysti toivomme ettei tulisikaan!
Hyvää kevättä kaikille!
Kirjattu
 

Linkkejä