KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418365 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: siripiri  (Luettu 9345 kertaa)

Guest

 • Vieras
siripiri
« : Toukokuu 05, 2004, 13:19:00 ip »

Ostin nyt ensimmäisen kerran pojalleni siripiriä, kun mataliin sokereihin on tähän asti aina annettu pillimehua mutta se tuppaa sitten pissittämään niin ajattelin kokeilla muuta. Kuinka monta siripiriä mataliin yleensä pitää ottaa ja paljonko hh.ta yhdessä siripirissä on.
Pitääkö siripiri sokeria korkealla pidempään vai laskeeko sokeri nopeasti kuten pillimehun kanssa käy.
Kirjattu

RM

 • Matkailija
 • Viestejä: 65
Re: siripiri
« Vastaus #1 : Toukokuu 05, 2004, 13:26:00 ip »

Siripirissä 5 palaa = 10 g HH. Meillä poika nappaa sen viisi palaa ja joskus koko pötkön mataliin.
Siripirissä hiilihydraatit ovat glukoosina, jolloin se imeytyy suoraan vereen ja nostaa nopeasti sokerin ylös. Tulee sitten yhtä vauhdilla alaskin.
Kirjattu

Jossu

 • Jäsen
 • Viestejä: 146
Re: siripiri
« Vastaus #2 : Toukokuu 05, 2004, 17:29:00 ip »

Siripiri auttaa hypotuntemuksiin ihan hyvin, mutta kokemuksella voin sanoa ettei ne "pidä" sokereita kovin kauaa, jos ei siis syö mitään muuta. Mutta siripiri on hyvä "hätävara", jos on jossain muualla kun kotona, mutta kotona en tykkää sitä syödä: Kun on oikeen sokerit matalilla ja tuntuu ettei suurinpiirtein mikään mene kurkusta alas, niin sitten vielä tungetaan sellasia rutikuivia jauhotabletteja suuhun, jotka sulaa suussa pahanmaukuiseksi mössöksi. Että mieluummin juon tuoremehua... ja vielä: siripirit on aivan järkyttävän huonoissa pakkauksissa ja kun sieltä ottaa pari niin kaikki siripirit leviää laukun pohjalle (kokemusta on:) eikä sitä sokeria saa sieltä kovin hyvin pois:) ja tää oli sitten vaan mun mielipide.
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #3 : Toukokuu 06, 2004, 11:25:00 ap »

Kokeilimme viime yönä ensimmäisen kerran siripiriä lapsella. Sokerin mittaus klo 2.00 yöllä antoi tuloksen 5,6. Insuliinin vaikutus voimistui vielä noin tunnin verran, päätimme mehun sijasta antaa yhden "siripiritabletin". Aamulla sokeri oli 12,5 eli aika voimakas vaikutus!

Satu
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #4 : Toukokuu 07, 2004, 14:09:00 ip »

Hei, tuskin siripiri vaikutti. Siinä on noin 3 g HH ja sekin häipyy verestä melkein samantien. Tarviiko muuten 5 vs klo 2.00 korjailua?
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #5 : Toukokuu 07, 2004, 14:57:00 ip »

Kyllä tarvitsee korjausta ja kyllä nousu johtui siripiristä. Sillä on merkitystä onko elopainoa 15 kiloa vai 55 kiloa. Vaikutus on huomattavasti suurempi kun massaa on vähemmän.

Satu
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: siripiri
« Vastaus #6 : Toukokuu 07, 2004, 17:16:00 ip »

Kyllä tarvii meilläkin, ellei halua olla mittaamassa hetkenkuluttua uudelleen mihin suuntaan on menossa.
Aamulla on helpompi korjata vähän kohonneita sokereita kun alhaalla käyneitä  
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #7 : Toukokuu 07, 2004, 18:51:00 ip »

hei satu sinikka
ettei vaan tuo vs:n nousu saattanut johtua siitä, että otitte illalla jotain hidasta hiilaria ja alkoi vasta yöllä vaikuttaa sokereihin.
Meillä mennään nukkumaan 5:n arvoilla ja kun yöksi otamme hidasta hiilaria iltapalalla, niin vasta tuossa kolmen aikaan yöllä se alkaa vaikuttaa ja aamulla heräämme suurinpiirtein samoissa arvoissa kun menimme nukkumaan.
eli syömme tummaa leipää  tai muuta ruispainoitteista syötävää.
Kirjattu

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: siripiri
« Vastaus #8 : Toukokuu 07, 2004, 19:02:00 ip »

Jessita eikö teillä ollut pumppu?
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #9 : Toukokuu 08, 2004, 00:28:00 ap »

kyllä vaan meillä on pumppu.
Kirjattu

Nikka

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1108
Re: siripiri
« Vastaus #10 : Toukokuu 08, 2004, 14:24:00 ip »

Satusinikka: olisko aamun korkea osin sitä,että ylipäätään sokerit on käyneet matalilla. Ainahan ne on matalien jälkeen korkealla ja yksi siripisihän ei juuri sisällä sokeria (jos laskis sen viiden mukaan niin n 2ghh). Ts. mitä matalammalla käy,sitä korkeammalle nostaa.

Aamun selittämättömät korkeat on yleensä juuri matalalla käynnin jälkeisiä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #11 : Toukokuu 08, 2004, 23:17:00 ip »

Joo, ei missään nimessä yksi siripiri moista saa aikaan, veikkaisin myös tuota matalalla käymistä. Meillä tyttö syö vähintään 4 siripiriä hypoon, usein paljon enemmän. Yksi ei vaikuta ollenkaan (hiilarimäärä sama kuin esim. 1/4 leipäpalasta).
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: siripiri
« Vastaus #12 : Toukokuu 10, 2004, 11:04:00 ap »

Siripirin pakkaus on hankala. Siirrän ne yleensä minikokoisiin minigrippusseihin, jotka eivät rapise ja pysyvät koossa.
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: siripiri
« Vastaus #13 : Toukokuu 10, 2004, 12:27:00 ip »

Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa sen, että diabetes on hyvin yksilöllinen sairaus - jokaisen on kokeiltava erilaiset ratkaisut. Toisella saattaa herkästikin tulla heilahteluja ja toisella ei mihinkään suuntaan. Riippuu päivästä ja niin monesta eri syystä. Mitä pienempi lapsi, sen vaikeampi sairaus on hallita. Tuttua, eikö vaan.

Olimme syöneet normaalin iltapalan joka on oltava sopiva sekoitus hitaita ja nopeita hiilareita. Tämä on erittäin tarkasti mietitty  ja kokeiltu juttu. Sokerit eivät olleet yöllä käyneet matalalla. Poika on tähän asti herännyt niihin joka kerta (heräilee muutenkin öisin ja ollut sellainen aina).

Kun ateriainsuuliinin vaikutus on lakannut, pitkäaikainen ei meillä madalla verensokeria jos on syöty jotain jossa on sokeria, hedelmäsokeria tai vastaavaa (esim. jugurtti, voimakkaat hedelmät, mehut) ja silloin syödään paljon sellaista viljaa, jonka on meillä todettu pitävän sokerit hyvinä aamuun asti tai esim. omenaa, joka ei heilauta sokereita juurikaan. Ei tarvita kuin pieni sokerikarkki niin heilahdus on voimakas jos se tapahtuu pitkäaikaisen insuliinin aikana.

Kevät on tullut ja iltaisin liikutaan enemmän. Vaikka kuinka yrittäisi arvioida illalla hiilareita ja ruuan määrää niin se illan liikunta saattaa kuitenkin tehdä yllätyksen yöllä ja siksi mittaamme mielellään + tankkaamme jos tarpeellista. Yötankkaus ei ole meillä mikään tapa. Sitä tapahtuu joskus. Tähän asti kaikkiin laskuihin on löytynyt hyvä syy.

Tämä siripirikokeilu oli vain yksi esimerkki. Opettelua ja kokeiluahan tämä on koko ajan! Meillä on kaikki ihan hyvin ja pärjätään ilman siripiriä loistavasti!

Mukavaa toukokuuta kaikille!
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: siripiri
« Vastaus #14 : Toukokuu 11, 2004, 12:47:00 ip »

hei,

otan nyt minäkin kantaa kun keskustelussa näyttää menevän sekaisin pari juttua.

siripirin hiilihydraattigrammat eivät nimittäin häivy verestä sen nopeammin kuin esim. täysjyväleivän hiilihydraattigrammat. sokeri kuin sokeri veressä on nimittäin sokeri veressä (heh mikä väitelause). kyse on sen sijaan käsittääkseni siitä, että leipä imeytyy suolistosta hitaasti ja siten nostaa verensokeria pidemmän ajan kuluessa kun taas esim. siripiri ei tätä tee.

tästä seuraa että esim. pumppuhoidossa täsmällisesti säädetyllä perusinsuliinilla, jos nostan sokerin siripirillä sokerin vaikka 3:sta 6:een, ei se sieltä tipu minnekään (kun ateriainsuliinin vaikutus vaan on ohi). toisaalta taas esim. protalla se tippuu yhä nimenomaan siksi, että prota "vääntää" sokeria alas yhä edelleen ja tätä vastaan siis tarvitaan enemmän sokeria.  

Eli siis neuvo ottaa hypoihin nopeaa ja hidasta hiilihydraattia ei ole oikeastaan oikea pumpulla tai lantuksella oleville (jos perusinsuliinivaikutus ei ole siis pudottava vaan sopiva) sillä jos vetäisee muutaman (tai mikä sopiva määrä onkaan) siripirin lisäksi palan leipää niin kohta on sokeri 20.

Toiseksi SatuSinikan ajatus, ettei ole käynyt yöllä matalalla, voi hyvinkin pitää paikkansa. veikkaisin näin umpimähkään että pitkän insuliinin pistetty määrä/tarve yöksi on heillä sen verran pieni ettei insuliinia käytännössä riitä aamuyölle, tai riittää just sopivasti pitämään verensokeria sopivana.

koska protan vaikutus pistettäessä muutamaa yksikköä ei välttämättä kestä kuin muutaman hassun tunnin niin jos arvailee ja mestaroi lisää, niin veikkaisin että iltapala (vaikka söis taikaviljaa ;-) ei enää 03 jälkeen (yli 6tuntia iltapalasta) vaikuta verensokeriin millään lailla vaan kyse on tosiaan siitä että prota ei enää vaikuta lainkaan.  

pienillä lapsilla, varsinkin jos remissio, mutta myös muuten, insuliinia ei yöksi välttämättä tarvita juuri lainkaan. sokeri tällöin pysyy kun vatsa tyhjä mutta kun tässä tilanteessa laittaa suuhun varsinkin "nopeaa sokeria", verensokeri nouseekin yllättävän paljon (ja jotain leipää tms. hidasta vajaatehoinen haima saataa jaksaa paremmin pudottaa kun niiden verensokerin nostovaikutus on suht. hidas).  

Esim. meillä pumpusta ei mene (eikä voi mennä - muuten menee matalille) yöllä käytännössä mitään insuliinia (0.03/h), mutta aamulla syöminen vaatii taiteilua ja "etukäteisinsuliinilatausta", kun pienikin määrä ruokaa vaatii suhteellisesti valtavat ateriainsuliinit (yli 3kertaiset verrattuna päivään, muuten nousee vs esim. 5:stä 20:een), ja aamupalan jälkeen joutuu sitten syömään "toisen aamupalan" 1,5 h päästä kun "aterian pikainsuliinilla (piikkikielellä)" on yli 4 tunnin voimakas häntä.

kevään toivotuksia takaisin sinnepäin
Kirjattu
 

Linkkejä