KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6984 jäsentä  •  418368 viestiä  •  20018 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi JokkeVantaa, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: D1 ja päiväkoti??  (Luettu 4099 kertaa)

MIMMI2

 • Vieras
 • Viestejä: 14
D1 ja päiväkoti??
« : Huhtikuu 28, 2004, 09:24:00 ap »

Hei olisi kiva tietää miten teillä muilla lapset ovat sopeutuneet päiväkotiin ja pistämiseen siellä?
Mietin että uskallanko missä vaiheessa lähteä itse uudelleen töihin....
Kirjattu

titta

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #1 : Huhtikuu 28, 2004, 10:35:00 ap »

Hei...Mun tytär sairastui 5 vuotiaana ja sopeutui aivan hyvin hoitoon ja eskariin.Hänen diabeteksesta keskusteltiin aivan avoimesti ja hoitokaverit suhtautui asiaan paljon luontevammin kuin aikuisest jo heti aluksi.Diabetes ja sen hoito oli vain yksi asia arjessa eikä siitä kannata tehdä turhan suurta numeroa muttei myöskään liian pientä.Eli asiallinen ja avoimuus ovat valttikortit.Ylimääräiset välipalat aiheuttivat aluksi kateutta jopa toisten lasten vanhemmissa mutta siinäkin kannattaa pitää jalat maassa ja perustella miksi ainoastaan diabeetikko ne tarvitsee??????Minun mielestäni uskallat lähteä töihin kunhan asian pohjustat hyvin hoitopaikassa....ja varaudut siihen että joudut joitain seikkoja perustelemaan
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #2 : Huhtikuu 28, 2004, 10:48:00 ap »

MIMMI2, onko teidän lapsella myös päivällä pistokertoja? Jotenkin muistelisin että päiväkodin henkilökunnalla olis oikeus olla pistämättä jos eivät uskalla ja silloin varmaan siellä pitäis käydä kotisairaanhoitaja tms.Vai olenko ihan väärässä?
Meidän päiväkodissa ei hoitajat uskalla korjailla edes korkeita verensokereita. Se on ihan ok, ymmärrän sen. Joskus on ollut tilanne, että sokerit on ollut aamusta lähtien koko päivän niin korkeat että olen joitunut hakemaan lapsen aiemmin kotiin. Onneksi tosi harvoin.
Muuten päiväkoti sopii mainiosti myös D-lapselle. Meillä lapsi sai muuten alussa avustajan (auttaa koko tarharyhmää!) ja sitä kannattaisi yrittää hakea.
Kirjattu

MIMMI2

 • Vieras
 • Viestejä: 14
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #3 : Huhtikuu 28, 2004, 11:39:00 ap »

Meillä tyttö nyt 2.8v ja juuri sairastunut....lopetin työt nyt ainaskin syksyyn asti jotta sopeudutaan tähän ensin kotona.
Joo meillä tulee novorapid myös klo.11.00 ja tarhassa ei ole ennen ollut diabeetikko lasta ja olivat aika kauhuissaan....saas nähdä miten nyt alkaa sujumaan kun päiväkodissa syöminenkin oli niin vaikeaa....
Mutta eiköhän tämä tästä...
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #4 : Huhtikuu 28, 2004, 13:41:00 ip »

Hei,

on väistämätön tosiasia, että päiväkodin henkilökunnan täytyy opetella lapsen pistäminen. Diabetesta sairastavia lapsia on jo niin paljon! Siinä ei ole kysymys enää "onko oikeus olla pistämättä". Jokainen hoitaja tietää, että se tulee kuulumaan melkolailla varmasti hänen velvollisuuksiinsa ennemmin tai myöhemmin jos on itselleen rehellinen. On aika vaikea olla päiväkodissa töissä jos voi sanoa, että en hoida tätä-enkä-tätä lasta koska heillä on diabetes. Pistämäinenhän on myös hoitoa. Tiiviillä ja positiivisella yhteistyöllä kodin ja päiväkodin kanssa asia alkaa kyllä sujumaan. Ensimmäiset peruskoulutukset henkilökunnalle ovat asian a ja o.

Meidän pojallamme on kolmipistoshoito (hän oli ensimmäinen d-lapsi paikallisessa päiväkodissa) eikä pistoja tarvita hoitoaikana. Henkilökunta sai vuoden aikaa opetella tätä hoitoa, kunnes taloon tuli lapsi, jolle pistetään insuliini aterian yhteydessä. Ovat opetelleet asian upeasti ja olleet tiiviisti mukana hankkimassa tietoja. Avoimuus ja keskustelu + asenteiden muokkaus auttavat tässä asiassa.

t. Satu
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

tikkari

 • Matkailija
 • Viestejä: 58
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #5 : Huhtikuu 28, 2004, 13:58:00 ip »

Meidän kolmevuotias diabeetikkotyttö on ollut nyt päiväkotihoidossa jo useamman kuukauden ja pärjää siellä loistavasti. Hoitomuotona meillä on tosin kaksipistohoito eli insuliinipistoksia ei päiväkodissa tarvitse laittaa mutta verensokerin mittaavat ennen lounasta. Tietysti välillä on ollut tilanteita, että ovat soittaneet ja kyselleet, että mitäs nyt tehdään mutta yhteistyöllä on kaikista tilanteista selvitty. Ja jos lapsi on ollut sairaan oloinen eikä häntä ole saatu syömään, olen hakenut välittömästi pois tarhasta kotihoitoon. Teen myöskin lyhennettyä työpäivää eli 6 h päivässä (+ ruokis), joka mielestäni tässä tilanteessa on järkevä juttu, päivät eivät veny niin pitkiksi tarhassa ja ehdin itse hoitaa insuliinipistokset. Ja tietysti vielä: jotta tarhassa olo sujuu niin aluksi pitää tietysti kouluttaa henkilökuntaa, meillä oli yhteinen "diabetespalaveri" ennen hoidon aloitusta, johon osallistui minun ja lapseni lisäksi diabeteshoitajamme, ravitsemusterapeutti, lapseni tulevat hoitajat sekä tarhan keittäjä. Palaverissa käytiin läpi diabeteksen hoidon perusasiat.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #6 : Huhtikuu 28, 2004, 14:27:00 ip »

Ja tässä toisenlainen kertomus, ettei vaikuta niin helpolta.

Meillä 3 vuotias poika jolla sairautta takana n. 1,5 vuotta. Sinä aikana hänellä on päiväkodissa ollut 11 pidempiaikaista (= muutama kuukausi) hoitajaa sekä päälle vielä muutama lyhytaikainen. Ollaan pidetty 3 palaveria, jossa mukana sairaalan d-hoitaja tai kuntohoitaja. Vieläkin välillä huomaa, että perusasiat on hukassa. Hoitomuotona onneksi 3-pistoshoito ja pistokset annetaan kotona. Syksyllä edessä siirto suurempaan ryhmään, jossa on 10 lasta enemmän. Pelottaa kamalasti. Suurimpana syynä ongelmiin pidän asennetta henkilöllä, joka valitsee ryhmän hoitajat.
Kirjattu

SatuSinikka

 • Jäsen
 • Viestejä: 174
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #7 : Huhtikuu 28, 2004, 14:40:00 ip »

Syömisasiasta sen verran, että kotona kyllä temppuillaan ruokailussa sekä syömisessä mutta päiväkodissa kaikki sujuu erittäin hyvin. Sen verran ovat varautuneet, että jääkaapissa on aina jotain, millä "paikata" hiilarivajausta jos ruoka ei jostain syystä maistu. Mutta sitä tapahtuu todella harvoin. Kotona sen sijaan harva se päivä...

Satu
Kirjattu
Keskustelemassa diabeetikon äitinä

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #8 : Huhtikuu 28, 2004, 14:44:00 ip »

hei.
Meillä 6-vuotias pojan vesseli. Sairastui 1v 2kk vanhana. alussa oltiin perhepäivähoidossa, ja nyt vuosi päiväkodissa. Mahtavasti on hoito sujunut molemmissa. Kaikki tädit päiväkodilla tietävät hoitosysteemit ja pistävät tarvittaessa, vaikka apuna on päivisin myös ns. omahoitaja. Poikaa tarvii pistää päiväkodissakin 3 kertaa(käytössä Lantus ja Novorapid). Verensokeria mitataan usein. Minä annan  tarkat pistosohjeet päivittäin ja he soittavat neuvoa tarvittaessa. Kaikki sujunut tosi hienosti.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #9 : Huhtikuu 28, 2004, 14:57:00 ip »

Kiitos kaikille vastauksista. Meillä oli ongelmana päiväkodissa jo ennen sairastumista syöminen.....aina kun menin tyttöä hakemaan oli vastaus sama...mitään ei ole suuhunsa tänään pistänyt.
Sitä ehkä eniten pelkään miten syöminen onnistuu nyt kun on pakko kuitenkin syödä hyvin ja säännöllisesti.
kotona ei syömisen kanssa ole ongelmaa ollut mutta kun ajatellaan että syöminen ja pistokset vielä päälle niin tuleekohan se onnistumaan...
Ja kysymyksessä on vuoropäiväkoti jossa hoitajat vaihtuvat koko ajan...
Hyvää kevättä kaikille!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #10 : Huhtikuu 28, 2004, 15:00:00 ip »

Hei!
Meillä poika aloittaa päivähoidon syksyllä ja ollaan just käyty keskustelua pistämisistä ja muista d:n hoitoon liittyvistä asioista Päiväkodin johtajan kanssa,Päiväkodin henkilökunta johon me on haettu ei halua pistää näin sen johtaja minulle esitti! Ilmoitin hetken asiaa mietittyäni etten edes halua että ne pistävät siellä!! Meillä on kaksipistoshoito mikä sinänsä helpottaa asiaa!
Puhe tuli myös Glucagenin pistämisestä jota siis tuskin (toivottavasti) ei koskaan tarvii pistää.
Niin ensimmäinen kysymys oli KUINKA ISO NEULA siinä on ? No sekin sovittiin sitten että kutsuvat sairasauton jos tarvetta tulee tämän suhteen! kovasti koko keskustelun ajan kertoi muista päiväkodeista ja niitten mainiosta sijainnista meille jne. Eli suoraan sanottuna tuli tunne etteivät halua poikaa sinne.

Nyt täällä jännityksellä odotan että laittaako meidät johonkin toiseen päiväkotiin ja TOIVON että näin käy,laitoinkin hakemukseen myös muita jotka ihan hienosti meille käy, jos niissä vaan on tilaa.Toivottavasti siellä on vähän erillaista asennetta koko juttuun.

Mutta en siis tahdo teitä pelotella ettekö rupeis sujumaan ihan hienosti päiväkodissa.
Näin uskon että myös meillä rupee homma toimii,kun alkuun päästään.
Hyvää kevättä!
Kirjattu

monika

 • Aloittelija
 • Viestejä: 43
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #11 : Huhtikuu 28, 2004, 15:07:00 ip »

Meidän tyttö yritti alussa sitä päiväkodissa jos ei ollut lempiruokaa, niin "ei toi ruoka mulle maistu, mitä muuta teillä on ?". Pientä vääntöä siitä tuli, nyt on jo tajunnut, että samaa ruokaa syödään kun muutkin. Alhaisen sokerin korjailut on asia erikseen.
Hyvä kun toi pistämisasia tuli esille. Jos vaikka joskus hoitomuoto muuttuu. Meillä sokerit sahaa edestakaisin, ateriainsuniinit vähän kiinnostais.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #12 : Huhtikuu 28, 2004, 15:18:00 ip »

Meillä sinänsä ilkeä juttu päiväkodissa tuon pistämisen suhteen sillä jonain päivänä voisi osua jokainen pistos päiväkodin aikana.
Meillä käytössä lantus ja novorapid.
Molempia pistetään aamulla kl:08.00 sekä novorapidia myös klo:11.00 ja 16.00.
No syksyllä se sitten selviää miten alkaa sujumaan kun alotetaan päiväkoti sitten uudelleen.
Kirjattu

titta

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #13 : Huhtikuu 30, 2004, 17:43:00 ip »

Hei!!!
Rohkeutta teille jokaiselle jotka painitte päiväkotiasian kanssa.Päiväkodin henkilökunnan on OTETTAVA hoitoo lapsi jolla diabetes....Ja aina joku lapsi on se ensinmäinen ja jonkun tarvitsee uraa uurtaa auki.Päiväkodin henkilökunta ei voi kieltäytyä pistämästä ja siihen kunnan tulee antaa riittävä koulutus.Diabeteshoitajat terveydenhoitajat antavat näitä valmiuksia....ja todella hyvin.Rohkeasti vaan asia puheeksi lääkärissä käynnin yhteydessä lääkärintodistus jossa perustellaan ja selvitetään diabetes ja sen hoitokulku jne....Muistakaa myös että teillä vanhempina on oikeus saada lapselle jopa avustaja jos esim.paljon verensokerien laskuja jne.....

Tämä on faktaa ja meidän vanhempien pitää osata lasten etua ajaa ja kaikista kielteistäkin asioista pyytää kirjallinen päätös....Daibetes lisääntyy ja päivähoidon ja koulun tulee pystyä muuttumaan ja ottamaan vastaan D.lapsi

Hauskaa kevättä!!!
Kirjattu

peppi40

 • Jäsen
 • Viestejä: 124
Re: D1 ja päiväkoti??
« Vastaus #14 : Toukokuu 03, 2004, 23:03:00 ip »

Hei!

Meidän nuorempi tytär sairastui 4-vuotiaana (nyt siitä on kuusi vuotta) ja päiväkodissa meni koko ajan "hienosti". Asioista keskusteltiin yhdessä monta kertaa ja aina sai esittää kysymyksiä puolin ja toisin. Meidän päiväkodissa ei ollut aiemmin ollut diabeetikkoa.

Päiväkodissa (kuten myös koulussa)diabetestuntemus oli hataraa (kuten meillä jokaisella, joka ei ole ollut sen kanssa tekemisissä). Kaikki opastus piti aloittaa ihan A:sta. Päiväkodin koko henkilökunta oli heti alusta asti mukana kaikissa "koulutustilaisuuksissa" ja erityisesti myös keittiön henkilökunta.  Myös koulua ajatellen keittiön henkilökunta on aivan erityisessä asemassa (jo pelkästään hh-tietouden vuoksi). Päiväkodissa oli kolme henkilöä, jotka halusivat opetella pistämään (heitä opasti diabeteshoitaja). Kaikki vuorollaan pistivät, jotta tuntuma säilyy, eikä hermostuta, jos yhtäkkiä saa pistää, jonkun toisen ollessa lomalla.

Useinhan se, että joku kieltäytyy pistämisestä, johtuu pelosta, vastuusta ja siitä, ettei osaa. Vaikka olemmekin aikuisia, ei kaikista ole pistämään eikä edes ottamaan verensokeria.

Avustajia toki kannattaa kysyä ja anoa, mutta aina kannattaa myös muistaa rahapuoli kunnissa (se raadollinen puoli).

Vielä tästä pistämisestä. Ketään ei voi vaatia pistämään (ei päiväkodissa eikä koulussa, paitsi terveydenhoitajaa). Se, että joku päiväkodissa pistää lasta pitää lähteä sen ihmisen omasta halusta ja "rohkeudesta". Neuvottelemalla pääsee pitkälle, ei vaatimalla. Sen olen alusta asti huomannut kuusivuotisen diabetes"urani" aikana.

Tyttäremme opetteli pistämään 6-vuotiaana, mutta edelleenkin (10v) hän haluaa, että koulussa on aikuinen, joka on tukena ja turvana. Hän voi olla vaikkapa se keittiön täti, opettaja ei useinkaan ehdi tai on sijainen.

Terkuin kahden d-tyttären äiti
Kirjattu
 

Linkkejä