KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6972 jäsentä  •  418228 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi beret, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Pikkudiabeetikon yöarvot  (Luettu 1419 kertaa)

Guest

 • Vieras
Pikkudiabeetikon yöarvot
« : Huhtikuu 23, 2004, 17:25:00 ip »

Hei! Palstalla on aiemminkin ollut puhetta diabeetikkolasten yö- ja etenkin aamuverensokereista. Haluaisin vielä erikseen ottaa puheeksi yöarvot pienten kohdalla. Millaisia lukemia muilla mittaillaan, vai tarvitseeko mittailla? Meillä kohta 3 -vuotias muksu on sairastanut vuoden. Hoitomuotona on 3-pistoshoito. Joulun jälkeen siirryimme tähän 2-pistoshoidosta, koska illalla vs-arvot tuppasivat olemaan matalia pienistä inskamääristä huolimatta ja aamuyöstä lukemat nousivat korkeiksi, kun Protan vaikutus ei enää riittänyt. Nykyisellä hoitomuodolla päivän ja illan lukemat ovat hyviä, ongelmana on yö. Iltayöstä saamme korkeita lukemia, yleensä 15-20. (2-pistoshoidossa luonnollisesti iltayön arvot olivat hyvät, mutta ilta meni tankkailuksi) Arvot ovat korkeita useita tunteja, sitten tippuvat kuin lehmän häntä. Aamuarvot ovat hyviä, mutta se vaatii tuon korkealla käynnin useiksi tunneiksi. Jos lukemat ovat kohtalaiset alkuyöstä, niin todennäköisesti saamme matalia aamupuolella, etenkin jos touhua on ollut enemmän. Joskus lukema pysyy korkeana koko yön, ennakoitavuutta ei ole! Olemme muutaman kerran pistelleet Novorapidia yölläkin ja sitten sitä vasta mittaillaankin! Olemme käyttäneet pikainskaa joskus myös iltapalalle, jos edeltävä lukema on korkea (muuten menisi alkuyöstä tosi ylös). Silloin on voinut hieman pienentää illan Protaa ja yö on yleensä sujunut paremmin eli arvot tasaisemmat koko yön, ei jyrkkiä nousuja tai laskuja. Mittaamme verensokeria joka yö vähintään kaksi kertaa, lapsi ei reagoi 2.2 arvoonkaan mitenkään nukkuessaan. Sinänsä mittailut eivät vielä väsytä, vaan se että ennakoitavuutta ei ole. Ihmetyttää sekin, että lukeman on oltava useita tunteja korkea ollakseen aamulla hyvä. Olemme kohta menossa polille ja ajattelimme kysellä voisiko Novorapidin ottaa jokailtaiseen käyttöön iltapalalle ja sitten hieman vähentää Protaa. Tätä ei ole aiemmin suositeltu matalien yöarvojen pelon vuoksi, meille on sanottu että tulee kyseeseen kunhan lapsi on isompi ja insuliinimäärät muutenkin suuremmat. Miten teillä muilla sujuvat yöt?
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #1 : Huhtikuu 23, 2004, 18:11:00 ip »

hei
meillä on tyttö vasta sairastunut diabetekseen ja ollaan myös monipistoshoidossa.
Lantus ja novorapid.
Päivä arvot pysyvät kutakuinkin hyvinä ja illalla nousevat sinne 13-20 ja aamulla on taas hyvät.
Jos illalla pistetään niin sitten mennään yö liian matalilla.
Ollaan jouduttu aamuisinkin useasti jättämään toinen pistämättä koska ollaan oltu alle viiden arvojen.
Me kävimme tänään polilla ja sanoivat että se ei ole niin vakavaa vaikka yöllä olisikin vähän korkeammalla kunhan ei sentään joka yö oltaisi 20 lukemissa.
Mutta eiköhän tämä tästä ala sujumaan sillä minäkin olin huolissani noista yö arvoista..
Hyvää kevättä teillekin!!
Kirjattu

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #2 : Huhtikuu 23, 2004, 18:53:00 ip »

Moi Evelyn!
Meillö on kohta 3-vuotias sairastanut n.1.5vuotta.
Olemme siirtyneet aikaasitten 2-piikistä kolmepistos hoitoon.
Meillä oli samoja ongelmia aikaisemmin, mutten henkilökohtaisesti hyväksynyt iltayön järkyn korkeita ja sitten muutaman tunnin huimia laskuja.
Pähkäilin ja tiesin ettei päivällisen aktra riitä iltayöhön eika prota kerkee vielä vaikuttamaan. Aloin pistämään protan illalla jo klo:20.00
Oli alussa myös iltoja jolloin pistettiin jo 19.30.
Kyllä lääkäri asian hyväksyi kun näin pienillä ei vielä aamunkoitto ilmiö kuulemma vaikuta.
Tällä sain aikaan että koko iltayön vaikutti joku inska.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #3 : Huhtikuu 23, 2004, 19:32:00 ip »

Hei taas! Kiitos pikaisista vastauksista. Hyvä idea tuo, että Prota pistetään jo hyvissä ajoin. Itse olen aina ajatellut että se on pistettävä mahdollisimman myöhään. Meilläkin on siis käytössä Actrapid ja Protaphan, tilapäisinskana "harrastamme" Novorapidia korkeiden korjailuun...Viime aikoina varsin usein...Itsekään en purematta niele sitä, että verensokeriarvot on pidettävä useita tunteja korkeana tavoitteena se, että aamupuolella lukemat on hyvät. Mieluummin vaikka tasaisesti korkeahkot mutta ei näin jyrkkiä vaihteluja. Lapsesta tosiaan huomaa, kun yö on viillätetty 15-20 arvoissa, vaikka aamulukema olisikin ok. Edelleen, Actra ei riitä vaikuttamaan iltapalalle ja Protan vaikutusta saa odottaa, etenkin pienellä annosmäärällä. Pistämme Actran klo 16 ja viimeisin ateria eli iltapala on klo 20. Kohta iltapalan jälkeen tyttö menee nukkumaan, eli Prota on pistetty klo 20.30 maissa. Mutta jos kokeilisi aikaistaa Protaa hieman palaamatta kuitenkaan 2-pistoshoitoon, joka ei sopinut hoitomuotona enää. Kiitokset! Ja lisää vinkkejä/kommentteja jään odottelemaan! Hei!
Kirjattu

Joonan¹ äiti

 • Intoilija
 • Viestejä: 233
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #4 : Huhtikuu 26, 2004, 11:12:00 ap »

Jos jakaisit sitä 20.30 Protaa niin, että lisäät siihen klo 16.00 Actran seuraksi vähän protaa (0,5 - 1,0 ky) ja sitten loput tuonne 20.30 pistokseen ?

Klo 16. prota vaikuttaisi juuri huipussaan tuossa klo 20. iltapalalla ?

Protaa olisi sitten kolmessa pistoksessa. Meillä ainakin Portan määrä on ollut aika pieni kaiken aikaa, ja määrän lisäys yhteen pistokseen vie äkkiä matalille. Tasaisemman vaikutuksen saa kun jakaa sen pienen määrän kolmeen osaan, varsinkin jos hoito on jo muutenkin 3-pistoshoito.

Meillä on tämä systeemi toiminut tosi hyvin. Pojalla ikää nyt 8v ja painoa n. 30 kg: Protat tällä hetkellä
- 7ky klo 7.00
- 1ky klo 16.30
- 3ky klo 20.00
Ateriainskana ollut Novorapid jo 4 vuotta. Actrapidin pakkosyönti, ja pitkät epämääräiset häntävaikutukset eivät innostaneet, ja Actrasta päästiin onneksi eroon 6kk sairastumisen jälkeen.
Kirjattu
"How long does getting thin take?" Pooh asked anxiously.

Marko

 • Jäsen
 • Viestejä: 110
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #5 : Huhtikuu 27, 2004, 14:03:00 ip »

Jotta soppa menis kunnolla sekasin niin kerron miten meillä: Jennalle (kohta 4 v.) pistetään päivälliselle (siis n.17.00) protaa ja novorapidia. Novorapidia siksi, ettei alkuyö menis kovin matalalle (actrapidillä oli liian pitkä vaikutus). Aamulla pistetään sitten isompi annos protaa ja actrapidia. Näin ollaan aivan kohtuudella saatu hba1c pysymään kasin tuntumassa. (Alemmas ei oikeastaan oo mitään hinkua kun ainoa matalista varoitusmekanismi tahtoo vieläkin olla se äidin kuudes aisti) Kaikesta huolimatta äitinsä mittaa joka yö tytöltä verensokerin kahden maissa, joskus joutuu velliä antamaan pikkutilkan.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #6 : Huhtikuu 27, 2004, 20:54:00 ip »

Kiitos kaikille kommenteista! Vapun jälkeen olemme menossa diabetespolille ja odotamme mielenkiinnolla sieltä saatavaa mielipidettä yöarvojen ongelmiin. Tosiaan, Actra+Prota -yhdistelmä ennen päivällistä ei toimi meillä, sillä aiemmin pienet määrät ko. inskoja yhdistettynä aiheuttivat matalia ennen iltapalaa. Ehkäpä Protan aikaistaminen perinteisessä 3-pistoshoidossa voisi olla ratkaisu, toisaalta kiinnostuin myös Novorapid+Prota -yhdistelmästä lounaalle ja siten paluusta 2-pistosmenetelmään....ellei sitten alkaisi taas aamuyön arvot nousemaan...Konstikasta mutta eri vaihtoehtoja löytyy ja olen kyllä halukas kokeilemaan, sillä en tosiaan hyväksy vs-arvojen monen tunnin korkealla pitoa sitä silmällä pitäen, että aamuksi saadaan hyvä arvo. Kiitos siis erilaisista vinkeistä kaikille!

Meillä on nyt viime aikoina mennyt niin, että useana yönä on aamupuolella tavoitettu matalia arvoja ja tankkausta tarvittu. Jos iltapalaa lisää esim. vain 5 g HH, niin arvot ovat joko monta tuntia tai jopa koko yön liki 20. Tänään saimme kuulla, että lapsella on myös keliakia. Saa nähdä miten viljatuotteiden muuttaminen tulee vaikuttamaan vs-arvoihin, tähän asti esim. iltapalana on ollut täysjyväpuuro....Eli voi olla, että gluteeniton ruokavalio tulee aiheuttamaan myös diabeteksen kanssa hoitomuotomuutoksia. Aurinkoista kesän odotusta!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #7 : Toukokuu 03, 2004, 14:48:00 ip »

Hei taas. Tänään polikäynnin yhteydessä lääkäri suositteli samaa kuin sinä nimim. Poika-01, eli illan Prota vaan aikaisemmaksi ja siten saadaan sen huippuvaikutusaika lähemmäs iltapalaa. Kiitos sinulle vinkistä; sen ansiosta tulin ottaneeksi ehdotuksen esille. Jospa yöarvot nyt tasaantuvat, ainakin niiden älyttömän korkeiden arvojen pitäisi alkuyöstä vähentyä.
Kirjattu

poika-01

 • Vieras
 • Viestejä: 20
Re: Pikkudiabeetikon yöarvot
« Vastaus #8 : Toukokuu 05, 2004, 12:35:00 ip »

Kiva että teille kävi sama kikkailu kun meille.
On itsekkin mukava saada vinkkejä muilta, ettei aina tarviis itse lähteä sooloilemaan ilman jonkun kokeilemaa systeemiä.
Meillä alkaa kesä sokruissa vaikuttamaan, pitkää on jo pudotettu ja katellaan mihin näillä määrillä tasaantuu. (ainaista hakemista)  
Kirjattu
 

Linkkejä