KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6972 jäsentä  •  418228 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi beret, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: verensokerit yöllä?  (Luettu 1924 kertaa)

Guest

 • Vieras
verensokerit yöllä?
« : Huhtikuu 16, 2004, 23:41:00 ip »

Mulla on tyttö joka vasta sairastunut diabetekseen 2.8v
Meitä kehoitettiin tarkkailemaan sokereita yölläkin jos on tarvista...
Minkälaiset lukemat illalla ovat hälyyttäviä että yölläkin olisi syytä seurailla?
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 17, 2004, 05:26:00 ap »

Riippuu aika paljon pistosohjelmasta millaisilla arvoilla on hyvä mennä nukkumaan ja milloin pitää syödä lisää. Noin pienille ei yleensä alkuvaiheessa pistetä yötä vasten ateriainsuliinejä joten ainakin meillä alkuun illalla sokerit oli tosi korkeita 15-20 ja kuitenkin aamulla noin 4-7 koska oma insuliinituotanto vielä hieman yöllä jaksoi toimia. Alkuun ei koskaan sokereita yöllä mitattukkaan, koska illan arvot oli aina niin korkeat mutta jokainen lapsi on tietysti oma juttunsa mutta en itse ainakaan alle 10 arvolla nukkumaan laittaisi ilman mittailuja.
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 20, 2004, 12:51:00 ip »

meillä 2,5 vuotias ja sairautta takana n. puolivuotta. oltiin varsinaisessa mittauskierteessä sekä kaksi- että monipistoshoidoilla juuri siksi että yön aikainen ulkoisen insuliinin tarve on niin pieni (remissiokin vielä käynnissä). nyt meillä pumppu ja se käytännössä pois päältä yön ja ekaa kertaa ei enää tarvitse mitata sillä jos puolelta yöltä vs 6 se 5-6 myös aamulla. (eli tässäkin taas puffaan että se on ylivoimaisesti paras hoitoväline mutta vaatii tosin perehtymistä ja viitseliäisyyttä mitata sokereita usein ainakin näin aluksi)  

kaksi/kolmipistoshoidolla mahdoton sanoa yleispätevää ohjetta mikä olisi ilta-arvoksi tai yöarvoiksi (tiettyyn aikaan) hälyttäviä sillä riippuen pistetystä insuliinimäärästä niiden vaikutuskäyrät on täysin erilaisia (eikä tosiaan kannata mistään kirjoista yrittää päätellä kauanko insuliini vaikuttaa kun lapsilla ajat ihan jotain muuta. pitkäkään inssi kun ei välttämättä vaikuta paria tuntia pidempään pienillä määrillä). meillä saatto yhdessä vaiheessa, vaikka olis ollu klo 03 vs 9, niin olla tunnin päästä 3, eli opittiin se, että aina n. 3.30 piti antaa lisää sapuskaa pikkasen (5-10g, eli puolikas tai kokonainen leipä). no sitten oli semmonen vaihe että jotta päiväinssi olisi jotenkin riittänyt (lantusta tuolloin), niin piti antaa sapuskaa sekä klo 3 että 5:ltä, muuten tuli matalia.

mutta siis opettelemalla eli joitakin öitä mittauksia suorittelemalla sen vasta (valitettavasti?) voi saada selville.
Kirjattu

titta

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 30, 2004, 17:57:00 ip »

hei onko teillä ollut pitkäaikaisseurata laite?Mittaa viiden minuutin välein yötä päivää 3-4 päivää ja antaa todella hyvän kuvan myös yön kulusta.Mihin matalat jos niitä yö aikaan on sijoituu ja miltä tasolta illalla lähdetty...jne.Suosittelen tätä keinoa asian selvittämiseksi.Meillä ei ainakaan ole mitenkään ennustettavissa mikä yö tulee äkkiherätys matalien tähden.Illalla voi olla reilusti yli kymmenen ja aamuulla 2.jotain.....Maksan varastot jos kunnossa lähtee elimistö tilannetta korjamaan mutta jos ei niin matalille mennään....Minä jouduin ainakin yli vuoden perustelemaan lääkärille miksi en lyhyttä pistä enää jälkeen 17. ja se ainakin ratkaisi osittain yön matalat kun en sitä laita.Meillä pistetään rabidia aamuulla, lounaalla, päivällisellä ja lantusta klo 16.00
Jos teitä kehoitettu mittaamaan yöllä niin mittaa ainakin kerran esim.3.00 aikaan ja seuraile mitkä ruuat pitävät arvoja paremmin...Meillä esim. kaura ja ruistuotteet illalla auttavat arvoja säilymään paremmin.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 30, 2004, 18:48:00 ip »

Hei! Meillä kohta 3-vuotias tyttö on sairastanut vuoden, edelleen yön sujuminen on epävarmaa ja mittailuja tehdään 2-3 kertaa yössä. Aikaisemmin 2-pistoshoidossa mitattiin kerran yössä, mutta siirryttyämme 3 piikille vaihtelevuus on lisääntynyt. Alkuyöstä lukemat ovat todella korkeita, sitten aamupuolella tipahtaa vauhdilla. Ehkä kerran-pari viikossa tavoitetaan liian matalia ja lisätankkaus on tarpeen. Joskus koko yö menee 12-20 lukemissa. Ennustettavuutta ei ole...Lapsi ei heräile esim. kakkosella alkaviin lukemiin joten emme uskalla luottaa siihen, että ei tarvitse mitata. Itse nukun paremmin kun kello herättää mittausta varten, muuten yöunet olisivat risaiset miettiessäni mahdollisia matalia...Näin olemme ratkaiseet asian osaltamme ja mies osallistuu yömittauksiin myös, eli ei kaadu yksin minun harteille. Olemme harkinneet pistosaikataulun muuttamista, jolloin verensokrut mahdollisesti pysyisivät tasaisempana. Vapun jälkeen olisi poliaika ja tarkoitus keskustella lääkärin kanssa hoito-ohjelmasta jälleen kerran. Sitten kun sopiva pistosaika, pitkävaikutteisen määrä sekä iltapalamäärä vakiintuu niin yömittailut varmasti vähenevät. Ja jospa lapsi oppisi myös itse reagoimaan yön mataliin joskus...jos niitä tulee.. sitä odotellessa mittailemme :-) Hyvää vappua!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #5 : Toukokuu 01, 2004, 20:55:00 ip »

Kiitos vastauksista...
Meillä tytöllä iltaisin nousee sokerit 13-17 ja aamulla on sitten 3-5...mietityttää kylläkin miten ne noin heittelee....???
Meillä myös maanantaina poli joten katsotaan miten käy!!!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #6 : Toukokuu 01, 2004, 21:48:00 ip »

Hei vielä, Mimmi. Kuulostaa aivan samalta kuin meillä eli iltapala nostaa sokerit ylös ja aamupuolella ne pääsääntöisesti hujahtavat alas. Kerrothan sitten mitä teille polilla sanottiin, minä kerron myös meidän lääkärin kommentit. Aikaisemmin meille on sanottu että ei haittaa nuo alkuyön korkeat koska verensokeri laskee kuitenkin aamuksi, mutta kun niitä tosi korkeita koko yön arvojakin sekä toisaalta yöllisiä mataluuksia on myös usein, niin haluan että yöarvot vakiinnutettaisiin jollakin kostilla....jos vain mahdollista...Ollaan kuulolla!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #7 : Toukokuu 02, 2004, 12:48:00 ip »

Joo huomenna laitan viestiä sinulle evelyn mitä siellä sanottiin....nyt ollaan muutama yö oltu, että illalla klo:22.00 sokerit 10 ja yöllä ollaankin jouduttu tankkaamaan....aamulla sitten tosi matalalla tankkauksista huolimatta.
Huomiseen!!!!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #8 : Toukokuu 03, 2004, 15:37:00 ip »

Hei taas, Mimmi! Me käytiin jo polilla ja sovittiin lääkärin kanssa, että illan pitkävaikutteista (Prota) aikaistetaan niin että sen huippuvaikutus ajoittuu lähemmäs iltapalaa. Niin vs ei pääse alkuyöstäkään kovin ylös ja toisaalta inskan voimakkain vaikutus ei tule aamuyöhön. Saapa nähdä saadaanko tällä yöarvot asettumaan, toivossa eletään! Pitkäaikaisarvo oli hyvä, eikä meillä muuten ongelmia verensokrujen kanssa olekaan paitsi tuo yöelämä on aiheuttanut päänvaivaa. No, toki arvot seilaavat päivälläkin mutta jotenkin sen on hyväksynyt normaaliksi...etenkin rajumpi liikkuminen, vierailut, erilainen päiväohjelma jne. heiluttavat päivän "normaalejakin" arvoja mutta eiköhän niitä opi pikku hiljaa ennakoimaan.
Kävimme myös ravitsemusterapeutilla opiskelemassa keliakia-asioita, eli nyt on paljon uutta purtavaa ja totuteltavaa. Hei ja olen kuulolla teidän polikäyntinne suhteen!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #9 : Toukokuu 03, 2004, 15:53:00 ip »

Hei evelyn!!!
Mekin tultiin juuri polilta ja meillä meni insuliinien määrät uusiksi.
Vähennettiin pitkävaikutteista (lantusta)kahdella yksiköllä ja novorapidia ihan minimiin.....meillä alkoi nyt parina päivänä arvot laskemaan päivisin 2-4 jatkuvasti ja lisä hiilareita syötiin oikein urakalla.
Saas nähdä vaikuttaako se nyt yöhön miten kun aina ollaan kuiteskin yöt oltu korkeilla sokereilla.
Hyvää kevättä kaikille!!
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #10 : Toukokuu 04, 2004, 15:06:00 ip »

niin, siis pulma saattaa olla se, että varsinkin pienillä lapsilla aamuyöllä inssin tarve on tosi pieni ellei nolla. Mutta alkuyöstä iltapalan ja nukahtamisen jälkeisen kasvuhormonierityksen myötä insuliinitarve onkin suhteellisen suuri (!).

Mun mielestä aamun sopivan sokerin varmistaminen antamalla sen nousta iltayöstä 20:een ei kuulosta kyllä kivalta. ennemminkin hakisin (lantuksella ollessa) riittävän pienen vuorokausimäärän (aamupistoksella) ja laittaisin pikaa aterioille riittäviä määriä. ja pikaa pitää tällöin laittaa myös iltapalalle.

ja kun lantusta pienentää, rapidin tarve kasvaa. ja jotta lantus on yölle riittävän pieni, rapidin määrän voi joutua kasvattamaan aterioille yllättävänkin suureksi, koska se joutuu tällöin osallistumaan myös perusinsuliinivaikutukseen.  

sitä mä kyllä ihmettelen miksei yötä vasten neuvota pistämään ateriainsuliineja? (olisko niin, että ei haluta velvottaa vanhempia mittaamaan myös nukahtamisen jälkeen ja tarkistamaan mitä pistos sai aikaan?) illan pikainsuliini ei nimittäin aiheuta klo 03:n matalia vaan sen aiheuttaa liian suuri lantusmäärä. (siis yöksi liian suuri, ei välttämättä päiväksi). ja voi myös olla että lantus+rapid toimiakseen edes jotenkuten lantuksen osalta päivällä vaatii yhden yösyötön aamuyöstä (ja jotta siitä pääsisi pitää vaihtaa insuliinipumppuun)

tulipas sekavaa tekstiä...

...mutta kannattaa siis olla valmis kokeilemaan kaikennäköisiä kombinaatioita (jos joku niistä toimisi)
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: verensokerit yöllä?
« Vastaus #11 : Toukokuu 04, 2004, 15:50:00 ip »

ja vielä tiivistän sanomaani:

lantus-pikainssihoidossa
on kolme vaihtoehtoa:

1) SOPIVA lantus (kattaa koko vuorokauden osalta perusinsuliinitarpeen, eli sen tarpeen joka on jos ei syö koko vuorokauden aikana)
- SOPIVAT ateriainsuliinit (joilla verensokeri on ruuan jälkeen n. 1-1,5 y ylemmäs kuin oli ennen ruokaa - tai jopa samassa.

2) yliSuuri lantus - yliPienet ateriainsuliinit. (tässä lantusmäärä on suurempi kuin todellinen perusinsuliinitarve ja hoitelee siten osaltaan myös ruuan insuliinitarvetta). olettaisin että varsinkin jos remissio käynnissä, lääkärit ohjailevat tähän suuntaan hoitoa melko yleisesti, koska i) riski ylisuureen ateripiikkiin on melko pieni ja ii) tällöin piikkien määrää voi pitää pienenä kun jotkut ruuat (tai jopa kaikki) eivät tarvitse pikainssiä ollenkaan

3) yliPieni Lantus - yliSuuret pikainsuliinit (jossa lantus on säädetty aamuyön minimaalisen tarpeen (joka usein lapsilla) takia yön mukaan, mutta ei oikein riitä päivälle, jolloin pikainsuliini osallistuu hännällään perusinsuliinivaikutukseen (jollainen 3-4 tunnin häntä löytyy myös rapidista!)

NO, nopeasti ajatellen kaikkien tulisi pyrkiä vaihtoehtoon 1, mutta siinä on pari muttaa matkassa. lantuksen osalta mutta on se, että ensinnäkin kun (varsinkin) pikkulapsilla (varsinkin remissiossa) päivän lantustarve harvoin on vakio. sen sijaan aamuyöllä tarve saattaa olla reilusti pienempi kuin päivällä.

Tästä voi yrittää selvitä laittamalla lantuksen aamulla, jolloin aamuyöstä sen teho on (ehkä) pienempi. jos tämä ei toimi, jää 3 vaihtoehtoa: a) antaa mennä matalille mittailematta ("kroppa korjaa") - meillä tosin ei korjannut, eli meni tosi matalille b) syöttää yöllä, c) pienentää lantusta

vaihtoehdosta 2, eli suuri lantus - pienet pikat seuraa 3 asiaa: 1) pikan annostelu on helppoa kun sitä laitetaan minimaalisesti tai ei ollenkaan. 2) ennen ruoka-aikaa pitää olla tarkkana ettei mene matalalle (kun ylisuuri lantus pudottaa koko ajan sokeria; sekä 3) yöllä on pakko syöttää (jopa pari-kolmekertaa; ellei halua alkaa kokeilemaan miten aivot suhtautuu pitkään kestäviin mataliin sokereihin)

vaihtoehdosta 3, eli pieni lantus, suuret pikainssit, seuraa myös kolme asiaa: 1) toimiessaan voi nukkua yön (jopa mittaamatta), koska sokeri pysyy. 2) pikainsuliinia pitää ottaa suht paljon ja sen kanssa pitää olla tarkkana koska sokeri pitää saada putoamaan suht. sopivalle tasolle ruuan jälkeen (kun lantus ei sitä "korjaa"); ja tähän liittyen 3) ateriaväli ei voi venyä kovin pitkäksi (yli 3h) koska rapidin häntävaikutus loppuu tuolloin ja sopiva sokeri (esim. 6-7 2h ruuan jälkeen) nousee humahtamalla (esim. arvoon 14 4 h ruuasta).

no ei se sanoma tiivistynyt, mutta tältä pohjalta lantus-hoito pitää käsittääkseni suunnitella. niillä aikuisista, joilla vuorokauden perusinsuliinitarve pysyy suht. samana, lantus toimii optimaalisesti (eli tällöin vaihtoehto 1 on heidän valintansa).

Jos yömatalia kuitenkin ilmenee, on yritettävä sitten tehdä edellä kuvailemani vaihtoehtojen mukaisia soveltamisia joilla homman saattaa (tai sitten ei) saada toimimaan. tai niinkun meillä; se toimi muutaman kuukauden (vaihtoehdolla 3 -kahta muutakin sitkeästi kokeiltiin) mutta sitten remission vähän jo hiipuessa, päivän sokerit alkoivat toistuvasti nousta ennen seuraavaa ruokaa tonne 10-15:een (ja ateriainssin lisääminen olisi vienyt ruuan jälkeen matalille).
Kirjattu
 

Linkkejä