KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418365 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Pumppuko paras...?  (Luettu 5513 kertaa)

Jeminan isi

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Pumppuko paras...?
« : Maaliskuu 31, 2004, 16:06:00 ip »

Tyttärellämme todettiin diabetes viime lokakuussa ja on nyt 2-pistohoidossa. Hän on 4-vuotias. Meitä kiinnostaisi kovasti aloittaa insuliinipumppuhoito, mutta millaisia kokemuksia teillä siitä on? Tyttö pelkää pistämistä kovasti ja oma näkemys on, että pumpulla tämä pelko vähenisi. Sokeritasapainokaan ei tällä hetkellä ole ihan ok, sillä arvot heittelevät päivän mittaan melko rajusti. Pitkänjakson arvot on kyllä melko kunnossa, mutta meistä tasapainossa ei olla, jos arvot sahaavat päivästä riippuen 5 ja 20 väliä... Antaisitteko mielipiteitä pumpusta ja sen käytöstä pienellä lapsella. Kiitos paljon, palaillaan.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #1 : Maaliskuu 31, 2004, 18:43:00 ip »

Meillä on nyt ollut käytössä pumppu elokuusta-03 ja poikani( nyt juuri 10v) on oppinut todella hyvin hoitamaan myös itse d:tä.
Eli ruokaa syödään silloin kun on nälkä , ei tarvitse noudattaa tiettyjä ruoka-aikoja ja jos herkutellaan... niin sen mukaan laitetaan boluksia ja meillä on nyt ollut HBA1C 7.1 jo puoli vuotta.Toki pumppuhoito vaatii vanhemmilta aluksi paljon (yö heräämiset ym) mutta kun saa basaalit kohdalleen niin saa jo nukkua öitäkin .
Toki helpommin tulee matalia arvoja ja malalien tuntemus ainakin meidän pojalta on kadonnut ...eli 1.7-2.0 arvoilla vasta huomaa heikotuksen. Verensokereita  mittaillaan usein ,
sekä ketoaineita (joita emme mitanneet 3-pistoshoidossa).
Pumppu kulkee vyötäröllä mukana kaikissa toiminnoissa ,jopa lätkätreeneissä, uimaan kun mennään tai saunaan/suihkuun niin pumppu irti ja
ollaan oltu pumpusta irti max 1 tunti.Kun vaihdamme kanyylin laitamme aina ensin emlaa tunniksi ,jotta iho puutuu  ja kanyylin asettaminen on täysin kivuton toimenpide n. joka 3:s päivä.
Suosittelen ainakin kokeilemaan...
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 06, 2004, 15:00:00 ip »

jeminan isi, suosittelen pumppua! meillä siirryttiin 2-pistoshoidosta lantus+pikainsuliinin kautta pari viikkoa sitten pumppuun ja takaisin ei ole paluuta!

diabetes meidän 2-vuotiaalla todettiin joulukuussa, pistospelkoa ei varsinaisesti ollut mutta ei se herkkuakaan näyttänyt olevan. nyt kanyyli vaihdetaan emlan, niin kuin jessitoillakin, avulla eikä tunnu kuulema missään. eikä kanyyli tunnu myöskään missään. samanlaista vs sahausta oli meilläkin, just tollasella välillä ja se näyttää nyt olevan myöskin historiaa. ja yöksi säädettävissä insuliinimäärä juuri sellaiseksi, että kun illalla käy nukkumaan sokerilla 6, niin aamulla herää välillä 5-6 yö yön jälkeen (kun opittiin just vielä ottamaan nukahtamisen jälkeen erittämä kasvuhormonisykäys huomioon ja annetaan 0.2 yksikköä puol tuntia nukahtamisen jälkeen ekstraa (aikaisemmin meillä heitti sokerit yöllä lähes aina alas ja sitten syötiin). meillä tosin remissio vielä käynnissä ja yölle tarvitaan inskaa todella minimaalisesti (0.03y/ tunti) eli kroppa hoitaa loput.

pumppu ei myöskään näytä haittaavan leikkejä käytännössä yhtään.

eikä putoile sokerit päivällä humauksella (niinkuin 2-p hoidossa kävi)

eli summa summarum: pumppu sopii tarjolla olevista hoitomuodoista parhaiten (ainoana) ainakin meille.
Kirjattu

Jeminan isi

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 07, 2004, 09:04:00 ap »

Kiitos kommenteista. Pumppu kiinnostaa kovasti. Kun nyt saadaan vielä hoitohlökunta suostumaan ajatukseen, niin eiköhän se siitä. Nytpä vaan hiostamaan ja vaatimaan pumppua. Arvot sahaavat kaiken aikaa ja millään ei meinaa saada tasapainoa tai oikeaa määrää inskaa annosteltua...
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 07, 2004, 15:19:00 ip »

tsemppiä hiostamiseen!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 09, 2004, 16:10:00 ip »

missä kaupungissa asutte Jeminan isi?
Vantaalla saa jokainen lapsi pumpun joka sen haluaa...Lääkäri ehdottaa sitä aika nopeasti sairastumisen jälkeen.
Meidänkin pumppu on Vantaan kaupungin omaisuutta ja meillä käytössä maksusitoumuksella.
Jos muutamme pois Vantaalta silloin lähtee tämä pumppukin pois.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #6 : Huhtikuu 11, 2004, 21:09:00 ip »

Meidän tytölle puhkesi D1 marraskuussa -03 ja laitettiin heti h-tron pumppu. Meille se on ollut hyvä koska tyttö täyttää ensi kuussa 2 v ja syömisen kanssa ei ole mitään sääntöä. Yleensä menee niin että tällä viikolla syö hyvin ja ens viikolla ei yhtään... Eli tällä viikolla "normaali" bolukset ja ens viikolla voidaan vedellä viivoja seurantavihkoon....

Meille on siis pumppu ollut todella hyvä.
Kun otatte pumppuasian esille, kannattaa myös tutustua eri pumppumalleihin. Meille annettiin h-tron, se on hyvä pumppu aloittaa, mutta nyt meillä on jo tarvetta lapsilukolliselle pumpulle ja sitä ei meidän pumpussa ole.  Myös kanyyleissa on vaihtoehtoja, eli tutustu kaikkiin. Meillä on nyt sellainen tender-kanyyli jossa pitkä neula, mutta odotamme vesi kielellä että disetronicilta tulisi sellainen "nappikanyyli" jossa ei jätetä neulaa ihon alle.

Lisäksi on eri ampullivaihtoehtoja... meillä on käytössä nyt 5 kertaisesti laimennettu insuliini, saamme ampullit suoraan sairaalasta. disetronicin pumppuihin tipautamme ampullit, mutta minimedin (jotka olis kooltaan pienempiä kuin disetronicin pumput) pitäisi insuliini jotenkin "ruiskuttaa" (ei taida olla oikea sana...) itse ja sain ainakin sen käsityksen että laimennettu humalog olisi siihen tarkoitukseen huono koska vaahtoaa paljon.

Mutta tässä jotain vinkkejä kun valitsette pumppua, koska uskon että teidän tarpeiden mukaan se sitten valitaan.
Kirjattu

ÄIPPÄ

 • Matkailija
 • Viestejä: 53
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #7 : Huhtikuu 11, 2004, 21:58:00 ip »

Hei Jeminan isi!

Jotta kuvitelmat pumpun kanssa elämisestä eivät kävisi liian ruusuiseksi, kerron meidän perheemme kokemukset. (En ole pessimisti, vaan elämänkoulu on opettanut realistiksi...)

Tyttärellemme aloitettiin pumppuhoito juuri sahailevien sokereiden vuoksi. Silloin meillä oli käytössä kolmipistoshoito ja HbAic oli melko mukava 7.8. Pumpun kanssa on elelty nyt vajaan vuoden päivät ja sokerit heittelehtivät edelleen. Eli tähän ongelmaan siitä ei ollut ratkaisua, tosin heittelyt eivät ole niin suuria, mutta 1,5-25 välillä edelleenkin. Pitkäaikaissokru on nyt 6,5, se kertoo liikunnan aiheuttamien hypojen määrän, vaikka käytössä on 20%:nen inska ja basaali olematon päiväkodin ulkoilun aikana.

Lisäksi meillä yöt ovat pumpulla hankalampia kuin pistoshoidossa. Sitä perhanan basaalia kun ei saa koskaan säädettyä kohdalleen sairastelun vuoksi. Flunssassa inskaa tarvitaan enemmän ja parannuttua ei puhettakaan, että voisi palata entiseen, vaan insuliinin tarve onkin vaihtunut räkätaudin ansiosta lopullisesti.(Remmissiota ei voi ikävä kyllä enää syyttää.) Uusia basaalitasoja etsiskellessä menee viikko ja sitten tulee taas jonkisortin tauti. Tai kevään tullessa liikunnan määrä muutenkin vauhdikkaalla neidillä kasvaa päivän mittaan ja se näkyy sitten öisinä hypoina. Melko harvassa ovat tänä aikana kokonaan nukutut yöt. Taitaa riittää kahden käden sormet siihen laskutoimitukseen. Basaalia etsiskellessä kello piipittää yhden yön aikana useaan otteeseen.

Lisäksi pistoshoidossa tyttäremme ei kapinoinut pistoksia vastaan, mutta nyt kolmen päivän välein tehtävä katetrin vaihto on hänen mielestään ärsyttävää ja tulee kohdalle liian usein. Käytämme mekin siinä apuna Emlaa, joten kipua se ei yleensä aiheuta.

Listaan voin vielä lisätä ongelmat laimennetun insuliinin saamisessa, eli kimurantti yhteistyö apteekin kanssa...

Mutta näistä harmeista huolimatta emme tahdo pumpusta luopua sen mukanaan tuoman vapauden ansiosta. Perhettämme ahdisti se aikatauluvankeus, jonka pistoshoito meille langetti. Lisäksi on mahtavaa, että lapsemme pystyy herkuttelemaan siinä missä terveetkin lapset ilman erillistä pistoskertaa.

Haluan vielä mainita, että emme ole tumpeloita tyttäremme diabeteksen hoidossa, vaan lääkärimmekin on todennut, että osaksemme on vain sattunut hemmetin huonosti tasapainotettava tapaus. Mutta tämä on vain meidän tarinamme. Olen kuullut myös (kadehtimiani) versioita heti kohdalleen löytyneistä basaaleista ja pumpun ansiosta ruusuiselta tuntuvasta elämästä diabeteslapsen kanssa. Toivottavasti te saatte pumpun helposti ja kaikki palaset loksahtavat kivuttomasti kohdilleen.

Hyvää jatkoa!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #8 : Huhtikuu 12, 2004, 00:23:00 ap »

Joo hyvä äippä että kerroit myös näistä ongelmista... onhan niitä alkutaipaleella meiiläkin ollut ,mutta nyt kun on mennyt paremmin niin ei niitä heti muista.
Alussa meillä oli käytössä  silhoette kanyyli ja kahden paiseen jälkeen vaihdoimme kanyylin pystymalliseen... antibiootteja syötiinkin silloin vanhan kanyylin aikaan  useasti.
Meillä on minimed508 ja siinä on lapsilukko ja muut "herkut". En kyllä uskaltaisi edes lapsella pitää pumppua jossa ei ole lapsilukkoa. On lääkärimme kertonut sen verran hurjia juttuja lukottomasta mallista mitä lapset voivatkaan keksiä( kaverit siis)
Kirjattu

talkoolainen

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #9 : Huhtikuu 12, 2004, 23:56:00 ip »

Hei kohalotoverit!
Meidän tyttömme on sairastanut diabetesta pian kolme vuotta. Hän on nyt 1-luokalla koulussa.
Meillä on ollut pumppu käytössä noin 3 kk. Pumppuna on Medtronicin Paradigm. Tämä pumppumalli valittiin siksi, koska tässä on lapsilukko ja kauko-ohjain (ajattelimme koulunkäynnin helppoutta). Insuliini laitetaan ampullista omaan "säiliöön", mutta tämä ei tuota suurempia ongelmia. Eipähän ehdi insuliini vanheta , kun tarpeeksi usein joutuu vaihtamaan.
Kanyyli vahdetaan kahdesti viikossa asettimella, tosi yksinkertaista. Emlaa emme käytä eikä kanyylin laittaminen kuulemma tunnut yhtään. Ihon alle jää 9 mm:n muovinen kanyyli (on saatavana myös 6 mm:n kanyyleja). Ja käyttö on äärettömän helppoa, vaikka minäkään en ole mikään tekniikan ihmelapsi. Tyttökin osaa jo perusohjelmat itse korjailla tarvittaessa.
Olemme juuri sairastaneet oksennus- ja ripulitautia viikon päivät. Selvisimme vallan hienosti pumpun kanssa. Ei tarvinnut mennä tippaan. Totesimme, että pumpun suurena etuna on, että insuliinin määrää voimme säädellä heti, eikä vaikutus kestä vuorokautta ,niin kuin kolmipistoshoidossa.
Välillä tuntuu, että mitenhän me olemme ennen selvinneet ilman pumppua. On tämä nyt niin paljon joustavampaa.

Varmaan pumpun saanti voi olla vaikeaa, meilläkin piti puhua kaksi vuotta. Mutta kannattaa hankkia tietoa, ja ottaa asia aina esille, kun käytte lääkärin juttusilla. Esimerkiksi pistospelko ja heittelehtivät verensokerit ovat hyviä syitä, miksi puppua kannattaa vaatia.

Kevätterveisin Anne
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 20, 2004, 14:50:00 ip »

Liljakreeta, ei tarvii paradigmin laimennusten kanssa "vaahdotella". yliopiston apteekin "laimentajatäti" soitti ja kysyi voiko hän lasiampullien sijaan laimentaa humalogin suoraan minimedin omiin ampulleihin. eli nyt vaan pudotetaan valmis laimennusampulli suoraan pumppuun (tällasesta mahdollisuudesta ei tiennyt minimedin edustajakaan!) eli kun täällä merkeistä aletaan puhua, vanha automies innostuu ja suosittelee heti omaansa parhaana (vaikkei muita tunnekaan). Jeminan isi, Minimed Paradigm on markkinoiden pienin ja kaikin puolin hemmetin hyvä pumppu ;-)
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #11 : Huhtikuu 20, 2004, 14:53:00 ip »

ja äippä, se mulla jäi kysymykseks sun harmittelua yön suhteen lukiessa että ei kai pistoshoito pumppua paremmin flunssan aikana takaa tasaista sokeria? (samat säätöongelmat sillonkin käsittääkseni on, poikkeuksella että mites säädät?)
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #12 : Huhtikuu 20, 2004, 14:55:00 ip »

ja Jessita, pysyykö toi nappikanyyli hyvin paikallaan ?

t. nimim. silhoueten käyttäjät (mutta ei vielä paiseita)
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #13 : Huhtikuu 21, 2004, 10:14:00 ap »

Kiitos Isi tiedosta !
Olimme tampereella pidetyssä pumppulaisten tapaamisessa niin siellä edustaja kertoi tästä "vaahdottelusta". Hyvä jos saisi suoraan ampulliin jo sairaalasta.

Me olimme jo vähän päätymässä disetronicin isoon pumppuun, mutta sehän siis todella on iso, varsinkin 2-vuotiaan selässä !!
Isäntä haluaisi disetronicin sen vuoksi että olisi vesitiivis, meillä kun tytöt on vesipetoja ja kesä tulee ja uima-altaaseen hypätään ennen aamupalaa ja sen jälkeen ja illalla ja päivällä ja joka vessassakäynnin välissäkin ;-)

Ajattelimme että silloin pienet pulahdukset ei haittaisi pumpun kanssa.

Kyllä on valikoima kirjava, tässä menee pää pyörälle, eikä vielä edes tiedetä saataisiinko sitä mitä haluttaisiin.

Olemme myös odotelleet disetronicilta ultraflex-kanyylia, sekä pieni nappikanyyli, mutta näillä näkymin sitä saa tehtaalta kokeiluun vasta toukokuussa. Ihastuin nimittäin siihen nappikanyylin asettimeen joka olisi toisella pumpulla. Siis todella nopea ja helppo. Nyt meillä on aika show laittaa tender-kanyylia ja sohitaan sen neulan kanssa...
Kirjattu

isi

 • Matkailija
 • Viestejä: 54
Re: Pumppuko paras...?
« Vastaus #14 : Huhtikuu 21, 2004, 12:23:00 ip »

liljakreeta, paradigmille luvattiin kanssa vedenpitävyys, mutta valmistaja veti takaisin ja ilmoitti että varmuudella se kestääkin vaan roisketta. kuvastosta oon nähny että erikseen on olemassa semmonen sukeltajakotelo siihen kyllä (veikkaisin että siihenkin laitettuna kooltaan ja painoltaan pumpu kestää kyllä vertailun muihin malleihin)...no, taas tää alkaa kuulostaa siltä kuin saisin provikat jokaisesta "myydystä" minimedistä ;-)
Kirjattu
 

Linkkejä