KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418364 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Ens. oireita kysyisin...  (Luettu 2817 kertaa)

Guest

 • Vieras
Ens. oireita kysyisin...
« : Maaliskuu 26, 2004, 19:19:00 ip »

Kohta nelivuotias tyttäreni mietityttää...eli väsähtää ruokailun jälkeen. Ilmenee siis kiukkuamisena ja kitinänä, vetämätön. Virkistyy n.½-1h jälk.
Yksi virtsatietulehdus takana(01/04), hoidettu, kontrolli ok.
Alkuun en edes kiinnittänyt huomiota ruokailun ja nuukahtamisen suhteen, nyt jokapäiväistä.
Toinen huolestuttava asia on paino...01/04 punnittuna 15.6kg, viime vklla 14.7kg. Vaaka eri ja ens.sisävaatteet päällä. Siltikin ero ihmetyttää?
Käy pissalla mielestäni normaalisti(3-4krt./vrk, ei öisin)ja juominenkaan ei poikkea. Jos on liikkunut, silloin janoinen(eikö kaikki ole?).

Neuvola lähestyy, puheeksi otan mutta onko teiltä kokeneemmilta heittää vielä jotain huomion arvoista? Voiko näillä oireilla edes puhua epäilystä? Onko kellään vastaavaa kokemusta joka myöh. on oirehtinut rajummin? Väärillä jäljillä(kö)? Suvussa isovanh.aikuisiän diabetestä, itse äitinä kuulun riskiryhmään(rask.diab+ylipaino). Ja tyttö itse synt. 4730g, 41+6rv, ei huom. sokereissa rask.aikaan.
Kirjattu

Piita

 • Aloittelija
 • Viestejä: 30
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #1 : Maaliskuu 26, 2004, 20:24:00 ip »

Hei!

Yleensä väsymyksen myötä tulee kyllä myös pissaaminen ja janoisuus. Joku näyttäisi kuitenkin olevan vialla, kun paino tippuu ja neiti kerran on huomattavan väsynyt, joten mielestäni huolesi ei ole turha. Diabeteksen pois-sulkeminen (tai toteaminen) on niin mutkaton ja helppo toimenpide, että se kyllä mielestäni kannattaisi tarkistaa, vaikka vain äidin mielenrauhan vuoksi, mutta muutenkin syy oireiluun olisi kyllä mielestäni selvitettävä.
Kirjattu

Jatta

 • Intoilija
 • Viestejä: 218
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #2 : Maaliskuu 27, 2004, 11:50:00 ap »

Kannattaa luottaa itseensä ja kertoa neuvolassa huolensa. Kyllä äidit tietävät!

Tytölläni ei ollut myöskään mitään huomattavaa janoa tai pissaamisintoa, mutta tuota väsymystä kyllä. Pääsimme niin alkumetreillä diabeteksen puhkeamiseen kiinni, että niitä oireita ei ollut vielä tullut.
Meillä vain yksittäiset ruokailun jälkeiset arvot paljastivat tilanteen, pitkän ajan sokeritulos (HbA1c) tai aamuarvot eivät viitanneet diabetekseen. En ole kysynyt koskaan mitattiinko c-peptidiä, mutta luultavasti se paljasti jotakin haiman kunnosta, koska diagnoosi pamahti.

Oletettavasti syitä tyttösi laihtumiseen voi olla muitakin, toivottavasti selviää. Kauaa ei kannata odotella neuvoloitakaan vaan mennä vaan omalääkärille aikaisemmin jos vaiva häiritsee.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #3 : Maaliskuu 27, 2004, 14:03:00 ip »

Kiitos, Piita ja Jatta!

Yllättäen mieheni totesi illalla, kun hänelle asiaa pähkäilin, että hän oli nimenomaan kiinnittänyt viikolla huomiota tytön juomiseen, tyttö oli kuulemma pyytänyt juotavaa alvariinsa...?

Sen verran vaivaa, että menemme jo tänään käymään terv.keskus päivystyksessä. Nyt taas pissalla juostu aamusta alkaen, kuusi kertaa klo 07-14 välillä...tulee kuitenkin virtsatieinfektio mieleen päällimmäisenä. Ja pyydän verensokerin samalla, kerron oireita ja epäilyjä, mitä päässä liikkuu...leimatkoon sitten vaikka hysteeriseksi äidiksi!(jota en mielestäni kuitenkaan ole, heh!)

Palaan kertomaan myöh. kuulumiset ja labrat!
Kirjattu

MiniMi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2503
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #4 : Maaliskuu 27, 2004, 14:38:00 ip »

Birg, kannattaa ehdottomasti tarkastaa tilanne, niinkuin teettekin. Hyvä! Mitä aikaisemmassa vaiheessa saa varmuutta asiaan, sen parempi. Ihan niin kuin Piita ja Jatta kirjoittivat, niin vaikka vaan oman mielenrauhasi saavuttaaksesi. En todellakaan usko, että kukaan pitää sinua hysteerisenä äitinä.
Toivottavasti asia selviää ja kaikki menee hyvin,    MiniMi
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #5 : Maaliskuu 27, 2004, 18:37:00 ip »

Käyty on! Sormenpäästä pikamittarilla 5.0. Pissa puhdas mutta viljelevät kuitenkin. Tulos huomenna saatavissa, viim. ma. Ja vaaka näytti 16kg eli voitanee pitää aiempaa heittoa ihan mittavirh., eri vaaka kun oli.
Eli näiltä osin kaikki ok. Mutta neuvola tulossa, siellä jatkan oman terv.hoitajan kanssa mikäli siltä vielä tuntuu...nyt siis voitanee huokaista, toistaiseksi.
Kiitos avusta, palaan, mikäli juttu jatkuu...!
Kirjattu

Piita

 • Aloittelija
 • Viestejä: 30
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #6 : Huhtikuu 03, 2004, 19:07:00 ip »

Hei!

Kokeileppa piruuttasi mitata sokeri puolentunnin-tunnin kuluttua syömisestä, jolloin sokeri on korkeimmillaan. Meillä ainoastaan tunnin ja kahden tunin arvot ovat korkeita, muuten sokerit ovat normaalin rajoissa, eli meillä on diagnoosina heikentynyt glukoosinsietokyky.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #7 : Kesäkuu 06, 2004, 01:52:00 ap »

Moikka kaikille!  
Haluaisin jatkaa keskustekua, mitä Birgille kuuluu?
Mulla on 5v. tyttö jolla on jano jatkuva, varsinkin ennen nukkumaan menoa ja ruokailun jälkeen 1,5 - 2 tunnin jälkeen...
Mittailemaan hän ei anna, pelkää pistoksia hirveesti, olen mittanut 3 krt 1,5 v aikana, sairastuin itse silloin D1:seen, kaksi niistä olivat yli 8 arvoja. Nyt olen käyttänyt pissa liuskoja ja kyllä se vihreäksi muuttuu... ei aina mutta ruokailun jälkeen... Paino ei ole vielä pudonnut, mutta juominen ja pissaaminen...
Pissaamisesta vielä erikseen koska nyt sitä ruvetaan tutkimaan, kun tyttö pissaa JOKA päivää (Päivällä)housuihiinsa vaikka käy tunnin välein vessassa, siis pienempi sisko voi käydä 4kin tunnun välein, mutta tämä joka tunti ja housut märät siitä huolimatta, että voi olla että siinä on jotain muutakin...

Onko teillä tietoa miten pääsee DIPP-tutkimukseen jos on jo 5v? että saisi sitä sumutetta? Anneteaanko sitä sumutetta ennaltaehkäisevästi? Mihin hakeutuu? NYt on kesä, niin ei oo lääkäreitäkään... Auttaako se sumute miten kauan?
Mikä se sokerirasitus on , mitataanko siinä sokerit sormesta vai suoneta? Mikä on normaali Hbac1 siis pitkäsokeri lapsilla?
Musta tuntuu että lapsi on sairastumassa (jatkunut jo puolisen vuotta) , haluaisin sen alkavan mahdollisemman myöhemmin... surullista se on  
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #8 : Kesäkuu 06, 2004, 10:53:00 ap »

Ei kai pissaan tule sokeria, jos ei ole diabetesta, vai voiko joskus lapsilla tulla? Omalla pojallani mittasin itse jotain 8 sokeriarvon ja kiidätettiin sokerirasitukseen, kun myös joi paljon ja oli laiha (ja hänellä on d-geeni). Siinä laitettiin kanyyli käteen, josta sitten otettiin verta tietyin väliajoin. Kaikki oli ok. Mutta jos itselläsi on sokerimittari, niin kyllähän lapselta kannattaa mitata eikä arvailla. Sumutteesta en tiedä muuta kuin että se pitäisi varmaan aloittaa hyvissä ajoin ennen mitään oireita.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #9 : Kesäkuu 06, 2004, 12:28:00 ip »

Meillä tyttö sairastui huhtikuussa 2.8v ikäisenä.
Viimeinen viikko oli yhtä juomista.Öisin hän alkoi kastelemaan vaikka oli oppinut jo kuivaksi.
Aikaisemmin muut oireet olivat, että valitti ainaista väsymystä ja oli todella vilkas.'
Diagnoosin yhteydessä huomattiin painon vähän tippuneenkin.
Meillä suvussa 1 tyypin diabeetesta lähipiirissä.
Pari päivää aikaisemmin mittasin kotona sokerit olivat 5 ja kaksi päivää myöhemmin sairaalassa 42.1!
Tsemppiä kaikille ja hyvää kevättä!
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #10 : Kesäkuu 13, 2004, 02:06:00 ap »

elluvellu, mee vaan rohkeesti otattaa labraverikokeet lapselta. niistä sen sitten näkee onko vai ei. ennemmin kuin myöhemmin...
Kirjattu

elluvellu

 • Matkailija
 • Viestejä: 60
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #11 : Kesäkuu 16, 2004, 22:26:00 ip »

Pissanäytteen vein viimeviikolla, verikokeissa käytiin tänään... Otettiin paasto ? Kuulin että lapsilla aika usein paasto on hyvä, vaikka olisikin d:tä... ?
Pitkäaikaissokerit, ja luin tällä palstalla että joku C-peptiidi, no pyysin hoitajan (neuvolan) että senkin otettais, kun siitä kuulema voi jotenkin laskea kuinka paljon omaa insul. tuotantoa on jäljellä, vastaukset tulee ensiviikolla... Kuka niitä tulkitsee? Kun meillä ei oo terveyskeskuksessa lääkäriä puolivuotta (kukaan ei haluu). Täytyy kai pyytää ne vastaukset ja julistaa täällä, jos joku osaisikin ne laskea? No, katsotaan, mutta musta tuntuu ettei mitään huutavaa vielä ole...
Kirjattu

elluvellu

 • Matkailija
 • Viestejä: 60
Re: Ens. oireita kysyisin...
« Vastaus #12 : Kesäkuu 28, 2004, 20:50:00 ip »

Birgillä varmaan kaikki on kunnossa kun ei vastaa... hyvä!
Meillä Hbc oli 5,2 eikä virtsassa mitään, peptidi ei vielä valmis, mutta päättivät tehdä kuitenkin sokerirasituskoen, parin viikon päästä... katsotaan, mutta tämäkin tieto rauhoitti, annan nyt syödä mitä vaan, jos nouseekin, niin ei jatkuvasti, eikä korkealle  
Pissaamiseen vaikutti kuulema se, että tytöllä on liian kovalla vatsa, eikä päivittäin käy kakalla, nyt saa lääkettä siihen, ja virtsarakkoon ei enää mikään paina, ei enää pissaa tuleekaan n, pari kertaa vähäsen viikon sisällä!!! Siis sellaisiakin selityksiä voi löytyä!!!  
Kirjattu
 

Linkkejä