KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418365 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Lantus lapsilla  (Luettu 5886 kertaa)

Guest

 • Vieras
Lantus lapsilla
« : Tammikuu 15, 2004, 22:29:00 ip »

Onko kenelläkään kokemusta siitä, miten lantus sopii lapsille (alle 10 vuotiaille)? Olemme harkinneet siirtymistä protasta lantukseen, mutta toisaalta se myös arveluttaa. Tälläkin palstalla on ollut kauhutarinoita siitä, miten lantus on aiheuttanut salamannopean verensokerin laskun. Entä kun tulee oksennustauti? Protan seuraavaa annosta voi pienentää, mutta lantus vaikuttaa koko vuorokauden tasaisesti. Olisi mukava kuulla kokemuksianne, jotta päätös olisi helpompi tehdä.
Kirjattu

peppi40

 • Jäsen
 • Viestejä: 124
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #1 : Tammikuu 17, 2004, 18:24:00 ip »

Hei!

Meillä on vanhemmalla tyttärellä (nyt 11v) ollut lantus käytössä syyskuusta asti. Meillä on ainakin aivan erinomaiset kokemukset lantuksesta, eikä hän vaihtaisi protaan enää. Vaikutus on tasainen, eikä kamalia vaihteluita verensokereissa ole ollut.
Oksennustautia ei tänä aikana ole ollut, mutta oksennustaudissa olemme muutenkin junailleet melkeimpä pelkällä lyhyellä, usein ja pieniä annoksia.
Kokeilkaa rohkeasti, voihan aina siirtyä takaisin protaan, jos ei tunnu sopivan.

T. Kahden diabeetikon äiti
Kirjattu

LittleDevil89

 • Jäsen
 • Viestejä: 121
  • users.reppu.net/jincheng-monkey/
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #2 : Tammikuu 17, 2004, 22:48:00 ip »

Hmm, niin en kyllä oo itte kuullu tollasist sivuvaikutuksist ja eikä niit oo ollukkaa mul ku oon käyttäny "Lanttua" marraskuun puolivälist asti. Vaik oon 14 ni kerron kuitenki et mul se on toiminu tosi hyvin ku sokerit on ollu aika tasasia ja alheset on VÄHENTYNYT ku siirryttiin protasta lanttuun. Lantun rinnalla käytän NovoRapida ja se toimii hyvin lantun kanssa yhteen ja sitte mul se on ollu positiivine asia et lanttu pistetää vaa kerra päiväs    mut se lantun kynä, siit mää en ainakaa paljoot plussii antais! Mut onnee päätöksen tekoo!  
Kirjattu
Eilinen on historiaa, huominen on mysteeri, tämä päivä on lahja...

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #3 : Tammikuu 19, 2004, 08:24:00 ap »

Huomenta!
Meillä poika on pian 6-v. ja siirryimme viime marraskuussa käyttämään lantusta ja novo rapidia. Meidän tuurilla sairastimme vain sen jälkeen flunssan, influenssan ja oksennustaudin. Mutta täytyy kyllä sanoa, että pidän lantuksesta enemmän. Arvot tietenkin heittelee jonkin verran näin pienellä, mutta tasasempia tuloksia kuin protaa käytettäessä. Oksennustautikin meni suht hyvin ohi, emme antaneet pikaa ollenkaan ja tunnin välein sokerimehua. kahden viikon päästä eka pitkäaikaisarvo, joten se kertoo sit kannattiko. Mutta takas en vaihda.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #4 : Tammikuu 21, 2004, 09:54:00 ap »

Meillä Lantus ollut 6-vuotiaalla tyttärellämme lakakuusta asti ja tyytyväisiä olemme olleet. Yölliset alhaiset ovat jääneet pois ja muutenkin perustasaisuus on lääkkeen ehdoton etu. Tyttärellämme on myös keliakia eli pitkien hiilareiden kanssa ei voi entiseen malliin pelailla. Kavereina lantuksella meillä on Acrapid sekä Novo Rapid, mitä alussa arastelimme. Luonnollisempaa olisi olla vain toinen, mutta näin olemme päässeet parhaimpiin tuloksiin. Tyttäremme reagoi herkästi ruokaan sekä erilaiset jännitystilat nostavat oitis lukemat korkealle. Meillä Lantus kasvatti piikkien määrää, eli lantusta aamulla + raketti, Acrapid lounaalle, Acrapid päivälliselle ja raketti illalla. Nyt häämöttää vielä iltapäivälle piikki. Kuvittelimme, että Lantus antaisi vähän vapautta aikatauluihin, mutta samat ruoka-ajat ovat säilyneet. Silti en vaihtaisi pois. Salaman nopeita laskuja ei meillä ole ollut Lantuksen takia, muuten kylläkin, mutta niihin löytyy selitys useinmiten liikunnasta tai syömisistä.
mielestäni kokeila kannattaa, varsinkin jos protan kanssa ongelmia.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #5 : Tammikuu 24, 2004, 16:59:00 ip »

Meillä Lantus ollut käytössä 2 kk, poikamme nyt 5½ vuotias.Meillä on sujunut hyvin, mutta sairauksien aikana on ollut tosi arvaamatonta. En tiedä johtuuko Lantuksesta, mutta arvot tosi alhaisia ennen ja jälkeen sairauksien. Pistosmäärä nousi kolmesta viiteen ja tuntuu, että pistospaikat ovat "täynnä". Jos Lantus osuu huonoon paikkaan tai muuten epäonnistuu, niin siinä sitten on koko vuorokausi pilalla. Muuten on hyvä, kun yöksi ei enää tarvitse tankata syömisen puolesta, vaan verensokeri on suurinpiirtein sama kuin pari tuntia syömisen jälkeen. Parasta on kuitenkin välipalojen poisjäänti, sillä oli tosi tylsää olla parin tunnin välein tarjoamassa syötävää. Ja nyt voi aamuisin nukkua paljon pidempään, sekä venyttää ruoka-aikoja siten miten itselle sopii. NovoRapid on meillä pikana ja juuri sairauksien aikaan kullanarvoinen, kun voi pistää vasta syömisen jälkeen nähtyään mitä lapselle on maistunut.
Toki lapsi välillä tarvitsee välipaloja, mutta se ei ole enää säännöllistä. Suosittelen ehdottomasti Lantukseen siirtymistä jos ei arastele pistosmäärien lisääntymistä. Meilläkin oli ennen Protaphan/Actrapid ja kyllä se ruiskujen kanssa touhuaminen oli työlästä/epämääräistä, kun ei tiennyt paljonko Actrapidia todellisuudessa meni ruiskuun ilmakuplien lisäksi.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #6 : Tammikuu 27, 2004, 12:04:00 ip »

3 v. työllämme on ollut Lantus käytössä viime syksystä asti. Ateriainsuliinina on Novorapid. Viimeviikolla oli ensimmäinen vatsatauti Lantuksen kanssa. Tyttö oksensi illalla, mutta sen jälkeen sokerimehu pysyi sisällä. Seuraavana aamuna vähensi vähän Lantusta ja jätin raketit pois. Päivä meni siinä nelosen sokereilla, kun muisti tyrkyttää sokerimehua riittävän usein. Onneksi ei oksentanut kuin kerran. Minusta vatsatauti, ainakin tämä, oli helpompi hoitaa Lantuksen kanssa. Paniikinomaisia laskuja ei ollut.

Pistosmäärä on lisääntynyt Lantuksen myötä, mutta kuten jo edellä sanottiin, aikataulu joustaa paremmin kuin protan kanssa. Välipalat syödään tarvittaessa ja ateriainsuliinin pistän lähes aina ruuan jälkeen. Ruoka-ajat ovat silti suht vakiot (koska on kaksi muutakin lasta, joten arki pyörii helpoimmin säännöllisin ruoka-ajoin). Viikonloppuisin pistän Lantuksen normaaliin aikaan (tai ehkä n. tunnin myöhässä, riippu sokereista), mutta tyttö nukkuu usein pidempään, koska Lantus ei ala vaikuttaa niin nopeasti kuin  prota.

Pistättekö muuten Lantuksen kynällä? Minä pistän ruiskulla, koska en luota kynään.
Kirjattu

birge

 • Vieras
 • Viestejä: 4
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #7 : Helmikuu 20, 2004, 14:33:00 ip »

Olen kuullut, että Lantus kirvelee kun sen pistää, on kuulema niin hapanta.

Eräs äiti sanoi, että lapsi kiukkuilee kun kirvelee.

Onko näin?
Kirjattu

kaktus

 • Matkailija
 • Viestejä: 63
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #8 : Maaliskuu 02, 2004, 14:56:00 ip »

Palaan vielä tähän Lantus lapsilla -aiheeseen. Meillä ollaan vielä kolmipistoshoidossa (11 v.) eikä se todellakaan enää toimi mitenkään. Lomalla ja viikonloppuisin nukkumis- ja syömisajat heittävät tuntikaupalla. Kiinnostaisi vaan tietää sellainen asia, että missä vaiheessa olette vaihtaneet Lantukseen? Tarkoitan, että oletteko ajoittaneet vaihdon lomaan, viikonloppuun vai onnistuuko ihan tavallisesti arjen tuoksinassa? Kaikkien kokemukset kiinnostavat mutta eniten tietysti suunnilleen samanikäisten (murrosikäisten) tyttöjen. Lumikinosten keskeltä tällaisia kyselee Kaktus
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #9 : Maaliskuu 02, 2004, 15:30:00 ip »

Olisin myös kiinnostunut Lantuksesta murrosikäisellä (12v). Meillä ei siirrytty lantukseen, kun aamulla laitetaan Actrapidia, joka kattaa näin ollen aamupalan ja lounaan.Halusimme näin myös jatkossa,ettei koulussa tarvitse pistää. Lääkäri ei suostunut tähän ratkaisuun...
Onko todella niin, ettei Lantusta voi vetää samaan piikkiin toisen insuliinin kanssa. Ja miksi? Ja miksi lantus ja Atra ei sovi yhteen?
Varmaan tyhmiä kysymyksiä, mutta en ymmärrä....
Kirjattu

timo

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 429
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #10 : Maaliskuu 02, 2004, 16:11:00 ip »

Lantusta ei saa sekoittaa minkään toisen insuliinin kanssa, koska se kiteytyy pH muutoksesta. Kiteytymisen pitää tapahtua vasta rasvakudoksessa, jotta vapautuminen verenkiertoon olisi tasaista.

T: timo
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #11 : Maaliskuu 03, 2004, 19:16:00 ip »

Meillä siis aloitettiin Lantus Marraskuussa 2003 ja NOvo-Rapid kaveriksi. Nyt viime viikolla otettiin aamuun Actrapid takaisin, koska pistospaikat alkoivat loppua 5 vuotiaallamme. Myös meillä lääkäri kertoi, että aina Lantus ja Actrapid eivät jostain syystä sovellu yhteen, mutta se pitää vaan kokeilla miten onnistuu. Meillä nyt kuusi päivää kokeiltu ja onnistuttu tosi hyvin. Vähän vielä haetaan oikeita määriä, mutta toistaiseksi ollaan tyytyväisiä. Päivällisellä ja illallisella on Novo-Rapid.
Kirjattu

birge

 • Vieras
 • Viestejä: 4
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #12 : Maaliskuu 14, 2004, 16:31:00 ip »

Hei

Kukaan ei tunnu oikein vastaavan, että kirveleekö se lantus pistettäessä vai ei.

Eikö se ole tympeää pistää kun lapsi kiukkuilee kun pistosaika koittaa? ainakin yksi äiti sanoi sen olevan hankalaa, onko muilla kokemuksia?

Käyrät olivat mielenkiintoiset lantuksen osalta, eipä se vaikutus niin tasainen olekaan.

Mietin omalle pojalle lantukseen siirtymistä jossain vaiheessa, mutta kun se pistäminen on näilläkin nykyisillä aineilla välillä hankalaa..
Kirjattu

peppi40

 • Jäsen
 • Viestejä: 124
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #13 : Maaliskuu 14, 2004, 17:00:00 ip »

Hei!

Tyttäreni(11v) vastaa, että välillä kirvelee ja välillä tuntuu pahalta, mutta vaikutus tuntuu tasaiselta, eikä vaihdeta enää Protaan. On kiva, kun voi pistää vain kerran päivässä ja mahaan.

T. Kahden d-tyttären äiti
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Lantus lapsilla
« Vastaus #14 : Huhtikuu 05, 2004, 16:58:00 ip »

Meidän 3-vuotiaalla tytöllä otettiin Lantus käyttöön marraskuun puolivälissä. Meillä on käytössä myöskin NovoRapid ja hyvin pelittävät. Käsittämättömät kiukkukohtaukset ovat hävinneet ja vs on paljon tasaisempi. Kaksi isoa miinusta Lantuksen käytössä kuitenkin on. Toinen on se, että sitä ei voi pistää samaan aikaan pikainskan kanssa ja toinen on kirvely. Laitamme tytölle Lantuksen puolen päivän aikaan ja kun alamme piikkiä pistämään, täytyy se usein laittaa suostuttelun jälkeen. Lantus kuulemma kirvelee tai tyttö sanoo usein, että taitaa olla tylsä neula. Laitan Lantuksen ruiskulla, koska en myöskään luota kynään. Olen huomannut, että neula oikeasti tylsistyy ladattuani sen Lantus-ampullasta. Ampullan kalvo on erilainen kuin Novon inskoissa, jotenkin paljon kovempi ja neulaa tylsistyttävä. Mutta lisäksi Lantus ainakin meidän kokemuksemme mukaan kirvelee. Olemme muuten Lantukseen tosi tyytyväisiä.
Kirjattu
 

Linkkejä