KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Apuaaaah - basaalin säädöstä...  (Luettu 1263 kertaa)

Sirkku

 • Intoilija
 • Viestejä: 277
Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« : Tammikuu 11, 2006, 19:52:00 ip »

Siirryin vähän ennen joulua pumpun käyttäjäksi ja tykkään tästä vehkeestä tosi paljon. Käyttöönottoa varten olin 2 vrk:tta sairaalassa ja sieltä minut kotiutettiin ohjeilla "basaali 0,5 yks/h ympäri vuorokauden, tarkkaa kotiseurantaa myös öiseen aikaan ja d-hoitajalle 2 viikon päästä"    

Tein joitain muutoksia basaaliin ja homma näytti menevän vähän parempaan suuntaan. Kunnes töihinlähtö sekoitti kuvion täysin totaalisesti.  

Nyt parin päivän tehomittausten aikana kuvio näyttää entistä epäselvemmältä. Kaksi edeltävää yötä on lähteneet käyntiin melko samanlaisilla arvoilla eli hiukan liian matalilla yötä vasten ja olen molempina iltoina huitaissut lasin tuoremehua ennen nukkumaan menoa - varsin erilaisilla vaikutuksilla tosin.

-toissa yö:
17:00 5,4
22:00 4,5 - mehua 2 dl
2:00 22,7 - korjaus 5 yks. humalog
6:30 11,3

- viime yö:
22:02 4,4 - mehua 2 dl
1:05 9,5
4:16 8,2
7:15 7,6
8:05 8,5
9:40 18,3 - korjaus 5 yks. Humalog

Millä te selittäisitte näitä eroja? Molempina iltoina iltapala on syöty n. klo 20 ja silloin on myös laitettu illan viimeiset bolukset. Eli öiseen aikaan ei pitäisi olla muuta kuin basaalin vaikutukset. Tänä aamuna lisäksi jätin aamupalan syömättä ja silti 1½ tunnissa tulee tuollainen kaamea 10 yksikön nousu verensokeriin.

Tuntuu siltä, että mä en enää ala... Pumppu on ihana. Hyvä, ettei tarvitse enää pistää läheskään niin usein, mutta vielä kun pääsisi eroon tästä jatkuvasta korjauskierteestä. Olisiko ideoita miten?
Kirjattu
D1 - pumppu/humalog

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #1 : Tammikuu 11, 2006, 20:22:00 ip »

Tuo jälkimmäinen yö vaikuttaa aika normaalilta.
Aamunkoittoilmiö nostaa aamulla sokereita, etenkin kun basaali on vakio.

Minulla aika hyvä basaalitaso syntyy, kun illasta klo 22 basaali on 0,25 yks/h, aamuyöllä klo 3 se nousee arvoon 0,375 yks/h, klo 5 se nousee arvoon 0,75 yks/h ja klo 10 laskee 0,5 yks/h-arvoon, jolla menee koko loppupäivä.
Pientä hienosäätöä ehkä kaipaisi, mutta kun joka päivä erilaista, niin olkoon noin toistaiseksi.

Annostelu on tietenkin yksilöllistä, mutta oleellinen pointti on, että aamutunteina menee 3*yön annos ja 1,5 kertaa päivän annos, siis vakiobasaalilla ei homma toimi.

Itse kullekin oikeat arvot löytyvät kokeilemalla ja monilla mittauksilla. Ja edelleen tulee öitä ja päiviä, jolloin annostelu tuntuu olevan täysin pielessä.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Riksu

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 818
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #2 : Tammikuu 12, 2006, 21:48:00 ip »

Sirkku D1: älä ota painita, eihän nyt herranen aika voi muutamassa viikossa saada valmiiksi täydellistä basaali/bolus/hiilari/muuelämä asetelmaa. Nythän vasta sinulle etsitään juuri sinun elämänrytmiin sopiva basaali ja siihen sopivasti istuvat rytmit syömiselle ja boluksille. Jokaiselle löytyy varmasti oma henkilökohtainen basaali, mutta se pitää etsiä = kokea selittämättömia vs:n heittelyjä.  

Anna itsellesi ja elimistöllesi aikaa tottua uuteen hoitoon ja kerää itsellesi "kokemuskirjasto" miten elimistösi reagoi missäkin tilanteessa korjailuun, ruokaan, kanyyleihin yms. Ja katso miten D-hoitaja kommentoi arvojasi. Muista myös, että kaikki muutkin näkymättömät asiat vaikuttavat vs:ään, kuten varmaan tiedätkin. Väsymys, painajaiset, jännitys, rentous, liikunta, stressi, vuorokauden kaikki syömiset, hormonikierto, kanyylin paikka, insuliiniampullin säilyttäminen pumpussa lähellä kehon lämpöä jne jne jne....

Itselläni on pumppu ollut yli 11 vuotta ja edelleenkään minulla ei ole yhtään samanlaista vs-päivää. Mittaan paljon ja yritän järkeillä mistä mikäkin johtuu. Kirjaan tapahtumia ylös ja yritän seuraavalla kerralla oppia edellisellä kerralla tekemistäni asioista. Joskus on vaan pakko todeta, että selvää selitystä vs:n heittelylle ei ole.  

Tsemppiä!  
Kirjattu
Riksu
D1 v:sta 1978, Accu-Chek Spirit Combo + humalog. Pumpulla vuodesta 1994

Sirkku

 • Intoilija
 • Viestejä: 277
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #3 : Tammikuu 13, 2006, 12:04:00 ip »

Voi Riksu. Kiitos sinulle. Taisin tarvitakin tuollaista rauhoittelua. Kyllähän sitä itse nuo kirjoittamasi asiat tietää, mutta näköjänä välillä on tarpeen kuulla (=lukea   ) ne joltakulta muulta.

Jotenkin sitä oli aiemmin ajatellut, että jos sen pumpun saa, pääsee eroon siitä jatkuvasti korjailukierteestä, jota harrastin protan/lantuksen + humalogin aikoina saadakseni hobbarin pysymään aisoissa. Lisäksi olin ajatellut, että pumppu toimii minulle kuin "junan vessa" niin kuin applefigure ainakin joskus täällä kertoi hänellä olevan. Itsesyytökset meinaavat kasvaa turhan suureen mittakaavaan, kun ajattelee sitä, että tässä minulla on sellainen väline diabeksen hoitoon, jolla todella pystyy hoitamaan itseään hyvin ja siltikään ei näytä pystyvän sellaiseen ennakoivaan hoitoon, jossa ei jatkuvasti tarvitse sokereita yöllä/yön jäljiltä.

Ja sekin on totta, että vuodenvaihteessa elämä on mennyt uusiin uomiin muutenkin. Paluu hoitovapaalta töihin ja pienen tyttösen vieminen päivähoitoon ovat jännittäviä asioita ja sen lisäksi päivärytmi ja liikunta on muuttunut täysin. Ja kun vielä on nyt sairastettu koko porukka, en ole jaksanut enää laittaa kelloa herättämään yöllä verensokerin mittauksen takia, kun muutenkin nukkumiset on olleet vähän sitä ja tätä.

Eli koitan ottaa rauhallisemmin. Nolottaa vain, kun olen pitänyt itseäni aika nohevana diabeetikkona ja sitten en tämän kuukauden aikana ole saanut mitään järkevää suuntausta noihin basaalin säätöihin.

Mitenkäs te muut teette, kun etsitte hyvää basaalia? Miten pitkään seuraatte yhtä muutosta ennen kuin teette uusia? Minä taidan olla siinäkin asiassa vähän turhan impulsiivinen...
Kirjattu
D1 - pumppu/humalog

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #4 : Tammikuu 13, 2006, 12:47:00 ip »

Ainakin viikon seuraisin tilannetta, ja kauemmin, jos päivät ovat muutenkin kovin erilaisia. Aiankin pari kanyylinvaihtoväliä minimissään.

Voin silti tehdä korjauksia tilapäisen basaalin avulla, jos tarpeen, mutta nämä tietenkin otan huomioon pysyvien muutosten arvioinnissa.

Ja kuten Riksu kirjoitti, mitään "maamme laulua" ei vs-käyrästä sittenkään tule.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Riksu

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 818
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #5 : Tammikuu 13, 2006, 12:54:00 ip »

Olehyvä Sirkku D1    Onhan sinun elämässä todellakin paljon muutakin muutosta kuin pumppu, joten ei ihme, että et pääse heti "junan vessa" tunteeseen.  

Aina välillä minua ärsyttää yleinen käsitys/mainonta tms siitä, että pumppu on jonkinlainen matkalippu onnellisuuteen, jonka avulla kaikkien tasapaino paranee heti ja elämä on sen jälkeen aina ja ikuisesti helppoa ja yksinkertaista!      Jeps, Elämä on!

Pumppu on vain yksi tapa annostella insuliinia. Insuliinin oma vaikutus ei muutu annosteluvälineen mukaan eikä myöskään muut verensokeriin vaikuttavat teijät. Annetaan itsellemme armoa ja opitaan virheistä.

Minä seuraan yhtä basaalia koko hormonikierron eli kuukauden ja sitten teen seuraavan kierron alussa muutokset. Nyt olen oppinut, että tarvitsen kierron mukaan erilaiset määrät basalia eri viikkoina. Teen aina yhden muutoksen kerrallaan ja taas tutkin koko kuukauden tai jopa kaksi vaikutusta. Tämä tapa on tuottanut minulla hyviä tuloksia.
Kirjattu
Riksu
D1 v:sta 1978, Accu-Chek Spirit Combo + humalog. Pumpulla vuodesta 1994

Sirkku

 • Intoilija
 • Viestejä: 277
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #6 : Tammikuu 13, 2006, 13:06:00 ip »

Tapsa ja Riksu: hyvä saada vertailuaineistoa tuohon muutosten tekoon... Minä hölmö olen ollut tosissaan niin lyhytpinnainen, että katson pari päivää jotain muutosta ja totean, ei toimi, muutetaan...  :eek:  

Tuo mielikuva pumpusta on minulla pääosin täältä peräisin ja on tosi hyvä, että tuotte esiin myös tätä realistista puolta. Aiemminkin tein omasta mielestäni paljon töitä hba1c:n eteen ja onhan se ollutkin ihan kohtalainen, mutta tasapainosta en ole voinut puhua silloin enkä nyt pumpun kanssa.  Ennenminkin tosiaan korjauksista. Mutta kyllä kai se totta on, että pumppu on edelleenkin se hoitomuoto, jolla on mahdollista saavuttaa  hyvät tulokset, vaikka työtä se kyllä vaatii, eikö?
Kirjattu
D1 - pumppu/humalog

Riksu

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 818
Re: Apuaaaah - basaalin säädöstä...
« Vastaus #7 : Tammikuu 13, 2006, 19:55:00 ip »

Juuri näin Sirkku D1. Kärsivällisyyttä ja paljon työtä se pumppukin vaatii. Mutta antaa se myös paljon hienoja ja helpottavia mahdollisuuksia.
Kirjattu
Riksu
D1 v:sta 1978, Accu-Chek Spirit Combo + humalog. Pumpulla vuodesta 1994
 

Linkkejä