KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Diabetes 1 ja kilpaurheilu  (Luettu 1921 kertaa)

Sotilas

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« : Lokakuu 30, 2004, 02:40:00 ap »

Terve!

Onko kokemuksia urheilussa kilpailemisesta diabeetikkona ja lähinnä tyyppi-1:senä. Itse harrasta ju-jutsua ja olisi ekat kisat Bjj:ssä joulukuussa. Lähinnä olisin tiedustellut,että miten valmistaudutte kisapäivään tankkaamalla, matsien/suorituksen välillä, mittaamiset,yms...
Eli jos jollain diabeetikolla on kilpailukokemusta esim: kamppailulajeista, niin voisitko ystävällisesti kertoa kokemuksista asian tiimoilta....
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #1 : Lokakuu 30, 2004, 13:21:00 ip »

Jos kilpailet ,niin muistappa hankkia itsellesi WADAN lupa insuliinista, muuten jos joudut kilpailujen jälkeen dopingtestiin eikä ole lupaa niin olet kärähtäneiden listalla.
Me joudutaan hankkimaan se  kun poikamme täyttää 11-vuotta ja lajina jääkiekko.
Kirjattu

Dia79

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #2 : Lokakuu 30, 2004, 14:31:00 ip »

Terve

Harrastan samaa lajia en tosin ole ehtinyt vielä kilpailemaan BJJ:ssä täytyy katsoa, jos lähtisin ensi vuonna...
Matsithan on sen verta lyhyitä että ei niissä sokerit kauheasti pääse muuttumaan. Otteluiden välissä on luultavasti mahdollista mitata.
Muista lajeista mitä olen harrastanut voin sen verta kertoa että sokerit kannattaa pitää suht alhaalla ennen urheilua muuten jalat kramppaa helposti. Omasta mielestäni alle 10 arvot riittävät hyvin urheilussa ei tietenkään liian alhaiset.
Sokeri arvothan riippuvat hieman lääkityksesta(itselläni lantus). Viimeksi kun menin treeneihin sokeri oli 10(2 tuntua aikaa syömisestä) treenien jälkeen 18. Ei ihme että tulin lukotetuksi aika helposti.

Eipä ole muuten tullut vielä hankittua tuota dopingpassia maksaako se jotain. Vois varmaan hankkia ennen kuin joudun testiin...

No tuskin tästä oli kauheesti apua onnea kisoihin.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #3 : Lokakuu 30, 2004, 20:36:00 ip »

Johtuskohan sokereiden nousu siitä, että ne käy välillä alhaalla? Jos lähtis vaikk jollain 14 arvoilla, ni vois olla reenin jälkeen jotain 6? Näin toimii ainakin mulla, mutta myös tämä asia tuntuu olevan yksilöllinen.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #4 : Lokakuu 30, 2004, 20:57:00 ip »

Kyseessä ei ole varsinainen passi , vaan WADAN:lta saatu lupa käyttää insuliinia .
Omalta hoitavalta lääkäriltä on saatava ensin luotettava todistus siitä että tarvitsee insuliinia ja sitten WADA:lta anotaan  lupa käyttää insuliinia.
Eli aivan sama käytäntö kuin esim.astmaatikoilla.
WADA myöntää luvan kyllä aina siitä ei ole pelkoa, mutta kun sekin pitää varmistaa että on lupa käyttää ,kun jokaisessa urheilulajissa on varjopuolena että joku joka ei tarvitse näitä aineita saattaa käyttää. Tällä suljetaan pois "douppaajat".
Kirjattu

Sotilas

 • Vieras
 • Viestejä: 6
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #5 : Lokakuu 30, 2004, 21:33:00 ip »

Kiitos tiedoista...
Kirjattu

tuikku

 • Aloittelija
 • Viestejä: 40
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #6 : Lokakuu 31, 2004, 18:59:00 ip »

hei käsitinkö mä nyt oikein: mulla on poika 9 v ja harrastaa sählyä aluesarjassa. kesällä jalkapalloa ja yleisurheilua: mm  kansainvälisissä , piirimestaruuskisoissa ym. joten tarviiko meidän hankkia tällänen todistus.??
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #7 : Lokakuu 31, 2004, 20:48:00 ip »

Hei tumppi
alle 15 -vuotiaat eivät joudu yleisurheilussa doping-testiin, elleivät tee suomen ennätystä jossain lajissa ,joten siinä et sitä varmaan vähään aikaan tarvitse, mutta joukkuelajissa suositellaan että 11-vuotiaana ,kun lähdetään aluesarjojen ulkopuolelle pelaamaan on hyvä olla se jo alle 15- vuotiaallakin, eipähän tarvitse turhia selitellä. Ja jos pelataan ulkomailla turnauksissa jne,
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #8 : Marraskuu 01, 2004, 09:18:00 ap »

Miettikää, mikä määrä ADT:lle tulee paperitöitää meidän ansiosta... Itse ratsastan ja kilpailen lähinnä aluetasolla, jossa ei dopingtestejä tehdä (kun kansallisissakin tehdään kovin harvoin... ja ratsastajalle vielä harvemmin kuin hevoselle), mutta koska ADT ei ole suostunut ilmoittamaan, mitä tasoa sääntö koskee, hommasin minäkin paperin...

Meni vähän ohi, mutta tuntuu vaan jotenki vähä hullulta...
Kirjattu

Henrietta

 • Jäsen
 • Viestejä: 198
Re: Diabetes 1 ja kilpaurheilu
« Vastaus #9 : Marraskuu 01, 2004, 10:22:00 ap »

Sokerien nousu liikuntasuorituksen aikana ei välttämättä johdu siitä, että arvot kävisivät matalalla. Erityisesti kilpailutilanteessa on elimistössä melkoinen hormonimylläkkä ja muun muassa adrenaliinihan tunnetusti nostaa verensokeria.

Matsien välissä siis kannattaa mittailla ja pitää varalla paitsi hiilihydraattipitoista evästä, myös insuliineja. Olettaisin, että paras tapa tankata olisi pitkäketjuiset hiilihydraatit (kaurapuuro, ruisleipä, marjat jne.), tarvittaessa sitten nopeasti imeytyviä (siripiriä, appelsiinimehua). Nämä ovat siis keinoja, jotka toimivat omalla kohdallani, mutta jokaisen diabeetikon täytyy löytää itselle parhaiten sopivat menetelmät (kuten kaikessa muussakin).
Kirjattu
Heppatyttö
 

Linkkejä