KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: 1-D:n hikilenkit  (Luettu 864 kertaa)

tv

  • Intoilija
  • Viestejä: 268
1-D:n hikilenkit
« : Lokakuu 23, 2004, 23:40:00 ip »

Mitä tapahtuukaan 1-tyypin diabeetikon verensokerille fyysisesti raskaan, pitkäkestoisen hikiliikunnan päätyttyä, vaikkapa 1-2 tunnin hiihto-, hölkkä tai muun vastaavan rasituksen jälkeen?  
Alkaako verensokeri laskea, nousta vai pysyykö se ennallaan ilman ruuan tankkausta?

Ilmeisesti aika yleinen käsitys on sellainen, että raskas lenkki on kuluttanut ruoka-/sokerivarantoja ja lenkin jälkeen on pikaisesti syötävä.

Omat kokemukseni ovat päinvastaisia. Verensokeri ei suinkaan alene, van se alkaa nousta noin tunnin, parin ajan. Päättelen asian niin, että rasituksen aikana elimistö luonnollisestikin pyrkii puskemaan polttoaineputkistoonsa, verisuonistoon, polttoainetta eli sokeria sen kuin ehtii, mutta rasituksen päätyttyä elimistö ei heti uutta tilannetta tajuakaan, että enää ei sokeria  tarvitakaan niin paljon kuin vielä äskettäin.

Kun tämä pitkittynyt sokerin syöttö tasaantuu noin pari tuntia lenkin jälkeen, elimistö jää kuitenkin vielä  aineenvaihdunnallisesti lievästi kiihtyneeseen tilaan, joka tila on ollut olemassa pitkittyneen sokerisyötönkin aikana, mutta se vain on ollut piilossa sokerisyötön alla.

Jos heti lenkin jälkeen syö, verensokeri humahtaa hetkessä taivaisiin kun sokerisyöttöä vastaavaa energian kulutusta ei olekaan (lenkki on päättynyt). Jos tämän jälkeen vastareaktiona sietämättömältä tuntuvaan ylisokeroituneeseen tilaansa ottaa lisää insuliinia, tilanne on valmiiksi pedattu vaikkapa yöllistä sokerittomuusshokkia varten, kun elimistö kuitenkin raskaan lenkin jälkeen polttaa sokeria pois jonkin verran tavallista vauhdikkaammin.  Sokerittomuusshokki on käytännössä silloin mahdollinen, kun  verensokerin varoitusoireisto on rapistunut , jälkikomplikaatio, siinä määrin,  että esim. unessa ei varoitusoireita tunne.

Tällä pitkittyneellä sokerisyötöllä on lenkkeilyä ajatellen se etu, josta tosin minulla tosin ei ole omia kokemuksia, että jos verensokeri pääsee lenkin aikana laskemaan sokerittomuuden tasolle ,<<2, sokerittomuusshokki, tajuttomuus ei voi jatkua loputtomiin. Edellyttäen, että varatankki , maksa, myös ei ole sokerin osalta tyhjä.

Nykyisillä verensokerin mittareilla sokerinsa käyttäytymistä eri tilanteissa on varsin vaivatonta seurata. Vastaako yllä kuvaamani  verensokerin käyttäytyminen yleisempiäkin kokemuksia?

Lenkin aikana pitää tietenkin tankata hiilihydraatteja tarpeen mukaisesti.
Kirjattu

tv

  • Intoilija
  • Viestejä: 268
Re: 1-D:n hikilenkit
« Vastaus #1 : Lokakuu 23, 2004, 23:50:00 ip »

Kirjoitin yllä, että ...kun verensokerin varoitusoireisto on rapistunut.... Tarkoitin, että  ...kun veren sokerivajauksen varoitusoireisto on rapistunut.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59