Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Ongelmia pähkinöistä  (Luettu 4538 kertaa)

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Ongelmia pähkinöistä
« : Elokuu 17, 2004, 13:07:00 ip »

100 grammaa tavallisia maapähkinöitä sisältää n. 8.5 g hiilihydraattia. Jos napostelen illalla 200 g niitä ja pistän sitä vastaavan määrän insuliinia (1.5 yksikköä humalog) on seuraavana aamuna verensokerini korkealla (n. 20 mmol/l). Mistä moinen mahtaa johtua? Tämä tapahtuu systemaattisesti aina syödessäni pähkinöitä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #1 : Elokuu 17, 2004, 14:27:00 ip »

Tuo ilmoitettu hiilihydraattimäärä/100 g tarkoittaa käsittelemättömiä maapähkinöitä (eli pähkinät ovat sellaisen "kotelon" sisällä). Käsiteltyjen pähkinöiden hiilihydraattimäärä on sitten jotain aivan muuta ja siitä johtuu tuo verensokerin nouseminen. Käsitellyissä pähkinöissä hiilihydraatteja on muistaakseni jotain 30-50 gramman välillä 100 g:ssa pähkinöitä. Korjatkoon joku tarkemmat lukemat, jos jostain saa selville  
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #2 : Elokuu 17, 2004, 14:38:00 ip »

Moi,

Pähkinät ovat myös minun herkkuani ja tässä niiden ravintosisältö:
 http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=fuclass&class=snack&lang=fi

Tuon mukaan 100g maapähkinöitä olisi 12,5g HH. Niissähän on runsaasti rasvaa, joten en juuri niitä syö, mutta joskus tekee mieli ja kieltämätää inskaa pitää pistää melkoisesti.

Keiju
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #3 : Elokuu 17, 2004, 16:30:00 ip »

Hei,

Minulla on sama ilmiö mutta se esiintyy kaikilla rasvaisilla ruuilla kuten esim. pizzan kanssa. Itselleni olen asiaa selittäny nimenomaan rasvaisen ruuan hitaammalla imeytymisellä. Eli pikainska toimii "liian nopeasti". Kun inskan vaikutus on jo loppu ruoka silti vasta imeytyy vatsasta -> korkea sokru. Protan kanssa homman voi ratkaista lisäämällä illan määrää, Lantuksella ja yhdellä pistokerralla auttanee vain yöllinen mittaus ja korjauspistos.
Kirjattu

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #4 : Elokuu 18, 2004, 11:09:00 ap »

Kiitos kommenteista, mutta....
Testasin eilen illalla 50 grammalla maapähkinöitä jota vastaan laitoin jopa 2 yksikköä humalogia. Lähtöarvo 6.6 mmol/l, kahden tunnin päästä 4.6 mmol/l, jolloin join 2 dl piimää (10 g hh) ja menin nukkumaan. Aamulla vs. 16.8 mmol/l! Liian alhaalla sokerit eivät käyneet (en ainakaan huomannut). Mikäli verensokeri nousi maapähkinöiden sisältämästä hiilihydraatista, pitäisi niiden olla puhdasta hiilihydraattia. 50 g hh:ta nostaa vs:ää 10 yksiköllä. Jotain mystistä nyt pähkinöihin liittyy. En ymmärrä.
Kirjattu

Habazo

  • Intoilija
  • Viestejä: 292
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #5 : Elokuu 18, 2004, 15:40:00 ip »

Niinkuin tuossa mainittiin et voi humalogilla tilannetta korjata, ellet pistä useasti parin tunnin välein kun nuo ovat mallia "hitaita" hiilareita. Sinun pitäisi kait ainakin teoriassa pistää esim protaa muutamaa tuntia ennen pähkinöitten syömistä niin tilanne aamulla olisi tasaisempi. Minäkin syön aika usein melkoisesti pähkinöitä ja lantuksella ainoa tapa on joko pistää pariin otteeseen 1-2 yksikköä humalogia tai sitten lähteä lenkille mässäilyn jälkeen, itse käytän jälkimmäistä jolloin ei tarvitse pakkosyödä humalogin jälkeen niin paljon...Jostain syystä muuten tuntuu ettei pistaasipähkinät nosta niin älyttömästi, ehkä ilman "kuoria" niin paljon kevyempiä että voi syödä suhteesa aika paljon esim. suolapähkinöihin verrattuna.
Kirjattu
"...and to bodly go, where no diabetic has gone before..."

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #6 : Elokuu 19, 2004, 12:49:00 ip »

Aivan, mutta pointtini olikin siis se, että en ymmärrä mistä ne ylimääräiset hiilarit tulevat. Ei pähkinä ole 100 prosenttista hiilaria. Tajuu ei, tajuu ei.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #7 : Elokuu 19, 2004, 13:46:00 ip »

Tiedän, että naposteltavaa tekee mieli usein iltaisin, mutta voisitko joskus testimielessä syödä pähkinäsatsin aamulla/ aamupäivällä/ päivällä. Silloin voisit paremmin seurata, missä vaiheessa vs lähtee nousuun. Kannattaisiko tätä pähkinäasiaa kysyä Novon diabetespalvelusta, jos ei vastausta tunnu löytyvän?
Kirjattu

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #8 : Elokuu 19, 2004, 14:32:00 ip »

Taidanpa tehdä juuri niin kuin ehdotit, Maaria. Novolle kyssäri siis.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #9 : Elokuu 25, 2004, 11:35:00 ap »

Janne B
Olen nyt sopeutumikurssilla d-keskuksessa, ja uutena asiana mulle oli se, että hiilareiden imeytymiseen vaikuttaa rasran määrä, niin kuin tossa jo joku mainitsi, sun humalog, (ja sen on hiukan nopeampi kuin novorap) kerkeä jo vaikuttaa ennen kuin pähkinät imeydy!!
Sun "testissä" selvästi näkyy, että humalog on vaikuttanut nopeasti, jouduit turvautumaan jogurttiin, yöllä ei ollut hypoja, vaan tasaisen korkealla pysyivät sokerit pähkinöiden takia. Neuvo: syö pähkinät, ja humalogia vasta tunnin päästä, no 45min?
Sama periaate voi olla lasanjalla? (rasva+pastaa?)
En kyllä kehota ottamaan aina noin myöhään, mutta paljon rasvaa sisältävien ruokien kanssa voi olla sulle sopivaa olisi ottaa humalogia ainakin ruan jälkeen ei ennen...
Kirjattu

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #10 : Elokuu 25, 2004, 13:09:00 ip »

Hmmm.... En liene ollut tarpeeksi kirkas selostaessani tätä asiaa. Tuntuu siltä, että puhun aidan seipäästä ja muut aidasta (heh). Oletetaan muutama asia. (Yleensä on jotain pakko olettaa):
1. Nyrkkisäännöt pitävät paikkansa (10 ghh nostaa vs:ää 2 mmol/l; yksikkö insuliinia pudottaa vs:ää 2 mmol/l)
2. Perusinsuliiniannokseni (basal) on kunnossa
3. Verensokerin lähtöarvo on 7 mmol/l
4. Syön 50 grammaa pähkinöitä (sisältää 5 - 25 grammaa hitaasti imeytyvää hiilihydraattia täällä esitetyn haarukan mukaan).
5. Lisään insuliinia (humalog) 2 yksikköä, joka on nopeavaikutteinen.
6. Verensokeri 2 tunnin päästä 5 mmol/l
7. Nautin 10 g hiilihydraattia piimästä (nopea imeytymään)
8. Aamulla vs. 17 mmol/l

Pointtini on siis se, että vaikka humalog tehoaa nopeasti ja pähkinät imeytyy hitaasti, tulee jostain "ylimääräistä" hiilihydraattia. Imeytyipä pähkinöissä oleva hiilihydraatti nopeasti tai hitaasti, ei verensokerin pitäisi silti nousta noin korkealle. Riipuen pähkinöiden sisältämästä hiilihydraattipitoisuudesta olisi verensokerin nousun jopa ilman lisäinsuliinin annostelua tullut olla vain välillä 1 - 5 mmol/l eli vs:n olisi aamulla pitänyt olla jotain välillä 8 - 13 mmol/l. Siis ilman insuliinin lisäystä!
En siis edelleenkään tajuu.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #11 : Elokuu 25, 2004, 13:27:00 ip »

Mulla toimii kaikki proteiini pitoinen ruoka (esim. katkaravut ja leipäjuusto) tuolla samalla tavalla, eli verensokeri nousee vasta paljon myöhemmin ja paljon enemmän kuin hiilarit antaisivat olettaa. Joka nyt osaa selittää tuon ilmiön kansantajuisesti, voisi kertauksen vuoksi kertoa sen taas kerran miten se proteiini käyttäytyy elimistössä  
Kirjattu

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #12 : Elokuu 25, 2004, 15:00:00 ip »

Niin, tästä proteiinijutusta on _joitakin_ kertoja keskusteltu..  

Mutta Janne B: Olisiko syy tässä, mitä diabetologi Saraheimo selittää tuolla Novon sivuilla:
 http://www.novodiabetespalvelu.fi/view.asp?id=900&expertShow=873&nocache=nocache#chosen

Minulla nimittäin esim. juuri pähkinät aiheuttavat saman ongelman.

Keiju
Kirjattu

Janne B

  • Aloittelija
  • Viestejä: 38
Re: Ongelmia pähkinöistä
« Vastaus #13 : Elokuu 25, 2004, 15:28:00 ip »

Kiitos linkistä, Keiju! Tuota täytyy oikein ajan kanssa nyt nieleskellä. Kyse voipi juuri olla tuosta. Täytyypä testailla.
Kirjattu
 

Linkkejä








Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59