KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Pallo hukassa  (Luettu 955 kertaa)

Guest

  • Vieras
Pallo hukassa
« : Elokuu 17, 2004, 00:56:00 ap »

Hei!
Olen 9 v:n diabeetikkopojan isä. Lapseni on sairastanut diabeetestä nyt 7 vuoden ajan ja luulin jo että olin oppinut jotain...
Tänään unohdimme ensi kertaa actrapidin (3,5 yksikköä) ottamisen päivällisen yhteydessä. Huomasimme sen kun piti ottaa protaphanin  iltapalan jälkeen. Mittasimme tietenkin huolestuneina heti verensokerin mutta totesimme sen olevan 5,6 mmol!!! Olihan kaveri käynyt uimassa, ja ollut pihalla leikkimässä, mutta ei normaalia enempää. Kertokaa joku miten tämä on mahdollista?!
Jos diabeteslapsi syö normaalisti, verensokeri on ok, mutta insuliini unohtui, niin kärsiikö kaveri silloin kasvua ajaatellen energian puutteesta? Lapsihan oli pystyssä, leikki ja kaikki oli ok joten hetkellisesti tämä varmasti menettelee, mutta noin teoriassa?
Aamusokerista kysymys: Jos nukumme aamulla pitkään (9:30 saakka) niin pojallani on usein korkea verensokeri (10-17 mmol). Tämä sokeri tulee silloin maksasta, eikö vain? Käytännössä silloin pojan oma kroppa estää hänet menemästä shokkiin, eikö vain?. Miten syvällä verensokeri silloin on mahtanut käydä, ja miten vaarallista tämä on? Milloin elimistö rupeaa korjaamaan matalaa verensokeria? Poikani herää yleensä jos sokeri on liian matala (2,2-2,9). Kesällä hän ensimmäistä kertaa kävi shokissa yöllä (kuulin sen hänen hengityksestä), mutta saimme sen siirapilla, mehulla ja voileivällä taas oikeille raiteille.

Odotan innolla kommentteja!

”Silkkiuikku”
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Pallo hukassa
« Vastaus #1 : Elokuu 17, 2004, 10:39:00 ap »

Pari kommenttia:

Liian korkea verensokeri on AINA merkki siitä, ettei elimistössä ole tarpeeksi insuliinia veressä olevan sokerimäärään nähden. (Tietysti on sitten asia erikseen, miksi sokeria on veressä liikaa.) Siis myös kääntäen: mikäli verensokeri on kunnossa, veressä on riittävästi insuliinia. Näin ollen poikasi ei kärsinyt energianpuutoksesta unohtuneen insuliinipistoksen takia, mikäli verensokeri oli 5,6.

Aamun korkeat arvot voivat olla muitakin kuin reaktiivisia korkeita. Mihin aikaan pistätte pitkävaikutteisen? Voi olla, että sen vaikutus hiipuu juuri aamutunteina. Mittaamatta ei tietenkään kannata lähteä insuliinimääriä muuttelemaan, sillä korkeat voivat todella olla myös reaktiivisia korkeita, jolloin insuliinin vähentäminen on oikea ratkaisu. Mittari kouraan ja seurailemaan, mielellään muutamia kertoja myös aamuyöstä.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Pallo hukassa
« Vastaus #2 : Elokuu 17, 2004, 10:40:00 ap »

Ja niin, fiksummat toki korjatkoon, mikäli olen täysin hakoteillä. Ammattilainen kun en ole...
Kirjattu

**DONOTDELETE**

  • Vieras
Re: Pallo hukassa
« Vastaus #3 : Elokuu 17, 2004, 12:36:00 ip »

Kyllä tässä saa välillä olla todella pallo hukassa! Meillä myös unohtui kesällä päivällisellä annettava novorapid 6yks.
Jos sokerit ovat alle 4 laitamme insuliinin vasta ruuan jälkeen,poika unohti tämän kiirehtiääkseen ulos. Parin tunnin päästä muisti ja mittari näytti silloin 8.1! siihen poika vastasi; ihanaa, en tarvitse ruokainsuliinia!
Näinhän ei todellisuudessa ole, mutta kyllä lukema ihmetytti!

Aamulla jos herää myöhemmin, kyllä sokerit alkaa nousta, sillä Protan vaikutus ei riitä. Kesällä laitoimme vasta klo 22.30, sillä aamulla nukuttiin pidempään.
Kyllä näiden asioiden kanssa yllätyksiä riittää ja todella kun luulee jo oppineensa jotain, niin huomaakin pian olevansa taas pallo hukassa!!
P.s. kysyit myös, milloin oma kroppa alkaa korjata sokereita? Ilmeisesti, kun mennään alle 4.
Kirjattu

Sokeritoppa

  • Jäsen
  • Viestejä: 114
Re: Pallo hukassa
« Vastaus #4 : Elokuu 17, 2004, 13:25:00 ip »

Moi
Olen myös sitä mieltä, että jos verensokeri on 5,6 niin homma on ollut ok. Arvohan on mitä parhain. Meillä on myös joskus nuo aamuarvot korkeat ja ei oikein tiedä mistä johtuvat. Meillä poika sairastui 1,5 vuotta sitten 10-vuotiaana D1:een. Pitäisi joku yö mitata useamman kerran että saisi kuvan siitä miten verensokeri yöllä käyttäytyy. Olen vain itse niin puhki etten välillä meinaa jaksaa mitään "ylimääräistä". Ja yllätyksiä tämän taudin kanssa todella tulee jatkuvasti. Sokerit käyttäytyy joskus ihan omituisesti mikään logiikka ei pelaa. Ja sitten se tilanne kun poika on sairas. Ei tarvi olla kuin viaton nuha niin kaikki arvot menee päin seiniä. Silloinhan ei yleensä liikuta paljon ja luultavasti sairaus vaikuttaa elimistöön hirveästi. Liikunta yleensäkin vaikuttaa todella paljon tilanteeseen, yleensä positiivisesti, insuliinimäärät vähenevät ja verensokeri tasoittuu. Tietysti pitää olla tarkkana ettei kovan iltaliikunnan jälkeen anna liikaa protaa yöksi. Että emme tosiaankaan (koskee kaikkia diabetestä sairastavia ja heidän läheisiään) kyllä liian helpolla pääse tämän taudin kanssa. Siitä voi olla varma.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59