KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: d1 ja insuresistenssi?  (Luettu 2364 kertaa)

Guest

 • Vieras
d1 ja insuresistenssi?
« : Toukokuu 07, 2004, 18:02:00 ip »

Nyt yritän todella saada tuon vs:n laskemaan. Olen lisännyt insuliiniannoksia parin viikon aikana jo yli 100%, sekä Lantusta että Humalogia. Hiilarimääriä en ole lisännyt. Verensokeriarvot eivät ole juurikaan laskeneet. Voiko tuo insuliinintarve sitten noin yhtäkkiä nousta yli kaksinkertaiseksi? Jos on paha insuliiniresistenssi, niin voiko d1 syödä lisäksi jotain d2 tarkoitettua insuliinin vaikutusta tehostavaa lääkettä vai pitääkö vain lisätä insuliinia lisäämästä päästyä?
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #1 : Toukokuu 07, 2004, 19:53:00 ip »

Voiko 1-tyypille tulla 2-tyyppi ? Tuo kysymys on joskus esitetty näillä sivuilla, mutta kunnon vastausta en ole havainnut.
Sinun kannattaisi keskustella (osaavan) lääkärin kanssa. Oletko kysynyt Novon diabetespalvelusta ?
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Pexi

 • Jäsen
 • Viestejä: 146
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #2 : Toukokuu 07, 2004, 20:15:00 ip »

No siis miksi ei voisi tulla? Nehän on kaksi ihan eri systeemiä.
Kirjattu

marjalehti

 • Intoilija
 • Viestejä: 207
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #3 : Toukokuu 07, 2004, 20:39:00 ip »

Hei d1-nainen,

Mielestäni d1 voi käyttää insuliiniherkistäjää insuliinin lisäksi, jos on insuliiniresistenssi.
Esimerkiksi metformiinia. Omalla kohdallani ei ole kokemusta tästä, mutta kannattaa kysyä omalta lääkäriltä.

Lämmintä viikonloppua toivotellen,
d1 v-95
Kirjattu
D1, Humalog Animas-pumpussa

Ellu

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 823
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #4 : Toukokuu 07, 2004, 21:19:00 ip »

Lääkäri sanoi mulle joskus, että eläininskojen aikana joillekin tuli "vastustuskykyä" inskaa kohtaan ja tällöin annokset tietysti kasvoivat. Nykyisillä inskoilla ei pitäisi vastaavaa juurikaan olla.

Siitä en sitten tiedä, että voiko ykköstyyppiläiselle tulla kakkostyyppi lisäksi ja siitä sitten johtua kasvava inskan tarve.

Ja aina joskus noita ihmeellisiä inskan tarpeen kasvamisia ja vähenemisiä tulee. Tiedä sitten niistä. Kannattaa varmaan kysäistä lääkäriltä, jos sillä on enemmän tietoa asiasta.
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #5 : Toukokuu 07, 2004, 22:59:00 ip »

Lääkäri ei osaa kommentoida, siksi kyselenkin täältä. Että jos vaikka osaisin ehdottaa lääkärille jotain lääkettä, jota hän voisi kirjoittaa. Tämä on tätä nykyaikaa. Ennen lääkärille menoa pitää itse selvittää, mikä vaivaa, jotta voi sitten kertoa lääkärille, minkä reseptin tarvitsee.
Kirjattu

Bambi

 • Vieras
 • Viestejä: 17
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #6 : Toukokuu 08, 2004, 00:50:00 ap »

Heh...aika hauska. No, vastaanpa siis aiheeseen, itsellani on D1 ja syon myos metforminia, en tosin diabeteksen hoitoon, mutta kuitenkin. Tokihan se vaikuttaa insuliinien vaikutukseen, ja etenkin Humalogin tarpeen vahenemiseen omalla kohdallani.
Tuosta insuliinintarpeen kaksinkertaistumisesta...itsellani kavi lahinna toisinpain, eli tarve putosi reilusti ja aivan yks kaks...nyt kun asiaa on hieman saatu jo tutkittua ja onneksi tilanne korjattua, nayttaa silta kuin hormonitoiminnallani olisi ollut (tai siis on edelleen) jotakin tekemista asian kanssa, mutta mita...no, sita ei ole viela selvitetty    
Mutta joka tapauksessa, Metformin katsotaan siis turvalliseksi kayttaa myos ykkostyypin diabeetikoilla, ymmartaakseni joidenkin muiden kakkostyypin laakkeiden suhteen on ilmennyt ongelmia kokeiltaessa ykkostyyppilaisilla. (Jos oikein muistan, niin niilla laakkeilla joiden tehtavana on saada elimisto tuottamaan enemman insuliinia, on ongelmia seka ykkos- etta kakkostyyppilaisille, kun taas laake jonka tarkoitus on saada elimisto kayttamaan paremmin insuliinia, on sopiva ykkostyyppilaisille)

Tuolla hieman tuloksia tutkimuksista metformin ja D1.
 http://www.medforum.nl/idm/metformin_improves_glucose___.htm  
Pieni tutkimus tosin, mutta edes jotakin  

Omasta kokemuksesta voin kertoa etta syon metforminia yht. 1000mg/vrk (500mg 2x vrk aterioiden jalkeen) ja huomasin sen suurimman vaikutuksen siina, etta se tosiaan on otettava aterian kanssa, muuten seurauksena oli hypo kayttaessani viela Humulinia, Lantuksen kanssa en ole enaan vahingossakaan tyytynyt ottamaan metformia alle 40hh:n aterian paalle.

Omalla kohdallani painoa tuli pari kiloa lisaa, joita olin vaillakin, monilla metformin laskee painoa, mutta saaneeko sitten vain elimiston toimimaan tarpeen mukaan, mene ja tieda, itsellani nain ja olen tyytyvainen tuloksiin  
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #7 : Toukokuu 08, 2004, 01:10:00 ap »

Kiitos tiedoista, Bambi. Kun mainitsit tuon hormonitoiminnan, huomasin, että vaihdoin e-pillerimerkkiä muutama viikko sitten, täytyykin ottaa selvää, voiko uusi merkki vaikuttaa insuliinintarpeeseen. Syön korkeintaan 20g hiilaria/ateria.
Kirjattu

MR_

 • Intoilija
 • Viestejä: 334
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #8 : Toukokuu 09, 2004, 13:42:00 ip »

D1:lle ei voi tulla D2:sta. Eikös se nyt ihan suoraan niin ole    Silloinhan periaatteessa diabetes paranisi! Ja kuten olemme todenneet, näin ei ikävä kyllä käy, kuin haimansiirroissa/-osasiirroissa!
Kirjattu
Kompassi rikki,
kartta revennyt,
ei ihme, että
elämä kulkee
omia teitään!

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #9 : Toukokuu 09, 2004, 17:33:00 ip »

En toki epäile parantuneeni d1:stä. Kyse on siitä, voiko yhtä aikaa olla sekä d1 että d2. Eli pistettykään insuliinikaan ei tehoa kuten d2:ssa ei tehoa se insuliini, jota oma haima erittää.
Kirjattu

timo

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 429
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #10 : Toukokuu 09, 2004, 23:39:00 ip »

Kyllä voi tulla. Onhan sitä monella D2:lla inskan tuotanto loppunut tai eritys on hyvin vähäistä ja silti heillä on edelleen D2.

D1:llä jolla pistetty insuliini ei tehoa "normaalisti", saattaa olla myös vasta-aineita veressä, jotka kumoavat insuliinin vaikutusta. Tällöin kyse ei taasen olekaan D2-tyypin resistensistä vaan tietynlaisesta vieraan aineen hylkimisestä.

T: timo
Kirjattu

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #11 : Toukokuu 10, 2004, 08:57:00 ap »

Hei!

Juur noin. Itselläni hormonaalinen ehkäisy nostaa insuliinin tarvetta siltä seisomalta jopa kymmenen yksikköä (pitkävaikutteista) per pistoskerta. Pillereiden välillä on eroja ja nykyisin käytän rengasta (teho paikallinen, joten hormonimäärät pienempiä).

Ilman otettuja lisähormoneja perusinsuliinin tarpeeni on selkeästi pienempi, mikä tietysti aiheuttaa extrakivaa menkkojen aikana (tuolloin lisähormonejahan ei saa, joten insuliinintarve romahtaa). Eli, kun tauon jälkeen aloittaa uuden renkaan/pillerilaatan, joutuu Lantusta nostamaan paria päivää aikaisemmin tasaamaan tuo vsokerien nousupiikki. Vastaavasti paria päivää ennen taukoa pitää alkaa laskemaan Lantuksen määrää, jottei mene turhan matalille.

Myös raskausaikana insuliinitarpeeni oli pienempi kuin ehkäisyn aikana, vaikka silloinkin kyllä hormonit jylläsivät ihan kiitettävästi ;-)

Lääkärin mukaan tällainen reaktio on harvinaista, muttei tavatonta. Ja insuliinimääriä täytyy vaan rukata tarpeen mukaan, mistä seuraa tietysti se, että esim. painokilojen mukaan lasketut insuliinimäärät/hiilihydraatit ovat omalta kohdaltani aivan jotain muuta kuin ns. suositukset. Myös Lantuksen kanssa pelaaminen on yllärijännää, kun ennakointia pitää tehdä ja useimmiten vaihtoon osuu ikävän korkea/matala hetki, kun kellon/vaikutusajat eivät ihan täsmää loppuun asti.

Hm. Mutta tsekkaapa asia tätä vasten & toimi sitten oman elimistösi mukaan, suositukset sikseen, mikäli ne eivät pelaa omassa tilanteessasi!
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #12 : Toukokuu 15, 2004, 11:11:00 ap »

Tea, onpa mielenkiintoista. Nimittäin nyt kun on pillereissä taukoviikko, niin olen ihan hypoissa näillä uusilla isolla insuliiniannoksilla. No eipä taida tämmöinen ehkäisy sopia, jos insuliinintarve vaihtelee eri viikkoina moninkertaisesti. Niin ja verenpaine on myös noussut uusiin huippulukemiin tämän uuden pillerin aikana. Mutta eipä lääkärille (joka hoitaa sekä diabetestani että määräsi uudet pillerit) juolahtanut mieleen, että asiat voivat liittyä toisiinsa.
Kirjattu

Kati N

 • Aloittelija
 • Viestejä: 48
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #13 : Toukokuu 16, 2004, 12:48:00 ip »

Hei D1-nainen!
Mielenkiintoista toi pillereiden mahdollinen vaikutus. Itse aloitin just vähän aikaa sitten Yasmin e-pillerit. Kuinka kauan ehdit syömään pillereitä ennen kuin verensokerit alkoivat nousta pilviin?
Minulla ei vielä mitään suurempaa vaikutusta, hieman sokerit on noussu mutta todellakin vain hieman (ainakin toistaiseksi).,
Jännityksellä odottelen miten käy...
Kirjattu

**DONOTDELETE**

 • Vieras
Re: d1 ja insuresistenssi?
« Vastaus #14 : Toukokuu 16, 2004, 17:25:00 ip »

Juuri tuota yasminia olen syönyt nyt hieman yli kuukauden. Aikaisemmalla merkillä ei ollut väliviikkoja, vaan syötiin joka päivä, joten en huomannut vs-vaikutusta. Insuliiniannosten lisäilyn aloitin ehkä viikko pillereiden aloittamisen jälkeen. Tosin sokerini ovat olleet sekaisin jo pitkään, mutta ei nyt ihan tällaista, että kaiken kaikkiaan lähes 200%:n lisäys annoksissa.
Kirjattu
 

Linkkejä