KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Hiilarit ja muut...  (Luettu 1557 kertaa)

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Hiilarit ja muut...
« : Toukokuu 25, 2020, 16:05:37 ip »

Ylipainoinen ihminen ihmettelee mistä helvetistä se huomaamatta tapahtunut lihavoituminen johtuu. On syöty aivan ohjeiden mukaan.
Onko ohjeet aivan prseestä, vai mistä onkaan kyse? Syö vähän, liiku paljon, pysy laihana, mutta syö paljon hiilareita.
Joku siinä ei toimi, kun kiloja on vaan tullut lisää.
Olisiko kyse siitä, että liiat hiilarit ovatkin ne lihavuuteen johtavat tekijät.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 25, 2020, 16:25:54 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #1 : Toukokuu 25, 2020, 23:40:40 ip »

                 liha ja kala lihottaa liika syonnilla,  vaikka on  vahan hiilareita   samoin  lihottaa  sian  lihotus  ruokien  syonti         ruoka  ohjeita ei  ole  koskaan   ollutkaan.                pitaa itse   suorittaa  omat   valintansa                pahimpia   on  ystavat   jotka  tarjoaa  ja  tyrkyttaa   kaikenlaista  sopimatonta
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #2 : Toukokuu 26, 2020, 13:57:56 ip »

Kyllä meillä on jo vuosikymmenet ollut erilaiset ruokamallit käytössä, esim. ruokapyramidit ja -ympyrät.

Törmäsin juuri professori Pertti Mustajoen mielipiteisiin eräässä artikkelissa. Hänhän on tunnettu vanha jäärä, jonka päähän eivät uudet opit uppoa, joten ei hänestä enempää.
Huvittavana yksityiskohtana jutussa oli kuva ruokalautasesta, jossa oli lohimedaljonki, yksi pienehkö peruna, hieman pikkuporkkanoita ja lisäksi kurkkua ja salaattia. Alla luki, että näinkin voi ruokaympyrää soveltaa.
Laskin nopeasti, että lautasella oli hiilareita n.15-20, joten sehän täyttää VHH:n kriteerit. Sitä siinä ei kerrottu.

Satuin kerran myös näkemään THL:n ruokalassa entisen ylilääkärin lounasannoksen. Siinä oli myös pieni peruna muun lisäksi, sekä pieni pala ruisleipää ja puolikas lasi rasvatonta maitoa. Laskin hiilareita olevan noin 40.

Eivät siis taida monet jättihiilareiden puolesta puhujatkaan syödä kuten muille paasaavat.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2020, 14:26:46 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #3 : Toukokuu 27, 2020, 15:20:51 ip »

Kuten jester aiemmin totesi, niin kyllä kalaa ja lihaa ylettömästi syömällä voi lihoa, mutta se lienee harvinaista. 
Ainakaan kalaa paljon syövät eivät tietääkseni ole lihavia, koska kalaa ei voi syödä niin paljon, että voisi lihoa oksentamatta ylimäärää ulos.

Hiilihydraatit ne lähinnä nostavat sokereita ja painoa.  Tämä kai on jokaisen tiedossa. 

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 27, 2020, 16:13:34 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

V. Kuutti

 • Veteraani
 • Viestejä: 1241
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #4 : Kesäkuu 04, 2020, 16:03:43 ip »

Kala ei lihota koska se on niin kallista ettei tavallinen ihminen pysty ostamaan niin paljon, ettäpaino karkaisi.
Rasva on toki energiatihein ruoka-aine.
Mutta niin kuin aloittaja kertoo, eihän kukaan itse aiheuta lihavuutta, se on joku salajuoni tai yhteiskunnan juoni joka lihottaa. Minäkään koskaan syö mitään enkä silti laihdu, onkohan vedessä jotain??? Joku salajuoni varmaan...
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #5 : Kesäkuu 17, 2020, 16:20:09 ip »

Miten ollakaan nämä kaksi kuvaa tulivat mieleen:


(lähde)


Rasva on toki energiatihein ruoka-aine.

Näinhän se tunnetusti on. Ja jos syö enemmän kuin kuluttaa, varastorasvaa kertyy ja paino nousee, olipa makroravintoaineiden suhde mikä tahansa. Jostakin syystä tämä asia on kovasti hämärtynyt 2000-luvulla.

Ihan kiinnostava kalorimääriin liittyvä asia on muuten se, että elimistön ruoka-aineista saamaan kalorimäärään tulee hävikkiä, jonka suuruus riippuu siitä, mistä makroravintoaineesta on kyse. Hävikki johtuu ruoansulatukseen, imeytymiseen, aineenvaihduntaan ja varastointiin kuluvasta energiasta.

Ruoansulatuksen prosesseissa ja metabolisissa prosesseista rasvojen käsittely kuluttaa kaikkein vähiten energiaa, hiilihydraatit ovat keskikastia, ja proteiinien prosessointi vaatii työläänä – proteiinien aminohappojen sisältämä typpi on elimistölle haittatuote, joten se joudutaan poistamaan energiaa kuluttavan urea- eli virtsa-ainekierron avulla – kaikkein eniten energiaa.

Myös liikaenergian varastoinnissa järjestys on sama: rasvan varastointi kuluttaa vähiten energiaa, koska se sujahtaa varastorasvaksi kaikkein vähimmällä muokkauksella (ruoan triglyseridirasva varastojen triglyseridirasvaksi), hiilihydraatit ovat keskikastia, ja proteiinien varastoiminen kuluttaa monimutkaisuudessaan (aminohapot glukoosin kautta varastorasvaksi) kaikkein eniten energiaa.

Tätä ruoan käsittelyyn kuluvaa energiaa kutsutaan termiseksi efektiksi. Rasvojen terminen efekti on 0 - 3 %, hiilihydraattien 5 - 10 % ja proteiinien 20 - 30 %.

Termisestä efektistä yhteenveto tässä (kuva) ja koko jutun voi lukea täältä.

Mutta niin kuin aloittaja kertoo, eihän kukaan itse aiheuta lihavuutta, se on joku salajuoni tai yhteiskunnan juoni joka lihottaa. Minäkään koskaan syö mitään enkä silti laihdu, onkohan vedessä jotain??? Joku salajuoni varmaan...

Sarkasmi ymmärretty ja olen samaa mieltä. Mutta silti totta toinen puoli - tästä tuli nimittäin mieleen Pertti Mustajoen blogikirjoitus
Kivikauden menestyjät – globaalin kokeen häviäjiä
. Siinä kerrotaan kiinnostavasti, miksi kivikauden ihmisen selviytyjägeenit sopivat niin tavattoman huonosti nykyaikaan.

"Kaukaiset esi-isämme ja -äitimme menestyivät, koska heidän aistinsa ja vaistonsa asettivat energiatiheät ruuat etusijalle. He pitivät makeasta, koska se merkitsi kaloreita."

"Toinen kivikauden vaisto on syödä suuresta määrästä enemmän. [...] "Jos kivikauden nainen löysi puun, joka oli täynnä viikunoita, oli järkevää syödä ne kaikki ennen kuin paikallinen paviaani tyhjentää puun. Vaistomainen runsaskalorisen ruoan ahmiminen rakennettiin sisään aivoihimme.""

"Kaikissa tutkijoiden järjestämissä syömiskokeissa sataprosenttisen säännöllisesti kivikauden vaistot ohjaavat kaikki ihmiset huomaamattaan syömään enemmän isoista annoksista. Nykyiset isot annos- ja pakkauskoot ovat yksi liikakaloreiden pääsyistä."

"Tämän päivän ruokamarketista löytyy tuotteita, joiden maittavuus ylittää moninkertaisesti kaiken luonnosta löytyvän. Supermaittavat suklaa, makeiset, keksit, perunalastut jne. ovat erittäin energiatiheitä. Tiheät kalorit merkitsevät voimakkaampia makuelämyksiä, joita on vielä lisätty juuri oikealla sokerin, rasvan ja suolan suhteella. Niitä tekee mieli syödä, vaikkei ole nälkä."
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #6 : Kesäkuu 17, 2020, 16:36:31 ip »

Tässäpä viime vuoden syyskuulta laaja katsausartikkeli vhh:n ja ketodieetin vaikutuksista:

Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors: A scientific statement from the National Lipid Association Nutrition and Lifestyle Task Force
https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(19)30267-3/fulltext

Highlights
 • Low- and very-low-carbohydrate diets are not superior to other weight loss diets.
 • May have advantages on appetite and reduced triglyceride and diabetes medication.
 • Mixed effects on low-density lipoprotein cholesterol levels.
 • No clear evidence for advantages related to other cardiometabolic risk markers.
eli
 • vähän tai erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävät ruokavaliot eivät ole painonpudotuksen suhteen ylivertaisia muihin ruokavalioihin nähden
 • niistä on mahdollisesti etua ruokahalun hallinnassa, ja ne saattavat parantaa triglyseridiarvoja ja vähentää lääkityksen tarvetta [kakkostyypin] diabeteksessa
 • vaikutukset LDL-kolesteroliin eivät ole yksiselitteisiä
 • muita sydänterveyteen liittyviä riskimarkkereita tarkasteltaessa selvää näyttöä eduista ei ole
Toisin sanoen jälleen kerran lopputulokseksi saadaan, että järkevä vhh on hyvä vaihtoehto muiden vaihtoehtojen joukossa. Henkilön omat (geneettiset, aineenvaihduntaan liittyvät) ominaisuudet ja myös mieltymykset ovat merkittäviä seikkoja.

¤¤¤

Vielä yksi juttu, josta niin paljon kuulee: että hiilihydraatit olisivat tarpeettomia, koska ne eivät ole elimistölle välttämättömiä (koska elimistö pystyy tarvittaessa valmistamaan tarvitsemansa glukoosin muistakin makroravintoaineista). Tämän väitteen esittäjät tuntuvat aina unohtavan, että samasta syystä myöskään tyydyttynyt rasva ei ole elimistölle välttämätöntä. Elimistö nimittäin pystyy valmistamaan itse kaikkia muita rasvahappoja paitsi linolihappoa ja alfalinoleenihappoa, jotka kumpikin ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Niiden tarve on alle viisi grammaa vuorokaudessa.

"Vain välttämätön" ei ole sama kuin "optimaalinen".
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

V. Kuutti

 • Veteraani
 • Viestejä: 1241
Vs: Hiilarit ja muut...
« Vastaus #7 : Kesäkuu 21, 2020, 11:56:56 ap »

Kun katsoo amerikkalaisten kauppojen pakkauskokoja, voi vaan todeta suomessa mentävän myös aivan valtaviin pakkauksiin!
Muinaisten ihmisten markettien hyllyut olivat tyhjiä, kun etsittiin metsästettäviä eläimiä, kuljettiin pitkiä matkoja, sokerit lienevät tulleet marjoista ja hedelmistä.
Mehiläispesätkin olleet kai harvassa, ja työteliäitä saada rosvottua, mutta toki nykyäänkin viidakoissa kaivellaan mehiläisten hunajat omiin suihin.
Kaiken kaikkiaan ruokaa on ollut vaikea saada ja annokset olleet pieniä, yhä kaivellaan kasvien juuria, joista pureskellaan evästä. Australiassa osataan yhä tulla toimeen autiomaan niukilla eväillä. Meille kaikki on liian helppoa, vaan kukapa luopuisi helposta elämästä??
Kauppiaat osaavat laittaa myyntiin sitä mikä ihmisiä houkuttaa, terveellisyydellä ei tietenkään ole merkitysta vaan menekillä sekä tuottavuudella, ihmisellä ei ole sanan sijaa.
Yhteiskunnat ovat peruuttamattomasti muuttuneet lihomista suosivaan suuntaan. Meidät syöteään marketeiden valikoimilla. Usein se halvin on rasvaisin ja sokerisin "herkku" !
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59