KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Sokerittomat herkut kaupasta  (Luettu 7509 kertaa)

assari

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Sokerittomat herkut kaupasta
« : Tammikuu 13, 2020, 09:01:24 ap »

Onko tietoa, että mitä herkku-tuotteita kannattaa ostaa  kaupasta kun niiden pitää olla sokerittomia?

Eli suklaa, karkit ja leivonnaiset mitä läytyy tavallisista kaupoista kuten Lidl ja City-market.  :D
Kirjattu

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 986
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #1 : Tammikuu 13, 2020, 16:59:44 ip »

Itse en pahemmin nauti herkkutuotteita. Erittäin harvoin saatan ostaa suklaata (ihan normaalia). Kannattaa varoa makeutukseen käytettyjä aineita. Ne saattavat aiheuttaa ripulia. Nyt en muista mitä ne ovat. Löytyvät varmaankin liiton sivustoilta.
Kirjattu

Toukokuu1965

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 17459
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #2 : Tammikuu 13, 2020, 20:49:38 ip »

Sokerittomat herkut... Tulee mieleen lapsuuteni karkkipäivät ja sokeriton (pahanmakuinen ja kitkerä) suklaa sekä rasvaiset, makeutusaineilla makeutetut Teresa-keksit.  :o

Nykyään en koske ns. sokerittomiin herkkuihin pitkällä tikullakaan, sillä vatsani menee sekaisin makeutusaineista ja ne maistuvat tuotteista läpi. Lisäksi monet sokerittomat tuotteet sisältävät paljon rasvaa, joten kiitos ei.
Toki nämä ovat myös mielipide- ja makuasioita ja asia lienee selviää parhaiten kokeilemalla.

Jos mieleni tekee jotakin hyvää, niin ostan ihan tavallisella sokerilla makeutetun herkun, selvitän sen hh-määrän ja laitan insuliinit menemään pumpulla.

Yleensä herkuttelen ompuilla, minitomaateilla, kurkulla, retiiseillä jne.  ;)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 13, 2020, 20:51:22 ip kirjoittanut Toukokuu1965 »
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

assari

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #3 : Tammikuu 14, 2020, 04:52:15 ap »

Kiitos vastauksista.

On outoa, että ei  ole vieläkään kehitetty hyvältä maistuvia herkkuja diabetiikoile.

Eihän pieni sokerimäärä vielä haittaa, mutta olisi hienoa jos olisi sellaisia suklaita, karkkeja ja leivonnaisia saatavilla joissa ei olisi tätä pientäkään sokerimäärää.  ::)
Kirjattu

Toukokuu1965

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 17459
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #4 : Tammikuu 14, 2020, 08:44:39 ap »

Kyllähän niitä löytyy netistä, esim. www.urjalanmakeistukku.fi ja sieltä valikosta makeiset/sokerittomat karkit.

Kannattaa huomioida sitten myös näitten sokerittomien hiilihydraatit. :)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 14, 2020, 08:48:34 ap kirjoittanut Toukokuu1965 »
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #5 : Tammikuu 14, 2020, 08:57:00 ap »

Usein "unohdetaan", että viljatuotteissa kuten leivässä, pullassa, kekseissä, kakuissa jne. on hiilihydraattia suuruusluokkaa 50% painosta. Lisätty tai korvattu sokeri muodostaa vain pienen osan siitä hiilihydraattimäärästä, joka insuliinilla pitää kompensoida.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #6 : Tammikuu 14, 2020, 12:09:07 ip »

Tämä on varmaan sarjassa kysymyksiä mihin löytyisi haulla vastaus (jos osaisi kirjoittaa hakuun oikeat taikasanat), mutta onko monissa ruoissa mainittu nk. glykeeminen indeksi muunnettavissa jotenkin hiilihydraattimääräksi tai insuliinintarpeeksi? Proteiinipitoisilla syötävillä kun on jokin GI-arvo, eli johtuuko se enemmän kyseisen ruoan hiilareista vai siitä miten proteiini muuttuu elimistössä glukoosiksi?
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #7 : Tammikuu 15, 2020, 10:57:21 ap »

Sokerittomat herkut? Kuten Tapsa edellä sanoi viljatuotteet ovat diabeetikoilla suurin kompastuskivi (vähän mukaillen). Glykeeminen indeksi on sellainen juttu, ettei sillä ole sijaa meillä. Hiilihydraatti sellaisenaan on "se" minkä elimistö nappaa ja kuittaa. Ei ole oikoteitä. Sitten toinen glukoosia tuottava ruoka on proteiini. Proteiinista n. 36 % muuttuu glukoosiksi muutaman tunnin sisällä (alle 6t), mutta paljon hitaammin kuin hiilihydraatti. Rasvoista ei tule glukoosia. Jos tulee glukoosia vereen tarvitaan insuliinia...näin yksinkertaista.
Tässä voisin antaa muutaman hyvän vihjeen, joista voi tutkia eteenpäin.
http://www.kostdoktorn.se/
https://www.youtube.com/playlist?list=PLs_TA02I6IvV6-1s2pL4BPhvMo0Ck_lcY
https://www.youtube.com/watch?v=DyiH2xcebpU
Viimeinen ei varsinaisesti puhu diabeetikoista mutta sivuaa aihetta. Hänellä on kasvispohjainen ruokavalio. löytyy useita videoita eri aiheista.
Kirjattu

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #8 : Tammikuu 15, 2020, 18:53:04 ip »

Jos käytät proteiinia energianlähteenä, muista että proteiinin imeytyminen & muunto sokeriksi kestää aika pitkään.

Oma käsitys on että imeytymisen alkaminen kestää noin 90 minuuttia, ja sillä on maksiminopeus n. 10g/h. edit: Proteiinin muunnos riippuu proteiinista, eli 40-60% muuttuu glukoosiksi. Eli pikainskat sitten vasta kun jos oikeasti tarvii. Bernstein taitaa ohjeistaa tästä.

Oma suosikki-sokeriton-herkku on suklaamoussevaahto.

Purkki 5 C asteista luomukermaa ja purkki kookoskermaa kannelliseen astiaan, ja reilusti kaakaota + ripaus suolaa päälle, 90 sekkaa armotonta ravistelua ja se on siinä. ;D

Hiilaripitoiset ruoat ja makeutusaineet jätän muille. Toki kaikki luonnon kasvattamat missä on alle 6g/100 HH syön. On tämä "haimajuttu" ja näin, niin sen voin vain hyväksyä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 15, 2020, 19:05:25 ip kirjoittanut kaskas »
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

papelo

 • Matkailija
 • Viestejä: 51
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #9 : Tammikuu 16, 2020, 15:41:42 ip »

Mulle makeaherkku Brunbergin sokeriton suklaa.Sinä on hiilareita 54,9g/100g,makeutusaineena maltitoli.Se on myös laktoositon tumma suklaa.
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #10 : Helmikuu 03, 2020, 06:00:55 ap »

Mulle makeaherkku Brunbergin sokeriton suklaa.Sinä on hiilareita 54,9g/100g,makeutusaineena maltitoli.Se on myös laktoositon tumma suklaa.

Suklaissa, karkeissa ja pastilleissa maltitoli ja muut polyolit ovatkin aivan hyvä ratkaisu, jos vain vatsa niitä kestää. Polyolien vaikutus verensokeriin on pienempi kuin sokerin ja kaloreitakin tulee vähemmän kuin tavallisesta sokerista.

Sen sijaan, niin kuin tapsa sanoi, leivonnaisissa on joka tapauksessa runsaasti hiilihydraatteja, nopeasti imeytyviä sellaisia, eikä sokerin korvaaminen jollakin muulla makeutusaineella tee kovin suurta eroa asiaan.

Insuliinin annostelun kannalta polyolit ovat vähän hankala juttu. Suomessa laki ei kai vieläkään vaadi (en ole tullut kiinnittäneeksi asiaan huomiota, kun en itse niitä käytä), että polyolien osuus kokonaishiilihydraattimäärästä pitäisi ilmoittaa. Tarvittavan insuliiniannoksen laskeminen on vaikeaa siksi, että polyolien hiilihydraateista imeytyy vain osa ja senkin vaikutus verensokeriin on useimmilla hyvin hidas ja vähäinen. Jossakin näkee ohjeita, että polyoleille pitäisi pistää puolet siitä mitä tavallisille hiilihydraateille (poikkeuksena erytritoli, jonka verensokerivaikutus on nolla), mutta useimmille se on liikaa.

Makeuttajina käytettäviä polyoleja eli sokerialkoholeja on listattuna vaikkapa tuolla.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #11 : Helmikuu 03, 2020, 07:03:05 ap »

Rasvoista ei tule glukoosia.

Rasvoista tulee glukoosia. On biokemian peruskauraa, että triglyseridirasvojen (ruoan yleisin rasva) glyserolirunkoja käytetään glukoosin uudistuotantoon. Lisäksi ihmiselimistö pystyy valmistamaan glukoosia myös vapaista rasvahapoista, vaikka viimeksi mainittu seikka on vähemmän esillä ja tiedossa. Mutta tämä menee jo niin kauaksi aloittajan aiheesta, että tästä enemmän ehkä joskus toiste.

onko monissa ruoissa mainittu nk. glykeeminen indeksi muunnettavissa jotenkin hiilihydraattimääräksi tai insuliinintarpeeksi? Proteiinipitoisilla syötävillä kun on jokin GI-arvo, eli johtuuko se enemmän kyseisen ruoan hiilareista vai siitä miten proteiini muuttuu elimistössä glukoosiksi?

Lyhyesti sanottuna: ei ole mahdollista. Glykeemisen indeksin laskentakaavaa ei voi käyttää niin, että ruoan GI on tiedossa ja yhtälön x olisi ruoka-aineen tai ruoan hiilihydraattimäärä, jonka pystyisi laskemaan.

Glykemiaindeksiin vaikuttavat muun muassa hiilihydraatin tyyppi, ruoka-aineen rakenne eli se miten hiilihydraattimolekyylit ovat järjestäytyneet (kuinka tiukasti ne ovat vangittuina ruoka-aineessa), ruoan sisältämä kuitu, proteiini ja rasva, ruoan sisältämät ruoansulatusentsyymien toimintaan vaikuttavat aineet (muun muassa aineiden happamuus vaikuttaa) ja ruoan valmistustapa - pitkä kuumennusaika rikkoo tehokkaasti solurakenteita ja vapauttaa molekyylejä vankiloistaan, jolloin molekyylien imeytyminen on tehokkaampaa. Näistä kaikista syistä kahdella saman määrän hiilihydraatteja sisältävällä annoksella voi olla huomattavan erilaiset glykemiaindeksit.

Ainoastaan hiilihydraateille on annettu glykemiaindeksiarvoja; näin siitä huolimatta, että myös pelkät proteiinit, ilman hiilihydraatteja syötyinä, vaikuttavat verensokeriin. Vaikka proteiineilla (tai rasvoilla) ei ole omia GI-arvoja, ne vaikuttavat ruokien GI-arvoon, koska ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä ja siis muuttavat verensokerin nousukäyrää loivemmaksi. Omituista kyllä, huomattava osa proteiinien aiheuttamasta verensokerin nousuvaikutuksesta jää näkymättä ruokien glykemiaindeksissä, koska proteiinit nostavat verensokeria hitaasti ja glykemiaindeksi määritelmänsä mukaan lasketaan kahden tunnin verensokerivasteen perusteella,

Tässä Kohtauspaikan vanhemmassa ketjussa on puhetta proteiinien ja rasvojen vasteista.

Koska hiilihydraattien imeytymisnopeus suolistosta, niiden muuntaminen elimistössä glukoosiksi ja solujen glukoosinkäyttönopeus ovat jossakin määrin myös yksilöllisiä ominaisuuksia, sama annos aiheuttaa eri henkilöillä erilaisen vasteen. Glykemiaindeksistä ei myöskään voi päätellä suoraan tarvittavaa insuliinimäärää. Tämä johtuu yksilöllisten erojen lisäksi siitä, että vaikka kahdella ruoka-aineella olisi sama GI, niiden insuliinivasteet voivat poiketa toisistaan; tämä on todettu terveiden koehenkilöiden insuliinineritystä mittaamalla.

Glykemiaindeksejä ei kannatakaan pitää absoluuttisina arvoina vaan enemmänkin eräänlaisena hiilihydraattipitoisten ruoka-aineiden nopeuden rankinglistana, josta voi olla apua, kun valitsee itselleen sopivia hiilareita.

Glykemiaindekseihin liittyvää asiaa monipuolisesti:

Glycemic Index and Glycemic Load
https://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/glycemic-index-glycemic-load
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #12 : Helmikuu 03, 2020, 07:10:31 ap »

Nythän löytyi hurjan näköinen sokeriton karkki: Vattulakukallo.  ;Dhttps://www.candytown.fi/919-vattulakukallo-sokeriton

Joskus aikoinaan Kohtauspaikalla keskusteltiin Nellie Dellies -karkeista. Niitä sai ja saattaa saada vieläkin ainakin K-kaupoista. Vatsanväänteet voivat näillä olla melkoisia (en ole kokeillut).
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

netta

 • Vieras
 • Viestejä: 2
  • Lehtitarjoukset.com
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #13 : Helmikuu 04, 2020, 16:01:51 ip »

Nythän löytyi hurjan näköinen sokeriton karkki: Vattulakukallo.  ;D
Nämä ovat oikeastaan tosi hyviä :)

Mikäs muuten on yleinen kanta light-limppareihin nykyään? Tästä tulee niin eriäviä kantoja itsellä vastaan, jotkut tahot puhuvat että aspartaami ym. ovat käytännössä yhtä pahasta ellei pahempia kuin itse sokeri.
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1015
Vs: Sokerittomat herkut kaupasta
« Vastaus #14 : Helmikuu 04, 2020, 23:08:11 ip »

Yleisestä kannasta en tiedä. Omasta kokemuksesta sanon, että 0-hiilarilimut eivät verensokereihin vaikuta. Sokerilimut ovat myrkkyä.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury
 

Linkkejä