KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito  (Luettu 3776 kertaa)

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« : Tammikuu 21, 2020, 11:52:11 ap »

Muutama vuosi sitten julkisuuteen tuli Kanta. Siellä pitäisi olla kaikki reseptitiedot, lääkinnälliset toimenpiteet ja laboratoriotulokset. Idea on loistava. Käytännön toteutus on vielä puolitiessään. Kaikista toimenpiteidstä ei tule merkintää Kantaan kuten ei kaikista laboratoriokäynneistä. Jos on merkintä laboratoriokäynneistä, niin tuloksia ei välttämättä ole. Tämä johtuu kuulemma siitä, että kaikki terveydenhoitoyksiköt eivät talleta tietoja Kantaan. Esimerkiksi diabeetikkojen pitkäaikaissokerit HbA1c-arvoja ei näe Kannassa. Näissä asioissa on eroja eri kunnilla. PKS-seudulla asiat taitavat olla aika huonolla tasolla.

Toinen kehittämiskohde on Terveyskylän Omapolku. Terveyskylä on tietoa jakava keskus. Omapolun päiväkirjassa voi kirjata omia mittauksia kuten verensokeri, verenpaine ja paino. Omapolun tietojen tulisi olla kaikkien henkilöä hoitavien tahojen käytettävissä. Näitä ovat sairaaloiden eri poliklinikat ja terveyskeskus (jossa henkilö on kirjoilla). Tällä hetkellä tieto kulkee hyvin huonosti. Jotkut sanovat, että henkilötietoturvasta johtuen tietoja ei voi jakaa esimerkiksi terveyskeskuksiin. Mielestäni sellaisien tietojen jakaminen olisi hyvin tärkeää. Sähköisien palvelujen hyöty jää aika pieneksi, jos ne ovat yksinään olevia atk-himmeleitä vailla kytkentöjä terveydenhuoltoon. Lisäksi olisi hyvä kehittää tietojen siirtoa verensokerimittarista sähköisesti suoraan Omakantaan. Siis ilman paperia ja kynää. Helsingin kaupungin tarvikejakelu jakaa CareSens Dual -mittareita, joissa on bluetooth-yhteys mahdollinen. Se voisi tietokoneen tai kännykän kautta tuoda Omakantaan tietoja ilman kynää ja paperia.

Diabetesliitto voisi keskitetysti ohjeistaa ja valvoa, että diabeetikot saisivat näistä sähköisistä palveluista tarvitsemansa tiedot tarvittavan helposti.  :)
Kirjattu

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #1 : Tammikuu 21, 2020, 16:34:10 ip »

Kantaan on ainakin minulla tullut kaikki labrakäynnit joissa olen terveyskeskuksessa ja keskussairaalassa käynyt. Kieltämättä välillä saa Kannassa surffata että löytää haluamansa tiedon, kun labrojen luulisi tulevan niille tarkoitettuun välilehteen mutta kyseinen lääkäri joka lähetteen on tehnyt on saattanut laittaa labrat näkymään vain siihen liittyvän lääkärikäynnin alta. Aika sekavaa.
Kirjattu

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #2 : Tammikuu 23, 2020, 21:17:22 ip »

Minusta olisi ihan hyvä, jos siellä vasemmalla valikoissa olisi näkymiä. Esimerkiksi diabeetikon näkymä, jolla hän näkisi ne pitkäaikaiset verensokerit ja muut diabetekseen liittyvät asiat, mutta muut jäisivät pois. Sitten näkymiä voisi olla muillekin pitkäaikaissairaille.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #3 : Tammikuu 23, 2020, 22:50:07 ip »

Minulla Kannassa näkyvät kaikki tiedot lääkärikäynneistä/labroista/leikkauksista/lausunnoista niin Päijät-Hämeen keskussairaalasta, Lahden terveyskeskuksesta kuin myös Mehiläisestä, jolle olen antanut luvan katsoa ja laittaa tietojani. Minulla tietoja löytyy vuodesta 2014 alkaen, aluksi niukemmin, nykyään kaikki. Minulle se on hyvä tietopankki, josta käyn usein tarkistamassa vanhoja käyntejä, reseptejä ym.

Siellä ovat myös elinluovutustestamentti, hoitotahto jne. En nyt osaa sanoa, mitä kaipaisin lisäksi.
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

RR huipussa

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #4 : Tammikuu 25, 2020, 10:30:57 ap »

Vastaan täältä "oven toiselta" puolen Kanta-osioon. Olen ollut yhden terveydenhuollon organisaation projektissa mukana, jossa rakennettiin yhteyksiä eri terveydenhuollon- ja Kanta-järjestelmien kanssa.
Laboratoriotulosten kanssa oli isoja ongelmia ja yksi perusoletus on se, että labrapyyntöjä tehdessä pitää pyynnöt sitoa siihen lääkärinkäyntiin, jolloin ne on määrätty. Jos tätä ei tehdä, niin labratulokset eivät siirry Kantaan.
Lisäksi eri järjestelmissä voidaan määrittää mitä tapahtumia/tutkimuksia siirretään. Esim. sosiaalipuolen tapahtumia ei sinne siirretä ja työterveyshuollon tapahtumat eivät välttämättä siirry.
Labratutkimuksessa usein on laitettu eri pituisia viiveaikoja, kuinka nopeaan tuloksen valmistuttua ne näkyvät Kannassa. Esim. patologian (sisältää mm myös syöpämerkkiaineiden) vastaukset tulevat 1 kk viiveellä ja esim. geenitutkimuksien vastaukset eivät siirry lainkaan.
Kirjattu
Minimed 670G Fiaspilla

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #5 : Tammikuu 27, 2020, 00:18:30 ap »

Kiitos RR kommentistasi!
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #6 : Tammikuu 27, 2020, 07:35:46 ap »

Kiitos nimimerkki Pläskille hyvästä avauksesta! Diabetesliitto on ollut vahvasti mukana mm. Terveyskylän Diabetastaloa rakennettaessa ja olemme tuoneet diabeetikoiden näkökulmaa erilaisiin rekisterihankkeisiin, yhtenä tärkeimmistä ajamme diabeteksen hoidon laaturekisteriä. Mobiiliteknologian mahdollisuuksiakaan ei ole unohdettu - olemme muun muassa selvitelleet diabeetikoiden käyttämiä appseja erikoissairaanhoidolle diabeteksen hoidon kehittämistyötä varten.

Terveydenhuollon potilasjärjestelmien toimivuuden parantaminen on jättimäinen savotta ja toki yhteiskunnan vastuulla. Mitä HbA1c-arvojen viemiseen Kantaan tulee, samoin kuin Terveyskylän Omapolun kehittämiseen, viemme luonnollisesti asiaa eteenpäin!

t. Ylläpito Diabetesliiton viestinnästä  :)

https://www.diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista/diabeteksen_laaturekisterihanke_etenee_-_tutustu_esiselvitykseen.21227.news
https://www.diabetes.fi/yhteiso/vaikuttaminen/laaturekisterihanke
Kirjattu

RR huipussa

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #7 : Tammikuu 28, 2020, 18:22:05 ip »

Hei.
Lisään vielä edelliseen viestiini, että vieritestitulokset eivät meillä ainakaan siirry Kantaan. Tämä sen tähden, että niillä ei ole taustalla välttämättä palvelutapahtumaa eikä laboratoriopyyntöä.
Kirjattu
Minimed 670G Fiaspilla

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #8 : Helmikuu 03, 2020, 20:33:02 ip »

Eilen kävin Omakannassa tutkimassa tilannetta. Siellä on labrakokeita, mutta ei kaikkia. Ja usein on vain tilatut testit nimeltään, ei saatuja arvoja. Yhdessä oli noin puolesta kokeita arvot näytöllä ja vieressä viitearvot. Jos nyt tulkitsen RR:n viestiä, niin minun pitäisi siellä labrassa sanoa, että ne tulokset pitäisi kiinnittää siihen tilanneeseen lääkäriin/hoitokertaan/vastaanottoon.

Edelleen on paljon asioita, jotka voisivat mielestäni toimia sulavammin yhteen. Mutta alkuun on päästy. Omapolulta tulikin jo vastaus kuvaukseen toimimttomuudesta, että käsittelijä on tehnyt kehittäjätiimille bugi-ilmoituksen viestistäni.  :) En halua hiostaa ketään. Haluan poistaa "veritulppia" tietojärjestelmistä ihan potilaan näkökulmasta katsottuna.

Eilen somesta sain tiedon, että eGFR liittyy munuaisten (vajaaseen) toimintaan. Mutta en löytänyt Omakannasta yhtään sellaista tulosta. Vähän sinne päin oli yksi mitattu arvo, mutta sehän voi tarkoittaa ihan jotain muuta. Päämääräni on saada tällaisetkin asiat toimimaan kunnolla. Sehän voi olla henkilölle todella tärkeä tieto. Hanke jatkuu kyselemällä ja informoimalla tahoja - hiostamatta.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 03, 2020, 20:38:36 ip kirjoittanut Pläski »
Kirjattu

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #9 : Helmikuu 03, 2020, 20:51:28 ip »

Terveydenhuollon potilasjärjestelmien toimivuuden parantaminen on jättimäinen savotta ja toki yhteiskunnan vastuulla. Mitä HbA1c-arvojen viemiseen Kantaan tulee, samoin kuin Terveyskylän Omapolun kehittämiseen, viemme luonnollisesti asiaa eteenpäin!

Hienoa. Vielä sen verran, että olisi vielä joku ihminen, joka katsoisi, että kaikki tulee tehtyä ja toimii.

Marraskuussa 11/2019 kävin diabeteshoitajalla vuositarkastuksessa. Hän halusi tietää verensokeriarvoja, jotka minun oli kerrottava ihan muistinvaraisesti lähiajalta. Niitä, joita olin kirjannut 4 päivän ajalta paperille. Ja samaan aikaan olen kirjannut mittaustuloksia Omakantaan. Sieltä Omakannasta hän olisi nähnyt niitä arvoja. En tiedä, onko kysymys tietojärjestelmien estoista vai siitä, että asianomainen diabeteshoitaja ei osaa tai muusta syystä ei voi katsoa tietokoneelta arvoja.

Tiedän, että koko maan laajuisesti näiden labratulosten ja hoitavien yksiköiden synkronointi on valtava työmaa ja jossa tod. näk. tehdään ristiriidassa olevia päätöksiä. Järki kertokoon, miten asioita kannattaa rakentaa.

Toinen esimerkki näiden ulkopuolelta. Olen antanut näytteeni Biopankkiin. Otin osaa sitten yhteen lääketieteelliseen tutkimukseen, jossa yhtenä osana oli dna-testi. Kotiin tuli kirje mennä antamaan verinäyte. Ja niin edelleen. Tässä tutkimuksessa on mukana tuhansia ihmisiä. Kun laskee sen ajan ja vaivan, mikä on niitten lähetekirjeiden kirjoittamisessa + postituksessa + vastauskirjeeiden viiveet + käsittely + dna-testien teko + vastausten saaminen ja vertaa sitä siihen, että pienellä tietokantakyselyllä saataisi ne tiedot (ei kai anonymiteetin tarvitse sellaista estää, että henkilön tietoja voisi saada tieteellisiin tutkimuksiin hakukriteereillä) niin mielestäni säästettäisiin paljon vaivaa kertaa ne tuhannet testattavat. Siitä tulee iso resurssisäästö. Ja jos tuo anonymiteetti säilytetään ihmisiltä niin, että vain tietojärjestelmät tietävät henkilöllisyyden, niin eikö ole ok?
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Kanta, Terveyskylä ja diabeteksen hoito
« Vastaus #10 : Helmikuu 04, 2020, 07:39:22 ap »

Terveydenhuollon potilasjärjestelmien toimivuuden parantaminen on jättimäinen savotta ja toki yhteiskunnan vastuulla. Mitä HbA1c-arvojen viemiseen Kantaan tulee, samoin kuin Terveyskylän Omapolun kehittämiseen, viemme luonnollisesti asiaa eteenpäin!

Hienoa. Vielä sen verran, että olisi vielä joku ihminen, joka katsoisi, että kaikki tulee tehtyä ja toimii.

Marraskuussa 11/2019 kävin diabeteshoitajalla vuositarkastuksessa. Hän halusi tietää verensokeriarvoja, jotka minun oli kerrottava ihan muistinvaraisesti lähiajalta. Niitä, joita olin kirjannut 4 päivän ajalta paperille. Ja samaan aikaan olen kirjannut mittaustuloksia Omakantaan. Sieltä Omakannasta hän olisi nähnyt niitä arvoja. En tiedä, onko kysymys tietojärjestelmien estoista vai siitä, että asianomainen diabeteshoitaja ei osaa tai muusta syystä ei voi katsoa tietokoneelta arvoja.

Tiedän, että koko maan laajuisesti näiden labratulosten ja hoitavien yksiköiden synkronointi on valtava työmaa ja jossa tod. näk. tehdään ristiriidassa olevia päätöksiä. Järki kertokoon, miten asioita kannattaa rakentaa.

Toinen esimerkki näiden ulkopuolelta. Olen antanut näytteeni Biopankkiin. Otin osaa sitten yhteen lääketieteelliseen tutkimukseen, jossa yhtenä osana oli dna-testi. Kotiin tuli kirje mennä antamaan verinäyte. Ja niin edelleen. Tässä tutkimuksessa on mukana tuhansia ihmisiä. Kun laskee sen ajan ja vaivan, mikä on niitten lähetekirjeiden kirjoittamisessa + postituksessa + vastauskirjeeiden viiveet + käsittely + dna-testien teko + vastausten saaminen ja vertaa sitä siihen, että pienellä tietokantakyselyllä saataisi ne tiedot (ei kai anonymiteetin tarvitse sellaista estää, että henkilön tietoja voisi saada tieteellisiin tutkimuksiin hakukriteereillä) niin mielestäni säästettäisiin paljon vaivaa kertaa ne tuhannet testattavat. Siitä tulee iso resurssisäästö. Ja jos tuo anonymiteetti säilytetään ihmisiltä niin, että vain tietojärjestelmät tietävät henkilöllisyyden, niin eikö ole ok?

Laki velvoittaa huolehtimaan tietosuojasta ja anonymiteetistä, ja ehkäpä lääketieteellisessä tutkimuksessa on erityisen tärkeää saada tutkittavilta yhteismitalliset testit ja tietyltä ajanjaksolta. Se on muuten hienoa, että olet lähtenyt mukaan edistämään tiedettä! :)
Kirjattu
 

Linkkejä