KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6949 jäsentä  •  417751 viestiä  •  19976 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi w1byra5, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Makeutusaineet ja vs?  (Luettu 611 kertaa)

MKo

  • Matkailija
  • Viestejä: 55
Makeutusaineet ja vs?
« : Joulukuu 19, 2019, 13:34:09 ip »

Tänään kun olin asioimassa lääkärissä muista syistä, niin sieltä lähdettyäni ja puoleenväliin matkaa käveltyäni alkoi tuntumaan kuin hypoglykemia alkaisi olla tulossa. Taskussa ei ollut muutakaan kuin askillinen Vicksejä jotka sisältävät isomalt-nimistä makeutusainetta jonka pitäisi olla glukoosin ja maltoosin seos ja ajattelin että se nostaisi verensokeria ensi hätään ennen kuin pääsen kotiin asti. Ei kyllä niin käynyt, sillä olo ei korjaantunut yhtään ja kotona oli jo aika huono olo. Söin voileivän kaakaon kanssa ja sitten alkoi olo korjaantua. Vs oli kotiin tullessa 3.1, ja syönnin päälle se sitten nousikin 6.7:ksi. Sitten meinasikin käydä ohraisesti, sillä tuon isomaltin laksatiivinen vaikutus tuli selväksi melko pian.  :-\

Päätin sitten opiskella asiaa, ja ilmeisesti on niin että vain pelkkä glukoosi ja glukoosi+fruktoosi eli ruokosokeri nostavat verensokeria, pelkkä fruktoosi ilmeisesti ei ja onhan noita näköjään pitkä lista muitakin seoksia joista jotkut ovat pelkästään makeita mutteivät aiheuta verensokerivastetta mutta joilla on sitten kaikenlaisia muita vaikutuksia ja jotkut ovat esimerkiksi verenpainetautisille kuten itselleni haitallisia. Olen ollut tähän asti siinä uskossa että seos kuin seos, jos siinä on glukoosia niin sitten vs nousee, mutta olen ollut näköjään pahasti väärässä.

Onkohan näistä ja muistakin makeutusaineista konkreettista tietoa, mikä tekee mitäkin? Sen opin ainakin että täytyy pitää taskussa vain siripirejä tai edes tavallisia - ei makeutusaineisia - karkkeja.
Kirjattu

kaskas

  • Matkailija
  • Viestejä: 84
  • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: Makeutusaineet ja vs?
« Vastaus #1 : Joulukuu 20, 2019, 16:36:27 ip »

Sokereita on moneksi, niistä on järkyttävän paljon sekavaa horinaa.
Tuolla vaikuttaisi olevan suht tolkullisia ideoita aiheesta: https://ruokasota.fi/hiilihydraatit/
Samoin tähän voisi kannattaa syventyä vaikka muutama "haukionkala" sieltäkin löytyy: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/114506/URN_ISBN_978-952-302-114-3.pdf?sequence=1

Varo huhuja: milloin glukoosi imeytyy vasta suolessa (ei, imeytyy vähän jo suussa), milloin 70% sokeria sisältävä ravinto on hyvästä (ei, aiheuttaa ylipainoa/2-tyyppiä), milloin ksylitol aiheuttaa verensokerin nousun (ei aiheuta). Uskomuksia on järkyttävän paljon eikä asiaa auta sokeri- ja elintarviketeollisuuden "tiedotus".

Tarvitaan glukoosia muodostavia ruokia: glukoosi (heh), dekstroosi, kidesokeri eli sakkaroosi (eli glukoosi+fruktoosi) tai tärkkelys (glukoosi+glukoosi+glukoosi+...) esimerkkeinä.


Ravinnon hiilareilla on 4 olennaista ominaisuutta:
1. imeytyvyys (kyllä/ei)

Jotkin sokerit eivät hajoa tai imeydy. Maltitoli, ksylitoli, yms. eivät nosta verensokeria (*edit kovin nopeasti), koska entsyymisi eivät niitä pysty hajottamaan.

Jotkin saattavat hajota suolessa, kuten maltitoli, tai menevät suolen bakteerien ruoaksi, ja nostaa sitäkautta verensokereita, mutta siinä kestää sitten hyvin pitkään.


2. verensokerikuorma = glykeeminen kuorma (GL)

Kuinka paljon tuosta syödystä hiilarista imeytyy ja päätyy vereen. Eli "painoarvo".


3. verensokerivaikutuksen nopeus = glyseeminen indeksi (GI)

Kuinka nopeasti tuo syöty hiilari päätyy verensokereihin. Eli "nousunopeus".


4. kuituvaikutus = ei imeytyvien hiilihydraattien ruoansulatusta edistävä vaikutus

Kuitujen avulla ruoansulatus toimii kivuitta, suoliston terveys pysyy hyvänä, ja suolen bakteerit puolustavat tauteja vastaan + muodostavat joitain ravinteita (K2, rasvahappoja).


Hypokorjaukset: mulla on matalat insut, ja oma kokemus on että melkein mikä vaan sokeria (glukoosia) sisältävä riittää korjaamaan minuuteissa. Mehut, suklaat, monet hedelmät pullollaan sakkaroosisokeria. Jos pistelee suuria määriä nopeita insuja tämä ei välttis riitä.

Muista! Minäkin olen väärässä, jostakin.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 20, 2019, 16:57:19 ip kirjoittanut kaskas »
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.
 

Linkkejä
Tule meille toimistoassistentiksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:22

Tule meille suunnittelijaksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:16