KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)  (Luettu 3330 kertaa)

Janne M

 • Vieras
 • Viestejä: 3
Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« : Marraskuu 25, 2019, 21:59:04 ip »

Tervehdys!

Haluaisitko kertoa kokemuksiasi hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoosi? Haen osallistujia sähköisesti toteutettavaan kyselytutkimukseen! (lupa tutkimuskutsuun saatu ylläpidolta)

Olen ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen yliopistosta ja teen tällä hetkellä pro gradu -tutkielmaa, jossa selvitän tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon. Kyselyyn vastaajan tulee olla vähintään 18-vuotias ja hoitomuotona tulee olla joko monipistoshoito tai insuliinipumppuhoito.

Kysely koostuu monivalintatyyppisistä kysymyksistä, ja joitain vastauksia voi halutessaan perustella avoimesti. Kyselyn alussa selvitetään lyhyesti vastaajan perustietoja sekä diabeteksen hoitoon, verensokeritasapainoon ja ruokavalioon liittyviä taustatietoja. Tämän jälkeen kyselyssä käsitellään hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksia verensokeritasapainoon ja insuliinin annosteluun.

Kyselyyn vastaaminen vie arviolta noin 15-20 minuuttia. Voit tehdä kyselyn joko yhdellä kertaa valmiiksi tai tarvittaessa tallentaa keskeneräiset vastaukset ja jatkaa kyselyä myöhemmin uudestaan (syöttämällä kyselyn lopussa sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostiisi automaattisesti linkin kyselyn jatkamiseen). Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti, eikä kyselyyn vastaajia voida tunnistaa.

Vastaamalla kyselyyn tuot julki tärkeää tietoa, mikä parhaimmillaan edistää tyypin 1 diabeetikoiden hoidon kehittämistä! Pro gradu -tutkielma on tarkoitus julkaista kokonaisuudessaan Itä-Suomen yliopiston sähköisessä arkistossa viimeistään syksyllä 2020. Jos kaipaat lisätietoja kyselystä, niin vastaan mielelläni tiedusteluihin sähköpostitse.

Kiinnostuitko? Kysely on avoinna 10.12.2019 klo 23:59 asti. Suuret kiitokset etukäteen kaikille kyselyyn vastaajille!

Linkki kyselylomakkeeseen: https://elomake.uef.fi/lomakkeet/22567/lomake.html

Ystävällisin terveisin,
Janne Makkonen
Ravitsemustieteen opiskelija (Itä-Suomen yliopisto) ja tyypin 1 diabeetikko myös itse
jannemak@student.uef.fi
Kirjattu

Janne M

 • Vieras
 • Viestejä: 3
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #1 : Marraskuu 29, 2019, 22:46:10 ip »

Mitäs täällä porukka tuumailee aiheesta? Onko hiilihydraattien määrällä tärkeä vaikutus tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoon? Onko proteiineilla ja rasvoilla myös merkittävä vaikutus verensokereihin? Onko tämä tärkeä tutkimusaihe? :)
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #2 : Marraskuu 30, 2019, 08:59:03 ap »

Mitäs täällä porukka tuumailee aiheesta? Onko hiilihydraattien määrällä tärkeä vaikutus tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoon? Onko proteiineilla ja rasvoilla myös merkittävä vaikutus verensokereihin? Onko tämä tärkeä tutkimusaihe? :)

1-tyypin diabetes on hyvin yksilöllinen juttu. Voisi melkein sanoa että kaikki riippuu kaikesta.
Vanha tuttu hoito-ohje pätee yhä, kulmakivet ovat lääkitys, ravinto ja liikunta. Siis ravintoasiat ovat vain yksi osatekijä. Ja kuten sanottu, kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Ikä, fyysinen aktiivisuus, perintötekijät, mieltymykset, yleinen elämäntilanne, ihmissuhteet jne. vaikuttavat kaikki samanaikaisesti. Siksi on kohtuullisen vaikea erotella esim. ravinnon koostumuksen roolia muista tekijöistä. Lisäksi kaikilla tekijöillä on sekä lyhyt- että pitempivaikutteinen komponentti.
Kyllä ravinnon osilla, siis hiilihydraateilla, proteiinilla ja rasvoilla on vaikutusta, mutta aina on kyse kaikkien tekijöiden yhteensovittamisesta.
Minulla verensokerin hallintaan ja säätelyyn vaikuttaa hyvin voimakkaasti liikunta-aktiivisuus ja sen laatu, joka puolestaan asettaa vaatimuksia ravinnon määrälle ja koostumuksellekin. Ja insuliinin määrä, annostelutapa ja insuliinin laatu (lyhyt/pitkävaikutteinen) vaikuttaa taustalla, jottei olisi liian helppoa. Ja ikääntymisen myötä tilanne ei ole ikuisesti vakio,
Siis tutkimuksesi tuloksiin vaikuttaa niin moni asia, että johtopäätösten teko voi olla mielenkiintoista ja haastavaakin.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Janne M

 • Vieras
 • Viestejä: 3
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #3 : Marraskuu 30, 2019, 13:43:16 ip »

Hyvä kommentti tapsalta. Näinhän se on, että hoito on aina yksilöllistä ja verensokeritasapainoon vaikuttavat lukuisat asiat. Ravitsemustekijät ovat vain yksi osa-alue, mutta toki monille ravitsemuksella on hyvinkin tärkeä vaikutus hoitotasapainon kannalta. Kyselyni tulosten pohjalta ei tietysti voida tehdä suoranaisia johtopäätöksiä esimerkiksi tietyn ruokavalion paremmuudesta, tarkoitus on sen sijaan vaan selvitellä kokemuksia.
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #4 : Marraskuu 30, 2019, 14:12:25 ip »

Jos tuo tutkimus pystyisi tuottamaan lopputuloksissa johtopäätöksiä proteiinien vaikutuksesta vs tasoon niin siitä voisi olla todella suurta hyötyä D1 diabeetikoille. Ja niin että nuo tulokset perustuisi myös tunnettuihin tosiasioihin miten proteiineja käsitellään elimistössä eli ilmiöille olisi annettu selitykset.

D1 diabeetikoiden joukossa on sellaisia jotka a) uskovat että proteiinit ei vaikuta ollenkaan b) sellaisia jotka uskovat että vaikuttavat aina niin että x% proteiinien painosta lasketaan hiilareina. Totuus taitaa olla jotain sellaista että riiippuen mikä on elimistön tilanne ja maksan glukoosivarastojen taso niin x% vaikuttaa ja voi olla hieman vaihtelua myös yksilöllisesti. Vaikutusajat ovat vielä isompi hankaluus.

Näitä asioita ei ole minusta kuitenkaan oikein selkeästi kuvattu sellaisissa teksteissä joista tavalliset diabeetikot voisivat tietoa ja ohjeita hakea kuten esim. Duodecimin Diabetes kirja. Eli nuo proteiinien vaikutuksen selitykset kun laitatte ymmärrettäviksi ja kansantajuisiksi ohjeiksi niin on tapahtunut iso edistysaskel. Näin myös vaikka edelleenkään kukaan ei osaisi proteiineja tarkasti laskea annosoppaisiin grammoiksi mutta kuitenkin jos ihmiset ymmärtäisivät mitä noiden kummallisten ilmiöiden takana piilee.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #5 : Marraskuu 30, 2019, 16:00:43 ip »

Duodecimin kirjoissa ei ole oleellista tietoa proteiinien vaikutuksesta. Siksipä (onnekseni löysin) K. Bernsteinin ohjeita kyseisestä asiasta. Neuvojen mukaan toimien olen saanut sokerin pysymään lähes normaalilla tasolla. 5,4 % kohta vuosi taaksepäin viimeinen testi. Proteiineja varten sovimme lääkärini kansa Aktrapid insuliinin. Siinä on sopivan pitkä vaikutusaika. Hiilihydraateille on Fiasp ja korkeiden sokerien korjaamiseen.
Tietysti on yksilöiden kohdalla pieniä eroja ins./prot. g eli ne on löydettävä kokeilun kautta. Mutta kyllä sen voi löytää. Panen B:n lyhyitä pätkiä aiheesta. Ehkä ihmisten eroja sokerien hallinnassa liioitellaan. Olihan mittaamallani kiusatulla hauella verensokeri 7,5 paikkeilla. Luonnon lait ovat tarkat.
https://www.youtube.com/watch?v=GKlt_rTWEh4
https://www.youtube.com/watch?v=c2Flo-rnMzQ
https://www.youtube.com/watch?v=559rV3L1ixM
https://www.youtube.com/watch?v=ctaaN9U3sGQ
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Tutkimuskutsu (kyselytutkimus)
« Vastaus #6 : Joulukuu 01, 2019, 14:01:13 ip »

Duodecimin kirjoissa ei ole oleellista tietoa proteiinien vaikutuksesta.
Siksipä (onnekseni löysin) K. Bernsteinin ohjeita kyseisestä asiasta.
Ei ole minusta noissa linkeissä niitä kaipaamiani selityksiä miten ja miksi proteiinin vaikutus vaihtelee tilanteiden ja yksilöiden mukaan. Ainoastaan tuo viimeinen linkki Bernsteinilta käsittelee aihetta miten annostella insuliinia proteiineille mutta sekin
tyytyy siihen minkä jo mainitsin: "tässä keskimääräinen sääntö, kokeile miten vaihtelee itselläsi". Enemmän siinä käsitellään aihetta miten käyttää eri insuliinityyppejä pistoshoidossa proteiineille mutta sillä ei ole mitään merkitystä niille jotka käyttää
insuliinipumppua jossa ongelmana ei ole jakaa vaikutus pidemmälle ajalle kunhan vaan tietää mille tunneille se proteiinin nostava vaikutus ajoittuu mikä ei ole ihan yksinkertainen juttu ja pitää vaan kokeilla.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.
 

Linkkejä