KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?  (Luettu 1793 kertaa)

eia

 • Vieras
 • Viestejä: 1
Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« : Helmikuu 08, 2020, 19:14:45 ip »

Löytyisikö Päijät-Hämeestä tai muualta Suomesta vanhempia, jotka ovat hoitaneet lapsensa 1-tyypin diabetestä ketogeenisellä ruokavaliolla? Kaipaisin mahdollisuutta kysyä vinkkejä ja vihjeitä!
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« Vastaus #1 : Helmikuu 08, 2020, 21:59:18 ip »

Suomessa, ehkä muuallakin, ketogeenisellä tarkoitetaan hyvin rasvaista vähähiilihydraattista ruokaa. Liika rasva ei varmaan ole hyväksi kenellekään. Itse käytän Richard K. Bernsteinin ruokamenetelmää ja muutenkin hänen kokemuksiaan. Ruoka perustuu proteiineihin ja vihanneksiin, joista saadaan vitamiinit. Netistä löytyy, hänellä on aiheesta kirja tehtynä. Siinä on omat sivunsa lapsille ja nuorille. Tutustumisen arvoinen kirja onhan nuoresta kysymys.
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« Vastaus #3 : Helmikuu 10, 2020, 11:07:00 ap »

Tyypin 1 diabetesta sairastavat lapset saavat Suomessa maailman parasta hoitoa. Olemme todella onnekkaita tämän suhteen. Ketogeenista ruokavaliota käytetään jonkin verran vakavaa epilepsiaa sairastavien lasten hoidossa - mutta vain osalle tapauksista ja valvotusti erikoissairaanhoidossa, jossa tukena ja lapsen turvana on moniammatillinen osaajajoukko.

Ketogeeninen dieetti on aikuisellekin tyypin 1 diabeetikolle haasteellinen ja mahdollisesti jopa vaarallinen. Vakavien hypoglykemioiden vaara lisääntyy huomattavasti ketogeenissä dieetissä, sillä maksan glukoosivarastot ovat koko ajan lähes tyhjät (sillä uutta glukoosia kehittyy hitaasti). Ketoosissa myös tulehdusalttius lisääntyy. Lisäksi liika proteiinin saanti ei ole lapsen elimistölle hyväksi.

Tyypin 1 diabeetikko tarvitsee joka tapauksessa insuliinia koko elämänsä ajan. Ketogeeninen dieetti ei poista eikä edes merkittävästi vähentäisi insuliinin tarvetta. Hiilihydraateissa on hyvä keskittyä laadukkaisiin, kuitupitoisiin hiilareihin. Höttöhiilareita joutaa vähentää.

Eia, jos kaikesta huolimatta olet edelleen ketogeenisen dieetin kannalla, kannustamme sinua vakavasti keskustelemaan ensin lasta hoitavan lääkärin kanssa. Me Diabetesliitossa emme voi missään nimessä suositella lapsidiabeetikon hoitoon ketogeenistä dieettiä.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 10, 2020, 13:42:27 ip kirjoittanut Diabetesliiton tiedotus »
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« Vastaus #4 : Helmikuu 10, 2020, 14:03:14 ip »

Hyvä, että asiasta keskustellaan. Suomessa, kuten USA:ssa, suositaan korkean hiilihydraatin ruokavaliota. Mielestäni vähempikin hiilimäärä riittäisi. Ruokaohjeet ovat viranomaisten käsissä, eikä niitä voi yleisellä tasolla muuttaa. Puheita on liikkunut, että Ruotsissa olisi mielenkiintoa vähentää hh-suosituksia. Tarkkaa en tiedä!
Ketogeeninen dieetti, mitä se oikein on? Olen nyt kohta 10 vuotta käyttänyt vhh ruokavaliota (By Bernstein) ja muutaman kerran olen mitannut virtsasta ketoaineita, mutta ei ole löytynyt. Kyllä esimerkkejä löytyy samanlaisen ruokavalion käyttäjistä (Type One Grit) tuhansittain ja nimenomaan nuorilla. Viranomaisilla on kova huoli kolesteroleista mutta vähempi huoli korkeista veren sokereista. Noita maksan ja lihasten glykogeenivarastoja on ehkä vaikea mitata, mutta sokeritaso ja insuliinin käyttö hoitavat ne kuntoon. En toki halua esiintyä poikkiteloin viranomaisten ohjeisiin, tämä on yksityinen tapani hoitaa sokeritasoani, joka viimeisen mittauksen mukaan A1c=5,4 %. Jokainen tekee oman ratkaisunsa, netti on täynnä erilaisia tietoja.
Kirjattu

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« Vastaus #5 : Helmikuu 10, 2020, 16:00:09 ip »

Moi eia,

olen ketoillut viimeiset 3 kk, tosi lapsellinen välillä mutta lapseton. Eli en aivan kohderyhmääsi, mutta laitetaas tähän vähän kommenttia.

Suosittelen, että aloitat(te) ketoilun sijaan parin kuukauden vähä-hiilihydraattisella.
8)
Eli pöytäsokereita, fruktoosisiirappeja ja lisättyjä sokereita sisältävät ruoka-aineet pois ruokavaliosta, ensin, karkit ja sipsit, paistetut tärkkelykset. Tilalle kananmunaa, hetelmää tai vihannesta.

Ketoosista hössöttävät terveydenhuollon ammattilaiset hirveästi, koska heidän koulutuksensa on ajalta, jolloin ketoilut epäsuosiossa. Avokaadosalaatti tai Atkins ei satu, eikä aiheuta hypoglysemiaa: sen aiheuttavat diabetes-lääkkeet.

1. Eli ketoilussa pitää muistaa tehdä sama kuin muutenkin: varmistaa ettei ota liikaa insuliinia.

2. Ketoillessa myös varmista että saat riittävästi suolaa, koska ketotilassa munuaiset päästävät suolan läpi.

Siinäpä tärkeimmät, tietty Proteiiniä pitää saada päivässä ainakin 1g/painokilo.

Muihin viesteihin kommentteja, ohita tarvittaessa
- Mitä vähemmän hiilihydraatteja diabeetikko syö, sitä pienemmät verensokerin vaihtelut. Vähemmän hyperiä, hypoja.
- Tässä mielessä suomalainen diabeteshoito ei ole kovin hyvää, tai ainakaan parasta. :-X
- pelkkä insuliinihoito ei riitä estämään hyperglysemiaa ja kudosvauriota, ja insuliini aiheuttaa suurina annoksina sydäntaudin johon noin 4/5stä T1-diabeetikosta kuolee.
- Siksi syön ketogeenistä: haluan että hyperglysemia ei enää tuhoa silmän, hermoston tai suonien kudoksia. En halua hyperinsuliinin sydäntauteja. Ja niin, säästynyt myös verensokeri-heittelyiltä, hypotkin vähentyneet.
- LADA-tyypin diabeteksesta huolimatta Hb1Ac:ni on nyt normaali, eli pitkät sokerit on vähän alle 42 mmol/L. En parantunut, mutta verensokerit ok.
- Terveydenhuollon tai diabeteksen ammattilainen, muista ainakin: ketoillessa ketonitasot ovat matalat, eikä ketoillessa ole nestehukkaa tai insuliinipulaa joita ketoasidoosi, eri tila, edellyttää. Tyypilliset virtsan ketoarvot ovat 0-2 mmol/L. Ketoasidoosiin vie insuliinipuutoksen vuoksi nestevaje: virtsan ketoaineet yli 10 mmol/L. Samoin kuin ei kannata sekoittaa hypo- tai hyperglysemiaa.

Oliskohan siinä tarpeeksi. Olivia Rimington (*edit: korjattu) ja Carrie Diulus T1-ihmisiä joilla myös lääkärinpaperit ja luentoa aiheesta youtubessa, fiksuja huomioita, esim:
https://www.youtube.com/watch?v=AtGalv-mv4s
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 10, 2020, 16:43:18 ip kirjoittanut kaskas »
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Vertaistukea: 1-tyyppi, lapsi ja ketogeenisesti hoidettu?
« Vastaus #6 : Helmikuu 11, 2020, 13:56:26 ip »

Varsinaista ketogeenistä ruokavaliota ei jostain syystä lapsille suositella.
Turhien, ylimääräisten hiilareiden välttäminen taas on ehdottomasti kannatettavaa ja helpottaa hoitoa.

Kaiken uuden, ruokavalionkin, opettelu on haasteellista. Ketogeenisellä sekä hypo- että hyperglykemiat vähenevät minimiin ja sen myötä myös haitalliset sokeritason jojoilut! Samoin insuliinin tarve ja tulehdusalttius vähenevät merkittävästi.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 11, 2020, 15:08:07 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu
 

Linkkejä