KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Hiilarit ja syöpä  (Luettu 8090 kertaa)

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #15 : Lokakuu 07, 2019, 14:06:33 ip »

Päteekö tuo hiilarien tutkittu vaikutus kaikkiin syöpiin, vai johonkin tiettyyn. Siis esim. haima-, keuhko-, rinta-, vatsa- luu- jne syöpiin.

Sellaisia tutkimuksia, jotka osoittaisivat kaikkien hiilihydraattien yhteen niputettuna ryhmänä aiheuttavan syöpää, ei ole. Ylipäänsä, ketjun otsikkoon viitaten, on melko ällistyttävää väittää, että ravintoaineryhmä nimeltä hiilihydraatit kategorisesti aiheuttaisi syöpää. Asia on juuri päinvastoin. Syövältä suojaavassa ruokavaliossa pääosassa ovat kasvikunnan tuotteet, joihin kuuluvat vähähiilihydraattisten kasviksien lisäksi myös hiilihydraattipitoiset palkokasvit ja juurekset sekä marjat, hedelmät ja täysjyväviljat.

Sen sijaan prosessoitu liha on WHO:n syöpää aiheuttavien ruokien ja juomien listalla (kuten myös alkoholi). Myös prosessoimattoman punaisen lihan runsaan ja jo kohtuullisenkin käytön yhteydestä syöpään on enenevästi näyttöä (esimerkiksi 1, 2, 3, 4).

Ja kun suuhunpantavista on puhe, tupakka on tietysti omaa luokkaansa, niin syöpäriskin kasvun kuin diabeteksen ennusteen kannalta.

Suositukset ovat yhteneväiset kaikissa organisaatioissa, joissa suosituksien perustana on tutkittu tieto (esimerkiksi World Cancer Research Fund, European Code Against Cancer, Suomen Syöpäjärjestöt).

Samat järjestöt ja tutkimuslaitokset ovat vuosikausia yrittäneet kumota väitteitä, joiden mukaan ruoan sokeri jotenkin erityisesti "ruokkisi" syöpäsoluja. Tilanne on tietysti sekava, kun arkikielessä veren glukoosi, pöytäsokeri (sakkaroosi) ja pahimmassa tapauksessa vielä hiilihydraatitkin menevät sekaisin. Joka tapauksessa terve elimistö pitää huolen siitä, että veren glukoosipitoisuus pysyy tiukoissa rajoissa aterioiden koostumuksesta riippumatta. Jos ruokavaliosta on karsittu hiilihydraatit pois, elimistö valmistaa tarvitsemansa glukoosin itse.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sokeria tai muita raffinoituja hiilihydraatteja pitäisi syödä, eikä sitä missään suositellakaan. Tyhjiä kaloreita, sokeripitoisia juomia ja energiatiheitä (paljon rasvaa ja sokeria sisältäviä) ruokia kehotetaan välttämään, koska lihavuus, yhdessä liikkumattomuuden kanssa, on huomattava syövän riskitekijä - lihominen on se mekanismi, jolla sokerin syönti aiheuttaa syöpää. Sama pätee tietysti mihin tahansa ruoka-aineeseen, jota syödään niin paljon, että kokonaisenergiansaanti ylittää kulutuksen.

Jos kyse on ylimääräisten hiilarien vaikutuksesta (siis hh-annostelu yli tarpeen) ja liian sokerin pääsystä verenkiertoon, niin onko diabeetikot yliedustettuna syöpätilastoissa?

Diabeetikot, sekä ykköstyypin että kakkostyypin, ovat yliedustettuina syöpätilastoissa. Joidenkin syöpätyyppien kohdalla riski on jopa 2,5-kertainen. Syöpätyyppejä, jotka ovat diabeetikoilla muuta väestöä yleisempiä, ovat maksa-, haima-, paksusuolen, munasarja-, kohdun runko-osan, rinta-, munuais- ja virtsarakon syöpä. Näistä maksa- ja haimasyöpä liittyvöt erityisesti kakkostyypin diabetekseen.

Yksi selitys kohonneeseen syöpäriskiin on juuri liika sokeri verenkierrossa. Hyperglykemian lisäksi kakkostyypin diabetekseen usein liittyvät ylipaino, insuliiniresistenssi ja niitä seuraava hyperinsulinemia ovat kaikki syövän riskitekijöitä.

Näiden mekanismien lisäksi aivan hiljattain ilmestyi tutkimustietoa, jonka mukaan korkea verensokeri voi aiheuttaa muutoksia DNA:han ja myös heikentää sen kykyä korjata syntyneitä vaurioita.

Syöpäriskin vähentämiseen pätevät siis samat keinot kuin diabeteksen hoitoon muutenkin: liikkuminen, terveelliset ruokavalinnat, painonhallinta itselle sopivilla hiilarimäärillä ja mahdollisimman hyvä sokeritasapaino itselle sopivilla hiilarimäärillä.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #16 : Lokakuu 07, 2019, 14:18:30 ip »

Syön kaikkea terveellistä kohtuudella. Syön mitä syön ja en usko saavani syöpää hiilareista.

En usko minäkään että saisit syöpää hiilareista.

Perimälleen ei kukaan mitään voi, mutta sinulla on monta seikkaa puolellasi. Normaalipaino ja liikunnallisuus ja niiden mukanaan tuoma insuliiniherkkyys ovat erittäin tärkeitä syövältä suojaavia tekijöitä.

¤¤¤

Kiitos Taitsa - järjen ääni.

Kun sait osaksesi arvostelua, ettei lehtiartikkelin sisältö ollut laadukasta tutkimusta, niin eiköhän ole niin, että aika pieni osa lääkäreistä ja ravitsemusterapeuteista pystyy potilastyössä ja muussa ohjeistuksessa esittelemään omia tutkimustuloksiaan. Asioista kerrotaan niin kuin sen hetken tutkimusnäyttö antaa aihetta kertoa. Minulla ei ole perusteita halveksia Suomen Syöpäyhdistyksen ravitsemusterapeutin asiantuntemusta.

¤¤¤

"Syöpäkasvain käyttää kasvaakseen hiilihydraatteja". Ei mitään uutta auringon alla, sanoisin. Ja jos tieto on blogissa tms. sivustolla, suurella todennäköisyydellä Otto Warburg efekteineen jälleen kerran sotketaan mukaan tavalla tai toisella.

Niinhän ne syöpäkasvaimen solut käyttävät, glukoosia siis (eivät hiilihydraatteja), aivan niin kuin kehon kaikki terveetkin solut. Ja aivan riippumatta siitä, onko se glukoosi peräisin hiilihydraateista vai onko se glukoosia, jonka maksa on valmistanut rasvojen glyserolirungoista ja proteiinien aminohapoista.

Toki syöpäkasvaimen saa tehokkaasti näännytetyksi, kun lopettaa sekä hiilihydraattien että proteiinien ja rasvojen nauttimisen ja pudottaa veren glukoosipitoisuuden nollaan.. Kuten yksi syövästä parantunut toisaalla kommentoi: "Kun syö ravintoa, on se ravintoa myös syövälle. Ratkaisu: lakkaa syömästä niin syöpä kuolee. Sivuvaikutus: lähtee myös oma henki, mutta sehän nyt on pikkuseikka."

Syövästä parantuneen kommentti ravinnosta on hyvä pointti, sillä syöpäsolut tarvitsevat tietysti muutakin kuin glukoosia. Kiivaasti jakautuvissa ja kasvavissa soluissa tarvitaan paljon aminohappoja proteiinisynteesiin, ja syöpäsolut ovatkin riippuvaisia glutamiini-aminohaposta. Solukalvojen rakentumisessa mm. koliini on välttämätön. Netissä ei kuitenkaan törmää vaatimuksiin glutamiinin tai koliinia runsaasti sisältävien ruoka-aineiden rajoittamisesta syöpää sairastavien ravitsemuksessa.

¤¤¤

Yhtäläisyysmerkin vetäminen hiilihydraattien ja syävän välille, on typerää tsoikkia, jolla voidaan pelottaa monia arkoja ja toisten mielipiteistä riippuvia diabeetikkoja.

Erityisesti ajattelen vastadiagnosoituja diabeetikkoja, joilla on huolta riittämiin ilman tällaisiakin.

Jokainen päättää itselleen ja diabetekselleen parhaiten sopivat hiilihydraattimäärät, mutta eihän se päätös voi mihinkään epämääräisiin uhkakuviin perustua.

Toivottavasti kukaan ketjuun eksyvä ei oikeasti ala uskoa, että hiilihydraatit jotenkin erityisesti aiheuttaisivat tai pahentaisivat syöpää.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #17 : Lokakuu 07, 2019, 14:44:19 ip »

Mikään uusi asia tämä ei tosiaan ole. Netissä on vellonut varmaan jo toistakymmentä vuotta vaihtoehtoisia totuuksia sokerin ja syövän yhteyksistä. Lähes poikkeuksetta nojataan Warburgin hypoteesiin ja / tai Warburg-efektiin ja tulkitaan Warburgin tutkimuksia ja johtopäätöksiä tahattomasti tai tahallisesti väärin. Warburg ei esimerkiksi koskaan väittänyt, että syöpää voisi ehkäistä tai hillitä hiilihydraattien määrää rajoittamalla.

(Sivumennen: minusta osa Warburgin tekemistä kokeista on suorastaan kuvottavia. Esimerkki: syöpäsolujen aerobisen ja anaerobisen aineenvaihdunnan selvittämiseksi eläimeen tartutettiin syöpä ja sitten syöpäsairaan eläimen annettiin vähähappisessa ympäristössä tukehtua hitaasti kuoliaaksi. Mutta fanittaminen tai ei-fanittaminen tai omat tarkoitusperät eivät oikeuta omiin tulkintoihin tai vääriin siteerauksiin.)

Kirjoituksen PET/CT Cancer Imaging: Cancers Eat a lot of Sugar kohdassa The Internet, CAM and Myths about Sugar and Cancer on oikein hyvä yhteenveto aiheesta "sokeri ruokkii syöpää".

"The Internet is full of articles, misperceptions, and claims that focus on the relationship between cancer cells and sugar. Unfortunately, anyone can post anything on the Internet, and there is no filter for the facts."

"[...] postings on the Internet have created misleading and inaccurate conclusions about the relationship between cancer and sugar intake."

"[...] the concept that sugar feeds cancer is also misleading because sugar feeds every cell in our bodies. Even if you could cut every bit of sugar out of your diet, your body would make sugar from other sources. All cells - healthy and cancerous - need sugar to grow. It helps to remember that there is nothing particular about sugar that “feeds” cancer cells any more than sugar feeds all of the cells in our bodies. The body makes its own sugar. It is impossible to starve a cancer by creating a diet that is absent of sugar."

Eli suomeksi suunnilleen: Netissä kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ja niinpä siellä on myös harhaanjohtavia ja paikkaansapitämättömiä päätelmiä ja väitteitä ruokavalion sokerin [tai hiilihydraattien] ja syövän yhteydestä. Kuitenkin glukoosi "ruokkii" yhtä lailla kehon terveitä soluja kuin syöpäsolujakin. Vaikka jotkut kirjoittajat muuta väittävät, syöpää ei voi "näännyttää nälkään" sokerittomalla / hiilihydraatittomalla dieetillä, koska elimistö pystyy valmistamaan tarvitsemansa glukoosin itse.

Kirjoitus on yhteenveto UCLA:n professorin ja PET/TT-yksikön johtajan Johannes Czerninin luennosta, joka on katsottavissa kokonaisuudessaan täällä. Siinä on hyvää tietoa liittyen PET/TT-kuvantamiseen, mm. kuvantamisen periaate on esitetty selkeästi.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #18 : Lokakuu 08, 2019, 14:16:51 ip »

Susihukka 65

Kijoitit hienosti, Olen lukenut ne pariin kertaan,
Omistani ei voi samaa sanoa, joten olen tehty pyynnön, että kaikki omat sepustukseni poistetaan. Ketjua en halua poistaa, vain omat kirjoitukseni siinä.
Pahoittelut omista ylilyönnestäni.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 08, 2019, 14:35:37 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #19 : Lokakuu 08, 2019, 14:51:18 ip »

Susihukka 65

Kijoitit hienosti, Olen lukenut ne pariin kertaan,
Omistani ei voi samaa sanoa, joten olen tehty pyynnön, että kaikki omat sepustukseni poistetaan. Ketjua en halua poistaa, vain omat kirjoitukseni siinä.
Pahoittelut omista ylilyönnestäni.

Ylläpito tässä viestittelee, hei kaikille! Nimimerkki karhu on siis pahoitellut kirjoituksiaan ja pyytänyt poistamaan kommenttinsa - näin on nyt tehty tässä ketjussa. Koska karhu on aloittanut ketjun, hänen ensimmäistä viestiään ei kuitenkaan voi poistaa tuhoamatta samalla kaikkien muidenkin kommentteja tässä ketjussa. Lähettäkääpä toiveita, miten toimitaan! t. Ylläpito, Diabetesliitto  :)
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #20 : Lokakuu 09, 2019, 13:39:27 ip »

Pointtini on se, että syövän syntyyn on lukematon määrä eri tekijöitä, eikä sairastumiset ja sairastumatta jäämiset, useimmiten, ole ihmisen itsensä hallittavissa. Kannattaa tutustua syöpiin yleisemmin, ennen kun kirjoittaa yksipuolisia viestejä syövästä.

Sen tiedän omasta koloonin syövästäni, (kaksi isoa tuumoria), että syöpäkasvaimet syövät hämmästyttävän rajusti hiilihydraatteja. 😜
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #21 : Lokakuu 09, 2019, 17:01:40 ip »

Itselläni oli haimasyöpä kohta 15 v sitten leikattu ja sen takia näitä nyt seuraan ja pistän insuliinia. Sokeri oli ehkä vähän koholla, ei kuitenkaan seurattu. Nämä kirjoitukset ovat mielestäni "harrastelijoiden" kirjoittamia, eivät "vaarallisia". Paljon kovempaa tekstiä löytyy ammattilaisten kirjoituksista vaikkapa samoista aiheista.
Täällä tällainen väite kuin, että Lantus-insuliini voi aiheuttaa syöpää, ammutaan alas melko pian. En ota tähän kantaa enempää. (Jos haluaa tutkia niin Bernsteinin jutuissa se ilmenee). Mielestäni voi jäädä, tämä elää hetken ja jää kohta unholaan.
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #22 : Lokakuu 09, 2019, 18:25:57 ip »

Minusta tilanne ei nyt ole ketjun aloittajalle reilu, kun hänen viestinsä on poistettu, aloitusviestiä lukuun ottamatta, mutta vastineet ovat jäljellä.

Jos ei ole mahdollista laittaa ketjun aloitusviestiksi ylläpidon lyhyttä aloitusta ja poistaa aloittajan nimeä myös lainauksista, niin minun mielestäni mieluummin sitten poistoon koko ketju. Tämän ilmoitin ylläpidollekin.

Ketjun aloittajalle haluan vielä sanoa, että pahoittelen, jos viestini vaikuttivat lyttääviltä. Minua raivostuttaa netissä kiertävän roskan määrä, ei aloittaja.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #23 : Lokakuu 10, 2019, 07:09:44 ap »

Minusta tilanne ei nyt ole ketjun aloittajalle reilu, kun hänen viestinsä on poistettu, aloitusviestiä lukuun ottamatta, mutta vastineet ovat jäljellä.

Jos ei ole mahdollista laittaa ketjun aloitusviestiksi ylläpidon lyhyttä aloitusta ja poistaa aloittajan nimeä myös lainauksista, niin minun mielestäni mieluummin sitten poistoon koko ketju. Tämän ilmoitin ylläpidollekin.

Ketjun aloittajalle haluan vielä sanoa, että pahoittelen, jos viestini vaikuttivat lyttääviltä. Minua raivostuttaa netissä kiertävän roskan määrä, ei aloittaja.

Hei! Ovatko muut samaa mieltä Susihukka65:n kanssa siitä, että koko ketju tulisi poistaa? Aloituksen ja lainausten muokkaaminen Susihukan toivomalla tavalla ei onnistu. Jos vastalauseita ei ilmene, ketju poistetaan perjantaina 11.10. klo 14 jälkeen. Terkuin Ylläpito
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #24 : Lokakuu 10, 2019, 10:06:04 ap »

Mielestäni KARHUN aloitus oli varsin asiallinen. Varmaankin enemmän kuin syöpä sinänsä matalat hiilihydraatit aiheuttivat mellakan. Hän on saanut hyvän A1c lukeman, jonka tulisi olla kaikkien meidän tavoite.
Antakaa ketjun olla. Ei KARHU ole ketään henkilöä loukannut ja asia on muutenkin ratkaisematta, ettei syytä ole. Historian saatossa on ollut kirjarovioita, "roskia" on joka puolella.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #25 : Lokakuu 10, 2019, 11:08:47 ap »

Minusta koko ketjun voi poistaa, sillä keskustelusta on tullut ihan torso, kun puolet sisällöstä on nytr poistettu.
Kun aloittajakin pahoittelee "ylilyöntejään", osa kommentoijistakin saattoi provosoitua ylilyöntien takia turhan tiukkaan sävyyn.
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #26 : Lokakuu 10, 2019, 15:28:50 ip »

Voi vitttu! Kävi taas näin, että kirjoitukseni katosi.
Olin sitä jo väsännyt aika kauan, eli varmaankin yli tunnin. Kirjoitan  nyt lyhyemmin.
Palstasta tuli torso, mutta tärkeimmät asiat sittenkin jäivät. En halua, että sitä poistetaan.

Omista ongelmistani johtuen, jotka eivät diabetekseen liity, tulee kirjoitettua joskus epämääräisesti ja provosoivasti.
Se on ollut sekä tarkoituksellista että ei. Tarkoituksellista siksi, että saisi jälleen palstan hyvät kirjoittajat ilmaisemaan omia ajatuksiaan. Tarkoituksetonta taas siksi, että lietsoin ylimääräistä pelkoa, joka ei ollut tarkoitus. Siksi poisto.

Susihukka65 on niin ison työn tehnyt, ettei sitä saa poistaa! Sitäpaitsi olen useimmista asioista hänen kanssaan samaa mieltä.

Erkun kanssa olen ollut samoilla linjoilla suunnilleen koko ajan. Hänen perusteensa hiillihydraattien rajoittamiseen ovat loogisia. Itselläni se on toiminut, mitä nyt Libren koekäytössä yöllisiä hypoja tuli ilmi. Lieviä kuitenkin.
Se ehkä johtuu Lantuksen Tresibaan vaihdosta. Tresiba on ilmeisesti aika paljon vahvempaa tai erilailla toimivaa kamaa.
 

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 10, 2019, 16:50:36 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

Taitsa

 • Veteraani
 • Viestejä: 1421
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #27 : Lokakuu 10, 2019, 17:42:51 ip »

Ketjun voi poistaa minun puolesta.
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #28 : Lokakuu 10, 2019, 18:54:36 ip »

Voihan sen poistaa, vaikka arvostankin noita Susihukan kattavia vastauksia (asiaan kun asiaan). Tulihan se jo luettua.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1222
Vs: Hiilarit ja syöpä
« Vastaus #29 : Lokakuu 11, 2019, 14:41:09 ip »

Ylläpito se tässä taas hei! Jätetään tämä torso nyt ainakin vielä toistaiseksi voimaan. Myöhemmin ketjuun tutustuvat lukijat ottanevat huomioon tapahtumain kulun ja puntaroivat kommentteja tässä valossa. Virvoittavaa viikonloppua ja hyvää oloa kaikille toivottaen, Ylläpito  :)
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59