KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?  (Luettu 15644 kertaa)

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #30 : Toukokuu 03, 2019, 18:44:13 ip »

En mä ilman insuliinia pärjää vaikka olisin kolmen päivän vesipaastolla. Nyt kun alle20hh perussettiä vetää niin mun basaali on vain 4.4 päivässä novoa pumpussa. Nyt vihdoin myös vatsan/kylkien makkarat lähti pois mutta kyllä se melko rääkin vaati. Vuoden alusta ollut ketoilua mutta jo vuosia olen vältellyt pastoja,perunoita,riisiä jne. Ne hiilarit on sit tullu syksyisin epäterveelisistä lähteistä kuten kakut, pullat, sipsit joita kotona ja töissä riittää tyrkyllä. Pitää oppia olemaan tyly ja sanoa ei kiitos.

Minun "pieni oppimäärä" opetti että insuliinia jos on veressä, on minimimatka ketoosiin 48 tuntia. Vai oliko 72? Eli jos veressä insua, se viestii estämään kataboliatilan/ketoaineet.

Ja liuskoista kirjoitin koska samoin kuin verensokereissa, mutu ei kerro. Ketoosi on päällä sitten kun joku mittaus niin sanoo. Ei hypereitäkään usein tunne vaikka ne on mittarissa selkeä luku. Tai tämä siis omia päättelyitäni. Ja oma kokemukseni on että kun nälkähormonit pakottaa, tulee helposti narrattua itsensä syömään ainakin kymmenen grammaa hiilareita vaikkei sitä tajua (ja se estäisi hyvin ketoositilan).

- Pastat, peruna ja riisit mullakin oli välillä estolistalla. Mutta GI kai olisi kokojyväpastassa ja keitetyissä kuorellisissa pernoissa ihan parasta A-luokkaa. Ruskeaa parboiled-riisiä välillä ostanut mutten oikein tiedä mitä siitä voisi sanoa. Ja niin, sipsit vievät heikon mielen mukanaan. :D Oma puolustusase tähän aldehydihimoon on kattila-popcorn, halvempaakin.

Mutta varmaa on että puhtaat jauhot ei kelpaa pussiini, jos vehnästä. Mikä vain vohveli, leivos tms. vehnäjuttu tuntuu toimivan 4x painonsa verran. Kenties sitten vain puuttuu hidastava kuitu, proteiini ja rasva. No, tiedostan vain, että en oikein vielä tajua tai tiedä.
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

röllipetteri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 49
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #31 : Toukokuu 03, 2019, 19:13:34 ip »

Joskus luin jutun jossa ketoliuskat dumattiin toimimattomiksi todistusainestoksi koska virtsassa syljessä olevat poistuvat ketomarkkerit ei merkkaa mitään.
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #32 : Toukokuu 04, 2019, 01:58:26 ap »

Kiinnostava allekirjoitus sinulla kaskas  8) . Tykkään.

Siitä on kai jonkinlainen yksimielisyys, että vähäiselläkin jäljellä olevalla omalla insuliinin erityksellä on suotuisia, komplikaatioilta suojaavia vaikutuksia. Mutta jos haiman toiminta on kovin ailahtelevaista, se ei tietenkään tee sairauden kanssa olemisesta mitenkään erityisen vaivatonta. Onko haiman insuliinintuotannon hiipumisnopeutta seurattu C-peptidiarvoa mittaamalla? Jos ei, niin kannattaisiko C-peptidi silloin tällöin tarkastaa - saisi tilanteeseen ehkä vähän selvyyttä?

Runsas kasvisten käyttö ja liikunta ovat minusta hyviä valintoja.

¤¤¤

Luin ketjun läpi ja laitan aluksi kommentteja ketjun loppupuolen postauksiin.

Vähähiilarisella olen itsekin ajellut! Jotkut tietyt hiilarit "räjäyttää potin", mutta en ymmärrä miksi, joten välttelen niitä joiden uskon niin toimivan (uskon, koska en ole kerännyt tietoa kunnon järjestelmällä).

Käytä niitä hiilareita, joiden huomaat sopivan. Monet ovat valinneet itselleen sopivat hiilarit ja hiilarimäärät yrityksen ja erehdyksen kautta. Kokemusperäinen valinta on aivan hyvä tapa (ellei paras).

Nyt vuodelevossa --> sulatteluhyperit jos ei pistä, mutta suht' kohtuulliset verrattuna tuohon 2015 tilanteeseen.

Vuodelevossa korkeiden sokerien takia? Jokaiselle tulee hiilariövereitä joskus, mutta tilanteesta selvitään pistämällä sopiva määrä korjausta (pikaa). En ymmärrä.  :-\

Minua kiinnostaisi ketoilla, mutta monien mukaan ilmeisesti kuolisin ketoosin alettua noin kuudessa tunnissa tms. ( ja viimeistään kohonnut LDL aiheuttaisi valtavat sydänkohtaukset parin kk kuluttua :D )

Siksi kiinnostaa tuo ketoliuska, eli voiko sitä olla oikeasti ketoositilassa, ja (ainakin välillä) insuton 1T-diabeetikko.

Onko ketoosin ja ketoasidoosin ero sinulle selvä?

Se pitäisi selvittää ensimmäiseksi, jos aikoo noudattaa ketodieettiä. Ketoosiin ei kuole, ketoasidoosiin ykköstyypin diabeetikko voi hyvinkin kuolla.

Ketoasidoosi on happomyrkytystila, jossa maksan kontrolloimaton ketoaineiden vyörytys verenkiertoon johtaa veren pH:n laskuun, elimistön kuivumiseen ja vaikeaan elektrolyyttitasapainon häiriöön. Terveillä ketoosi ei muutu ketoasidoosiksi. Tämä johtuu siitä, että terveillä on elimistössään aina insuliinia. Insuliini on jarru, joka estää ketoosia muuttumasta ketoasidoosiksi. Jos on insuliininpuutosdiabeetikko, jonka on huolehdittava elimistönsä puolesta insuliinin saannista, tuota automaattista varojärjestelmää (= elimistössä on aina insuliinia) ei ole. Siis:

Älä koskaan aloita ketodieettiä, jos et ole varma, että sinulla on riittävästi insuliinia elimistössäsi.

Ketodieetti tai paasto eivät siis ole vaihtoehtoja insuliinille (tämä tuli selväksi ennen insuliinin keksimistä, kun ykköstyyppiin sairastuneita yritettiin pitää hengissä salaatinlehtiin käärityllä rasvalla). Syömisistä tai syömättömyydestä riippumatta täydellinen insuliininpuutos johtaa ketoasidoosiin.

Usko meitä tässä asiassa. Pls.

¤¤¤

Kolesteroliheittoon en tartu. Netissä törmää uskomattomaan määrään mm. kolesterolidenialistien levittämää aivan käsittämätöntä roskaa. Saatan kirjoitella kolesterolista jossakin välissä, jos virtaa riittää.

¤¤¤

Ja nyt alkaa floodaus (pahoittelen; voi hypätä yli tai panna minut estolistalle).
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #33 : Toukokuu 04, 2019, 02:11:04 ap »

Insuliinin välttämättömyydestä

Olen opiskellut vähän solu- ja molekyylibiologiaa [...]

Hyvä, ajattelin; ko. aineita opiskelleena varmasti tiedät, että insuliini on elimistölle välttämätön hormoni, jota ilman elintoiminnot loppuvat. Ihmettelin kyllä ketjun otsikkoa - I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla? - samoin kuin näitä kysymyksiä:

Voiko sitä [= ykköstyypin diabetesta] hallita ilman insuliinia?

Pidättekö joskus jotenkin taukoa insuliinista?

Ensin luulin, että otsikko ja kysymykset ovat provoja tai jäyniä. Mutta eivät taidakaan olla?

Vastaus ketjun otsikkoon on tietenkin ei. Niin kuin tiedossa on, ykköstyypin diabeetikolla insuliinin tuotanto on joko täysin loppunut tai haima erittää sitä nykymenetelmin mitattavissa olevia mutta erittäin vähäisiä määriä. Kummassakaan tapauksessa sairautta ei voi hallita ilman insuliinia eikä insuliinista voi koskaan pitää taukoa. Joka on yhdenkin kerran kokenut ketoasidoosin, tietää tämän.

Insuliinilla on keskeinen osuus kaikista makroravintoaineryhmistä saatavien ruoansulatustuotteiden - glukoosin, triglyseridien ja aminohappojen - metabolian säätelyssä, mutta insuliinin tehtävät eivät lopu siihen: se vaikuttaa myös mm. monien geenien ilmentymiseen, solujen kasvuun, elektrolyyttitasapainoon, ääreisverenkierron säätelyyn...

Insuliini on elimistön aineenvaihdunnan säätelylle niin tärkeä, että terveen elimistön fysiologinen insuliinin eritys loppuu vasta, kun veren glukoosipitoisuus on pudonnut alle arvon 1,7 mmol/l. Normaalisti toimiva elimistö ei siis koskaan ole täysin ilman insuliinia; elimistö pitää insuliinin peruserityksen jatkumisesta kiinni kynsin hampain, loppuun saakka.

Täydellisen insuliininpuutoksen seurauksena on ennen pitkää ketoasidoosi ja kuolema, syö sitten hiilareita tai ei.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #34 : Toukokuu 04, 2019, 02:24:36 ap »

Insuliinista, anaboliasta ja kataboliasta

Edelleen kiinnostaa että onko loputon anabolinen tila ihan tavallisuutta kaikille, vai kuinka? Voisi ajatella että ketoositila olisi yksi vaihtoehto, tai ihan vain paasto.

Ei kukaan ole loputtomassa anabolisessa tilassa. Anabolinen ja katabolinen tila vuorottelevat diabeetikoilla niin kuin kaikilla muillakin. Jos tarkoitat sitä, että ulkoisen (pistetyn) insuliinin käyttö saisi aikaan jatkuvan anabolisen tilan, niin se ei pidä paikkaansa. Ulkoinen insuliini ei aiheuta jatkuvaa anabolista tilaa sen enempää kuin terveen elimistön oma, jatkuva fysiologinen insuliinin eritys.

Aineenvaihdunnan nettovaikutus eli se, onko kokonaistilanne anabolinen vai katabolinen, riippuu monesta seikasta, muun muassa iästä ja terveydentilasta. Esimerkiksi kasvavilla lapsilla ja sairaudesta toipuvilla henkilöillä nettovaikutus on anabolinen, kun taas esimerkiksi jatkuvassa vuodelevossa olevilla potilailla ja lihasten surkastumisesta kärsivillä haurastuvilla vanhuksilla nettovaikutus on katabolinen. Heillä kaikilla on jatkuvasti insuliinia elimistössään, joko omaa tai, jos ovat insuliinihoitoisia diabeetikoita, ulkoista eli pistettyä insuliinia. Jos ei olisi, he eivät olisi hengissä.

Kun noita esimerkkejä katsoo, katabolisen puolelle painottuva tila ei ainakaan minusta vaikuta kovin houkuttelevalta. :)

¤¤¤

Jos nämä anaboliset ja kataboliset tilat jotakuta kiinnostavat, niin:

Aineenvaidunnassa eli metaboliassa vuorottelevat anabolinen ja katabolinen tila.

Anaboliset reaktiot ovat energiaa kuluttavia reaktioita, joissa yksinkertaisista lähtöaineista valmistetaan monimutkaisempia yhdisteitä. Proteiinisynteesi, jota tarvitaan lihasten ylläpidossa ja kasvattamisessa, kudosvaurioiden korjauksessa, entsyymien ynnä muiden välttämättömien proteiinien valmistuksessa jne jne, on esimerkki anabolisesta reaktiosta. Proteiinisynteesi on yksi eniten energiaa vaativista prosesseista soluissa. Anabolisessa tilassa myös täydennetään elimistön energiavarastoja. Anabolinen tila käynnistyy tyypillisesti heti syömisen jälkeen.

Kun syömisestä on kulunut joitakin tunteja ja ruoan imeytyminen ohutsuolesta verenkiertoon loppunut, elimistön rattaan suunta vaihtuu ja painopiste siirtyy anabolisista reaktioista katabolisten puolelle. Kataboliset reaktiot ovat energiaa tuottavia reaktioita, joissa suuret molekyylit pilkkoutuvat yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi. Esimerkki katabolisesta reaktiosta on maksan glykogeenivarastojen purkaminen hiljalleen glukoosiksi, jotta verensokeri pysyisi tasaisena. Yöt ovat tyypillisesti katabolisen tilan aikaa.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #35 : Toukokuu 04, 2019, 02:56:12 ap »

Insuliinista ja makroravintoaineiden metaboliasta

Aluksi proteiineista sen verran, että muutamat aminohapot lisäävät insuliinin eritystä, varsinkin tiettyinä aminohappococktaileina. Haaraketjuisten aminohappojen (branched-chain amino acids, BCAA), joihin kuuluvat leusiini, isoleusiini ja valiini, kuljetus soluun on insuliinin säätelemää.

Vielä sivuhuomautuksena, että varsinkin leusiini stimuloi luurankolihasten proteiinien synteesiä. Tästä on hyötyä sekä vanhuksille, joilla lihasten surkastuminen on usein vaikea ongelma, että painonpudottajille, jotka eivät halua menettää metabolisesti aktiivista lihaskudosta. Ei hullummin tehty insuliinilta, jonka edistää leusiinin pääsyä luurankolihassoluihin.

Proteiinisynteesi usein tehostuu, jos yhtä aikaa aminohappojen kanssa ottaa jonkin verran hiilihydraatteja.

Ruoansulatuksessa, siis suun ja ohutsuolen välisellä matkalla, insuliinia ei tarvita, mutta ruoansulatuksen pilkkomien aineiden imeydyttyä ohutsuolesta verenkiertoon insuliini on välttämätön lukuisissa kohde-elimissä ja -kudoksissa ruoan makroravintoaineista riippumatta. Toki makroravintoaineiden koostumuksesta ja suhteista riippuu, kuinka paljon ja miten ajoitettuna insuliinia tarvitaan. Monille kohtuuhiilarisuus kohtuuinsuliiniannoksilla on hyvä ratkaisu.

Glukoosimolekyyli on olennaisen tärkeä solujen biokemiallisten reaktioiden lähtöaine. Lähes jokaisessa ihmiskehon biologisessa rakenteessa on glukoosin muodostamia hiilirunkoja.

On oma valinta, haluaako saada glukoosinsa suoraan ravinnon hiilihydraateista vai mutkan kautta ketogeenisen ruokavalion rasvoista ja proteiineista. "Mutkan kautta" tarkoittaa maksassa ja munuaisten kuorikerroksessa tapahtuvaa glukoosin uudistuotantoa eli glukoneogeneesia, jossa glukoosi valmistetaan rasvan glyserolirungosta ja / tai proteiinien tietyistä aminohapoista. Joka tapauksessa jostakin glukoosi on saatava.

Elimistö ei tee eroa sen suhteen, onko verenkiertoon vapautunut glukoosi peräisin ravinnon hiilihydraateista vai glukoneogeneesin kautta ravinnon rasvoista ja proteiineista; glukoosin alkuperästä riippumatta verenkiertoon päätyvän glukoosin tasapainon säätelyyn tarvitaan insuliinia.

Insuliini on välttämätön myös maksan glukoosintuotannon jarruna. Ilman insuliinin jarruvaikutusta maksa alkaa vapauttaa verenkiertoon ylenmäärin valmistamaansa glukoosia ja veren glukoosipitoisuus alkaa nousta, vaikka ei söisi lainkaan hiilihydraatteja. Insuliinin jarruvaikutus on sekä suora että epäsuora.

Insuliinin suora jarruvaikutus kohdistuu suoraan maksan soluihin. Epäsuorasti insuliini hillitsee glukoneogeneesia rajoittamalla glukoneogeneesin lähtöaineiden saantia lihassoluista ja rasvasoluista.

Lihassoluissa insuliini vähentää proteolyysiä eli proteiinien hajoamista aminohapoiksi ja aminohappojen vapautumista verenkiertoon. Rasvasoluissa insuliini estää rasvan varastomuodon, triglyseridien, hajoamista ja hajoamistuotteiden, glyserolin ja vapaiden rasvahappojen, vapautumista verenkiertoon. Näin maksaan pääsee kulkeutumaan vähemmän glukoneogeneesin lähtöaineita: alaniini-, valiini- ja leusiini-aminohappoja sekä glyserolia. Myös vapaiden rasvahappojen maksaan suuntautuvan virtauksen väheneminen hillitsee glukoneogeneesia vaikkakin toisella mekanismilla.

Insuliinin jarruvaikutus kohdistuu myös sen vastavaikuttajahormoniin glukagoniin.

¤¤¤

Edellä on juttua ravintoaineiden metaboliasta. Homeostaaseja, joiden ylläpidossa insuliini on osallisena, on tietenkin lukuisia. Yksi esimerkki homeostaasin häiriötilasta ovat dyslipidemiat. Insuliinin riittämätön vaikutus kohdekudoksessa eli insuliiniresistenssi aiheuttaa tietyntyyppistä dyslipidemiaa ja insuliinin puutoksen aiheuttama ketoasidoosi toisentyyppistä dyslipidemiaa.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #36 : Toukokuu 04, 2019, 03:34:14 ap »

Pirjo Ilanne-Parikan kirjoitus

Pertti Mustajoen kirjoitus

Pirjo Ilanne-Parikan ja Pertti Mustajoen kirjoitukset ovat asiaa. Mustajoen teksti on entuudestaan tuttu. Allekirjoitan monet hänen ajatuksistaan täysin. Olen itsekin hämmästyneenä seurannut, kuinka ihmisen metaboliaa on kirjoitettu uusiksi: uuden ja mullistavan opin mukaan energiaylimäärä (suomeksi sanottuna se että syö yli tarpeen) sinänsä ei välttämättä lihotakaan vaan kaiken lihomisen syynä ovat hiilihydraatit ja fysiologis-biokemiallisesta kokonaisuudesta irrotettu ja narratiivin konnaksi nostettu insuliini. Merkillistä, miten kaikkein energiatiheimmän makroravintoaineen, rasvan, kalorit voivat nykyään kadota sopivissa oloissa kuin taivaan tuuliin. Merkillistä, että vain hiilihydraatit varastoituvat nykyään rasvaksi, vaikka ravinnon triglyseridirasvat ovat vähäisen muokkaustarpeen vuoksi elimistölle kaikkein helpoimpia ja energiatehokkaimpia varastoida rasvakudoksen rasvaksi, joka sekin on triglyseridirasvaa. Olin miettinyt näitä asioita itsekseni ja oli hauskaa huomata sama pohdinta Mustajoen blogissa.

Vielä ihmettelen sitäkin, että insuliini tekee pimeyden töitään nähtävästi yksin ja naapuriensa kontrollin ulottumattomissa - siitä huolimatta, että jo parikymmentä vuotta sitten insuliinisignaalin säätelyyn solutasolla tiedettiin osallistuvan useita kymmeniä eri välittäjämolekyylejä. Kuka tietää kuinka paljon niitä on tähän mennessä löydetty; ainakin 2000-luvun alussa näitä molekyylejä löydettiin jatkuvasti uusia, samoin kuin paljastui uutta tietoa niiden keskinäisistä vuorovaikutuksista.

Ei voi mitään, biokemian perusasioissa on selvästi tapahtunut järisyttäviä mullistuksia minun aikani jälkeen.

Vielä tarkennukseksi, että tämä ei ollut tarkoitettu kenellekään erityisesti tässä ketjussa. Yleistä pohdintaa vain.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #37 : Toukokuu 04, 2019, 11:00:09 ap »

Kiinnostava allekirjoitus sinulla kaskas  8) . Tykkään.
...
Vuodelevossa korkeiden sokerien takia? Jokaiselle tulee hiilariövereitä joskus, mutta tilanteesta selvitään pistämällä sopiva määrä korjausta (pikaa). En ymmärrä.  :-\

Vau nyt pistit kyllä täyskäden! :) Aivan mahtavaa! :) Täytyy vielä lukea pari kertaa. :)


Olen siis lepäillyt murtuman vuoksi. Tämän viestiketjun tein, koska koen ettei diagnoosi ja verensokeri tottele lukemalla opeteltua. - Olisi varmaan jo aloituksessa pitänyt tajuta mainita nämä edellisen puolen vuoden insupistämättömät kaudet.

- Ymmärrän (mielestäni) myös ketoosin ja ketoasidoosin eron. Jotkut satoja päiviä ketoosissa. Ja jokaisessa lähteessä, kuvaus menee rataa kappale: "ketoosi", kappale "ketoasidoosi."

Ja ristiriita oman insuttoman kauden kokemuksen VS ohjeet, ja aineenvaihduntaa käsittelevät oppikirjat pistävät huulta pyöreäksi. Ja tulee ihmetys että voiko sitä sitten kuitenkin olla ilman insuliinia, ja koska liikunta ja paastot tuntuvat vähentävän insuliinin tarvetta, niin mitenkäs ketoosi... Jos tämä selventää ajatuksenjuoksua. Kenties tämä on vain honeymoon-vaiheen haihattelua.

Ja nyt täytyy lukea vielä uudestaan nuo edelliset. :)
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 04, 2019, 11:04:33 ap kirjoittanut kaskas »
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #38 : Toukokuu 04, 2019, 14:13:36 ip »

Liikuntakaan ei polta sokereita, ellei elimistössä ole riittävästi insuliinia. Tiede on oma lukunsa, mutta perusdiabeetikon on hyvä tietää aineenvaihduntansa perusasiat. Ja nythän näitä löytää tästä bandoran lippaasta netistä, ihan niin paljon kun kukin tarvitsee.  :)

1950 luvulla elettiin possun ja lehmän tuotteilla, ei ollut mittareita muualla kun päässä. Eikä internetistä ollut aavistustakaan tuolloin. Virtsasta koitettiin liuskojen avulla mahdollisia happoja etsiä. Että sellaista on matkan varrella koettu.

Nyt on kunnon insuliinit, jatkuvaseurannan anturit iholla, tuikku inskaa lisää jos tarvii. Näin pysytään tasoilla, jotka eivät  vielä tuhoa omaa päässä olevaa mittaria, omaa tiedoitusjärjestelmää, joka elektroniikan ohella kontrolloi sokeritasoja. Herättää yöllä, jos sokerit laskevat liiaksi, samoin päivällä muistuttaa jos tällaista ilmenee. 62 vuotta tulee syksyllä kokemusta, jos siihen asti hengissä pysyn  ;)

Paksusuoleen iski syövän, kohta leikataan ötökkä juurineen pois. Isompia ongelmia ei ole ollut tänä aikana d- komplikaatioidenkaan kanssa.

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 04, 2019, 14:15:48 ip kirjoittanut pitkälinja »
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #39 : Toukokuu 04, 2019, 15:50:58 ip »

Älä koskaan aloita ketodieettiä, jos et ole varma, että sinulla on riittävästi insuliinia elimistössäsi.

Ketodieetti tai paasto eivät siis ole vaihtoehtoja insuliinille (tämä tuli selväksi ennen insuliinin keksimistä, kun ykköstyyppiin sairastuneita yritettiin pitää hengissä salaatinlehtiin käärityllä rasvalla).
...

Usko meitä tässä asiassa. Pls.

Aivan. Tämä selkeästi ja tyhjentävästi muotoilemasi assertio ketoosin aikaisesta insuliinitarpeesta 1-tyypeille on hyvä suuntaviiva. 8) Olen tosin tyyppiä joka ei usko mitään, voin vain yrittää tietää joko: en tiedä - tai: ehkä tiedän (koska tiedän mihin tämä tietäminen perustuu, ja rajoittuu).

Ja estolistallehan en kyllä ketään tällaisen selkeän keskustelun taikia tällää, tai tuen ja neuvojen jakajia laita.
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #40 : Toukokuu 04, 2019, 15:59:51 ip »


Insuliini on elimistön aineenvaihdunnan säätelylle niin tärkeä, että terveen elimistön fysiologinen insuliinin eritys loppuu vasta, kun veren glukoosipitoisuus on pudonnut alle arvon 1,7 mmol/l.

...

Ei kukaan ole loputtomassa anabolisessa tilassa. Anabolinen ja katabolinen tila vuorottelevat diabeetikoilla niin kuin kaikilla muillakin. Jos tarkoitat sitä, että ulkoisen (pistetyn) insuliinin käyttö saisi aikaan jatkuvan anabolisen tilan, niin se ei pidä paikkaansa. Ulkoinen insuliini ei aiheuta jatkuvaa anabolista tilaa sen enempää kuin terveen elimistön oma, jatkuva fysiologinen insuliinin eritys.

No näin sitä vain tipauttelet vastauksia kysymyksiin, joiden vuoksi langan tein, vaikken osannut kyssäreitä hyvin muotoilla.

Olisin aiemmin varmaankin arvioinut että (normaalin haimalla) insuliinin eritys loppuisi jossain 3 mmol/L tienoilla. Itselläni ainakin nälkähormonit jo 3.5 mmol/L VS tienoilla laittaa tottelemaan kummallisia impulsseja.

- Ja tuo viittaus anabolian ja katabolian vaihteluun riippumatta lisä-insuliinista on myöskin asia jota mietin: esim. että voisiko ulkoinen insuliini aiheuttaa ateroskleroosia, kun anabolia ei sitten yksinkertaisen käsityskuvan mukaan koskaan loppuisi (joka siis kaiketi virheolettamus). (edit: vaikka, ehkä parasta jättää aterosklerot ja kolet yms. toiseen viestiketjuun, eli ohi)

Tietty olet nimimerkki nettifoorumilla joka tekee väitteitä, mutta koen arvokkaaksi kuitenkin vaikka vähän skepsistelen päälle.  :D
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 04, 2019, 16:09:00 ip kirjoittanut kaskas »
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #41 : Toukokuu 04, 2019, 16:19:33 ip »

Merkillistä, miten kaikkein energiatiheimmän makroravintoaineen, rasvan, kalorit voivat nykyään kadota sopivissa oloissa kuin taivaan tuuliin. Merkillistä, että vain hiilihydraatit varastoituvat nykyään rasvaksi, vaikka ravinnon triglyseridirasvat ovat vähäisen muokkaustarpeen vuoksi elimistölle kaikkein helpoimpia ja energiatehokkaimpia varastoida rasvakudoksen rasvaksi, joka sekin on triglyseridirasvaa.

Niin, no, muistan pikku opinnoistani asiasta jotenkin näin: ravinnon rasvat ei katoa minnekään. Mutta niillä omat "radat", ja lipolyysi käynnistyy vasta kun veren insuliinitasot taas riittävän alhaiset ja insuliinin "vastapari" haimasta, eli glukagoni on veressä riittävällä tasolla (niin, melkein muistin ilman googlea). Varmaankin sitten kun glukogeenivarastot alkavat tyhjetä.

Tuosta pääsee kivasti ihmettelemään että mikä kumma niissä betasoluissa nyt immuunijärjestelmää riivaa, mutta alfasoluissa ei. Tai ehkä jälkimäinen sivulause väärää arvailua sekin.

Kiitän vielä suuresti kaikille, röllipetteri, pitkälinja ja susihukka ja muut  :) palaan vielä asiaan, mutta ensin otan pienen vlk-loman näistä LADAiluista ja teen ihan muuta.
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #42 : Toukokuu 05, 2019, 20:18:44 ip »

olen LADAilija ja minua hämmentää se etteivät mitkään ohjeet tunnu pitävän paikkansa.
..............
Onko I-tyypin diabeetikoilla samanlaisia kokemuksia? Voiko sitä hallita ilman insuliinia?

Jos oman haiman insuliinituotanto on niin alhainen ettei se riitä edes perusinsuliiniin niin kokonaan ilman
ulkoista insuliinia siinä ei voi selvitä. Tavallisilla D1:llähän tilanne on juuri tälläinen.

Muistaakseni kun haiman kapasiteetista on enää jäljellä 30% niin se alkaa näkyä vs tasoissa ja
labrakokeissa mikä tarkoittaa että C-peptidi kokeen tulokset menee alle viitealueen.
Eli jos C-peptidi koe menee punaiselle niin se ei vielä välttämättä tarkoita että haima olisi täysin kaput.

D1/Ladassahan tuo vaihe kun oma insuliini riittää hoitamaan osan insuliinitarpeesta voi kestää vuosia.
Kun siinä vaiheessa säätelee esim. perusinsuliinin annoksia niin voi tulokset näyttää kummalliselta kun
esim. annoksen lisääminen tai vähentäminen ei tunnu vaikuttavan vs tasoon. Se johtuu siitä että
oma insuliini säätyy tilanteen mukaan ja lopputulos vastaa tarvetta. Jos nostaa liikaa niin sitten tulee hypo
jossain kohtaa ja jos laskee annosta liikaa niin oma insuliini ei riitä joka kohdassa täyttämään vajetta ja
näkyykin yllättävän rajusti vs tasoissa. Eli annosten säätöjen vaikutukset ei tunnu loogiselta verrattuna
tavallisiin D1 tapauksiin verrattuna joilla omaa insuliinia ei ole enää merkittävästi.

Kun D1/Lada tapauksella vuosien kuluttua insuliinituotanto hiipuu kylliksi niin muuttuu samanlaiseksi kuin muutkin D1:t eli
Ladaa ei oikeastaan ole sen jälkeen.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #43 : Toukokuu 06, 2019, 10:53:44 ap »

olen LADAilija ja minua hämmentää se etteivät mitkään ohjeet tunnu pitävän paikkansa.
..............
Onko I-tyypin diabeetikoilla samanlaisia kokemuksia? Voiko sitä hallita ilman insuliinia?

Jos oman haiman insuliinituotanto on niin alhainen ettei se riitä edes perusinsuliiniin niin kokonaan ilman
ulkoista insuliinia siinä ei voi selvitä. Tavallisilla D1:llähän tilanne on juuri tälläinen.

...

Se johtuu siitä että oma insuliini säätyy tilanteen mukaan ja lopputulos vastaa tarvetta.

Ymmärrän nämä perusideat. Ideana on että haiman kyky tuottaa insuliinia hiipuisi hitaasti.

Omat ihmetykseni liittyvät enemmän siihen, miksi ensin vaikuttaa ettei haima tuota insuliinia, ja parin vuoden päästä liikunta+vähähiilihydraattinen tuntuu riittävän niin hyvin, ettei tarvitse pistellä. No, nyt kun ei ole voinut liikkua, tätä "ongelmaa" ei tosin enää ole (pitää taas pistellä).
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #44 : Toukokuu 06, 2019, 11:42:30 ap »

Omat ihmetykseni liittyvät enemmän siihen, miksi ensin vaikuttaa ettei haima tuota insuliinia, ja parin vuoden päästä liikunta+vähähiilihydraattinen tuntuu riittävän niin hyvin, ettei tarvitse pistellä.
Tuota kutsutaan remissioksi eikä se liity pelkästään D1/Ladaan vaan kait suurin osa D1:stä kokee jonkin tasoisen ja pituisen remissio vaiheen senjälkeen kun insuliinihoito aloitetaan eli alun annokset vähitellen pienenee. Se voiko jättää joksikin aikaa ulkoa pistetyn insuliinin kokonaan pois riippuu vaan siitä oman haiman jäljellä olevista resursseista.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.
 

Linkkejä