KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?  (Luettu 15587 kertaa)

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi

Hei  8)

olen LADAilija ja minua hämmentää se etteivät mitkään ohjeet tunnu pitävän paikkansa.

Minulle tuntuu parhaiten toimivan suuri määrä liikuntaa, vihannes-karpiton-sektorin ruokavalio, ja pitkäkestoinen insu, lisäksi pidän korjaavia paastoja, joiden uskon polttavan jatkuvasta insuliinista kertyviä rasvavarastoja. Parin päivän istuminen hyperöi heti. Samoin korkean GI:n ruoat jo parin aterian aikana (sakkaroosi, vehnäleipä, tms). Hämmentävintä on, että mitä pitempään onnistuu pitämään "hyvät tavat", sitä paremmin se tuntuu toimivan = sitä vähemmän insuliinia tarvitsee. (ilmeisesti siellä haimassa vielä joku prosentti lagerhanssia jäljellä)

Ilman hoitoa sokerit paukkuvat nopeasti yli 20. Ruokaa mulla on yleensä käsillä liikaakin ja olen jonninverran heikko niin että ei ole tullut noita hypoja kokeiltua.

Onko I-tyypin diabeetikoilla samanlaisia kokemuksia? Voiko sitä hallita ilman insuliinia?

Pidättekö joskus jotenkin taukoa insuliinista?
Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386

Hyviä konsteja tuossa LADAn "alkuvaiheessa". Minä pärjäsin Ladani kanssa melkein puoli vuortta samoilla tavoilla, kun minut oli aluksi virheellisesti diagnosoitu D2:ksi. Kun haima sitten lopullisestri irtisanoutui insuliinintuotannosta, vs. nousi nopeasti korkealle, enkä enää pärjännyt ilman pistettyä insuliinia. Alkuvuodet D1:nä olivat aika hurlumheitä, kun elimistö ei noudattanutkaan ykköstyyppiä kirjojen mukaan. Sittemmin hoitoon on löytynyt sopiva combo: sopivasti liikuntaa, kohtuullisesti hiilihydraatteja ja sensoroiva insuliinipumppu. Kun muistan hankkia hiilarit ja proteiinit pääasiassa kasviksista, pärjään mukavasti

Jokaisen diabetes on omanlaisensa tyypistä riippumatta ja kokeilemalla se oma tapa löytyy. Ihan ilman ateriaboluksia ei ykköstyyppi pärjää tai sitten perusinsuliini hoitaa osan ateriainsuliininkin tehtävistä. ;)

Menestystä omaan tapaasi hoitaa Ladaasi! :)
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 986

Ei kannata pelleillä ilman insuliinia jos sitä tarvitaan. Oman haiman tuotanto on ilmeisesti hiipunut jo olemattomiin. Ei insuliini kerää rasvavarastoja jos syö mitä VAIN tarvitsee. Insuliini, liikunta ja ruoka kulkevat käsikädessä.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754

Hiilihydraatit Rasvat ja valkuaiset vaativat insuliinia, jotta elimistö voi käyttää nämä ravintoaineet hyödyksi. Ei siis vain pelkkä hiilihydraatti, vaikka sen määrä on keskeisenä tekijänä diabeteksen tasapainoa tavoiteltaessa.

Insuliinin tarve on yksilöllinen, johtuen avauksessakin mainituista ruokailuun ja liikuntaan liittyvistä seikoista, mutta myös soluissa olevien reseptoreiden määrä vaikuttaa insuliinitehokkuuteen.

Liikunta tyypillisesti lisää reseptoreiden määrää. Ei sovi myöskään jättää huomiotta ikääntymistä, jolloin diabeteksen luonnen voi muuttua merkittävästikin. Samoin erilaiset komplikaatiot vaikuttavat diabeetikon olotiloihin.

Vajaan 62 vuoden d- kokemuksella voin sanoa, että hyvin kokonaisvaltaista tämä diabeteksen kanssa eläminen on. Libre on nyttemmin tuonut uuden ulottuvuuden minun hoitooni. Jatkuvaseuranta luo myös huomattavasti turvallisemman ja levollisemman olotilan.

Liiallinen kikkailu ja triukat sokerikontrollit voivat pidemmällä aikavälillä haitata sisäistä sokeritasojen tunnistusjärjestelmää. Tämä on ollut valtavan hieno juttu, kun elimistö huomauttaa hyvissä ajoin hypon vaarasta.
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

kaskas

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
 • Ladalla 6. honeymoon-vuosi

äskoo - Täällä on "alkuvaihe" kestänyt yli kuusi vuotta ja muutenkin tuntuu ohjeet ja neuvot sopivan lähinnä muille. :) Kiitos vielä toivotuksista ja samaa toivon sinne!

080750 - Taisit vastata jonkun toisen langan kysymyksiin. :) Mukavaa jatkoa sinnekin!

pitkälinja - Kiitos kokemuksen jakamisesta :) luulenpa kyllä, että solut ei taida tarvita insuliinia rasvojen ja proteiinien hyödyntämiseen, niiden tuottamiseen, kenties. :)


Edelleen kiinnostaa että onko loputon anabolinen tila ihan tavallisuutta kaikille, vai kuinka? Voisi ajatella että ketoositila olisi yksi vaihtoehto, tai ihan vain paasto.Kirjattu
Kaskailla on melko suurikokoiset verkkosilmät ja yleensä kaksi pistesilmää. Laulukaskailla pistesilmiä on kuitenkin kolme. Kaskailla on lyhyet tuntosarvet ja pään alla on taaksepäin suuntautunut imukärsä.

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754

Vatsassa ja ohutsuolessahan nämä ravinteet, siis rasvat hiilihydraatit ja irroitetaan happojen ja entsyymien avulla ruoasta. Mutta solut eivät niistä hyödy ilman insuliinia, eikä insuliini hyödytä, jos soluissa ei ole riittävästi reseptoreja insuliinin vastaanottamista varten.

Golleega, nimimerkki  080750 kiteytti asia juuri niin kun se on.  "Insuliini, liikunta ja ruoka kulkevat käsikädessä." Näin se on!  ;)  Mitään itse keksittyjä tai joidenkin aineenvaihduntaa tuntemattomien keksimiä konstailemisia diadeetikon ei pidä ryhtyä harrastamaan, - ilman lääkärin ohjeita. Näin ihan oman hyvin vointinsa vuoksi. Tällaiset saattavat vuosien kuluessa kostautua hyvinkin rajusti.

Kirjattu
Hämeen hidas, D1

turma

 • Vieras
 • Viestejä: 6

“..jatkuvasta insuliinista kertyviä rasvavarastoja”. Eihän insuliinista itsessään mitään rasvavarastoja kerry. Toki jos syö paljon hiilihydraattipitoista ruokaa tarvitsee enemmän insuliiniä, niin varmasti kertyy enemmän rasvaa, mutta liiallisista kaloreista eikä insuliinista. Keho tarvitsee insuliinia jotta aineenvaihdunta voi toimia normaalisti. Tarkentaisitko mitkä ohjeet eivät ole pitäneet sinulle paikkaansa?
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754

Ok "turma"n viestiin.  Aineenvaihdunnan peruskoulutusta voisi ihan suositella diabetekseen sairastuneille.  Monilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin, ja ennen muuta niiden mukanaan tuomilta vääriltä hoitoratkaisuilta. 

Meillähän on netti väärällään kaikenlaisia "ruokavalioita", toki ns. terveille suunnattuja, jotka ovat ihmisen elimistölle vaarallisia.

Oikeatakin tietoa saa, mutta sen erottamiseksi väärästä tiedosta, olisi diabetekseen sairastuneille hyvä järjestää aineenvaihdunnan peruskoulutus.

Erona ns. terveisiin on se, että insuliini annostellaan kehoon ulkoapäin keinotekoisesti. Tämä sokeritasapainon kanssa taiteilu onkin sitten sellaista "taidetta", ettei paremmasta väliä. Kun tämä tauti on joka päivä erilaisella "päällä". Alkuvuosaikymmeninä tätä ei juuri huomaakkaan, vanhemmiten, (kun on 60 vuotta yhteistä taivalta takana), elimistö tulee huomattavasti tarkemmaksi aistimaan sopimattomat verensokeriarvot.  Puhun tietenkin vain itsestäni nyt.  ;)


Pidemmän päälle mahdollisimman hyvä sokeritasapaino on tärkeä, komplikaatrioiden välttämiseksi. Tässä on sitten suuriakin eroja, toisille ei juurikaan haitallisia komplikaatioita synny, toisille tulee hermostoon ja (munuaisten ja silmien) hiusverisuonistoon herkästi muutoksia, hyvästäkin hoidosta huolimatta.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 28, 2019, 14:50:09 ip kirjoittanut pitkälinja »
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

Cierra

 • Aloittelija
 • Viestejä: 35

Itsekin olen huomannut että jos verensokerit pysyvät pitempään 4-5 mmol/l alueella ja ei kovin hiiliripitoista syö niin eipä tarvitse pikainsuliinia juurikaan pistellä ja liikunnalla saa myös insuliiniherkkyyttä parannettua. Ilman insuliinia en kylläkään selviä. Joskus kokeilin pienentää reilusti pitkävaikutteista, mutta kokeilu jäi muistaakseni kolmeen päivään, sillä verensokeritaso nousi päivä päivältä ja pikainsuliinia piti sitten käyttää huomattavasti reilummin jotta verensokerin sai laskemaan normaalialueelle.
Kirjattu
D1 - Tresiba ja NovoRapid

röllipetteri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 49

Mulla menee ketoilemalla kolmasosa basaalia pumpussa vrt. yli 100 hiilaria päivässä sydeemiin.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 29, 2019, 22:14:50 ip »

Juuri näin Cierra, eli insuliinia tarpeen mukaan. Liikunat tosiaankin paitsi polttaa sokereita, edellyttäen että insuliinia on riittävästä, ja lisää myös soluihin reseptoreja, jolloin insuliini käytetään mahdollisimma tehokkaasti. Meistä vanhemmista en tiedä, soluaineenvaihdunta muutoinkin heikkenee,  nuoremmilla se ainakin toimii. Lihastaudeissa reseptoreja saattaa olla niin vähän että vaikka c-peptiditasot on normaalit eli omaa insuliinia on riittävästi, silti sokeriarvot nousevat. Tähän diabeteslajiin ei lisäinsuliint auta.  ::)
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #11 : Huhtikuu 30, 2019, 23:33:51 ip »

                 pistelee sita  pikainsulinia           tunnin valein      jotta nousut pysyy  kurissa
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #12 : Toukokuu 01, 2019, 09:53:55 ap »

Siis, pistetty (lähinnä pika ) insuliinihan kyllä kerryttää rasvaa juuri ihonalaiseen kerrokseen, toisin kuin täällä väitettiin . Ei siis pelkästään hiilarivaikutuksen takia .
Kirjattu

röllipetteri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 49
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #13 : Toukokuu 01, 2019, 10:19:34 ap »

Juu, ja se on tiukkaa kamaa lähtemään pois
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: I-tyyppejä, jotka hoitavat sokereita pelkällä ruokavaliolla/liikunnalla?
« Vastaus #14 : Toukokuu 01, 2019, 18:14:19 ip »

Insuliinista itsestään ei rasvaa saa tekemälläkään, ei ihon alle eikä ihon päälle.

Kannattaa edes perusasiat aineenvaihdunnasta ja itse ravinteistakin selvittää.

Insuliini hormoni muuntaa rasvat, kuten hiilihydraatit ja valkuaisetkin elimistön käyttöön kelpaavaan muotoon, Ja kun rasvaa vetää naamariinsa ja insuliinia pistää sen polttamista vastaavan määrän, niin kertyyhän sitä kudoksiin.  :) 

Sanomattakin on selvää että pistopaikkojen kohdalla kudosten insuliinitaso on korkeampi, eritoten ylipitkävaikutteisten, jotka pitävät majaa pistopaikassaan kaksikin vuorokautta, yhdellä piikillä.

Mutta 30000 piikkiä nahkaan lyötynä ärsyttää varmaan mitä ihoa hyvänsä, ja se turpoaa, vaikka pelkällä neilalla tikkaat.
Kirjattu
Hämeen hidas, D1
 

Linkkejä