Jälkimmäisen jutun, otsikoltaan
ATTD 2019 – mitä uutta keinohaimoissa ja muissa laitteissa?, aiheet ovat
- Mitä keinohaimoissa Minimed 670G:n jälkeen?
- Tee se itse -keinohaimat kiinnostavat
- Lähiaikojen laiteuutisia
Joitakin lainauksia
laiteuutisista:
Dexcom: "Seuraavaksi Dexcomilta on tulossa G7, jonka yritys lupaa olevan vielä huomattavasti edeltäjäänsä pienempi ja edullisempi. Sen käyttöikä on myös pidempi: G5 piti vaihtaa seitsemän päivän välein, G6 kymmenen päivän ja G7 noin 14 - 15 päivän välein."
Abbott: "Viime vuoden lopulla Abbott lanseerasi Libre2:n, joka osaa hälyttää liian matalista ja korkeista glukoosiarvoista. Saksassa laite tuli markkinoille marraskuussa. Vielä ei ole tiedossa, koska Libre2 saadaan Suomeen."
"Medtronicin 670G:n perässä markkinoille on tulossa todennäköisesti useita kaupallisia keinohaimoja. Loppusuoralla kehittelyssä ovat ainakin
Tandem,
Bigfoot,
Insulet ja
Beta Bionics. Niistä Beta Bionicsin iLet käyttää insuliinin lisäksi glukagonia, joka on insuliinin vastavaikuttajahormoni ja nostaa verensokeria."
Medtronicin 670G:n jatkokehittelysuunnitelmista
670G:n omassa ketjussa¤¤¤
Kirjoituksen kiinnostavaa ja ajankohtaista asiaa
tee se itse -keinohaimojen sääntelypyrkimyksistä, viranomaistahojen roolista eri maissa / maanosissa ja mm. joidenkin rahoittajien ja projektien yhteistyöpyrkimyksistä:
"Yhdysvaltojen sääntelyviranomainen FDA (Food and Drug Administration) on ottanut aktiivisen roolin tavoitteenaan keskenään yhteensopivat järjestelmät. FDA on ottanut käyttöön käsitteen ACE-pumppu (alternate controller enabled), jonka avoin dokumentointi ja rajapinnat mahdollistavat kolmannen osapuolen järjestelmien käytön."
"Myös JDRF, maailman suurin tyypin 1 diabetestutkimuksen rahoittaja, on ottanut visiokseen ekosysteemin, jossa laitteet käyttävät avoimesti julkistettuja ja hyvin tunnettuja protokollia. Tällöin eri sensorit, pumput ja algoritmit voivat ”keskustella” sujuvasti keskenään valmistajasta riippumatta. Käyttäjä voisi jatkossa valita joko täysin valmiin ratkaisun, kuten kaupallisen keinohaiman, tai itselleen sopivia palasia eri valmistajilta tai kehittäjiltä. Vakioiminen lisäisi turvallisuutta ja hyödyntäisi nykyistä paremmin myös aktiivisen kehittäjäyhteisön osaamista."
"Euroopassa ei ole FDA:ta vastaavaa viranomaista, vaan laitteet hyväksytään CE-merkinnöin. Eurooppalaista yhteistyötä tee se itse -kehittäjien, valmistajien, tutkijoiden ja sääntelijöiden välillä yrittää luoda tuore
Open diabetes -projekti (
https://open-diabetes.eu). Se on saanut rahoitusta EU:lta ja siinä on mukana muun muassa eurooppalaisten diabetesliittojen kattojärjestö IDF Europe, jonka jäsen Suomen Diabetesliittokin on."