KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Uusi aikuistyypin diabeetikko  (Luettu 4632 kertaa)

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Uusi aikuistyypin diabeetikko
« : Joulukuu 29, 2018, 18:36:24 ip »

Esittäydytäänpä nyt kun tuli rekisteröidyttyä tänne. Minulla on siis seurattu verensokeria jo syyskuusta asti kun paastoverensokeri oli toistuvasti koholla (yli 9) muista syistä otettujen veriarvojen mukana. Mittailin sitten seurannassa ohjeen mukaan myös ennen lounasta ja pari tuntia sen jälkeen niin oltiin lukemissa 16-19. Viime viikolla sitten sain diagnoosin, ja samaan aikaan jäin kiinni myös verenpaineen turhan korkeista arvoista. Jonkinlainen metabolinen oireyhtymä siis, no keski-iän kynnyksellähän tässä tosiaan jo ollaan. Rasva-arvoissa ei ollut mitään moittimista, enkä ole kuin lievästi ylipainoinen (BMI 27) varmaan johtuen siitä että olen ollut kasvissyöjä eli tarkemmin vegaanisella ruokavaliolla jo yli 10 vuotta ja sitä ennenkin kasvispainotteista ollut syöminen. Suvussa on kuitenkin isän puolella kakkostyyppiä monessa sukupolvessa ja isän sisaruksillakin se on monella. Käsitykseni mukaan tämä on vahvasti perinnöllinen siten että alttius on aina läsnä elintavoista riippumatta ja se puhkeaa tai ei, ja ympäristötekijöiden vaikutuksellakin lienee osansa.

Aika paljon on tullut tätä foorumia tullut luetuksi ja olen saanut paljon ensikäden tietoa siitä miten etenkin juuri tämän kakkostyypin hoito on sen verran yksilöllistä ettei välttämättä mitään kuultua voi suoraan soveltaa. Lääkitykseksi sain Metforemin 500mg kerran päivässä otettavaksi, siten että se otetaan aina kiinteään aikaan. Aamiaisen yhteyteen tuo tuntuu sopivan parhaiten, kun muutkin lääkkeet otan samalla. Ainakaan sitä ei ole kielletty ottamasta verenpainelääkkeen kanssa. Verensokeri on laskenut aika nopeasti, vaikka odotinkin muiden lääkitysten kokemuksesta että vaikutus tulee vasta pikkuhiljaa esille. Nyt on aamuarvo huidellut 5,4-6,2 välillä, ja lounaan jälkeen vielä pyöritään 8-9 paikkeilla. Eli varmaan tuota annosta tullaan tuosta rukkaamaan, kun vaikuttaa aika pieneltä määrältä tuo nyt.

Diaebeteshoitajalla en ole vielä käynyt, koska sain ajan hänelle vasta kolmen viikon päähän. Katsotaan nyt miten käy. En tiedä onko tuolla lähemmäksi normaalia päätyneellä verenpaineella ja verensokerilla oikeasti vaikutusta vai vain psykologista, koska viime päivinä on olo ollut paljon reippaampi ja olen jaksanut käydä lenkilläkin, mitä en koko syksyyn ole jatkuvan väsymyksen, ruokahaluttomuuden ja heitehuimauksen vuoksi kyennyt tekemään. Tullee olemaan paljon kysyttävää ja uutta tietoa sieltä suunnalta. Olo on ainakin huojentunut että löytyi syy oudoille oireille, ja että siihen saa hoitoa myös.
Kirjattu

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #1 : Joulukuu 30, 2018, 00:44:50 ap »

Olo on ainakin huojentunut että löytyi syy oudoille oireille, ja että siihen saa hoitoa myös.

Sepä se! Tervetuloa palstalle. :)
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2019, 13:03:03 ip »

Kävinpä sitten diabeteshoitajalla kuulemassa perusteita D2:n hoidosta. Lääkityksestä puhuttiin, ja omahoidosta muutenkin. Eniten hämmästytti se että tällä paikkakunnalla kakkostyypin diabeetikko saa vuodessa 200 mittaliuskaa, ja mittari pitää hommata itse. No, enpä vierasta asiakaspalvelunumeroihin soittamista joten mittari on tilauksessa. Mutta tuo liuskojen määrähän ei ole kuin vajaa neljä liuskaa viikossa eli arpaonnella mennään itsehoidon kanssa jos ei itse niitä osta. Mietinkin nyt että olisiko kenelläkään vinkkiä mistä (ulkomaisesta) nettikaupasta kannattaisi tilailla mittaliuskoja? Minulla ei ole asenteellista estettä tilailla niitä vaikkapa entisistä itäblokin maista, Aasiasta nyt ei ehkä kun sieltäpäin kestää postin tulla helposti kuukaudenkin päivät. Olisihan se nyt kiva tietää mihin aikaan korkeita verensokereita on, vaikka asenne kakkostyyppisiä kohtaan onkin monella tuttavalla että "itseaiheutettuja sairauksia ei tarvi yhteiskunnan hoitaa".  :(
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #3 : Tammikuu 15, 2019, 15:48:53 ip »

Kun kysyit sokeritasosta, vastaan että terveen henkilön taso on paras, eli 4...5(..5,3). Yli menevistä tulee kyllä monenlaista vaivaa ja hankaluutta. Tämä tauti ei ole helppo.
Kirjattu

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #4 : Tammikuu 15, 2019, 18:39:40 ip »

         tarvitset myos insulini reseptin.  mahtollista flunssa  tai  sairas paivia varten     resepti  on  hyva olla  valmiina
Kirjattu

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #5 : Tammikuu 15, 2019, 18:44:01 ip »

          niin  silloin  liuskoja  kuluu  purkillinen  viikossa. kun  kaytat insulinia tai sairastat
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #6 : Tammikuu 15, 2019, 21:28:49 ip »

Jatkaisin vielä, että opiskeltavaa on paljon. Joitakin tyypillisiä asioita joutuu kyseenalaistamaan saadakseen hyvän sok.tasapainon mutta kyllä sen oppii.
Kirjattu

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Vs: Uusi aikuistyypin diabeetikko
« Vastaus #7 : Helmikuu 08, 2019, 15:03:39 ip »

Onhan tässä ollut opettelemista. Nyt on lääkitys 500mg metformiinia aamulla ja illalla. Liuskoja sain kaupungin perusmäärään nähden reippaasti enemmän, nyt saa mitattua ilta-aamu ja ateriaparin kahdesti viikossa. Lääkäri oli laittanut B-lausunnon Kelaan ja tänään tuli uusi kelakortti postissa. Ihmettelin sitä lähinnä sen verran että odottamani alemman korvausluokan lisäksi oli myös insuliinin ylempi erityiskorvattavuus (103) mukana. Tuleeko se kaikille kakkostyyppisille ns. varmuuden vuoksi, eli siltä varalta että haiman oma insuliinintuotanto vähenee ja loppuu ajan myötä? D-hoitaja kyllä evästi tuon suhteen että on mahdollista että jossain vaiheessa kakkostyyppinenkin saattaa tarvita insuliinia.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59