KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6929 jäsentä  •  417336 viestiä  •  19951 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi EiSi, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Pumppu pakkasella  (Luettu 2339 kertaa)

Tää

 • Aloittelija
 • Viestejä: 48
Pumppu pakkasella
« : Marraskuu 15, 2018, 21:28:09 ip »

Amerikkalainen diabeetikkopumppuilija kyselee toisella foorumilla, miten pumpun kanssa matkustavan tulisi varautua pakkasympäristöön eli Leville talvella. Olisiko täällä omaan kokemukseen perustuvia vinkkejä?
Älä jäädytä insuliinia, jep, mutta miten käytännössä kuljetatte ja suojaatte pumpun ja tarvikkeet kylmässä?
Nimim etukäteen kiitollinen
Kirjattu

base excess

 • Aloittelija
 • Viestejä: 32
 • DM type I 4/2004, MiniMed 640G 2/2016 (Fiasp ®)
Vs: Pumppu pakkasella
« Vastaus #1 : Joulukuu 17, 2018, 00:49:20 ap »

Pumpun voi jättää ulkoilun ajaksi alus- tai välihousuihin kiinni, jolloin päällyshousut (esim. toppahousut) suojaavat pumppua. Tai vaihtoehtoisesti pumpun voi nostaa vaikka (toppa)takin povitaskuun. Infuusiosetti kulkee pumpusta kanyyliin vaatteiden alla. Ihmiskehohan tuottaa lämpöä ja estää itsesään jo insuliinin jäähtymistä ja jäätymistä. Farkuissa pumppu on usein taskussa ja infuusiosetin letkun menee vyön alta kanyyliin. Päällä oleva takki suojaa infuusiosetin letkua jäätymiseltä. Eli kyllä keinoja on monia.... Ja varainsuliinit kulkevat pakkasilla AINA povitaskussa, ei siis esim. repussa kaukana lämpimästä kehosta. 
Kirjattu

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2107
Vs: Pumppu pakkasella
« Vastaus #2 : Joulukuu 17, 2018, 13:09:05 ip »

Itsellä pumppu on yleensä housun kauluksessa klipsillä. Taisi letkukin olla kaikkea muuta kuin puseron alla lämpimässä!  :-\ Pakkasella tuo kuljetustapa ei taida olla turvallinen? Huomasin, että pumppu oli varsin viileä jo 20 min ulkona kävelyn jälkeen, kun klipsissä irti vartalosta olleen pumpun päällä oli vain väljähelmainen talvitakki. Kylmä oli päässyt pumppua viilentämään takin alla melkolailla. Taas tuli todennettua että vain teoiksi muuttunut tieto auttaa diabeteksen hoidossa.  ::)

Säiliökin pitäisi kai täyttää huoneenlämpoisellä insuliinilla eikä jääkaapista suoraan lämpötilavaihteluiden aiheuttamien tilavuus(?)muutosten takia? Mietiskelin, että vaikuttaakohan inskan lämpeneminen viileämmästä muodostaan jotenkin basaalin suuruuteen. En huomannut mitään erityistä draamaa, mutta tänään kyllä pitää muistaa laittaa pumppu ulkona farkun taskuun eikä vain vyölle keikkumaan.
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

pokasaha

 • Jäsen
 • Viestejä: 167
Vs: Pumppu pakkasella
« Vastaus #3 : Joulukuu 30, 2018, 21:52:02 ip »

Kovimmilla pakkasilla pumpun voi jättää sisälämpöön jos ei meinaa ulkona tuntikausia touhuta. Itse ainakin käyn 1-2 tunnin lenkit kovilla keleillä aina ilman pumppua. Eri asia tietysti jos ei ole sopivaa paikkaa minne jättää pumppua. Sitten nuo aikaisemmin mainitut keinot käyttöön
Kirjattu

Toukokuu1965

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 17447
Vs: Pumppu pakkasella
« Vastaus #4 : Joulukuu 31, 2018, 18:19:16 ip »

Kovimmilla pakkasilla pumpun voi jättää sisälämpöön jos ei meinaa ulkona tuntikausia touhuta. Itse ainakin käyn 1-2 tunnin lenkit kovilla keleillä aina ilman pumppua. Eri asia tietysti jos ei ole sopivaa paikkaa minne jättää pumppua. Sitten nuo aikaisemmin mainitut keinot käyttöön

Mä en voisi olla pumpusta irti tuntia, puhumattakaan kahdesta enkä neuvoisi muitakaan olemaan. Ketojen vaara on aina olemassa kun pitkävaikutteista insuliinia ei käytetä, pumppu voi unohtua laittaa takaisin jne...

Pumppu ihoa vasten puseron alle. Naisilla pumppu voi olla kiinni rintsikoissa, miehet voi laittaa pumpun hätätapauksessa vaikka kalsareitten sisään. Huivi ympärille vielä jos oikein pakkanen paukkuu!

Toki kannattaa seurata tiiviimmin sokereita sekä pumpun toimintaa ja ulkoilla sitten sään ja pakkasen sallimissa rajoissa.

Ulkona on kivaa!  :)
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.
 

Linkkejä