KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6929 jäsentä  •  417336 viestiä  •  19951 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi EiSi, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Vaihdevuosioireet ja verensokeri  (Luettu 2804 kertaa)

Kulkija

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« : Lokakuu 22, 2018, 09:54:46 ap »

Heip,
onko kokemusta, että vaihdevuosioireet (unettomuus, hikoilut) aiheuttaisivat verensokerin heilahteluja?
Unettomuudesta johtuva väsymys nostaa stressihormoneja ja mietin tästä johtuvaa yhteyttä verensokeriin. Omat vv-oireeni ovat välillä hankalat ja nyt on verensokerikin alkanut käyttäytyä yllättävällä tavalla. Insuliini ei tunnu vaikuttavan, kun koetan korjata nousuja jne. Pirullista tämä on, kun on vielä työelämässä mukana, hormonikorvaushoito on minulta pois suljettu mahdollisuus (kokeiltu on, verenpaineet menivät taivaisiin) ja jaksaminen alkaa olla kovilla.  :-\
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13368
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #1 : Lokakuu 22, 2018, 19:55:37 ip »

Kyllä ne vaihdevuosioireet saattavat heitellä kovastikin sokereita, kuten kaikki hormonimyrskyt. Eikö edes mikään laastarihoito käy? Minä käytin aikoinaan jotakin homeopatiaan erikoistuneen määräämään lääkettä. Sain siitä suuren avun, sokerit tasaantuivat, eikä sillä ollut mitään sivuvaikutuksia. En myöskään tarvinnut sitä kuin vajaan vuoden. Mutta en valitettavasti muista nimeä...
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 734
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #2 : Joulukuu 12, 2018, 14:07:03 ip »

Stressihormoni kortisoli ainakin vaikuttaa voimakkaasti verensokereihin.  ??? Kuusi kappaletta näitä tähän suuntaan vaikuttavia hormoneita kuulemma on kaikkiaan.  Ja vain yksi hormoni laskee veren sokereita, insuliini? Suuri epäsuhta, kun ei ole yhtään insuliinia korvaavaa varajärjestelmää suunniteltu ihmiselle. Mikä hyvänsä vastoinkäyminen, tai mielipaha, joka käynnistää elimistön valmiustilan, aiheuttaa veren sokerien nousua.  :o

Ai niin, näin miehenä ei ole tuota kokemusta, josta avaaja kirjoitti. Puolisoani toki olen seurannut yli 46 vuotta, hän ei tosin ole diabeetikko, mutta vaihdevuodet olivat hänelläkin. Nimimerkki äskoo tuossa jo vinkkaisikin hormonikorvaushoitoon. ;)
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 12, 2018, 14:12:36 ip kirjoittanut pitkälinja »
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2107
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #3 : Joulukuu 12, 2018, 17:28:43 ip »

Pirullista tämä on... ja jaksaminen alkaa olla kovilla.  :-\

Tässä on kiteytetty hyvin se, mikä on diabeetikkonaisen osa ikävimmillään. "Perus"kiertohan vaikuttaa insuliinitarpeeseen jopa 30 % vaihtelun kuukausittain. Kun sitten elimistö alkaa "purkaa" tätä hormonisykliä, niin siinähän sitten oireilemme kuka mitenkin.  ??? Jotkut toki pääsevät vähemmällä.

En usko niinkään, että hikoilu aiheuttaisi sokerivaihtelua, vaan se prosessi, mikä tuon hikoilun aiheuttaa. Huono uni puolestaan on elimistölle stressi jo sinänsä. Pitkälinja tuossa sressihormonin ihanuuden jo totesikin.

Minulta lopetettiin vuosi sitten hormonikorvaushoito rintasyövän takia. Parissa kuukaudessa olin aivan raunioina. Itsekin pätevä gynekologini konsultoi Aila Tiitistä (professori, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri), joka on erikoistunut yhtälöön rintasyöpä ja hormonikorvaushoito. Sain erityisluvan aloittaa hormonikorvaushoidon uudelleen. Elämä voitti ainakin siltä osin. :D

Juuri eilen olin gynellä ja aiheena oli keltarauhashormonin räjäyttävä vaikutus insuliinitarpeeseen. Jos syön Primolutia 10 vrk/kk kuten oppikirjan mukaan pitäisi, niin viimeisinä päivinä mikään määrä insuliinia ei riitä laskemaan sokeria alle kymppiin. Jälleen mietimme lääkärin kanssa kokonaisuutta, riskejä, toimintakykyä ym. - ja päädyimme harventamaan keltarauhashormonin ottamista.

Hormonikorvaushoitojen vaikutuksesta verenpaineeseen en osaa sanoa mitään. En myöskään tiedä, auttavatko korvaushoidot(kaan) verensokerin hallinnassa vaihdevuosien aikana. Omien sokerieni "hallinta" on tosiaankin ollut sitaateissa hallintaa koko elämäni, joten vaihdevuodet eivät ole tainneet tehdä asiasta enää vaikeampaa - erilaista vain. ::) Itseni on vain edettävä reaktiivisesti ja siedettävä ne hetket/päivät, kun sokeri ei kertakaikkiaan tottele.

Tulipa pitkä vuodatus. Sori kaikki kanssakärsijät. :-X
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 734
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #4 : Joulukuu 13, 2018, 13:22:26 ip »

Erittäin hieno ja hyödyllinen kirjoitus Kide.  :)
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 964
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #5 : Joulukuu 13, 2018, 20:03:22 ip »

Olen tässä vaihdevuosiasiassa varmaankin saanut lotto voiton. Olin jokseekin oireeton niin hikoilulta kuin muiltakin oireilta. En edes sokereissa huomannut mitään outoa. Ja "menskatkin" loppuivat kertaheitolla.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 734
Vs: Vaihdevuosioireet ja verensokeri
« Vastaus #6 : Joulukuu 13, 2018, 20:57:51 ip »

Näin on käynyt.  ;)
Kirjattu
Hämeen hidas, D1
 

Linkkejä