KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6973 jäsentä  •  418236 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Hanttapoika, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Verenpaineiden mittauksista  (Luettu 2121 kertaa)

Pläski

  • Veteraani
  • Viestejä: 1966
  • ♂ D2
Verenpaineiden mittauksista
« : Kesäkuu 16, 2018, 09:51:50 ap »

Aamuisin mittaan nykyään verenpaineet. Sain joulupukilta toukokuussa pissapullon. Ajatus on se, että yöllä ei tarvitse nousta jalkeille vessaan ja unen saa paremmin jälleen toimituksen jälkeen kun sen tekee vuoteella istuen. No, eipä ole viime aikoina yöllä tarvinnut pissailla. Mutta aamulla sillä saattaa olla vaikutusta verenpaineisiin.

Nyt aloin miettiä, että antaako tuo aamupissaaminen vuoteella alemmat ja siten totuudenmukaisemmat verenpaineet kuin vessassa käynnin jälkeen. Eli vuoteelta ja wc-pytyltä nousu sekä jalkojen liikuttelun vaikutus verenpaineeseen. Onko se suurta. Välttämättä ei. Toinen kysymys tuli siitä kun otin paidan pois päältä. Napiton paita, joka piti nostaa pään yli. Onko käsien liikuttelu nostamassa verenpaineita yhtä paljon kuin wc:ssä käynti? Olen istunut hiljaa noin 5 minuuttia ennen varsinaista mittausta.

Olen havainnut, että käden asento vaikuttaa verenpainetuloksiin. Jos pidän mittauksen aikana kättä vaikkapa kevyesti kehon vieressä niin, että käsi koskettaa ihoa vaikkapa vain kevyesti, mittatulos on suurempi kuin, että pitäisin kättä kahden tyynyn päällä lähes vaakasuorassa (ja siis 90 asteen kulmassa kehoon nähden). Eroa on vähintään 10 yksikköä yläpaineissa.

Sitten olen miettinyt sairaalan verenpaineiden mittauksia. Siellä kun saattoi aamulla mennä jo käytävätilan pöydän ääreen, jossa verenpaineet mitattiin. Kun kyselin hoitajilta, että eikö ne verenpaineet nouse siinä. Pitäisi mitata vuoteella ennen ylösnousua. Hoitaja sanoi, että ne kotimittaukset ovat tarkkuusmittauksia. Täällä sairaalassa ei ole niin tarkkaa. Tätä en oikein ymmärrä. Eikö sairaalaolosuhteet pitäisi olla paljon tarkemmat kuin kotiolot?
Kirjattu

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1222
Vs: Verenpaineiden mittauksista
« Vastaus #1 : Kesäkuu 17, 2018, 17:02:02 ip »

Sairaalassa kävellään ja rasitutaan, usein stressaakin.
Kotona levossa ja levollisin mielin saa parempia tuloksia mittarista.
Vuorokausiaikakin vaikuttaa. Muistaakseni yöllä paineet nousevat?
Kirjattu

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17459
Vs: Verenpaineiden mittauksista
« Vastaus #2 : Kesäkuu 17, 2018, 19:38:26 ip »

Yöllä paineet laskevat kun ihminen on levossa. Aamulla herättyä paineet nousevat. Mittausajalla ei lääkärin mukaan ole merkitystä jos paineet mitataan päivittäin samaan kellonaikaan. Seurannan voi siis suorittaa vaikka päivällä.

Tärkeintä on mitata paine joka kerta samasta käsivarresta käden ollessa rento. Käsi voi jännittyä jos se ei ole esim. tyynyn päällä ja koskettaa muuta kroppaa, tällöin paine nousee. Suositus on istua noin 10-15 minuuttia ennen mittausta ja jättää tupakointi sekä kofeiinipitoiset juomat nauttimatta pari tuntia ennen mittausta.

Mittauksen aikana on hyvä olla puhumatta luotettavan tuloksen saamiseksi ja jos on tapana vilkuilla mittarin näyttöä ja jännittää tulosta niin laita silmät kiinni. Suositeltavaa on mitata 2 tai 3 mittausta peräkkäin noin 5 minuutin välein ja merkata keskiarvo ylös. Toiset merkkaavat kaikki mittauksef ja näin onkin hyvä toimia jos erot ovat kovin suuret.

Mittauksen aikana istutaan, ei maata sängyssä tai seisota. Ns. ortostaattinen paine on sitten asia erkseen ja se mitataan makuulla/istuallaan/seisten yleensä lääkärin niin erikseen määrätessä.

Tuosta wc-käynnistä. Voi miettiä, kumpi nostaa verenpainetta ja sykettä enemmän, kaamea pissahätä vai rauhallinen wc-reissu, hetken lepo ja sitten verenpaineen mittaus?  ;)
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.
 

Linkkejä
Haastaako korona arkea diabeteksen kanssa?

Julkaistu 02.04.2020 | 10:14