KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418466 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Viisi eri diabetestyyppiä  (Luettu 6459 kertaa)

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1975
 • ♂ D2
Viisi eri diabetestyyppiä
« : Toukokuu 29, 2018, 06:07:32 ap »

Tämän talven aikana on uutisissa ollut uudet diabetestyypit. Nyt ajatellaan tyyppejä olevan viisi entisen kahden sijaan. On näitä lada- ja moby-tyyppejä tosin ollut jo aiemminkin. Millaisia ajatuksia teille tulee uusista diabetestyypeistä?
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #1 : Toukokuu 29, 2018, 11:29:47 ap »

Tämän talven aikana on uutisissa ollut uudet diabetestyypit. Nyt ajatellaan tyyppejä olevan viisi entisen kahden sijaan. On näitä lada- ja moby-tyyppejä tosin ollut jo aiemminkin. Millaisia ajatuksia teille tulee uusista diabetestyypeistä?

Olisiko "isossa kuvassa" kyseessä vain tarve akateemiseen luokitteluun. Luontohan toimii niin, että poikkeama normaalista on portaatonta. Kaiken kaikkiaan on kyse lääkityksen, ravinnon ajoituksen, määrän ja koostumuksen sekä muiden elämäntapojen optimaalisesta sovittamisesta tasapainotilan saavuttamiseksi.

Harmi vaan, että asiaan vaikuttaa moni ennalta arvaamaton tai muuten vaikutuksemme ulkopuolella oleva tekijä. Joudumme olemaan jälkiviisaita.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #2 : Toukokuu 29, 2018, 12:33:09 ip »

Mun mielestä olisi kyllä hyvä ihan selkeyden vuoksi julkisissa keskusteluissa pitäytyä ihan noissa nykyisissä nimityksissä ja se tarkempi erittely "diabeteksen laadusta ja piirteistä " voitaisiin sitten tehdä ihan sinne potilaan sairaustietoihin ja lääkärit voivat sieltä sitä soveltaa potilaan hoidossa.
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3178
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #3 : Toukokuu 30, 2018, 14:55:36 ip »

Millaisia ajatuksia teille tulee uusista diabetestyypeistä?
Itseäni on jäänyt kaivelemaan se kun niissä uusiin tyyppeihin liittyvissä jutuissa ei selkeästi
kerrottu mihin ne vanhat tunnetut Ladat ja viisi eri Mody tyyppiä sijoittuu näihin uusissa tyypeissä.
Perinteisen D1 tapauksen ja perinteisen D2 tapauksen pystyi ehkä itse arvaamaan.
Ottaakohan ne lopulta tuota uutta jaottelua kuitenkaan käyttöön ?
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Cierra

 • Aloittelija
 • Viestejä: 35
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #4 : Tammikuu 26, 2019, 16:30:21 ip »

Lääkärilehdestä 3/2019 oli artikkeli aiheesta, kirjoittajina Annemari Käräjämäki ja Liisa Hakaste. Linkistä pääsee lukemaan alkuperäisen https://urly.fi/18Ln ja alla copy-pastettu teksti:

Diabeteksen luokittelua on aihetta muuttaa

Karkeaa jakoa tyypin 1 ja 2 diabetekseen on sovellettu siitä lähtien, kun Himsworth ja Kerr 1930-luvulla luokittelivat diabeetikot insuliininpuutoksen ja insuliiniresistenssin perusteella (1). Nämä tyypit edustavat kuitenkin lähinnä taudinkuvan ääripäitä.

Etenkin tyypin 2 diabeteksessa, jota sairastaa 75–85 % diabeetikoista, eteneminen ja vaikeusaste voivat vaihdella varsin suuresti. Nykysuositusten mukaan kaikkia potilaita hoidetaan kuitenkin saman kaavan mukaan ja hoitoa tehostetaan yleensä vasta, kun komplikaatioita on jo kehittynyt. Uusista lääkkeistä huolimatta tyypin 2 diabeetikoiden hoitotasapaino ei olekaan oleellisesti parantunut vuosikymmeneen, ja on jopa viitteitä sen heikentymisestä (Vaasan Diabetesrekisteri Direva, julkaisematon tieto) (2).

Komplikaatiot voisivat olla vältettävissä nykyistä tehokkaammalla hoidolla, mutta se edellyttäisi suuren riskin potilaiden tunnistamista jo diagnosointivaiheessa ja tehostetun hoidon ja seurannan kohdentamista etenkin tähän potilasjoukkoon. Alkuvaiheen hoito ja glykeeminen kontrolli ovat aivan oleellisia, koska kohde-elimet näyttävät muistavan sen jopa vuosikymmeniä (ns. metabolinen muisti) (3).

Maaliskuussa julkaistu ruotsalais-suomalainen tutkimuksemme esitti pelkän verenglukoosin mittaamisen sijaan uuden, kuuteen helposti mitattavaan muuttujaan perustuvan luokituksen. Muuttujat ovat ikä, painoindeksi, HbA1c, glutamaattidekarboksylaasivasta-aineet sekä glukoosi- ja C-peptiditasosta lasketut insuliinineritystä ja insuliiniresistenssiä kuvaavat arvot. Kolmen ruotsalaisen ja yhden suomalaisen diabetesrekisterin potilaat ryhmiteltiin klusterianalyysillä viiteen kliiniseltä kuvaltaan, etenemisnopeudeltaan, riskigenotyypeiltään sekä komplikaatioiltaan toisistaan eroavaan ryhmään: autoimmuuniperäinen insuliininpuutosdiabetes, johon sisältyy tyypin 1 ja LADA-diabeetikoita, ei-autoimmuuniperäinen insuliininpuutosdiabetes, insuliiniresistentti diabetes, lihavuuteen liittyvä diabetes ja ikääntymiseen liittyvä diabetes.

Erityisesti kolmeen ensimmäiseen ryhmään kuuluvilla oli useammin huono hoitotasapaino ja suurentunut komplikaatioiden riski. Ei-autoimmuuniperäisessä insuliininpuutosdiabeteksessa todettiin retinopatiaa ja insuliiniresistenssidiabeteksessa diabeettista munuaissairautta jo kolmen vuoden kuluessa diabeteksen toteamisesta kohtalaisen hyvästä HbA1c-tasosta huolimatta (4).

Artikkelin julkaisun jälkeen tulokset on toistettu useissa aineistoissa ympäri maailmaa, joten löydös on vakuuttava. Äskettäin julkaistiin myös genotyypitykseen pohjautuva klusterianalyysi, joka sekin päätyi viiteen päätyyppiin (5).

Tyypin 2 diabeteksen jakaminen neljään homogeenisempaan ryhmään tuo toivottavasti uutta tietoa myös diabeteksen taustalla olevista mekanismeista, sillä se mahdollistaisi yksilöllisemmän hoidon. Testaamme paraikaa tietokoneohjelmaa, jolla yksittäisen potilaan alatyyppi voidaan määrittää käyttäen hyväksi rekisteriaineiston jakaumaa. Näin voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa lääkitysten tehosta mm. lääketutkimuksissa. Jatkossa tutkimme ohjelman soveltuvuutta päivittäiseen kliiniseen työhön ja hoidon räätälöintiin.

Uusi luokitus on vuosikymmeniin ensimmäinen konkreettinen askel kohti yksilöllisempää ja tehokkaampaa diabeteksen hoitoa. Tavoitteena ja realistisena toiveena ovat paremmat hoitotulokset, komplikaatioiden vähentyminen ja kustannussäästöt. Suomen terveydenhuollon menoista noin 15 % käytetään diabeteksen hoitoon, ja tästä arviolta kaksi kolmasosaa kuluu komplikaatioihin (6).
Kirjattu
D1 - Tresiba ja NovoRapid

Cierra

 • Aloittelija
 • Viestejä: 35
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #5 : Tammikuu 26, 2019, 16:35:24 ip »

Tavoitteena olisi siis yksilöllisempi ja tehokkaampi diabeteksen hoito ja edelleen paremmat hoitotulokset, komplikaatioiden vähentyminen ja kustannussäästöt jne.
Kirjattu
D1 - Tresiba ja NovoRapid

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #6 : Tammikuu 26, 2019, 18:44:24 ip »

Tavoitteena olisi siis yksilöllisempi ja tehokkaampi diabeteksen hoito ja edelleen paremmat hoitotulokset, komplikaatioiden vähentyminen ja kustannussäästöt jne.

Toissa syksynä Diabetesmessuilla Tampereella useampi kuin yksi luennoitsijoista puhui uusista hoitosuuntauksista, joissa lääkitys valitaan yksilöllisesti. Esim. D1:llä voidaan käyttää insuliinin lisäksi mm. metformiinia tai suolistohormonijohdoksia, jotka ovat tähän asti olleet D2-lääkkeitä.
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #7 : Tammikuu 28, 2019, 18:35:30 ip »

Viis niistä diabetestyypeistä.
Niitä voi yhtä hyvin olla yhtä määrätön määrä kuin diabeetikkojakin.
Kuka uskoo johonkin luennoitsijaan? Tai johonkin Cierraan, kuka toi otus lieneekään!
Kirjattu

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2112
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #8 : Tammikuu 30, 2019, 11:17:28 ap »

Kiitos Cierra mielenkiintoisesta sitaatista.  :)
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #9 : Helmikuu 06, 2019, 17:37:43 ip »

Anteeksi Cierra käsittämätöntä kommenttiani.
Olin juonut liikaa ja ymmärtänyt kaiken väärin. En olisi saanut kirjoittaa siinä tilassa.
Toivottavasti hyväksyt anteeksipyyntöni.
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #10 : Helmikuu 07, 2019, 13:05:11 ip »

Turhaa "Karhu" pyytelit anteeksi. Kyllä niitä dia-tyyppejä on lopulta lukematon määrä jos ruetaan erittelemään ins. tuotantoa yms. Tärkeämpää on hoitaa sairautta kuin nimikettä. Seuraavan viitteen n. keskikohdassa on tästä puhetta. On siellä muutakin mielenkiintoista.
https://www.youtube.com/watch?v=6yQKGDD1vP4
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #11 : Helmikuu 12, 2019, 12:38:25 ip »

Pyysin anteeksi tarkemmin sitä, että menin henkilökohtaiseen nimittelyyn. Se oli asiatonta. Kiivaalle luonteelle ei vaan aina voi mitään.

Noin vuosi pari sittten jouduin työkkärin määräyksestä hakemaan arviota työkyvystäni. Siellä lääkärinä oli pienikokoinen intialainen, vähän huono suomi puhuva, mutta asiallinen mies. Puhuttiin diabeteksestäni ja hän totesi, että sinulla on insuliinihoitoinen diabetes.
Siinä se. Paras ja yksinkertaisin määritelmä minun tapauksessani ainakin!

Luulen tai olen varma, että diabetestutkimuksen edistyessä diabeteksen määritelmät tulevat paljon muuttumaan, eikä yksiselitteistä tyypitystä enää ole.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 12, 2019, 13:41:40 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Viisi eri diabetestyyppiä
« Vastaus #12 : Helmikuu 12, 2019, 13:22:55 ip »

Cierra kirjoitti: Tavoitteena olisi siis yksilöllisempi ja tehokkaampi diabeteksen hoito ja edelleen paremmat hoitotulokset, komplikaatioiden vähentyminen ja kustannussäästöt jne.

Voi kunpa tämä pitäisikin paikkansa, mutta valitettavan monessa kunnassa, kuten omassanikin, tästä korulauseesta toteutuu vain lähinnä viimeksi mainittu.
Kustannussäästöt ovat nimenomaan esteenä muiden mainittujen tavoitteiden toteuttamisessa.
Tämä tollo säästölinja ei tietenkään säästä mitään oikeasti, vaan päinvastoin. Se potkaisee vielä kipeästi takaisin.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 12, 2019, 13:36:02 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu
 

Linkkejä