KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6949 jäsentä  •  417744 viestiä  •  19976 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi w1byra5, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla  (Luettu 4494 kertaa)

Hilla17

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« : Marraskuu 24, 2017, 17:52:10 ip »

Pojallani on nyt ilmennnyt proteiinia virtsassa. Hän sairastui 6-vuotiaana ja on nyt 14. Tasapaino oli pitkään hyvä 6-7, mutta nyt yritetään saada noussut pitkäaikaissokeri tippumaan. Se on nyt 8.2 nopeasta kasvusta johtuen, ei välinpitämättömyydestä. Sopivan insuliiniannostuksen löytyminen on ollut vaikeaa. Pojalla pumppu ja jatkuva sensorointi. Olen äitinä nyt ihan lamaantunut tästä uudesta huolesta :'(. Piti tehdä virtsakeräys ja sen tuloksia nyt odotellaan. Onko kokemuksia asiasta. Polillakin olivat vähän ihmeissään. Kaipaisin vähän lohtua tähän raskaaseen tilanteeseen jos on ollut samanlaisia asioita. Pojan vointi on hyvä, ei verenpainetta tai ylipainoa.
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1529
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #1 : Marraskuu 25, 2017, 10:40:39 ap »

Hei Hilla17, uskon että huolestuttaa, kun ihan puun takaa tulee tuollainen uutinen.  :(  Tällaisia asioita nousi minulle mieleen:

Oletan, että teille tuli tieto mikroalbuminuriasta (vähäisestä määrästä proteiinia virtsassa). Yhden positiivisen tuloksen perusteella mikroalbuminuriadiagnoosia ei tehdä, koska albumiinin eritys vaihtelee jonkin verran päivittäin ja koska eritystä voivat lisätä esimerkiksi virtsatieinfektio, kuumetauti tai rankka urheilu. Koe pitäisikin toistaa kolme kertaa 3 - 6 kuukauden aikana, ja vasta jos noista kolmesta kokeesta kaksi (tai kolme) on positiivisia, on kyseessä mikroalbuminuria. Näin sanoo Käypä hoito -suositus. Tämän varmasti tiesitkin.

Edellä luetelluista syistä (virtsatieinfektio jne.) johtuva proteiinin ilmaantuminen virtsaan (ns. ohimenevä toiminnallinen proteinuria) ei siis ole merkki munuaisten vaurioitumisesta. Lisäksi lapsilla ja nuorilla ei ole aivan tavatonta, että proteiinin ilmaantumisen virtsaan aiheuttaa yksinkertaisesti pystyasento. Tätä ns. ortostaattista proteinuriaa tutkitaan niin, että kerätään levossa yöaikaan kertynyt virtsa (esimerkiksi klo 22-7) ja toinen keräys tehdään pystyssäoloaikana. Jos levon aikana ei erity proteiinia virtsaan mutta pystyasennossa erittyy, syynä on ortostaattinen (siis pystyasennosta johtuva) proteinuria. Tämäkin on yleensa ohimenevä ja harmiton ilmiö.

Satunnainen proteiinin ilmaantuminen virtsaan ei siis varsinkaan lapsella tai nuorella ole välttämättä munuaissairauden ennusmerkki. Mutta jos esimerkiksi mikroalbuminuria todetaan, se on nyt saatu aikaisin kiinni ja ongelmaan päästään nopeasti käsiksi. Nykyään munuaisongelmia pystytään hoitamaan tehokkaasti. Ei ole harvinaista, että alkuvaiheessa havaittu proteiinin erittyminen virtsaan saadaan loppumaan kokonaan.

Voimahali!
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Hilla17

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #2 : Marraskuu 25, 2017, 11:46:39 ap »

Voi kiitos susihukka viestistäsi! Olen aivan hermoraunio tällä hetkellä, mutta yritän tsempata ettei lapsi huolestuisi. Nyt on kaksi tavallista pissanäytettä ylittänyt rajan ja siksi tehtiin tuo vatsan yökeräys. Sitä koko ajan miettii miten voisi paremmi hoitaa tasapainoa. Polilla oltiin sitä mieltä ettei hoitotasapaino ole niin huono että tuo selittyisi sillä vaan munuaiset ehkä herkemmät jotenkin. Aiemmin hobis ollut aina 6-7 mutta tämä
Vuosi oo ollut vaihtelevampi ja nyt 8.2. Yritetään nyt kaikin keinoin saada alas vaikka polilta eivät sitä mitenkään painottaneet. Onko muita kohtalotovereita joilla olisi ollut tällasta? Kuulin että
Verenpainelääkityksellä voidaan suojata munuaisia, mutta kun pojalla on hyvät paineet. Meneekö sitten liian alas?
Kirjattu

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #3 : Marraskuu 26, 2017, 09:30:20 ap »

Hei!

Polilla eivät varmasti halunneet puskea hobiksen alentamiseen väkipakolla, se kun on edelleen varsin hyvä (ottaen huomioon murrosiän muutokset) ja koska väkisin liian alas painettuun hobikseen liittyy sitten vaara hypoista & vuoristoradasta.

Verenpainelääkkeitä määrätään tosiaan munuaiskerästen painetta laskemaan, jos tarpeelliseksi nähdään juurikin munuaisia suojaamaan. Lääkkeen määrä tuossa kohtaa on siinä määrin vähäinen, ettei sen tartte vielä varsinaisia verenpaineita keikauttaa. Näin on ollut esim. itselläni - en enää detaljeja muista, mutta taisin saada suojalääkityksen parikymppisenä, raskauksien aikana se pudotettiin kokonaan pois ja sitten se taas olikin muutaman vuoden pois kokonaan, ja sitten olikin taas tarve ottaa peliin. Ja viimeisen viiden vuoden stressin vuoksi olen sitten ottanutkin jo ihan sellaisia annoksia, millä lasketaan verenpaineita aidosti (ne kun ylittivät jo sairaalarajan, vaan kun tämä stressi on sitä laatua, minkä kestoa ei pysty oikein sanomaan, nyt on lääkkeillä hoidettu 5 vuotta jo).

Olette hyvissä käsissä ja olennaisinta on varmaan nyt muistaa hengittää, rauhoittua ja mennä sitten sitä mukaa, mitä ohjeistusta saatte. Kovasti tsemppiä sekä pojalle että koko perheelle - ei todellakaan tarvitse miettiä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin kun tehän olette hoitaneet ihan loistavasti <3
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

Hilla17

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #4 : Marraskuu 26, 2017, 10:52:09 ap »

Kiitos Tea myös sinun arvokkaasta kommentista ❤️. Meillä on useampi lapsi ja olen ollut välillä uupunut. Nyt tämä uusi huoli muserti kyllä mielen mutta onneksi varmasti tietävät polilla mitä pitää tehdä. Haluaisin nightscoutin jotta pysyisin paremmin perillä vaihteluista, mutta meillä vanha pumppu, joten en tiedä saako sen asennettua. On yritetty pumppua vaihtaa mutta eivät ole vielä polilta suostuneet.
Kirjattu

D1-1978

 • Veteraani
 • Viestejä: 1766
 • Levemir, Humalog, D1
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #5 : Marraskuu 26, 2017, 21:21:04 ip »

Murrosiässä albumiinia tarvitaan kasvuun, siksi se ei välttämättä ole yhtä paha asia kuin aikuisella. Suurimmalla osalla ei tarvita lääkitystä, koska ilmiö on ohimenevä. Osalla lääkitys kuitenkin tarvitaan (esim. herkkyys). Yleisin nuorilla käytetty lääke on ACE-estäjä eli verenpaineeseen tarkoitettu lääke, joka suojelee munuaisia. Yleensä paineet eivät laske liian alas juuri teini-iästä johtuen eli elimistön sietokyky on korkea. Englanniksi löytyy paljon juttua, mutta suomeksi en vielä löytänyt. D-liiton nuorten lehdessä luultavasti löytyy joku kertomus, koska omalla teini-iän D-leirilläni asiasta jo puhuttiin = kauan aikaa sitten.
Kirjattu

Hilla17

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #6 : Marraskuu 27, 2017, 16:25:46 ip »

Kiitos D1-1978,
Lääkäri soitti ja nyt otetaan verikokeet. Ymmärsin että lääkitys mahdollisesti nyt alkaa, koska kolme positiivista tulosta virtsasta  :'(. Onko siis mahdollista,  että tilanne vielä korjaantuu?
Hirveän vähän olen löytänyt tietoa tästä asiasta.
Kirjattu

D1-1978

 • Veteraani
 • Viestejä: 1766
 • Levemir, Humalog, D1
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #7 : Marraskuu 27, 2017, 17:28:36 ip »

Englannin kielellä löytyy tutkimuksia ja artikkeleja, mutta suomeksi käännettynä valitettavasti ei! Linkitän huomenna, jos haluat? Osa nuorista on herkkiä (3 positiivista tulosta viittaa hieman siihen suuntaan), jolloin huono/ kohtalainen tasapaino alkaa vaikuttaa jo teininä munuaisiin, mutta suurimmalla osalla murrosiän kuohunta onneksi ei tuhoa munuaisia. Ja aikaisin aloitettu lääkitys auttaa paljon jo alkaneeseen mikroverisuonten jouston häviämiseen eli siinäkin tapauksessa  tauti etenee vasta ajan kanssa.  Seuraavat varmaan tilannetta nyt ja HbA1c:tä parannetaan pikkuhiljaa ajan kanssa, koska nykyinen taso on onneksi kohtalainen. Osalla ACE on kyllä käytössä loppuiän varmuuden vuoksi munuaissuojan takia. Toivottavasti on ohimenevää ja ainakin lääkitys pitää tilanteen aisoissa! Tsemppiä ja voimahalit täältäkin!! 
Kirjattu

D1-1978

 • Veteraani
 • Viestejä: 1766
 • Levemir, Humalog, D1
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #8 : Marraskuu 28, 2017, 19:13:19 ip »

Googlaa 'diabeettinen nefropatia', niin Duodecim sivuilta löytyy hyvää tietoa. Muistaakseni D-keskuksessa sanottiin, että suurin osa nuorista parantui ilman pysyviä vaurioita munuaisissa. Eli uskoakseni näin aikaisin todettuna ei ole mitään hätää, koska verensokeritilanne on ok. Samaa varmaan halusivat polilla sanoa. Linkitys ei puhelimella onnistu, eli teen sen vkl koneella. Anteeksi viive!
Kirjattu

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 973
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #9 : Marraskuu 28, 2017, 21:35:57 ip »

Kun silloin 60 vuotta sitten sairastuin niin munuaisissa oli jotain häikkää. En saanut syödä suolaa. Kaikki palautui normaalinsi. Myöhemminkin kun koe otettu olen "härnännyt" koetta ja liikkunut edellisenä päivänä erittäin voimakkaasti (joka on kielkettyä). Ei ole vaikuttanut arvoihin. Nytkään vielä ei munuaisissa ole vikaa joten kyllä nuori pärjää.
Kirjattu

Hilla17

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #10 : Marraskuu 28, 2017, 21:53:35 ip »

Kiitoksia kannustavista vastauksista ❤️. Yritän tukeutua näihin ja jaksaa odottaa lääkärin yhteydenottoa.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 743
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #11 : Joulukuu 02, 2017, 14:55:15 ip »

Vasta 8 vuotta diabetesta ei mielestäni aiheuta tuota? Syy on mitä ilmeisemmin jossakin muualla.

Nimimerkki 080750 kanssa "kolleegana", eli 60 vuotta sairastettua diabetestä, veikkaisin vahvasti muuta syytä kun diabetestä. Semminkin kun nuo arvotkaan eivät ole korkeita. Mielestäni kannattaisi nyt kiinnittää huomiota muihin tekojöihin, kun diabetekseen.

Lääkärille on helppo ratkaisu "löytää" syy diabeteksesta. Nimittäin kokemuksesta tiedän, että oli syy mikä tahansa, kun henkilö on diabeetikko, niin syy on muka diabetes.  :P  Ei muuten mutta oikean syyn löytymisen viivastyminen diabeteksen takia, ei ole hyvä asia. Vaikka en ole lääkäri, niin uskallan olla varma, ettei 8 vuotta sairatettu diabetes kyllä aiheuta tuota elinmuutosta. Muut mahdolliset syyt pitää sulkea kyllä ihan ensiksi pois, mielestäni.
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

Nainen57

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 410
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #12 : Tammikuu 09, 2018, 04:36:39 ap »

Hilla17, voimia sinulle <3 Olen samaa mieltä kuin toisetkin täällä, tilanne on varmastikin hallittavissa. D1 on niin monipuolinen ja nuoren ihmisen kehossa tapahtuu paljon muutakin asiaan tilapäisesti vaikuttavia. Hyvä että tutkitaan!
Kirjattu
D1 vuodesta 1991, 670g 21.11.2019 (sitä ennen 640g ja Veo)

dn85

 • Vieras
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #13 : Tammikuu 23, 2018, 13:07:33 ip »

Heippa,

Mulla alko erittyä mikroalbumiinia joskus teininä muistaakseni, alle parikymppisenä. Sitä seurattiin aika pitkään ennenkuin lopulta aloitin verenpainelääkityksen joka on tähän asti riittänyt korjaamaan sen. Mulla munuaisten vioittuminen on suuri d-pelko ja kusinäyte on se aina mitä vuosikokeissa eniten jännittää. Sokerit oli mulla teininä paljon huonommat kuin teillä.

Paljon tsemppiä, ja tosiaan kuten muutkin ovat todenneet, tässä vaiheessa voidaan asialle tehdä vielä paljon  :-* :-*

Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 743
Vs: Nuorella proteiinia virtsassa/ krea koholla
« Vastaus #14 : Tammikuu 23, 2018, 13:55:47 ip »

1950 luvulla sairastuneet eivät tiedä sokereistaan juurikaan mitään.  Mutta kun yli 100 grammaa tulee sokeria vuorokaudessa virtsaan kontrolleissa, voi arvailla sokeritasoa. Sellaista tilaa ei tänä päivänä kukaan katsele montaa päivää! Elukoista otetuilla insuliineilla elettiin, pistokohdat korpun kaltaista ainetta, rahina vaan kuului, kun pitkä, vuoden ajan pistelty tylsä neula työnnettiin sinne.
Niitä aikoja ei kaivata.  :-[
Kirjattu
Hämeen hidas, D1
 

Linkkejä
Tule meille toimistoassistentiksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:22

Tule meille suunnittelijaksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:16