KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Arvaamattomat hypot  (Luettu 26635 kertaa)

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #15 : Lokakuu 16, 2017, 15:45:47 ip »

Pitkälinja:
Älä yhtään epäile, etten osaisi arvostaa pitkää kokemustasi. Olen lukenut paljonkin sokeritaudin historiasta.
Hienoa, että olet vielä olemassa!
 Olen tarkemmin virallisesti ykkösdiabeetikko minäkin, tai vielä tarkemmin määrittämätön, koska määritelmiä alkaa olemaan jo niin paljon, ettei niitä pystytä määrittelemään.
Paljon kehitystä on kuitenkin tapahtunut vuosikymmenten mittaan. Ja toivottavasti kehitys jatkuu.
Olen tietoinen, että itselläni on paljon helpompaa kuin Sinulla on ollut.
Raju ahdistus se iski kuitenkin minullekin, pahoin neulakammoisena. Olisin kyllä sopeutunut pakolla niihin vanhoihin neuloihinkin.  Nyt kolmen vuoden päästä en enää muistakaan muuta kuin nykyisen todellisuuteni.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #16 : Lokakuu 16, 2017, 18:52:59 ip »

En mä näitä arvostusta kerjätäkseni kirjoittele, tämähän on hyvin monipuolinen vertaistukipalsta meille kaikille. Kavereilta voi kysyä heidän kokemuksiaan ja oppia niistä, ilman että kaikkia pitäisi itse kantapään kautta kokeilla. Historiaa vain siksi että historia tulee tutummaksi. Museoissakin käydään hieman samanlaisten metodien kasnssa.  ;D
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #17 : Lokakuu 16, 2017, 19:09:01 ip »

Erkulle vaan sen verran, että riskirajat on vuosikymmenien saatossa kartoitettu.
Ja noin kolmisenkymmentä prosenttia diabeetikoista ei kovin paljon lisätauteja elämänsä aikana saakkaan.

Osa diabetesta sairastavista on sitten, kuten tämän palstan viesteistä näemme, herkempiä sairastumaan diabeteksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Jan sen olen havainnut että nämä yksilöt joilla on komplikaatiotaipumusta, ovat yliottaen erittäin tarkkoja hoitotasapainostaan. KOkemukseni mukaan 6,5-7,5 HBa1c on hyvä hoitotasapaino 1 tyypin diabeteksessä. Paras arvoni lienee 6,9 60 vuoden aikana. Mitä se on ollut silloin kun tällaisia ei mitattukaan? Mutta silloin alkoi tulla oireita mm silmänpohjiini. Olisko tuo 15 ollut, kuka tietää.

Mutta, ilmeisesti herkemmän komplikaatioriskin diabeetikoilla ja odottavilla äideillä esimerkiksi, on tarvetta tiukempaan hoitotasapainoon. Heitä kyllä valistetaan hoitopaikoissaan tästä. Sekundasta on turha koittaa priimaa tehdä, sillä ei petä muita kuin itseään. Aiemmin mainitut arvot riittävät. Eräällä ystävälläni oli hyvin alhainen hobis, häneltä alettiin heti tivaamaan hobiksen korottamista, koska matalat sokeriarvot ovat terveydelle vaarallisempia kun lievästi ajoittain koholla olevat arvot.
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #18 : Lokakuu 24, 2017, 14:51:06 ip »

Kohtauspaikka on ollut itselleni tärkeä, varsinkin alkuun.
Luin satoja tunteja, vanhoja ketjuja, osittain niistä paljoakaan edes tajuten. Halusin ottaa selvää mistä on kyse.
Huomasin, että paljon on sisäpiiritietoa, johon tulokkaan ei niin helppoa ole tulla mukaan.
Aloin ottamaan selvää, mitä nämä monet oudot termit tarkoittavat ja ovathan ne pikkuhiljaa selvinneet.
Itselleni kävi kuin Erkulle.  Shokkihoito, mulla Antti Heikkilän kirja, Diabeteksen ruokavaliohoito, teki ison vaikutuksen. Varsinkin kirjan alkuosuudella oli ilmiselvä tarkoituskin shokeerata, ja sillä tavoin vaikuttaa kylmällä kylvyllä lukijoihin. Minuun vaikutti.
Silti tai juuri siksi kiitän häntä oikeasti!« Viimeksi muokattu: Lokakuu 24, 2017, 15:23:57 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #19 : Lokakuu 24, 2017, 16:04:34 ip »

Ruokavaliohoito?  Syömisellä on tärkeä merkitys, mutta tähän on kuitenkin lisättävä liikunta, hormonien vaikutus, mielialojen vaikutus ja insuliinihoidossa käytetyllä insuliinilla ja sen annostelulla on suuri merkitys. Diabetes ei ole yhden asian juttu, vaan koko aineenvaihduntaa koskeva äärimmäisen monimutkainen kokonaisuus. En voi olla kadehtimatta heitä joilla automatiikka pitää kaikista huolen, heidän itsensä tietämättä koko äärimmäisen monimutkaisesta prosessista mitään.

Vertaistuki ja toisten kokemukset ovat ihan hyviä, pitää kuitenkin muistaa, että oma D on sellainen D, jota ei ole kenelläkään toisella. Yksilöillä on siis kullakin ihan omanlaisensa D.

Ruokavaliohoito tulee kysymykseen vain erittäin lievissa kakkos D tapauksissa. Mutta muiden tekijöiden tukena ruokavalio on tärkeä kaikissa D:ssa.

Mulla itselläni ei ole kamalasti napannut pilkkujen nussiminen ruoka-asioissa (anteeksi) tämän 60 vuoden aikana.  Tämä on minun D:ni  ;D :o
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #20 : Lokakuu 24, 2017, 16:47:38 ip »

Toivoinkin, että ottaisit tähän kantaa.
Kirjan nimi on siis muistaakseni juuri tämä Diabeteksen ruokavaliohoito.
Jos olisit lukenut kirjan, niin tietäisit mistä on kysymys. En ole kirjan myyntiedustaja, ja itsekin lainasin sen ilmaiseksi kirjastosta.
Kirja oli alkusysäys tarkempaan hiilaritietouteen ja sitä kautta se on parantanut sokeritasojani. Vaikka se onkin tarkoitettu lähinnä D-2 ihmisille , joilla muuten on yleensä ottaen surkeat tiedot hiilihydraateista, niin siinä on paljon asiaa meillekin, ketä nyt sitten olemmekaan.
Tottakai jokainen on oma yksilönsä tai ainakin luulee niin. Samankaltaisia kuitenkin putkahtaa esiin sieltä sun täältä. Et sinäkään yksin ole.

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 24, 2017, 16:57:43 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #21 : Lokakuu 24, 2017, 17:39:04 ip »

Onhan tuo hiilihydraattien tunnistaminen ja määrien arviointi aika keskeistä 1-tyypin diabeetikkojen elämässä.
Insuliini etenkin pumppuhoidossa voidaan annostella yksikön murto-osien tarkkuudella, mutta hiilihydraattien arviointi/laskenta tapahtuu aika "hehtaaripyssyllä" Tietenkin on niin, että mitä lähempänä 0-annoksia ollaan, sitä pienempi virhearviokin tulee. Mutta helposti ajaudutaan ojasta aallikkoon, kun sitten pitää arvioida rasvojen ja valkuaisten sokeroitumista. Epätarkkuutta syntyy sekä määrällisesti että ajallisesti. Puhumattakaan ruoansulatuksen ailahtelevuudesta.

Yksilöllistä kaikki on, ja toisilta voi saada malleja, joita sitten joutuu ihan itse soveltamaan.

Eksaktia tiedettähän tämä ei ole, aina pelataan likiarvoilla. Henkilöiden elimistöt poikkeavat toisistaan ja siten hoitomallitkin ovat yksilöllisiä. Tuskin aloittelija osaa ennakoida tulevaa, vasta kokemus auttaa soveltamaan keinoja hoidon optimoinnissa.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #22 : Lokakuu 24, 2017, 19:33:50 ip »

Vähän helpotan tilannetta. Ensiksikin Antti Heikkilä ei minun lukemissani kirjoissa puhu insuliinin määristä suhteessa proteiiniin ja hiilihydraatteihin. Ei mielestäni sovi diabeetikolle.
Missäs rasvan vaatima insuliini mainitaan.? Minä en tunne. Jos olen väärässä sivistäkää. Proteiinin vaatima insuliini tiedetään kyllä. Sokeroituvaa osaa on 35...40% puhtaan valkuaisen määrästä. Eli jos rajataan ruoasta se joka vaatii insuliinia, eihän niitä ole kuin proteiini ja hiilihydraatti. Tapa jolla saadaan insuliinin tarve minimiin on avain hyvään veren sokeriin. Mitkä ravintoaineet ovat tarpeen laadullisesti ja määrällisesti vaatiikin sitten tutkimista ja joidenkin asioiden hyväksymistä, jopa nykyohjeita unohtaen. On helpompi määritellä asioita, kun tietää prusteet.
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #23 : Lokakuu 25, 2017, 08:09:12 ap »

Kuinkahan moni meistä syö puhdasta hiilihydraattia, proteiinia tai rasvaa. Ateriathan koostuvat enemmän tai vähemmän sekalaisesta "mössöstä", joista em. ainesosien määrittäminen on epätarkkaa.

Lähinnä tuota yritin edellä korostaa.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #24 : Lokakuu 25, 2017, 08:52:16 ap »

Näinhän se on. Kyllä ruoan todellisen sisällön arviointi on monesti (aina) arpapeliä. Tietyillä tavoilla hoidettuna virheet tulevat "siedettäviksi". Täydellisyyden tavoittelu ei tule onnistumaan. Haluan puolestani korostaa lähtökohtien oikeellisuutta ja  loppu onkin sitten käyttäjän käsissä.
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #25 : Lokakuu 26, 2017, 13:16:55 ip »

Ei kerro Heikkilä rasvan, eikä proteiinin insuliinitarpeesta, mutta eipä siitä ole juuri löytynyt tietoa muualtakaan.
Täältä palstalta olen siitä ensi kertaa lukenut.
On kerrottu, että rasva ei tarvitse insuliinia, mutta itselläni ainakin lohen rasva vaatii sitä.
Kyllä minäkin sen oikeasti tajuan, että olemme yksilöitä sekä henkisesti että fyysisesti. Samoin sairautemme jokaisella vaihteleva. Taisin vähän provosoida vaan.
Eksaktia tiedettähän tämä ei ole, kuten tapsakin totesi, onneksi uutta tietoa vähin erin kertyy.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 26, 2017, 13:30:52 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #26 : Lokakuu 26, 2017, 15:51:21 ip »

Ei kerro Heikkilä paljoa muutakaan. Siten varsinaiseen asiaan. Suomen lähteistä en löytänyt mainintoja insuliinin tarpeesta proteiinien kohdalla. Sellainen tieto, epätieto taitaa tulla Amerikoista ADA ei taida liioin suositella. Kyllähän lääkärikunta asian tuntee, mutta jos hoito-ohjeet eivät sitä suosi, niin ei sitten. Ja diabeetikoilla yleisenä ohjeena (hoitajien ainakin) on välttää proteiineja. Ja silloin se voidaan pienenä tekijänä unohtaa. Missään ohjeissa ei ole tavoitetta normaalista sokerista, joka poistaisi kakki liitännäisvaivat. Liitteenä on joukko juttuja, "käypä hoito suositus", sen alaotsikoita on mm. yleinen suositus, retinopatia, nefropatia, jalkaongelmat, uniapnea jne. Erikoista, että suositukset johtavat näihin vaivoihin. Nyt siihen insuliinin tarpeeseen. Se löytyi lopulta R.K.Bernsteinin kirjasta "Diabetes Solution". (hinta näkyi oleva 25 € luokka). Se on seuraava: unssi määrä prot. ruokaa jaetaan kahdella. Suomennettuna 1 yks. ins./ 12 g proteiinia (laskettuna tuotteen etiketistä). Tästä voi kukin tarkentaa omalla kohdallaan. Rasvalla ei ole tekoa tässä. Joillakin on tuntunut, että rasvaisen ? ruoan jälkeen sokeri on noussut pitkän aikaa, ja se on oletettu olevan rasvan ansiota. Proteiini liukenee hitaasti.
https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta
https://www.diabetes.fi/files/104/Diabeetikon_ruokavaliosuositus.pdf
https://optimisingnutrition.com/2015/08/10/insulin-dosing-options-for-type-1-diabetes/
http://www.diabetes-book.com/laws-small-numbers/
http://www.diabetes-book.com/video-how-to-cover-protein-with-insulin/
Kirjattu

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #27 : Lokakuu 26, 2017, 17:07:50 ip »

Rickhard K. Bernstein kiinnostaa myös minua.
Olen kuunnellut ja katsellut hänen nettiluentojaan, tai paremminkin yrittänyt kuunnella, sillä kielitaitoni ei ole riittävä.
Olisi hienoa, että edes joku niistä suomennettaisiin!
Myöskään suomen kielellä ei kirjastossa ole yhtäkään hänen kirjaansa. Englanniksi joku olisi löytynyt.
Diabetesliitto voisi suositella ja antaa omankin apurahan R.K.Bernsteinin suomentamiseen. Toisaalta hän on ollut niin tuottelias, että on vaikea sanoa mitä suomentaisi.
Alan osaaja voisi kenties tiivistää tärkeimmät asiat melko nopeastikin apurahahan turvin, kuten muutkin tällaiset erikoiskirjat aina muutenkin suomennetaan.
On erittäin kyseenalaista, että Diabetesliitto tällaista apurahaa suosittelisi, saati itse myöntäisi.
Joku muu taho voisi löytyä, jos osaava ja halukas kääntäjä löytyisi.
Heikkilä kertoo mitä kertoo, mutta hänellä on alunperin ollut  jutuissaan tiukka ydin. Sitä arvostan edelleen.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 26, 2017, 20:02:55 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #28 : Lokakuu 28, 2017, 14:42:27 ip »

Kyllä, rasvat valkuaiset ja hiilihydraatit tosiaan tarvitsevat insuliinia, imeytyäkseen, tai mikä tähän oikea sana olisi, elimistöllemme kelpaavan muotoon. Rasva on vielä kokemukseni mukaan hitaampi hyödynnettävä, eilen syöty makkara-annos nostaa sokereita tänään ja ehkä vielä huomennakin. Miten lie sitten omien vararenkaiden sulatus?  :o 

Omassa kehossaan nämä kaikki kommervenkit on testattava, mitä mikin toimenpide, lääkkeet sun muut sellaiset, juuri minun kehossani ja minun elintavoillani toimivat. Kahta samanlaista diabeetikkoa ei taida olla?
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

mummukka

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 917
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #29 : Lokakuu 28, 2017, 19:06:16 ip »

Olen myös noiden arvaamattomien hypojen asiantuntia mutta vaan omalla kohdalla .
Tuo on totta minun kohdalla jota pitkälinja kirjoitti kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vielä eri päivinä eri tavalla siihen kun lisätään hypoherkkyys soppa on valmis .
Mulla pitkäsokeri 7.3-7.8 välillä ja lääkärin mukaan ihan ok. tietty haluaisin vähän matalamman ei vaan onnistu .
Kirjattu
 

Linkkejä