KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Arvaamattomat hypot  (Luettu 26584 kertaa)

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Arvaamattomat hypot
« : Syyskuu 15, 2017, 19:33:52 ip »

Tää liippaa liki vanhaa asiaa. Täällä on kirjoitettu upeasti jo ainakin kymmenen vuotta sitten tästä aiheesta.
Vakavat hypot johtuvat pääsääntöisesti insuliinin yliannoksesta. Joskus, nykyään yleensä kai harvemmin liiasta alkoholista, joka voi laskea sokerit nopeasti todella alas. Silloin tajunnan taso alenee pahoin.  Itselläni on näinkin käynyt, mutta tulipahan koettua.
Yleensä hypot kyllä liittyvät inskan väärinmäärittelyyn.
Mistähän silloin olisi kyse?

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 15, 2017, 19:37:08 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #1 : Syyskuu 16, 2017, 09:23:43 ap »

Ainahan voi sattua virheitä inskankin annostelussa. esim. vahingossa kaksi pistosta yhden sijaan, perusinskan ja ateriainskan sekaantuminen pistoshoidon annostelussa, jne.

Mutta mielestäni virhe hiilarien annostelussa on todennäköisempi. Lisäksi imeytymisen epäsäännöllisyys, liikunnan inskaa tehostava vaikutus ja tietenkin liian tiukkaan tasapainoon pyrkiminen lisäävät hypojen todennäköisyyttä.

Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

RR huipussa

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #2 : Syyskuu 16, 2017, 09:52:17 ap »

Ja joillakin hypo-oireet voivat jäädä kokonaan pois, esim. liian hyvän tasapainon seurauksena. Minulla oli kausi, jolloin 1,9 sokereilla olin vielä aivan työkykyinen eikä mitään oireita ollut. Olin silloin työpaikalla ja täydentämässä excell-taulukkoa. Työn oli kaikesta huolimatta perfektaa. Näissä tilanteissa LIBRE olisi ollut korvaamaton apuväline. Ja ei ollut mittausvirhe, sillä tulos varmistettiin vieressä olleessa laboratoriossa.
Lisäksi Lantukseen siirtyminen aiheutti vastaavaa tilannetta. Yöt olivat silloin aika haastavia.
Totta kait jo aiemmin mainittu pistospaikka ja insuliinin imeytymisen nopeus vaikuttaa.
Kirjattu
Minimed 670G Fiaspilla

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 986
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #3 : Syyskuu 16, 2017, 11:17:07 ap »

Lantuskynä oli harmaa ja Humalogkynä samoin. Niinpä pistin vahingossa Humalogia 20 yks. Ihmettelin sokereiden nopeaa laskua kunnes tajusin syyn. Lähdin kyllä salille aamulla mutta varautuneena karkkipussilla. Hoitelin päivän kunnialla ja selvisin siitä mutta harmaa Humalogkynä jäi pois käytöstä ja nyt huolin "pikaan" vain punaisen kynän.
Kirjattu

SpeedoPasanen

 • Aloittelija
 • Viestejä: 47
  • DiaChats.com
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #4 : Syyskuu 16, 2017, 12:27:24 ip »

25 vuotta samaan aikaan illalla ottanut pitkän niin se menee niin ajattelematta / muissa ajatuksissa että välillä vaan ei voi olla satavarma ottiko sen vai ei. Kerran vuoden sisään otinkin tuplat ja koko seuraava päivä meni jaffapullo kädessä. 999,9% todennäköisyydellä sen kuitenkin on ottanut mutta nihkeä tunne kun ei voi olla varma :D

Nykyään jos käy noin, otankin vaan puolikkaan pitkän niin sitten pystyy tasoittelemaan sokerilla tai humalogilla seuraavan päivän suht helposti.. Toujeo pitkänä niin vaikutus kantaa kauas.

En kyllä tiedä miten enää voisi elää ilman Libreä.

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #5 : Syyskuu 17, 2017, 21:14:12 ip »

           pitka  vaikutteine useaosassa.     niin virhe  mahtollisuus  pienenee.       ja on  mahtollisuus muuttaa  annosta,   ylimaaraisen  liikunnan  takia.         ne  arvattavat  matalat  sokerit joita ajattelee    laskeeko liian  alas  vai ei.      niita tapahtuu kun  illalla  teen pienen kauppa  reissun.    noin 2  km  kavely reissu.
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #6 : Lokakuu 06, 2017, 03:25:59 ap »

Jaa-a avaaja kysyy mistä on kysymys. Ja vastauksiakin on tullut monista vaihtoehdoista. Tämänkaltainen kysymys edellyttäisi tarkan tilanneselosteen miten tapaus eteni tuohon tilanteeseen. Vastaukset yleisitä syistä verensokerien liialliseen laskuun on jo selostettu aika kattavasti. Minulle kysymyksestä jäi sellainen kysymys, että mistä kysymyksessä oli tarkkkaan ottaen kysymys. ;)

Oliko tarkoitus ainoastaan herättää yleisluontoista keskustelua aiheesta hypoglykemiaan johtavat syyt, vai onko kysyjällä juuri tästä ilmiöstä enemmänkin ongelmia omassa elämässään?
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #7 : Lokakuu 15, 2017, 20:01:42 ip »

pitkälinja:
Tarkoitus oli nimenomaan herättää yleisluontoista keskustelua.
Avaus oli tavallaan kyllä turha ja ylimalkaisen hätäinen, sillä vanhemmista ketjuista löytyy paljon asiasta tietoa. Tuskin uusikaan tieto silti tuskaa lisää, joten kiitos vastauksista.
Omia kokemuksia yllättävistä ja pahoista hypoista ei paljon ole.
Pahin, ja josta tarkoitus oli muitakin varoittaa oli se, kuinka kohtalaisen pieni määrä alkoholia pudotti sokerit humahtaen niin alas, etten sekavuudessani edes tajunnut ottaa mukanani aina olevaa Siripiriä. Tässä tilassa olevia diabeetikkoja on kuskattu putkaankin, luullen heidän olevan tolkuttomasti päihtyneenä. Siinä saattaa käydä lopullisen huonosti. Tällainen sekavuus oli itselleni uusi tuttavuus ja ikävä sellainen.
Toisella kertaa Lantus teki samanlaisen tempun yllättäen. Onnekseni istuin silloin kotona ja se hoitui lisähiilareilla helposti. D-hoitajan mukaan pistos saattoi osua lihakseen tms.
Pistin Lantuksen siihen aikaan kankkuun, jossa itselläni ei paljon rasvaa ole. Nykyisin pistän senkin mahaan, jossa rasvaa enempi on, eikä vastaavaa tilannetta ole enää tullut.

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 15, 2017, 21:03:43 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #8 : Lokakuu 15, 2017, 22:03:32 ip »

Joo olen sikäli jäävi vastaamaan tässä avauksessa, etten ole ollut koskaan humalassa 67 vuoden ikään mennessä.  ::)
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #9 : Lokakuu 15, 2017, 22:16:09 ip »

No kokematonhan se miekii.
Ihan ekaa kertaa näin 63-vuotiaana se viinapiru miutkin villitsi  :P
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2017, 00:18:56 ap kirjoittanut karhu »
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #10 : Lokakuu 16, 2017, 14:21:05 ip »

Senkö teki?  ???   Noin kaikenkaikkiaan diabetes on vaativa haaste kuka sen saa kannettavakseen. Nykyaineilla jo pärjää, kun oli pakko pärjätä aikanaan possun ja lehmänkin aineilla, yhdellä piikillä (ihan oikealla piikillä) Novo Lenteä, ilman mitään mahdollisuutta tarkistaa verensokeritasoa. Huh huh  :o

Nykyisn kun kerron, että yhdellä neulalla pärjää hyvin 7 pistosta, hoitotäti toteaa: "Sovitaan etten kuullut tuota."  ;D
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2017, 14:24:21 ip kirjoittanut pitkälinja »
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

karhu

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #11 : Lokakuu 16, 2017, 14:24:12 ip »

Tapsa ja RR-huipussaan ovat epäilleet liian tiukan, eli normaaliin sokeritasoon pyrkimisen lisäävän pahoja hypoja tai alentavan kykyä tuntea niitä. En tietenkään voi heidän ajatuksiaan tai kokemuksiaan kiistää. Heillä on sama kanta kuin Diabetesliitolla.
Oma kokemukseni on lyhyt, eli vasta kolme vuotta, mutta olen melkein alusta lähtien lähtenyt parjatulle tiukalle linjalle, joka ei niin tiukka olekaan, koska jopa minäkin siihen kykenen. Pyrin pitämään sokerit ainakin liki terveen tasolla.
Luin tänään uusimman Diabetes-lehden kirjastossa. Hämmästyin tai sitten en, että lehdessä oli jälleen kirjoitus ns. koulutetusta henkilöstä, jonka sokerit olivat yli 10, ja se oli hänestä normaalia, koska näinhän ne sokerit vaihtelevat.
Tällaisia esimerkkejä löytyy jokaisesta lukemastani Diabetes-lehdestä.
Jos sokereita jatkuvasti pidetään näin korkeina niin hypoja ei varmasti tule, mutta mitä seuraa tulevaisuudessa.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 16, 2017, 16:40:02 ip kirjoittanut karhu »
Kirjattu

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #12 : Lokakuu 16, 2017, 14:39:52 ip »

Kolmen vuoden sairastamisen jälkeen, ja varsinkin 2 tyypin diabeteksessä beetasolut vielä osittan toimivat, tasoittaen sokeritasapainoa huomattavasti.

3 vuoden ikäiseltä puuttuu 60 vuotiaan kokemukset, mikä on aivan luonnollista.

Diabetes hoitohenkilökunta on perehtynyt diabeteksen saloihin jo useita vuosikymmeniä, kokemusta on karttunut erilaisista diabetestapauksista iän myötä. Myös tieteen puolella perehdytään jatkuvasti lisää tähän kummajaiseen, jota kutsumme diabetekseksi. Hoidosta on tuhansien vuosien kokemukset hoitavalla taholla, eli meillä on syytä ottaa vakavasti huomioon tuon kokemuksen aikaansaama tietomäärä.

Mitä minä olen hoidon kehitystä seurannut vuodesta 1957 saakka, niin se on koko ajan lähentynyt reaalimaailmaa ja hoitohenkilöstö on koulutettu kohtamaan diabetes sanan takana olevan IHMISEN, sellaisena kun hän on. Enne hoito oli kuolemalla ja lisäsairauksilla uhkailua ja pelottelua, sellainen "hoito" jättää lapsen psyykeen karmeat jäljet.

Pakottaminen kokeiden tekemiseen nyt sitten myöhemmin, 1970 luvulta lähtien on toinen väkivallan nuoto ollut. Valistus ymmärtämään realiteetit sellaisina kun ne ovat ja ystävällinen kuunteleva hoito on parasta hoitoa.  ;D
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #13 : Lokakuu 16, 2017, 14:47:26 ip »

Lääkkeellä toteutetussa aineenvaihdunnan hoidossa ei ole mitään normaalia. Normaalit beetasolut toimivat niin älykkäästi ja tehokkaasti, vastaten kaikkiin tilanteisiin just' eikä melkein. Siihen eivät lääkkeet pysty.  Mutta hyviä lääkkeitä on jo nykyisin, näillä selviää aktiivi-omahoitaja, - sanoisinko välttävästi.  ::)
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Arvaamattomat hypot
« Vastaus #14 : Lokakuu 16, 2017, 15:11:51 ip »

Kauhistellen luin aikoinaan mitä kaikkea korkea sokeritaso saa aikaiseksi. Sattumoisin muutaman "sairastamisvuoden" jälkeen kuulin muistakin vaihtoehdoista diabeteksen (1) hoidossa. Ensinnäkin sokerin tavoitetaso on virallisesti 7%, jota nyt en ymmärrä ensinkään, kun se pitäisi olla alle 5,7%. Miksi käytännössä sitten Hba1c asettuu siihen 7%...12% ? Ruokasuositusten mukaan hh on saatava 150...300 g/ vrk, niin se aiheuttaa niin suuren ennakoimattoman sokerin nousun / laskun ettei paraskaan ennustaja kykene arvaamaan oikein. On monia syitä, miksi lopputulos heittää. Ruoka-annoksissa ilmoitetut hh arvot saavat heittää tietyn määrän (30%+-) =toleranssi. Sitten annoskoko jne. Ei kukaan kestä jatkuvaa hypoa, eli sokeritasoa nostetaan tietoisesti ylöspäin, ettei housut kastu. Tässä syy. Täälläkin tuntuu olevan joitakin, jotka syövät säästeliäästi hh:ia, minä mukaan lukien ja me säästymme kovilta hypoilta mutta myöskin korkeilta sokereilta yleensä. Minä voin illalla mennä nukkumaan n. 5 lukemissa ja kun perusinsuliini on kohdallaan, sokeri muuttuu hyvin vähän. Mittaan kyllä yöllä muutaman kerran kun luonto muutenkin herättää. Kun on pienet/ kohtuulliset liukenevat sokerimäärät (hh+35% prot.), niin insuliinimäärätkin ovat pienet. Muutokset tapahtuvat hitaasti. Pienet numerot kummassakin.
Ennen liuskojen tuloa tilanne on ollut kyllä "helvetillinen", kun ei voinut tilanteelle oikein mitään. Tänään kun on monenlaista apulaitetta, niin luulisi tilanteen olevan tosi hyvä. Mutta oppi asioista pitäisi myöskin kehittyä ja uudistua kyllä sitä on saatavilla. Minusta liian paljon annetaan ymmärtää, että jälkihoito liitännäissairauksista on kunnossa ja ok. Toisaalta kun sokerit ovat normaalit ovat liitännäisetkin tuntematon käsite.
Kirjattu
 

Linkkejä